2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

ASUS Xonar DS + OPA2604 - Egy rendszer újjászületése [intro]

Írta: | Kulcsszavak: asus . xonar . ds . xonar ds . asus xonar ds . teszt . élménybeszámoló . intro

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Régen gondolkoztam már azon, hogy le kéne cserélnem hangkártyámat a gépben. Ez a gondolat tovább erősödött bennem akkor mikor megjött az Edifier rendszerem, de több mint egy évig nem volt rá keret sajnos, pedig ~10-11k nem nagy pénz ilyen hangzásvilágért, merem állítani. :)

Szóval mikor úgy határoztam, hogy itt az ideje hangkártyát nézni körbeérdeklődtem külföldi fórumokon, a PH-n s egyéb médiákat is használtam az információ beszerzéséhez. :)

Tudom, a latin nyelvben a media a medium többesszáma, de úgy helyesen a magyar nyelvtani szabályok szerint nem átültethetők ismereteim szerint.

Szóval az interneten való kereséseim során a két nagy gyártó, az ASUS és a Creative műhelyéből származó kártyákt néztem elsősorban, éppen azért, mert ezekről nagyon jókat írtak a tesztek, főként az ASUS-ok képességeiről. A "Milyen hangkártyát vegyek?" topikot olvasgatva is győztesként jött ki az ASUS nind hangzás, mind pedig drivertámogatás terén.

Na igen, ez a másik: A Creative sajnos nagyon rosszul áll driverekkel meglátásaim szerint. Sokan inkompatibilitásokról számolnak be külföldi fórumokon Windows 7/8 alatt, illetve a 64-bites driverek hiányáról. Ez rettentett el a Creativetól, de nagyon.

Végső döntésem az ASUS mellett szólt, bár akkor még nem tudtam, hogy DS vagy D1 legyen.
Utánaolvasva, s az Asus hangkártyák topikját felkeresve egyből több információm lett. A cserélhető op-amp (=Operational Amplifier) mondjuk "kissé" a DS felé billentette a mérleg nyelvét.. Mint utólag kiderült, nem alaptalanul.

Köszönöm az említett topikban összegyűltek segítségét, s külön köszönöm dudika10 fórumtársam útmutatását. :R

Az olvasott jó tapasztalatok, s az OPA2604 nyújtotta tulajdonságok miatt végül a DS-t választottam, tekintve, hogy akonzultáció allatt kiderült, hogy nem minden esetben éri meg a felárat a "nagyobb" modell. Így lett, érzésem szerint.

Ugorjunk most kb két napot az időben, mikor is lerendeltem a kártyát és az op-amp-ot. Tegnap délelőtt vettem át a csomagokat, s hazaérve nekiláttam a beszereléshez. A szerelés végeztével, bekapcsolva a számítógépet egy érdekes hangra lettem figyelmes. Mint utóbb kiderült, ez a hang a kártyán dolgozó relének tulajdonítható. Miután bebootolt a gép ellátogattam az ASUS oldalára, s leszedtem a legfrisebb Xonr DS-hez és Windows 8-hoz készült drivert.

A telepítés (letöltéssel együtt) kevesebb mint 5 percet vett igénybe, majd újraindította(m) a gépet.

Amikor újból használatba vehettem a rendszert, már volt szokás szerint telepített audioeszközöm.

Foobar2000 alatt rögötön elkezdtem tesztelni magas bitrátájú FLAC anyagokkal, melynek lejátszásához a WASAPI Output illetve a SoX Resampler mod2-t használtam, s használok, s fogok a jövőben is. :)

Szóval nekikezdtem tesztelni, s hirtelenjében köpni-nyelni nem tudtam. Eszméletlen, A magas hangok tiszták, a mélyek a helyükön vannak, nem "brummognak" hanem igazán ütnek. (Jó, mondjuk ezzel a rendszerrel sosem brummogott semmi, de ég és föld a különbség). Igen, azt eddig elfelejtettem írni, hogy ALC888-ról jöttem, szóval volt ám nagy döbbenet. :D

Minden hang kristálytiszta, s megszűnt a számoknál tapasztalható konstans alapzaj jelensége is. Egy szóval: Fantasztikus!

Az intro jellegből adódóan itt zárnám is soraimat, mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget!

Hozzászólások

(#1) Neil Watts


Neil Watts
veterán

Nyílj meg!

Üdv. core2

(#2) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Ennyi pénzből lehet, hogy inkább egy DIY megoldást kerestem volna a helyedben.
Használd egészséggel. A zene megérdemli a jobb hangzást. :K

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#3) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Két kérdés:

1. Hogy/hol lehet egyszerűen beszerezni ilyen opa(ka)-t.
2. Mennyibe fáj a jelen esetben használt darab?

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#4) Speeedfire válasza hoffman_ (#3) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

1.) pl hestore.hu, hqelektronika.hu, vagy lomex.hu

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#5) hoffman_ válasza Speeedfire (#4) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Köszi neked is! :R

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.