2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Szakács

Írta: | Kulcsszavak: szakács . szakma . wtf

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv!

Gondolkozom rajta, hogy szakács leszek. Itthon szoktam főzni, egész jól megy és élvezem is. Viszont vakon nem szeretnék csak úgy belevágni. Ezért szeretném megérdeklődni (tapasztaltak előnyben), hogy milyen is egy szakács élete és munkája, mennyire van munkalehetőség és nagyjából hogyan keresnek. (pályakezdő) Tudom ez egy műszaki fórom, dee... nem baj. Csak jár erre fele egy-náhány szakács is. Szóval ha valaki tudna nekem hasznos infókkal szolgálni, akkor nagyon hálás lennék.

Hozzászólások

(#1) nem_tom


nem_tom
őstag

UP!

(#2) D1Rect


D1Rect
félisten

Óriási különbségek vannak éttermek között.
Elmondható, ha sokat kell dolgozni és jól csinálod van benne pénz és karrier is.
Ha lógósra veszed, akkor meg ellébecolhatsz valahol pizzaszakácsként pl.

Kezdőként pincérnek jobb a meló és a pénz is(jatt ugye), de egy "jó" konyhán már nincs 80 fok és tapasztalattal, ha tényleg gyorsan jót és szépet pakolsz nem fogsz éhen halni. ;)

Német/angol nyelvtudással jó eséllyel elhelyezkedhetsz külföldön is.

(#3) nincsisbéla


nincsisbéla
aktív tag

Mekiben krumplit sütni? ;]

Egyet értek a felettem szóló kollégával, annyival azért kiegészítve, hogy amennyiben van rá pénzed, menj ki 1-2 évre tanulni, mert a magyar gasztronómia... :U (mondjuk az utóbbi időben feljövőben, elég csak megnézni az alexandrás piros étterem kalauz első [asszem 2006-os], és idei kiadását! Érezhető a változás)

Mentalita'

(#4) nem_tom válasza D1Rect (#2) üzenetére


nem_tom
őstag

Azzal még nincs baj, ha sok a munka. Viszont az már nem jó, ha rá megy az egész életem.

(#5) JetiRulez válasza nem_tom (#4) üzenetére


JetiRulez
őstag

Márpedig egész életedben dolgoznod kell majd.

"Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

(#6) ne_nezze


ne_nezze
aktív tag

pályakezdő szakácsként sok a konyhában aljamunkának számító melót kell csinálnod mire egyáltalán edény közelébe kerülhetnél. ha jól főzöl az kevés el kell bírnod a rád záporozó rendelésekkel is. nem is a mennyiség itt a lényeg (az úgyis mindig sok) hanem h pl ne kerüljön a frissen sült hús mellé már kihűlt krumpli a tányérra meg hasonlók.
egyik komám szerint konyhán dolgozni olyan mintha folyamatosan úsznál. és sokszor be is úszol ha nem vagy képben.

Intelligence is not the privilege of old age. »»───(knee)───►

(#7) D1Rect válasza nem_tom (#4) üzenetére


D1Rect
félisten

A "sok munka" relatív.
Normális helyeken felkészítik a konyhát az indulásra(pl. 10 órai nyitásra az jelenthet 6 órai kezdést), de akkor 2 műszak viszi a pályát.
A sarki kifőzde és egy normális étterem között óriási különbség van.

A kifőzdében általában minden folyamatot te(és 1-2 szakács/konyhalány) csinálsz, míg egy étteremben ha pl. szépen tálalsz, akkor csak a tálalást csinálod folyamatosan.

(#8) nem_tom válasza JetiRulez (#5) üzenetére


nem_tom
őstag

Kicsit félreérthetted amit írtam. Persze, hogy egész életemben dolgoznom kell. Az viszont nem jó ha úgy kell dolgoznom, hogy szinte nincs is magánéletem.

A többieknek meg köszönöm az értékes hozzászólásokat! :R

További tapasztalatokat/infókat még szívesen elfogadok. :)

(#9) hfrankee


hfrankee
senior tag

NEEEEEE!!!!
Ez egy jó tanács.

(#10) nem_tom válasza hfrankee (#9) üzenetére


nem_tom
őstag

Ki is fejtenéd nekem részletesen? :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.