2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

"Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 07

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2015. február 28. Szombat.
Miközben e sorokat elkezdem írni, a gépem kb. fél órája döcög az utolsó összerakás óta....

Megérkezett a 3M PCI-e kábel, a számított drága árnál is több lett vámmal, mindennel, de már nem lepődök meg semmin és átléptem a "le van sz@rva" ponton. Lényeg, hogy jelenleg működik, bár tesztet még nem futtattam. De mire a cikk végére érek, már lesz az is.

Az első tervek szerint nem a legfölső PCI-e portba akartam dugni a toldó kábelt, de aztán nézegetve rájöttem, hogy az a normális 16X-es port az alaplapon. Ezért lehet az, hogy van olcsó kínai kábelből rövidebb is a birtokomban, két méretben. Bár az első szűken sem adta volna ki valószínűleg, ha megvan a boltban írt 19 cm sem (valójában a 18-hoz közelebb áll). Nem tudom, az milyen túloptimalizált mérés/számítás volt részemről. Bár ha nem legfelülre dugom akkor mehetne a legalsóba is, mert az alaplap 16X, 8X, 8X, portokkal rendelkezik, ha jól rémlik.
Ekkor még olyan elvetemült ötletem is volt, hogy átforrasztom rajta a szalagkábelt, de nem találtam hirtelen olyan méretűt, csak szélesebbet. Mondjuk már ekkor is zavart, hogy gagyi hatású az egész, nem árnyékolt, és van akinek nem is működött rendesen. Kevés a megbízható információ róluk szerintem. Azért rendeltem egy hosszabbat is, ekkor még nem találtam rá a tutira. Plusz a kínain lóg a molex táp is, gondolom a Bitcoin bányászoknak készülnek. A legrövidebb kábelen kétszer meghajtottam ezt a plusz tápot, amikor 1 vagy 2 kábel le is szakadt a 4-ből... Bár mindenképpen levettem volna róla. A hosszabb kábel ugyan ez a minőség, de azzal nem is csináltam kb. semmit, mert mire megérkezett már tudtam, hogy az árnyékolt 3M lesz a nyerő számomra, csak a pénz nem volt még rá.
A kínain csak ragasztószalaggal van körbe tekerve a panel a forrasztásoknál, a 3M forró ragasztóféle anyagot tehetett rá. A kábelek nagyja pedig valami kemény ezüstös bevonattal rendelkezik, ez az árnyékolás rajta. A legkeskenyebb pár viszont ezen is sima vékony szalagkábelnek tűnik, gondolom erre fölösleges lenne az árnyék? Sokat nincs mit mesélni róluk ezen kívül, itt van pár kép:

(Ha valakit érdekelnek részletek, meg közelibb képek, annak tudok küldeni privátban az olcsó meg drága kábelről is)

Természetesen a zöld panelek nem szépek, azokat majd PlastiDip-pel le fogom fújni feketére, valószínűleg.

Az építés megkezdése természetesen a folyadék leszívásával/leeresztésével kezdődött, hogy kivehessem a videokártyát. Egy nagy 1dl-es fecskendőt használok csővel a tartály feltöltéséhez és "leeresztéséhez". Mivel a mostani rendszeren még nincs alsó ponton kivehető dugó, vagy bármiféle leeresztő, ezért marad a szívás. De a korábbi házban is így működött, mivel nem gyakran kell megbontani, ezért nem zavar annyira. Elég hatékony a nagy fecskendő ilyenre. Ami a rendszerben maradt, az mind mélyebb ponton volt már, ezért gond nélkül leköthettem a csöveket a vizes blokkról. Az akril csöves rendszerre már terveztem egy T elosztót aminek egyik ága leeresztésre fog szolgálni. Remélem nem kell használnom majd gyakran.
Szóval GPU ki, fittingek áttekerve a másik oldalra, lássuk a kábelt mit mutat a helyén. Kézzel már előre meghajtottam kicsit a töveiben, hogy kevésbé feszüljön. Mivel volt sejtésem, hogy mit kezdjek a plusszal, ezért egyből kidobtam a tápot is a helyéről a tálcájával együtt.

Ekkor valami ilyesmi a helyzet a táp felől:

Majd a tálcát visszatéve:

Most legalább a táp tartója is látszik. A korábbi bejegyzésbe nem tettem rendesebb képet róla. Nem mintha érdekes lenne :)
Láss csodát, úgy passzol, mintha így terveztem volna :))

A túloldal:

Majd videokártyástúl:

Egy tekercs szigetelőszalag és egy tekercs japán papír ragasztószalag pont a megfelelő magasságban tartotta a kártya végét. (Nittotape FTW)

A csatlakozók felőli végét még nem tudtam hogyan rögzítsem a kártyának, mert azt hittem nem fog passzolni a furat a lemez szélén az alu profil T-nútjához. De szűken éppen kiadta, már csak valami betétet kellett gyártani, amibe bele tudok hajtani 2 db M3-as csavart. (Ez sem volt teljesen új dolog, mivel már terveztem és próbáltam kábeltartó füleknek ilyet csinálni, próba darab van is már a házban)

A menetes betét csavarokkal, házon kívüli kártyával:

A helyén, kártya nélkül:

Majd kártyával:

A kártya végén lévő lemez alsó végét szintén rögzítettem, az alsó vízszintes profilhoz, egy gyári horonyanyával, M5-ös csavarral, meg egy nagy lemezből vágott téglalap forma "alátéttel". A belső sarokba van, alig látszik, kép sincs róla normális.

Már csak a kábel végén lévő panelt kellett valahogy rögzíteni, hogy ne lógjon nyomorult konstrukció annyira. A dög nehéz vizes blokk miatt úgy is ferdén állna szegény GTX.
Csak két apró vinklit hajtottam, ismét. A felső felüket a panelen lévő lyukhoz fogattam. A ház aljába pedig fúrtam 5-ös menetet, hogy odacsavarozhassam fixre.

Itt még csak a felső csavarok vannak benn, ez után jelöltem az alsóknak a helyét:

Szépnek ez sem tekinthető, de működik, sok nem látszik belőlük. Később lehet hogy csinálok valami mást oda. Jelenleg gyorsan össze akartam rakni, úgy, hogy használható is legyen.

Közelebbről, kívülről csak ennyi:

Ekkor már csak az újra feltöltés, némi levegő hajszolás maradt, de sokat nem játszottam vele, reménykedem, hogy nem fog ereszteni sehol, a levegőnek meg úgy is idő kell, hogy kijöjjön apránként.
Következő lépés valószínű a két hátsó hiányzó lemezdarab lesz, és akkor már tényleg csak a két nagy oldal marad szabadon.
Valamint egy-két tápkábelt (24pin, 8pin, 6+8pin) meg egy valag kábelrögzítőt is legyárthatok talán. Sok idő elmegy mire a 3-as alulemezből menetes betét lesz ami passzol a profilba horonyanyaként. Főleg, hogy mindenhol adott kábelmennyiség szerint változik majd a szélesség. Erről majd egy következő bejegyzésben lesz szó.

(pár perccel később...)

Futtattam ismét Heavent tesztelés képen, háromszor egymás után benchmark módban. Mielőtt szétszedtem a gépet ugyan így jártam el. A 3. kör végére 58-59 fok körülire ért a videokártya hőfok mindkét alkalommal, pedig most még levegős is kicsit a rendszer, bár ez úgy látszik elhanyagolható. A ventilátorok 400 körül forogtak csak mikor kiléptem, hangjuk szerencsére itt még a nullával egyenlő. (A gép leghangosabb alkatrésze a HDD és a vízpumpa jelenleg) A szoba hőmérsékletem nem tudom mennyi sajnos, nem is az über-tesztelésről meg tuningról szól számomra ez. Az eredmény várhatólag még javulni fog ha két radiátor fog hőt cserélni, két külön körön, nem egy.

De a lényeg, a két végeredmény, avagy a nem létező különbség, "alap" órajelekkel:

Ettől nagyobb szórások szoktak lenni egymás után futtatott teszteknél is nálam.
Ami még érdekes, hogy ha minimálisat is, de szerintem csökkent a "tekercs sírás" (coil whine).

Még egy plusz, jelenleg az USB portom is működik ami nem szokott, lehet az alaplapnál van csak kontakt hiba, mert ott eléggé feszül a kemény kábel és még nincsenek fixálva a dolgok. Szerelés közben pedig azt is piszkáltam. Ennek a kiderítése, utána járása még mindig tolódik

2015. március 1. Vasárnap.
A gép ma is megy, nem ereszt, enyhébb játék közbeni teszteléskor sem volt hiba. Reméljük így marad minden.

Ezáltal a műveletet sikeresnek ítélem.

Hozzászólások

(#1) creation


creation
senior tag

Gratula...

Amit én hozattam (és még van is belőle 1db) kínai 15cm-es kábel, sajnos hiába bír x16 hosszal és kábelből is kb azzal a hosszal, mégis csak legtöbbször x8-at vitt át sávszélben... Szóval, olcsó húsnak leve ereszt...

Gratula a géphez :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#2) namivanmar válasza creation (#1) üzenetére


namivanmar
csendes tag

Köszi!

Úgy látszik nem hiába tartottam az olcsó kábeltől. Máshol is olvastam, hogy nem mindenkinek szuperál.

Sajnos messze még a vége. :))

(#3) csabi112


csabi112
Modder

Köszi a tesztet! Ez tényleg minőségi kábel. A vga pedig, így elforgatva, jól mutat. Nekem is így lesz beépítve, hűtővel kifelé, csak én még plusz elforgatom 90 fokkal.

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#4) namivanmar válasza csabi112 (#3) üzenetére


namivanmar
csendes tag

Mióta elkezdtem tervezni a gépet, sok gyári mini házban látok kábeleket meg kis paneleket amik segítenek áthelyezni/elforgatni a videokártyát.
Sok sikert a tiedhez is! :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.