2019. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Coolpad F1

Írta: | Kulcsszavak: Coolpad F1 . EMUI 3 . 8297w

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető előtt rögtön itt a 2db EMUI 3.0 rom:
EMUI 3 Build.262 Kangvip (02.09b_x) - Android 4.4.2 - magyar (változás a 02.09-hez képest: új root, új gapps + gmail + youtube, + xperia billentyűzet ) ez még várat magára addig itt a régi
EMUI 3 Build.262 Kangvip (02.09)
EMUI 3 Build.258 Kangvip nélküli (02.05) - Android 4.4.2 - magyar ( odex )

Itt van 2 kamera is ami ha nem is képminőségben, de beállításokban jobb mint a gyári emui. Első és második bejegyzés. A hang nélküli linkjét a másodikban találni.

Ideteszem a közben elkészült MIUI V6-ot is, a telepítése ugyanúgy zajlik mint az EMUI-nak, és ha halk akkor itt van hozzá ugyanaz a Volumefix.zip ami az EMUI-hoz is ajánlott.
MIUI V6 03.06 - Android 4.4.2 - magyar
Volumefix.zip

Telepítés részletes leírása lentebb!

Azért tettem rögtön ide előre a romokat, mert először megírtam a többi sallangot, de hosszúra sikerült. Aki tudja hogy hogyan akarja telepíteni annak ne kelljen olvasgatni, ráadásul észrevettem hogy sokakat nem is érdekel semmi leírás mert úgyis mindent tud, minek olvasson ( majd utólag reklamál) :D Azoknak itt a rom, jó telepítést, de aki így csinálta ne kérdezzen tőlem priviben, szinte minden le van írva lentebb.

Akor tehát jöjjön az ahogy először kezdtem a blogot:

Rövid bevezető:

Úgy döntöttem készítek egy leírást a Coolpad F1 EMUI 3.0 romjainak telepítéséhez, mert nagyon sokan privátban kértek segítséget.
Mivel jó páran számonkérték rajtam a ROM alapvető működését ( miért így működik, miért zöld a led, miért nem fekete a beállítások menü stb ezért senki ne írjon privit mert nem fogok ezentúl válaszolni ezekre, ezek nem hibák, ilyen a ROM! :N ) és ezért rögtön itt az elején tisztázzuk azokkal akik ezt nem tudnák mert sajnos volt ilyen: ezeket a ROM-okat nem én írtam ( jó is lenne ha bármi ilyet tudnék :D ), ez a HUAWEI telefonokra készült ROM amit sok kínai és orosz custom ROM-ból raktam össze lehetőleg úgy hogy minden működjön benne, ahogy azt a tervezői megálmodták. Ez hellyel-közzel talán sikerült.
(Itt rögtön köszönet a tesztelőknek akik feltelepítették és segítettek a hibákat megkeresni és azoknak is akik sokat segítettek az android fórumban a laikus kérdéseimre válaszolgatva nagy nyugalommal :D )
Félreértések elkerülése végett: nem nagyon értek az androidhoz és a rom készítéshez, csak vettem a családba pár ilyen telefont és elkeserített hogy nem volt egy jól működő rom sem hozzá. Mivel télen úgyis valamit tanulni akartam a a kínai telefonokról és az androidról így nekiálltam az F1-nek, ez jó alany erre. Sajnos még nagyon az elején tartok mindennek, ráadásul linuxból nem vagyok jó, valamiért nem figyeltem eléggé rá ezért ilyen kérdéseket sem kérek, én is mindig kérdezek olyanoktól akik tudják ezt :)

Az EMUI romokról pár szó:

Mindegyik rom magyar nyelvű, rootolt, van benne Google Play és magyar Google billentyűzet is. Működik a naptár szinkron is, az email és exchange kliens is. A Google alkalmazásokat mindenki ízlés szerint telepítse, csak a Play van a rendszerben.
Minden nem oda illő kínai szoftvert eltávolítottam, ennek ellenére néhány helyen található kínai karakter, amik kikerülhetőek ha ez valakit zavar. ( PL: magazin záróképernyőn, a gyári zene és videólejátszóban lévő online felületen, de ezekről majd később)
A rom-ba (szinte) semmilyen külső nem oda illő programot nem tettem, a benne lévőeket nem módosítottam, nem egy össze-vissza egyéni ízlés szerinti rom készítése a terv hanem a gyári HUAWEI EMUI 3 működőképessé tétele.
Ami módosult: a gyári emailklienst cseréltem ( Hrabci ajánlására :R ) mert a gyári nem kezelte az exchange fiókot és tele volt kínai email fiók ajánlatokkal. Cserélve lett a böngésző ( tele volt kínai oldalakkal és beállításokkal) egy ugyanolyanra, az alap androidos amiben nincsenek kínai karakterek.
Ami még pluszban bekerül a romokba: csengő, értesítő és ébresztő hangok más romokból ( VibeUi, MIUI,stb), ezek is csak azért hogy legyen miből választani. A gyáriak maradnak, kivéve 1-2 kínai dallam. :D
A romokban a legújabb alapsáv verzió van mert a régebiekkel voltak GSM hálózati hibák. Remélem ezzel nem lesz baj.

Kettő féle EMUI rom készült:

Sima Kangvip nélküli rom: ez alap verzió, odexes fájlokkal amiben nagyjából minden olyan mint a gyáriban. ( kivéve ami fentebb írva volt a cseréknél)
Ez a verzió a Kangvip kivételével semmivel sem rosszabb mint a másik, mondjuk hogy ez tekinthető a sima 12.17-es utódjának, annak a hibáinak javításával. Ha valakinek jó volt a 12.17-es és nem kell a Kangvip akkor nyugodtan válassza ezt.

Kangvipes rom: ez a rom tartalmaz egy Kangvip nevű beépülő programot, ami talán kicsit az Xposed+Gravitybox-hoz hasonlítható csak kevesebbet tud: a beállításokban található egy külön menüpont ( Advanced Settings - és az egész angol nyelvű! ) ahol olyan beállításokat lehet elvégezni amit az alap rom nem tud: pl a kapacitív gombokhoz lehet különböző funkciókat rendelni ( pl zseblámpa, kill application funkció, gombok világítása ki-be kapcsolható, stb), vagy az óra helyét, az akksi kijelzés kinézetét lehet változtatni és még jó pár egyéb funkció ami hasznos is lehet. Az újban már van screen filter is.
Nekem egy dolog nem tetszik csak benne, hogy ha újraindítást akarunk a telefonon akkor feldob egy ablakot hogy mit akarunk: "Reboot", "Reboot recovery" és "Reboot bootloader". Sajnos ezt nem sikerült eltávolítanom.
Emellett hasznos kis progi lehet, akár koppintással is lezárhatjuk vele a képernyőt, de pl a hangerő gombokra beállított ébresztés nem mindig működik rendesen ( ez egy ismert hibája ezzel sem tudok mit kezdeni)

Ismert hibák:

A fentebb említett kínai karakterek mindkét romban megtalálhatóak a magazin téma zárképernyőjén ( ami eltűnhet néhány frissítés után ha ezeket a feliratos képeket nem mentjük, utána angol szöveg lesz - de nem mindig, vagy egyszerűen másik témát vagy záróképernyőt használunk és akkor nem lesz ilyen).
A másik tyúklábas rész a gyári zene és videólejátszóban az online részben látható, mert ez csak kínai találatokat ad, ezt nem muszáj használni, a videólejátszó úgysem játszik le AC3 hangot és sok formátumot, ehelyett mindenki keressen olyan progit amit szeret. ( MX Player pro az jó, de kodek kell ott is a hangokhoz az 1.7.33-tól azt hiszem de mindenki eldöntheti mit akar használni)
A zene lejátszóban szintén vannak kínai karakterek az online részen, ez is kikerülhető, vagy mindenki ízlés szerinti lejátszót használhat, de mivel ezek gyáriak így benne hagytam, a zenelejátszó nem is olyan rossz mert kapcsolható benne a dts hang ami nagyon jó zenehallgatásnál :).
Ha sikerül akkor később megpróbálom cserélni olyan európai lejátszókra amiben nincs online rész, így nem lesz tyúklábas szöveg sem :) Egyelőre ez még nincs meg, de ez sem igazi hiba tulajdonképpen - csak nem szép.
A legutóbbi romba pedig bekerült a HiVoice nevű program ami főként kínai és nem használható európai ember számára, de muszáj volt meghagyni mert enélkül nem működik a QuickCalling funkció. Úgy döntöttem inkább legyen ott a HiVoice, azt nem kell használni, elfér.

Mindkettő romban található angol nyelv a gyári tárcsázó hívásbeállítások részén és néhány mobil hálózatos beállításnál.

A sima ( nem Kangvipes) romban az értesítési részen látható órára koppintva nem történik semmi, onnan nem lehet beállítani az órát. A Kangvipesben onnan is működik az órabeállítás.
Ebben a (sima) romban nem működik az Engineering menü ami akár tárcsázóból ( *#*#3646633#*#* ) akár a MobileuncleTools programból hívható elő, ezen majd dolgozom még (ha lesz kedvem). Átlag felhasználónak ez nem probléma, itt jól el lehet rontani a telefont ha valaki belepiszkál, aki ilyesmit akar annak ott a Kangvipes abban működik.

Ami szintén nem igazi hiba, de jelen van: sokan megijednek amikor meglátják a telefon információinál hogy a CPU-hoz sokszor azt írja hogy "Kétmagos 1,7GHz", esetleg "Négymagos 1,7GHz", vagy csak "1,7GHz". Ez sem hiba, valószínűleg mindig az aktív magokat olvassa ki a rendszer azért írja ezt. Ezzel szintén nem tudok mit kezdeni, mondjuk ezzel sem foglalkoztam, de nem kell megijedni, nem lett két magos a telefon a rom telepítése után, megvan a 8 mag és dolgozik ha kell. :)

A régebbi hibák javítva, play is felismeri a készüléket és nem írja ki hogy nem kompatibilis egy-két program :)

A beállításokban lévő frissítő úgy tűnik mintha frissítene, de ez nem frissít, szándékosan lett eltávolítva mert ha frissítést talál jelez, de nem telepíthető. Ezért lett kikiktatva, de sajnos a menüben ott maradt. Ez sem hiba, csak ne keresse senki a frissítéseket feleslegesen :D

Ami fontos: úgy tapasztaltam hogy nem minden Coolpad F1 teljesen egyforma, van néhány darab amik nem teljesen ugyanúgy viselkednek mint a többi, nem ugyanúgy reagálnak ugyanazokra a romokra. Akinek sok hibája van a rommal az használjon mást, nem biztos hogy minden készüléken ugyanolyan jól működik. Én több mint tíz telefonra feltettem és egyikkel sem volt gond, de jöttek visszajelzések 1-2 tulajtól hogy nem rendeltetésszerűen mennek a dolgok, ilyenkor váltani kell, más romokat kipróbálni. Persze sokszor nem kizárt az user error sem.

Root:

Később talán külön fejezetben leírok majd pár rootolási megoldást is, valószínűleg majd csak a téma végén igen részletesen - esetleg fotókkal is a kínai recoveryhez, de hogy mikor azt még nem tudom. ( Persze lehet hogy az nem is készül el, mert a lentebbi megoldás talán feleslegessé teszi majd a szenvedést a többi módszerrel )
Ez a megoldás pedig nem más mint a most talán legegyszerűbb és működő KingoRoot. A programot letölteni PC-re, telepíteni, telefont USB-n csatlakoztatni. Megvárni amíg a program a drivereket feltelepíti, ezután kb egy gombnyomás és kész. Az utóbbi verzióknál az az infó szivárgott vissza, hogy nem mindig sikerül a KingoRoottal sem rootolni, akkor marad az Official_root.zip manuális telepítése, talán később leírom hogyan, vagy érdemes a fórumban megkérdezni.

Telepítés:

A telepítést már a root-olás utáni résztől kezdem. Aki tudja hogyan kell új rendszert telepíteni azoktól elnézést a túl aprólékos leírásért, ők nyugodtan ugorják is át ezt a részt, de megpróbálom teljesen alapszintről kezdeni, hogy olyanok is tudjanak telepíteni akik még soha nem csináltak ilyet. Főleg miattuk írom le így, mert igen sok ilyen irányú megkeresést kaptam privátban.

Először is a telepítést én csak és kizárólag a TWRP 2.4.4-es verziójával végeztem, ha valaki mást használ nincs semmi garancia arra hogy jó lesz, vagy hogy egyáltalán feltelepül a rom, a többi verzióról olvastam hibákat. ( volt aki újabb verzióval telepített és minden hiba előjött a romon, nem tudom lehet-e köze hozzá, ezzel nem volt/lesz időm kísérletezgetni, lehet hogy semmi köze a verzióhoz, de backup és visszaállítás hibákról is olvastam bizonyos TWRP verzióknál, a legújabbak nem tudom milyenek)
A TWRP 2.4.4 recovery itt elérhető és mivel nálam minden funkciója ami kell jól működött így nyugodtan ajánlom. ( CWM-el nem próbáltam a telepítést, persze azzal is meg lehet próbálni, elvileg mindennel mennie kellene )

A telepítést úgy írom hogy feltételezem külső SD kártyáról csináljuk, aki mégsem, annak majd írom mit ne nyomjon, mondjuk én úgy nem próbáltam mert mindig külső SD-ről telepítek.

Másoljuk fel az akármilyen_rom.zip-et a külső SD kártyára.
( aki nem tud számítógépen csatlakozni a telefonhoz annak ajánlom az Airdroid program letöltését a play-ről majd a böngészőben menjen erre az oldalra, és az Airdroiddal wifin másolja fel a belső SD-re mert csak oda engedi, utána a telefonon a fájlkezelővel helyezze át a külső SD-re)
Ha fent van a zip akkor lépjünk be a recovery-be: a telefon kikapcsolt állapotában nyomjuk meg a "hangerő fel" gombot, tartsuk nyomva, és nyomjuk meg és tartsuk nyomva a bekapcsoló gombot. Pár másodperc múlva bejön a TWRP. Másik módszer: a MobileuncleTools programból is lehet recovery módban újraindítani a telefont, vagy itt egy rebooter app ami szintén tud recovery módban indítani ha valaki nem tudja, vagy nem akarja a telefon gombjaival elindítani a recovery menüt.

Miután betöltődött a TWRP kezdőoldala és még nincs mentésünk ( ami baj!) akkor először is mentsünk!
Ha lehet akkor legyen biztonsági mentésünk a gyári romról is - de amíg nincs egy fullos mentésünk a még működőképes hibátlan telefonról addig semmilyen romolásnak ne álljunk neki !! ( később talán ez is le lesz írva hogy mit és hogyan, de erről nagyon jó leírások vannak, mindenesetre a TWRP-ben sem árt a külső SD-re egy backup-ot csinálni azonnal, mert ha nem megy fel a rom akkor ez azonnal visszaállítható)
Na akkor ha ezzel megvagyunk, akkor lássuk a TWRP-t:
Telepítés előtt nyomjuk meg a jobb felső gombot: "Wipe"
Ha beléptünk akkor itt találunk 7 újabb gombot.
Itt jön az amiben sokan nem értenek egyet, de én minden telefonon így csinálom és nem volt soha gond, tévhit hogy ez elronthatja a telefont!
Egy valami történhet: mindent letörlünk a telefonról, tehát minden fontos dolgot mentsünk le a készülékről.

Kezdjük az első gombbal: "Cache". Megnyomjuk, utána elhúzzuk a kis csúszkát, majd "Back" gomb.
Utána sorban ugyanezt megcsináljuk a "Dalvik Cache", utána a "Factory Reset", majd a "System" gombokkal.
Ha külső SD-ről telepítünk akkor nyomjuk még meg az " Internal Storage" gombot, ez törli a belső SD kártyát, de ha belső SD-ről telepítünk akkor ne tegyük értelemszerűen, mert töröljük a telepítendő zip fájlt is.
Az "External Storage" gombot ne nyomkodjuk mert az a külső SD-t törli amin a rom is található elvileg!
( Szerencsésebb külső SD-ről telepíteni.)
Ezután jön a "Format Data" gomb. Ne féljünk használni, nem fog imei-t meg egyebet törölni, csak arra figyelmeztet hogy minden backup és stb fájlunk törlődik. Én minden egyes rom cserénél használom, soha nem okozott gondot. Ha nem töröltem akkor már annál inkább tapasztaltam fura működést.

Néhányan írták hogy nekik volt gond ha mindent töröltek, véleményem szerint akkor ott más probléma is lehet mert a fentebb említett törlések nem okozhatnak gondot ha előtte nem módosítottuk a partíciókat, vagy nem tettünk fel olyan romokat amik olyat is átírtak amit nem kellett volna. Esetleg az is előfordulhat hogy nem egyforma minden telefon.
Mindenesetre ezt mindenki saját megítélésére bízom, de csak abban az esetben írjon nekem valaki hibákról ha úgy telepítette ahogy írtam, ha valamit nem töröl akkor bármi érdekes jelenség előfordulhat. ( próbáltam és elő lehet hozni sok minden hibát így)

Ha végeztünk a sok gomb nyomkodásával, a vissza gombbal térjünk vissza a kezdő képernyőre:
Nyomjuk meg az "Install" gombot. Felül válasszuk az "Use external SD" -t, abban legyen a kék pötty. ( ezt az "Use external SD"-t akkor válasszuk persze ha külső sd-ről telepítünk)
A listában keressük meg a telepítendő rom.zip-et és tapizzunk rá.
Ha jól tapizunk akkor előugrik egy ablak ahol felül/középtájon olvashatjuk a fájl nevét amit telepíteni szeretnénk, alul kettő nagy gomb ( "Add More Zips" és "Clear Queue" - ezekkel lehet még egy fájlt hozzáadni vagy törölni a hozzáadott fájlt), de ha az a fájl van ott amit telepíteni akarunk akkor ezekkel nem foglalkozunk, hanem elhúzzuk a csúszkát és várunk.
Ha a telepítés sikeresen végigment akkor ismét kapunk három gombot: "Home", "Wipe Cache/Dalvik" és "Reboot System"
Először a "Wipe Cache" kell, ha ez lefutott akkor "Back" és utána a "Reboot System". "Reboot System" gomb után ne a "Do Not Fix" gombot nyomjuk ha van ilyen ( nem mindig van), hanem húzzuk el a csúszkát. Ekkor elvileg elindul a telefon, első induláskor kicsit tovább tart az indulás, türelem.

Telepítés után:

A telepítő varázsló futása közben amíg beállítjuk a nyelvet vagy a google adatokat néha beugrik a Kangvip root kérelme is, ezt leokézhatjuk. ( a kangvipes verzióban persze)
Amit még ne válasszunk a sima verzióban ( ez a kangvipes verzióban nincs is): a "Felhasználói élmény javítása" menüpont, ezt nem kell elfogadnunk, csak a sima verzióból nem tudtam még kiszedni.

Szöveg beírásakor amikor a billentyűzet előugrik alul, sokszor az értesítési sávon látható egy üzenet: " Beviteli mód választása" Ezt azért írja mert kettő billentyűzet is van a romban, a gyári Huawei ( ami alapból angol és le kell tölteni hozzás a magyar nyelvet) és a Goggle androis billentyűzet.
Ahhoz hogy ez az értesítés eltűnjön el kell navigálnunk a beállításokban a "Nyelv és bevitel" menüpontba. Ott ki kell venni a pipát a Huawei Swype billentyűzet elől, vagy a másik elől ha a Huawei-t akarjuk használni. A lényeg hogy egy legyen bepipálva csak, és akkor eltűnik a figyelmeztetés. Ez nem hiba, de sokan nem tudták miért írja ezt és kérdezték a megoldást.

Supersu:

Elvileg a jelenleg legfrisebb free verzió (2.45) van a telepítőben. Az újabb verziókban (02.05-től) már nem kell frissíteni a Su binárist, de ha a telepítés után mégis szól a Supersu hogy a SU binárist frissíteni kell akkor a következő módon tegyük: kettő módot ajánl fel, Normál és TWRP/CWM. Válasszuk a Normál módot, kis idő után végez ezzel és kéri hogy telepítsünk kiegészítő biztonsági mentés szkriptet, ezt is okézzuk le, majd újraindítást kér. Ezt meg is tehetjük ha akarjuk, de nem muszáj. A követési kérelmet mindenki saját belátása szerint nyomja :)
A Play-en érdemes kikapcsolni a SuperSu automatikus frissítését ( ha egyáltalán látszik a program az alkalmazások között, ez nem biztos), nem tudom működik-e mert még nincs frissebb. ( Play-en belül, a saját alkalmazások, és abban a Supersu jobb felső sarkában Auto frissítés elől pipa ki - így lehet kikapcsolni)

Hangerő:

A régebbi romokban a hang elég halk volt, beleértve a hangszóró és mikrofon, a fülhallgató stb hangját is. Pl nem nagyon lehetett utcán hallani ha hívtak és minket is halkan hallottak. Ebben az újabb ( 258-as Kangvipes) romban már valamivel hangosabb, de ha még mindig halk akkor le kell tölteni a Volume_fix_mex_1.zip fájl-t és telepíteni a recovery-ből. ( a telepítés ugyanúgy zajlik mint a rom telepítése, kivéve hogy nem törlünk semmit! ) A végén ugyanúgy "Wipe Cache/Dalvik" majd "Reboot System" stb.
Ezt nem lehet a rommal egyszerre telepíteni, a rom telepítése után feltétlenül kell egy újraindítás hogy működjön a dolog!
Ha egyszerre telepítjük akkor vagy nem történik semmi, vagy hibát generál!
Ezt a hangerő patchet én állítgattam be, mert van egy orosz volume_fix fájl is ami hangosabb, sőt ez egy helyen túl is van vezérelve, szerintem túl hangos. A saját fájlom nem végleges még, majd állítgatok rajta ha lesz rá időm, de működik, sok panasz még nem volt, de szerintem csak mert nem foglalkozik ezzel sok mindenki.

Témák:

A téma választás működik, de csak akkor ha van SIM kártya a telefonban és engedélyezzük a hozzáférést valamihez amit ott kér, nem emlékszem mi az most így hirtelen. De ha ezt megtesszük akkor a témák választhatóak lesznek. Tehát kártya nélkül, csak WIFI hálózaton ha nem látszanak a témák, az nem hiba!
Ez azért ilyen, mert magyar lokációt adtam meg a telefonnak, de ez így jobb mintha kínain maradt volna, igaz akkor csak WIFI-vel is menne a témaválasztás. :)

Fényképező:

Ez érdekes dolog. A hibák amik kezdetben voltak javítva lettek. Kinti fénynél jó képeket csinál a készülék, szobában már változónak tartom a minőséget, bár ez elég szubjektív. Ezzel szintén nem tudok mást csinálni, ez ilyen. Ha lesz valami megoldás amivel még jobbá tehető akkor benne lesz az aktuális romban. Van amikor úgy érzem hogy nagyon jó a fényképező, van amikor kevésbé. Mindenesetre nem találom sem jobbnak sem rosszabbnak mint a többi romban.

A hozzászólásokat szándékosan nem kapcsoltam be, azok maradjanak a megszokott F1 topikban, kár lenne szétforgácsolni és ugyanazokat a kérdéseket több helyen feltenni. A romokkal kapcsolatos hibákat jó lenne ha ide lehetne írni, de úgysem csak az lenne itt :)
Privátot köszönöm nem kérek a romok telepítésével és egyéb kérdésekkel kapcsolatban, csak valós, igazi hibát írjatok, azt viszont köszönöm. A többi kérdésre-kérésre nem biztos hogy válaszolok, abból ne legyen sértődés, mostantól nem lesz időm ennyit foglalkozni a romokkal, a kérdések menjenek a fórumba, ott hamarabb lesz válasz bármivel kapcsolatban és jobban is tudnak segíteni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.