2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

CoreElec telepítése és indítása, kiírása pendrive-ra, SD kártyára

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A leírás még nem készült el végig, az indítási részt majd folytatom hamarosan!

CoreElec telepítése ha még nem csináltál ilyet:

Megpróbálom kezdőknek részletesen leírni hogyan kell CoreElec-et vagy LibreElecet kiírni egyszerűen pendrive-ra vagy SD kártyára. (Később ha lesz időm teszek képeket is ha szükséges és el nem felejtem)
Windows rendszeren ismertetem, aki mást használ annak ez a leírás már úgysem fog kelleni :)

Mindenekelőtt kell egy program amivel kiírjuk, erre tökéletes a LibreElec USB-SD Creator program amit nem kell telepíteni sem. Töltsük le innen.
(Én Win64 alatt is a 32 bitest használom, tökéletesen működik telepítés nélkül)

Vannak egyéb programok is amik egyszerűek mint pl az Etcher, de ezt telepíteni kell, nem magyar nyelvű ami egyeseket zavarhat, viszont rendkívül egyszerű, ehhez leírás sem kell. Ennek ellenére én az előző LibreElec USB-SD creatort javaslom és mutatom be.

A szükséges CoreElec fájl kiválasztása:

Először is keressük meg az utolsó hivatalos CoreElec fájlt. Itt találhatóak a stable verzók.

A nevükből lehet következtetni nekünk melyik kell.
Értelemszerűen az S912-es boxokhoz az S912-est kell válasszuk.
Az S905-S905W-S905D és S905X-ekhez pedig a sima S905 verziókat.
A "KVIM" a "LePotato" vagy az "Odroid_C2" csak a nevükben szereplő eszközökhöz kell.

A kiíráshoz mindig az "img.gz" végű fájlt töltsük le.

A fájl kiírása sd-re vagy pendrive-ra:

Érdemes a "LibreElec USB-SD Creator" programot és a letöltött CoreElec fájlt egy mappába tenni, úgy egyszerűbb lesz használni mert ott keresi azonnal.

Először tegyünk be a gépbe egy pendrive-ot vagy SD kártyát, lehetőleg minimum legalább 1 gb-osat. ( nagyobb és gyorsabb nem árt, sőt)
Vigyázat, ezekről minden törlődni fog!

Indítsuk el a "LibreElec Usb-SD Creator" nevű programot.

- Az első ponttal ne foglalkozzunk, az nekünk nem kell jelen esetben.

- A második pontnál találjuk a "Tallózás" gombot, nyomjuk meg.

- Az itt megnyíló ablakban válasszuk ki a kellő CE fájlt. ( Pl: "CoreELEC-S905.arm-8.95.7-S905.img.gz" vagy ami éppen kell majd)
Klikkeljünk rá majd nyomjuk meg a megnyitás gombot.

- Most jön a 3. pont: válasszuk ki a pendrive-ot vagy SD-t amire írni akarjuk a CE-t.
Jól nézzük meg mit választunk!

- Ezután válasszuk az "Írás" gombot.

Ilyenkor a program figyelmeztet hogy mindent töröl a kiválasztott meghajtóról, ellenőrizzük jót választottunk-e és ha igen akkor nyomjuk meg az "Igen" -t.
Ezután elindul az írás és a kártya sebességétől függően kiírja a CoreElec-et.

Amikor az írás elkészült a program szól, és "Bezár" gombbal zárjuk be nyugodtan.

Ilyenkor legtöbbször a Windows feldob egy ablakot hogy van egy meghajtónk amit formáznunk kell, de ezzel semmiképpen ne csináljunk semmit csak csukjuk be a figyelmeztetést. Ezt majd a CE elintézi az első telepítéskor. Ha nem ugrik fel ilyen ablak az sem baj.

Az írás elkészültekor az egyik pendrive vagy SD meghajtón látjuk a felírt fájlokat, kb ezeket ( plusz-mínusz 1-2 fájl):

device_trees\
aml_autoscript
dtb.img
kernel.img
kernel.img.md5
SYSTEM
SYSTEM.md5

A dtb.img kiválasztása:

Ha eddig eljutottunk az már elég jó ha megvan, de ahhoz hogy működjön is a dolog, a "device_trees" mappából ki kell választanunk a boxunknak megfelelő dtb.img fájl.

Ez lehet a nehezebbik eset. Ha belenézünk a "device_trees" mappába sok ijesztő dolgot láthatunk.
Kezdjünk válogatni mi kellhet nekünk. Milyen boxunk van? Először a SOC-ot kell belőnünk, aztán pedig hogy hány GB-os és milyen hálózati csatoló van benne.

Először is tudnunk kell milyen a boxunk, de esélyes hogy ez megvan hiszen ennek megfelelő fájlt kellett letöltenünk:

S905W, S905X, S905D vagy S912?

Először nagy vonalakban amik a 905-ös-ökhöz vannak:

A gxl_p281 kezdetűek az S905W boxokhoz kellenek,

a gxl_p212 az S905X-ekhez,

a gxbb_p200 az S905-höz és S905D-hez.

A 912-esekhez pedig kb ezeket látjuk:

a gxm_q200 és gxm_q201 ,ezek az S912-es mappájában találhatóak.

Ezek után látjuk 1 vagy 2 vagy 3 Gb-os verzió kell, ezután a LAN kártya sebességét is válasszuk ki, külön jelzik az 1gbit-eseket.

Azt válasszuk ami megfelel és másoljuk ki a mappából a gyökérbe, ahol már van egy dtb.img fájl és a fentebb írt fájlok. Ezt az ott lévő dtb.img-t töröljük.
A kimásolt fájlunkat utána nevezzük át dtb.img-re.
Sokszor a típus neve is szerepel a listában akkor egyértelműen azt válasszuk. Mindenképpen próbáljunk logikusan választani. Ha esetleg a CoreElec nem indul akkor cseréljünk dtb.img-t, próbálkozzunk másikkal is.

Amennyiben ez alapján nagyon nem menne segítségképpen itt egy táblázat, talán plusz segítségnek jó lesz de a listát nem néztem végig, és nem én szerkesztettem. Itt is találhatunk segítséget a dtb.img-hez.

A CoreElec elindítása a frissen kiírt sd-ről vagy pendrive-ról:

Ha még soha nem futott LibreElec vagy CoreElec a boxon akkor kell ezeket a lépéseket elvégezni, egyébként lehet hogy a box az újonnan kiírt rendszerrel indul el. Ellenkező esetben az alábbiak szerinte kell eljárni:

Reset gombos megoldás:

Meg kell tudnunk van-e a boxunkon reset gomb, és ha van akkor hol található. Általában vagy az alján, vagy pedig valamelyik csatlakozó nyílásában, pl az AV vagy SPDIF csatlakozóban. Ide kell bedugni egy fogpiszkálót ( nem fém tárgyat!) és halljuk ha kattan a kis gomb amikor megnyomjuk.

Az indítás: áramtalanítsuk a boxot, húzzuk ki a tápkábelt a hátuljából. Legyen benne az sd vagy pendrive amin a CoreElec van. Nyomjuk be a reset gombot és tartsuk benyomva, közben dugjuk be a tápkábelt. Ezután még kb 3-8 mp-ig nyomjuk a gombot. ( én addig szoktam amíg megjelenik a logó, vagy ha világítós pendrive-unk van addig amíg először felvillan). Akkor kivesszük a fogpiszkálót és várunk az indulásra.

Ha a bejelentkező box logónál nagyon sokáig megáll a box és nem lép tovább akkor elképzelhető hogy nem jó a dtb.img-nk, próbáljunk ki egy másikat.
Ha viszont az Android indul el akkor vagy a reset nem elég ideg volt benyomva, vagy nem reagált rá, akkor kezdjük elölről még egy párszor, talán sikerül.

Amennyiben nincs reset gomb:

Ilyenkor több megoldás létezik.

Az első módszer:
A "dummy.zip" fájl, ami bármilyen üres fájl lehet de az egyszerűség kedvéért innen letölthető.
Ezt másoljuk fel az sd-re vagy a penre a többi fájl mellé.
Indítsuk el az Androidot és legyen bent a boxban az SD kártya vagy a pendrive.
Keressük meg az alkalmazások között az "Update" vagy "Update&Backup" alkalmazást, és a "local update" részen keressük meg "dummy.zip" fájlt. Ha megvan akkor indítsuk el a frissítést.
A rendszer újraindul, jó esetben a CoreElec-cel. Ha a logónál áll meg akkor lásd pár sorral fentebb: másik dtb.img kipróbálása. Ha az android indul akkor más megoldás kell.

A másik módszer:
A "Reboot Libreelec" alkalmazás telepítése az Androidra. Töltsük le innen.
Az sd vagy pendrive legyen bent a boxban amin a CoreElec van, és indítsuk el ezt az appot. ( root szükséges )
A box újraindul és ha minden oké a CoreElec-cel találkozunk. Ha a logónál áll meg akkor lásd pár sorral fentebb: másik dtb.img kipróbálása.

Elképzelhető hogy ezek a módszerek sem működnek, vagy nincs "Update" alkalmazás, akkor kipróbálhatunk még egy pár dolgot, később leírom ha szükséges. Mondjuk ezek valamelyikével kell indulnia a CE-nek már.

Itt viszont találsz egy leírást ahol azt is leírom hogyan tudod ezt a CE rendszert a boxra másolni hogy DUAL rendszerként működjön a belső memóriáról hogy ne kelljen sd-t vagy pent használni, miután ezt a fentebbi telepítést már megcsináltad. :)

Minden egyéb Amlogic boxokkal és CoreElec-cel és LibreElec-cel kapcsolatos kérdést az igen jó és pörgős Amlogic topikban érdemes feltenni ( miután a keresőt használtad), ott jó eséllyel mindenre választ kapsz.

Aki a Nightly build-eket szeretné kipróbálni itt keresgélhet.
Ezek még nem végleges verziók, itt lehetnek hibák ezt csak olyanok próbálják akik szeretnek tesztelni és újat kipróbálni. Ezek nem a kezdőknek és a rendszerrel ismerkedőknek valók, csak olyan telepítse akit nem zavar ha hibás lesz vagy nem működik rendeltetésszerűen, de az elérhetőség miatt linkelem. Állandó használatra a stabil verziók a javasoltak egyértelműen!

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.