2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Han Solo eredetfilm - gondolattenger

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokaknál olvasom vagy fb-n, vagy valahol, hogy a sok, némileg elmarasztaló kritika ellenére mennyire jól sikerült a Han Solo eredetfilm.

Nézzétek, nálam nagyobb Han Solo “rajongó” - az ésszerűség keretei között - nem nagyon van, kölyökkorom óta sosem képregény - és/vagy rajzfilmhősökért, G.I.Joe-kért, vagy ilyesmikért rajongtam (talán Pókembert kivéve), amióta az eszemet tudom, nekem Han Solo volt az ikonikus hős és példakép, és természetesen mindenben Őt próbáltam utánozni.
Már kiskölökként is a combomra szíjazott műanyag pisztollyal rohangáltam a Balaton melletti nyaraló udvarán, állandóan Millenium Falcon műszerfalakat rajzoltam magamnak már oviban, amikről persze csak én tudtam, micsodák (sokat kérdezték szüleimtől, van-e fogalmuk arról, hogy mégis mik az ehhez hasonló alkotások), később pedig ahogy teltek az évek, összeszámolnom is nehéz, hány Falcon játékom, makettem, modellem és persze a legfontosabb: LEGO-m volt (... khm… van…).

Épp ezért, kicsit gyerekes dacból sosem fogom megbocsátani az új trilógiának, hogy elsőként Han-t írták ki a legendás űreposz újabb fejezetében (holott eleve kétségekkel telve álltam hozzá a filmhez, hogy az emlékeimben élő fiatal, szuperlaza és szupermenő, nőmágnes pilótazsenit akarom-e látni 70 évesen, erről írtam is annak idején), ennek ellenére bizakodással ültem be a Solo filmre is, minden, főként negatív hangvételű amerikai és magyar kritikát az elmém egyik hátsó szegletébe száműzve.

Basszus, pedig igazuk lett, de nem azért, mert a Solo egy rossz film lenne, sőt.
Elképesztő hangulatos, tombol a nosztalgiafaktor, a zene szuper, a látványvilág pedig önmagáért beszél, de a történet maga… nem is tudom, tényleg egy bevásárló lista, mégpedig vagy az eddig megjelent filmekben Han életéről elejtett összes megjgyezésről, vagy pedig valamilyen nosztalgiát ébreszteni hivatott ‘easter egg’ jelenettel, karakterrel, mondattal, gesztussal.
És ez egész egyszerűen kevés… gyáva, ötlettelen és kiszámítható.

A legszomorúbb az egészben, hogy Han életét többször is, több fejezetben elmesélték már - a Lucasarts által licenszelt - könyvsorozatokban.
Kezdve a 30+ (!) éve megjelent Brian Daley trilógiával (Han Solo Hadjárata, Bosszúja és Küldetése), amit Sci-fi rajongó Édesapám még első magyar kiadásban beszerzett megjelenéskor, majd pedig folytatva a hihetetlen bestsellerrel, a Daley-kalandokat csont nélkül magába olvasztó könyvhármassal A. C. Crispin tollából a kétezres évek fordulóján.
Ezutóbbi nekem olyan volt, mint valószínűleg sokatoknak a Gyűrűk Ura, vagy másoknak a Harry Potter.
Több példányt olvastam rongyosra ezekből, sokszor olyankor is, amikor nem kellett volna (mint pl. gimnáziumi irodalomóra…)

Crispin Han Solo eredettörténete nemes egyszerűséggel közel tökéletes, annyira hibátlanul vezeti végig Han karakterfejlődését a 18 éves, az egész Messzi-Messzi Galaxisra berágó, szökött suhanctól az egyik legmenőbb, leggyorsabb törvényen kívüli csempészen át egészen addig a pillanatig, amikor is egy nap a kocsmai asztalához odalép egy köpenyes idős úr fiatal zöldfülű kísérőjével, hogy Han viselkedése és minden egyes, a filmekben elhangzó mondata mögött meghúzódó érzelmi töltöttség, hozzáállás, motiváció, vagy éppen ezek látszólagos hiánya abszolút nyilvánvaló és magától értetődő lesz.
Ráadásul női íróról lévén szó talán kevésbé meglepő, hogy rendszeresen látunk le hihetetlen lelki mélységekig egy-egy rázós kaland, trauma, vagy partner Han-ra gyakorolt hatása kapcsán, de ne gondoljuk, hogy ez bármitől is helyet venne el, inkább hozzá tesz a fentebb leírtakhoz, és sehol nincs túlzásba véve.

Ráadásul a legikonikusabb fordulópontok, mint pl. a Birodalmi Akadémiai felvétel, majd kicsapás a tisztképzőből nem más, mint Chewbacca miatt (és csakazért sem fogom Csubinak hívni; egyébként kettejük találkozása a filmben szerintem fájóan béna lett), beépülés Jabba bűnszervezetébe (a.k.a. Desilijic) majd a Kesselen kidobott rakomány miatti adósságba keveredés és ezáltal kegyvesztettség a hutt gengszternél (ami ugye a filmbeli “lefagyasztáshoz” vezet), élet Nar Shaddaa-n, Boba Fett első felbukkanásai, Lando megismerése, na és persze a Falcon elnyerése... Ezek mind-mind sokkal részletesebben kidolgozott, hihetőbb és átélhetőbb, nagy horderejű és egymástól teljesen független cselekmények és döntések részei voltak.

Értem én, hogy a 6 év alatt kiadott majd 1000 oldalon sokkal nagyobb tér van egy ilyen ikonikus figura életét kifejteni, de akkor is… a már évtizedekkel ezelőtt megálmodott, megírt és végigvezetett, minden szálat tényleg hibátlanul elvarró és összekötő történetet egyszerűen kidobják az ablakon, és úgy írják újra, hogy mindent, amit a filmekből Han Solo-ról valaha megtud az ember, belezsúfolnak egy pár napot átívelő klisémaraton, a nosztalgiafaktor nélkül legfeljebb B kategóriás űrwesternbe, ez egyszerűen méltóságon aluli egy - szerintem - ennyire meghatározó karakterhez.
Érdekes, hogy amikor először elkezdtek szállingózni a pletykák a filmről, és elkészült az imdb-s bejegyzés is, akkor Harrelson karaktere először Garris Shrike-ként szerepelt a pedzegetett stáblistán, aki egyébként a Crispin trilógia egyik Han életét döntően meghatározó karakterének (~negatív apafigura) neve. Mit össze nem reménykedtem emiatt... :).

Ez az egész írás persze totál szubjektív, és lehet, kicsit talán túltolt kocka-szintű rajongással (vérfanok szokták hasonló stílusban telefröcsögni a fan site-ok fórumait) lett fűszerezve, pedig tényleg nem ez volt a cél, de ahogy egyre több helyről olvasom, hogy kinek mennyire tetszett a film, ez így kikívánkozott.

Vagy csak én gondolom így?

Anyagi szempontból persze értem én a Disney/Lucasarts döntését, Han Solo neve nyilván nagy húzóerővel és ezáltal pénzmágnes szereppel bír, de szerintem éppen a film megjelenése előtti napokban pedzegetett Lando Calrissian filmmel kellett volna kezdeni az egész 'Star Wars story' ezen vonalát, jobban is illett volna a Rogue One-nal megkezdett, és Boba Fett-tel folytatni kívánt sorozatba, amiben Han mondjuk lehetett volna egy mellékszereplő (vagy akár csak egy komolyabban kidolgozott cameo), és elég lett volna csak az egyik, Han életét ikonukusan meghatározó jelenetet beépíteni a forgatókönyvbe, azt viszont rendesen megcsinálni, éreztetni a súlyát, nem?

Na mindegy.

Köszönöm, ha elolvastad és bocs, ha úntattalak.

-iBalu

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
veterán

Nálam a star wars 3-4 éve elvágta magát, azóta nem hogy moziban nem nézem meg, de le sem töltöm. Kár, mert imádom a jó sci-fit, de ez már nem az.

(#2) tuki2200


tuki2200
senior tag

En nem vagyok rajongo, de szeretem a Star Wars-t, az elozmenytrilogiat is, viszont az Utolso Jedi utan nem nezek meg tobb SW filmet moziban.. nalam ott veget ert a Star Wars tortenet

Amugy en is hallom korulottem levoktol, hogy ez a film nem lett rossz, tavol all a jotol, de nem rossz, ami mar fejlodes. Viszont a foszereplo feje annyira idegesit h fuuu mar az elozetest se birom vegig nezni

[ Szerkesztve ]

(#3) Apollyon válasza ncc1701 (#1) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Dettó, a Fos awakens annyira szánalmasan béna volt, hogy az újabb részeket már meg se néztem, de még ingyen se nézném. A visszajelzések az újabb részekről meg mind igazolják, hogy jól döntöttem. :D

A SW egyébként sosem számított sci-finek, sokkal inkább kalandfilm.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#4) mephi666 válasza tuki2200 (#2) üzenetére


mephi666
nagyúr

1 hete néztem meg: akkor úgy éreztem, hogy jobb lett, mint az ébredő erő, ami teljesen kiesett már az emlékezetemből, de ezt is elfelejtettem 1 hét alatt :U ami megmaradt, hogy volt 1.5 lassabb óra, ahogy építgették az egészet, a vége meg felpörgött... ja meg ebbe is tettek kötelező cukidögöket chewbacca mellé... az aztán tényleg hiányzott

ja, annyira nem vagyok sw-fan... a thrawn trilógiából olvastam még régen és kár, hogy nem azt próbálták továbbvinni... abban han&leia ikreiről van szó és időben szorosabban követték a jedi visszatér-t... valószínű, hogy itt is valami "nagy csavar" lesz a 3. részben, ahol kiderül, hogy rei meg a kajla testvérek... :U olyan lett a szememben a sw-univerzum, mint a marvel... évente jönnek valami patikamérlegen kiadagolt, precízen összerakott alkotással, ami egyszeri szórakozásnak egyáltalán nem rossz, de hiányzik belőlük a mélység, ami miatt maradandó élményt okozna...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#5) joeetm válasza mephi666 (#4) üzenetére


joeetm
tag

Én most szombaton láttam, nagyjából elvarások nélkül ültem be. Igazi SW rajongónak sem nevezném nagyon magam. Viszont nekem tetszett, egy SW univerzumban játszódó kalandfilmnek tökéletes szerintem. Az mondjuk szemetvszúrt hogy minden űrjargányt be lehet indítani két vezeték összeérintésével :DD Viszont miután megnéztem, olvasgattam véleményeket, és sok helyen panaszkodnak hogy a főszereplő nem olyan mint az eredeti trilógiában Solo. De miért kene a ~18 eves Solonak úgy viselkednie pontosan mint a 10-15 évvel későbi énjének?

[ Szerkesztve ]

_Az a hülye aki nem normális_

(#6) kikikirly válasza mephi666 (#4) üzenetére


kikikirly
senior tag

Újak közül Han solot nem láttam ,többit igen. Nekem fő problémám a 12-es karikával van.Imádom a jó akció filmeket, és az összes valamire való akció film 16-os karikás, nem ok nélkül.Nekem a Star Wars is egy jövőbe
játszódó akció film.És az akció/csata jelenetek nagyon gyengék egy John Wick, Ryan közlegény megmentése stb filmekkel összevetve.Egyik hogy jóval kevésbé részletesen(erőszakosan) mutatják ha valakit eltalálnak,meghal stb. másik a jelenetek félépítése. Látszik hogy nem akkor váltanak kamera szöget amikor kellene,hanem amikor muszály.Na most a 12-es karika miatt szinte non-stop ez van, hisz ha tovább mutatnák az adott jelenetet, kifutnának a korhatár besorolás kritériumai alól.Az akció jelenetek 90% összecsapott, zavaros hatást kelt. Ebben a formában nem több kalandfilmnél, csak hogy itt szemben álló frakciók háborúznak egymással, megint olyan mintha Ryane közlegény megmentését akarnál valami elbaccott módszerrel kalandfilmé varázsolni.Egyszerűen nem össze egyeztethető a kettő, itt mégis ezt művelik immáron 4. alkalommal.

Nem érzem magam erőszakos állatnak attól hogy akció jelenettől elvárom hogy látványos legyen.Másrészt szerintem a dráami faktort, a cselekményeknek plusz súlyt adnak ezek a részek,de ha igy mesterségesen vissza vannak fogva igenis elvesznek a mondanivalóból. Alien,Tarantino stb filmeket képzelje el valaki 12-as karikára vissza butítva, mintha nem is ugyanazt a filmet néznénk.
Port.hu-n olvastam erről egy cikket, ki van fejtve a magas korhatár besorolás hátránya, röviden jelentős bevétel kiesést okoz a néző közönség ily módon való beszűkitése.

Kizártnak tartom hogy a rendezők önként jelentkeztek hogy beszűkültség eszköz tárukat, szinte biztosan a Disney megkötése.Sajnos ismét átestünk a ló túloldalára, profit hajhászat a végeredmény rovására megy.És ezért igenis dühös vagyok, ilyen franchise-ból tizenkettő egy tucat típusú filmeket csinálni...

[ Szerkesztve ]

(#7) Apollyon válasza kikikirly (#6) üzenetére


Apollyon
Korrektor

"Nekem a Star Wars is egy jövőbe
játszódó akció film."

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#8) kikikirly válasza Apollyon (#7) üzenetére


kikikirly
senior tag

Aha. :N :)

(#9) Rive


Rive
veterán

Van egy olyan érzésem a film kapcsán, hogy valami holywudu managgeee levezettése szerint a kidolgozott párbeszédek és a minimálisnál összetettebb forgatókönyv a film sikere szempontjából kockázati tényező, míg a CGI az inkább garancia.
Oszt' el is hitték neki.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#10) mephi666 válasza kikikirly (#6) üzenetére


mephi666
nagyúr

igen, a disney a ludas, mert üzlet nekik a franchise: le kell nyomni a korhatárbesorolást és pakolni kell bele kötelezően cukilényeket, hogy a tizenéves gyerekek is rákapjanak, elrángassák a szülőket a moziba és követeljék ki maguknak a filmhez kapcsolódó ilyen-olyan tárgyakat :K ez üzlet... nem csak a mozijegyet akarják eladni, hanem a filmhez kapcsolódó különböző cikkeket... ezért van az is, hogy 2015 óta évente jön egy új film: hogy folyamatosan fenntartsák az érdeklődést... amikor előtte '80-'99-ig semmi nem jött sw-témában, majd 2005-2015-ig szintén semmi... azért vette meg a disney, mert potenciált látott benne és rengeteg pénzt akarnak kaszálni időszakosan :K

ui: én attól félek, hogy pár éven belül yoda eredetfilmet is csinálnak, amivel annak rendje szerint teljesen elb@sszák a karaktert... pont az a jó yoda karakterében, hogy szinte semmit nem lehet tudni a múltjáról, csak kb annyit, hogy van vagy 1000 éves...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.