2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Samsung Galaxy A52s 5G tapasztalatok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mielőtt jönnének a kommentek, jelzem, hogy nem teszt jön, hanem szubjektív vélemény. Aki műszaki paraméterekre és hasonlókra kíváncsi, számtalan ilyet talál az Interneten cikk, kép és videó formájában. Itt az elmúlt hónapok használata során ért benyomásaimat, tapasztalataimat írom le.

Tavaly írtam egy Ulefone strapatelóról, és azt is megírtam, hogy végül milyen okokból nem lett a szívem csücske. Azóta az a telefon már új gazdánál van, én pedig visszatértem a mindentudó Xiaomi telómra.

Illetve hát akkor még azt hittem, hogy mindentudó... Ez a tévképzetem azóta szertefoszlott, ugyanis valamikor januárban, a nagy leárazásokat látva felmerült bennem, hogy azért nem lenne baj, ha egy korszerű tartalék teló itthon figyelne arra az esetre, ha netán a Xiaomi egyik nap kicselezne. Kiszúrtam, hogya címben szereplő Samu viszonylag baráti árszintre (120 ezer környékére) süllyedt, és a tesztek, fórumok is alapvetően dicsérték. Bár az aksija csak 4500-as, és nem 5000-es, meg a háttértár is csak 128 GB, gondoltam, hogy tartalék telónak meg fog felelni. A vízállóságát illetően is jókat olvastam róla, így gondoltam, hogy strandolós telónak is megteszi majd. Ez ugyebár nem egy strapateló, de igazából nincs is szükségem betonkemény készülékre, hiszen egy jófajta tokkal meg képernyőfóliával a vészhelyezetek többsége megúszható.

Meg is hozta a futár a készüléket, én pedig beüzemeltem, hogy amikor vészhelyzet lesz, elég legyen a SIM-et betenni, és máris átvehesse a főszerepet. Jött is hamar az Android 12 frissítés, ahogy ígérte a gyártó. Aztán ahogy nyomorgattam, nézegettem, néhány apróságon megakadt a szemem. Feltűnt pár olyan okosság, amit a Xiaomiban nem találtam, viszont hasznosnak tűnt.

Ezek sorban a következőek:

VoLTE: Voice over LTE. Opcionális, alapból nem is volt bekapcsolva, de miután bekapcsoltam, azokkal a kollégáimmal is kiváló hangminőségben tudtam beszélni, akikkel korábban csak szakadozottan tudtam kommunikálni. Ez a technológia nem új, és egyes gyártók természetesnek is veszik, hogy legyen ilyen tudása a telójuknak. A kínai gyártók, köztük a Xiaomi valahogy erre a vonalra nem csatlakoztak. Lehet, hogy Kínában már mindenki valamilyen IP alapú szoftvert használ, és a GSM hívások hangminőségére nagy ívben tesz?

Kamera: Széles látószög, stabilizált video felvétel. Ezeket egy kalap alá veszem, mert keveset használom a kamerát, de ha mégis, akkor mindkettő opciót használnám. A széles látószögű objektív képminősége persze nem olyan jó, mint a főkameráé, de kocaturistaként egy tájkép, vagy egy épület fényképezésekor jól fog jönni. A képstabilizálás 4K-s videónál nem érhető el, de nekem a 1080p-s videó is bőven elég lesz. Nem is emlékszem, mikor csináltam utoljára videofelvételt, mert nekem bőven megfelelt eddig is a fotózás.
Na majd most!

Akku management: Itt is két opció van, ami nekem nagyon tetszik. Először is lehet korlátozni, hogy csak 85%-ig menjen a töltés. Ez az akku élettartamára némileg előnyösen hat, hogy nem megy fel minden töltésnél 100%-ig. Aztán a gyorstöltést is lehet tiltani vagy engedélyezni. Elvileg tud a készülék 25W teljesítménnyel töltést fogadni, ami tényleg gyors feltöltődést eredményez, de cserében melegszik is. Nem lesz tűzforró, de jóval melegebb lesz, mint egy kellemes langymeleg lábfürdő. Úgyhogy ezt is bekapcsoltam. A Samsungok régebben amúgy is hírhedtek voltak a forrófejűségükről, ami az akku korai halálához vezetett, de ezzel az opcióval remélhetőleg elejét lehet venni ennek is.

Fentiek miatt kíváncsi lettem, hogy hogyan fogja bírni Samu a napi kiképzést, így végül teljesen átköltöztem rá, a Xiaomi pedig ment a fiókba. Bár kisebb az aksi, és ugye többnyire nem is megy a töltés 100%-ra, így is 2 nap körüli használatot kibír. Olyan napokon, amikor alig van a kezemben, például egy csendesebb hétvégén, akkor egy péntek este-hétfő reggel közti időtartam alatt 85%-ról lemegy 20%-ra a töltés. Van extra energiatakarékos üzemmód is benne, de egyelőre ezzel nem foglalkoztam. Folyamatosan be van kapcsolva a lokáció, wifi, mobilnet, bluetooth, NFC. Megy a háttérben a Gmail, Outlook, Teams, Viber. Mindezekkel az üzemidő nekem elfogadható.

Intenzív használattal persze naponta töltőre kell tenni, de ez azt jelenti, hogy 2-3 órát telefonáltam, néztem az e-mail-eket, esetleg chat-eltem is, meg ebédidőben elolvastam a híreket, hogy ki mennyit lopott.

További előnyös tulajdonsága a telónak, hogy a háttérben rezidensen futó alkalmazásokat nem üti agyon rendre, mint ahogy a Xiaomi teszi. Főleg az okosóráim alkalmazásaival voltam mindig gondban, mert ezeket a Xiaomi akkor is előbb-utóbb kilőtte, ha az összes lehetséges beállítással megpróbáltam ezt megakadályozni. Egyébként az Ulefone is ilyesmivel szivatott, továbbá ott a bluetooth kapcsolódással is akadtak gondok.

Úgy korrekt, ha megírom azt is, mit nem tud a készülék. Illetve mit nem tud, ami esetleg jól jönne.

Ilyen például a vezeték nélküli töltés, ami nélkül persze el lehet éldegélni, de van asztali és autós töltőm is, ami tudna vezeték nélkül tölteni, így ezeket ki tudnám használni.
Aztán jó lenne még nagyobb akku, meg még nagyobb háttértár. A háttértérat egyelőre nem tömtem ki, 40%-on van, de ha netán megjönne a kedvem a videózáshoz, akkor több is jól jönne. Tudom, nem nagy ügy ezt megoldani, és ki is néztem már egy olyan USB-C-s SSD-t, amit képes lesz felismerni a teló.

E sorok írásakor már kapható a készülék utódja, az A53, de a tesztelők egyöntetű véleménye, hogy ár-érték arányban egyelőre az előd, a szóban forgó A52s 5G sokkal jobb. Már amíg még lehet kapni. Az A53 semmi olyat nem hoz, ami indokolna 50-60 ezres árkülönbözetet. Úgyhogy aki hozzám hasonlóan keresi a középkategóriás telefonok Szent Grálját, annak ez valószínűleg jó lesz :-)

Hozzászólások

(#1) 1dude


1dude
aktív tag

Nem rossz a telefon, környezetemben jó pár darab van belőle.

Ami a jó lenne részt illeti, sok helyen olvasom ezt a háttértár - aksi dolgot. Az A52s kapható 256GB tárral is, de nem éri meg. Sokkal jobb választás abból a felárból befizetni 3-4 évre egy 200GB -os google felhőt. A tár is több, mentésed is van, elérhető más eszközökről is. Aksiból sem nagyobb kell, hanem takarékosabb komponensek. Ki a frász akar egy negyed kilós telót cipelni...

(#2) pusszycat


pusszycat
nagyúr
LOGOUT blog

Nekem Xiaomi 11 Lite van VoLTE, VoWIFI megy mint a huzat. :D Gombolkoztam A Samsung A52s-en is, de.
Olyan kommenteket olvastam, h a fingerprinter (valamivel rövidebb mint az ujjlenyomatolvasó) 10 ből 3 szor old fel. Az arcfelismerője se az erősége.

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#3) szkaroly


szkaroly
senior tag

Az hogy a VoLTE megy-e vagy nem, az a szolgáltató sara. Nem írtad melyiknél vagy, gondolom nem forgalmazza az adott Xiaomi modellt. Ha a Telenornál, náluk általában csak az általuk forgalmazott készülékeknél megy alapból a VoLTE. Nekem szerencsém volt, augusztus végén jött egy szolgáltatói profilfrissítés, azóta megy a VoLTE mint a kisangyal. Pedig a Telenor csak novemberbe kezdte el forgalmazni az X3 pro-t.

[ Szerkesztve ]

Poco X3 Pro

(#4) szkaroly


szkaroly
senior tag

10/2-es mobilnet mellett, kábeles internet hiányában hadd ne kelljen már cloud-ot használnom.

Poco X3 Pro

(#5) Syl


Syl
nagyúr

A53 készülékem van. Tudom-tudom: az évtized balekja ;]

Március végén sikerült összezúznom az iPhoneX-et és kellett valami ócó (de legalább 6.5" kijelzőméret) helyette (a 115 ezres hivatalos Apple, de a 65 ezres iSamurai kijelzőcsere ára is mellbe vágott), teszteket nem néztem, CPU benchmark baromira nem érdekel, nem játszom a telefonon, viszont a support fontos, tehát idei modell kell. Szemeztem a Xiaomi 11T-vel, de a Xiaomi 3 évet ígér, a Samu meg négyet. Ennyi.

Vásárlás után egy héttel jelent meg a MA teszt, ahol lehúzták az A53-at, a kommentekben meg szabályosan lehülyézték aki nem az 52s mellett dönt. Szóval inkább hallgatok és elégedetten használom a készüléket.
Sebességgel, működéssel semmi gondom nincs. Az ujjlenyomat-olvasó 10-ből 10 szer old, igaz nem villámgyorsan. Kicsi visszalépés az iPhone FaceID kényelme után. Kivéve az arcmaszk viseléskori szopást.
Nagyon szuper, főleg hogy harmadába került, mint egy 13 Pro Max.
:R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#6) 1dude válasza szkaroly (#4) üzenetére


1dude
aktív tag

8/1 -el használok cloudot. De akinek nagyon kell a hely, van usb-c pendrive is. Csak telón tárolni valamit amúgy is felelőtlenség. Összetörik vagy elvész, és a tulaj egyből úgy nyávog, mint egy párosodó macska.

(#7) PDA_FAN válasza Syl (#5) üzenetére


PDA_FAN
tag

Én sem írtam, hogy az A53 ellenjavallt lenne, csupán az ár-érték aránya egy darabig még jobb az A52-nek. Addig a pár hétig, amíg még kapható.

(#8) PDA_FAN válasza szkaroly (#3) üzenetére


PDA_FAN
tag

Amit te írtál, az az az eset lenne, hogy ott van a menüben a VoLTE opció, bekapcsolom, és mégsem működne. Vagy ott a menüpont, de szürkén, nem kiválaszthatóan. Akkor tényleg az lenne, hogy a szolgáltató nem támogatja a készüléket.

Itt azonban erről szó sincs: ugyanazzal a SIM kártyával a Samuban van VoLTE menüpont, a Xiaomiban meg nincs.

(#9) PDA_FAN válasza 1dude (#1) üzenetére


PDA_FAN
tag

Felhőbe nem fogok gigabájtos méretű filmeket menteni, mert a mobilnetet nem pazarolom erre. Ha meg van wifi, akkor megy az otthoni NAS-ra, oszt' csókolom. Van olyan hordozható SSD, amit USB-n felismer a teló. Majd arra mennek a nagyméretű fájlok, amikor nem vagyok otthon, és kifogyok a tárhelyből.

[ Szerkesztve ]

(#10) 1dude válasza PDA_FAN (#9) üzenetére


1dude
aktív tag

SSD -vel is jobban jársz. Mondjuk én videózásra eleve nem vennék középkategóriás telefont, ha van valami, amin spórolnak, az a videós része. Felső kategóriában meg van 512GB opció is, méregdrágán ;]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.