2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Budget Endgame Billentyűzet Projekt Part #2

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

És akkor ahogy ígértem, íme a második és egyben befejező része a projektnek.

Előljáróban annyit már most leszögeznék hogy a kinézett "beker" költsége mindennek még lejjebb vihető ha az ember kicsit gondosabban utána néz pár dolognak, de ezekből lehet tanulni!

Először a ház és a switchek találtak haza, ezen meg se lepődtem hiszen mindkettő EU-n belülről érkezett.
Ebből következik az is hogy mindkettő VÁM és egyéb költségek további fizetése nélkül került a kezeim közé.

A ház csomagolása és minden velejáró tartozék (talán a wifi-s receiver-t leszámítva) mind nagyon minőségi érzetet nyújtott. Ha azt vesszük alaplul hogy a termékért $65-öt vagy átszámolva, durván 20.000 Ft-ot fizettem, nevetségesen jó ár/érték arány.

A doboz belülről habbal van kibélelve hogy a szép, antisztatikus zacskóban elcsomagolt ház és a kis doboz amiben a keycap és switch puller valamint a kábel és a wireless receiver van ne zötykölődjenek és véletlenül se tegyenek kárt magukban vagy egymásban.

A switchek egy teljesen snassz zip-lock zacsiban érkeztek ami egy pukkanó fóliával bélelt borítékba volt behajítva. Ettől nem is vártam sokkal többet.

Néhány kapcsoló lábai elferdültek a zötykölődés közben, de egy csipesszel visszahajlítva ezt a problémát elég gyorsan lehet orovosolni.

Ugyan akkoriban még nem érkezett meg semmi más, de nem bírtam magammal. Gyorsan összedobtam mindent hogy leteszteljem.

Itt meg is állnék egy pillanatra hogy kiemeljek pár igen fontos tanulságot:
- Nem, ismétlen NEM kell erőt használni egy switch beillesztéséhez. Ha erővel kell benyomnod akkor valami baj van. Én is így jártam és a 67 switchből legalább 7 lábait sikeresen újra elferdítettem. Nem a világ vége, de feleslegesen ne adjunk magunknak több feladatot.

- Ha kifejezetten ilyen házba tervezel építeni akkor nagyon fontos hogy a szétszedésénél a kapcsoló amivel választhatsz a vezetékes, bluetooth vagy wifi kapcsolatok között sérülékeny. Én nem bítam ki hogy ne nézzem meg mi van benne és sikeresen le is törtem. Most is működik, de csipesszel kell benyúlnom hogy el tudjam tolni valamilyen irányba.

Egyébként a ház szétszedése mindenképp az egyszerűbb kategóriába tartozik. 7 egyforma méretű csavar tartja egyben és pár műanyag "clip" amiket egy csipesszel betolva szét is jön az egész szerkezet.

Én egy iFixit szettel operálok, ezért az abban lévő műangyag elemet használtam erre, ha te csipeszt használsz akkor óvatosságra intenélek mert az a felület ahol a switchek ülnek festett fém, ezért könnyen meg tudod karcolni. Ezen kívül már csak az akksi kábelére kell odafigyelni és biztos nem lesz baj.

Ezt követően érkeztek meg a filmek. Szokásos kínai economy csomagolás, semmi extra.
Egy műanyag lapra vannak ráragasztva, ezek a lapok egy zip-lock zacsiban ami pedig a szokásos bélelt borítékba lettek eldugva. Ennyi pénzért nem számítottam többre.

Végül pedig a keycap szett, a lube és a lube "állomás" érte el kishazánkat.

Szépen, biztonságosan voltak csomagolva. Egyiknek se esett baja az út alatt.

Visztont, az érkezésük azt jelentette hogy a hétvégén eljön az összeszerelés ideje.

Neki is estem a switchek bekenegetésének.

Sose csináltam még ilyet, utána is olvastam kicsit még mielőtt elrontok valamit.

Ezt a leírást követtem.

Következzen ismét egy jó tanács.
Ha annyi lube van bárhol hogy "fehérlik" akkor az sok. A kevesebb itt tényleg több, de ha betartod az előbb említett szabályt akkor nem lesz baj.

Igyekeztem mindent azonos vastagságú kencével elláltni, nehogy a végén egy-egy kapcsolónak teljesen más hangja és érzete legyen amiért valamelyik tocsog a lube-ban a másik meg száraz.

A rugókat betettem abba a zsákba amiben a switchek érkeztek, bekentem a falait egy kevés lube-al és gondosan összeráztam.

Újabb tanács következik.

A rugók rettentő "gyengék", nagyon könnyen sérülnek és ami rosszabb, nagyon szeretnek egymásba tekeredni. Én szerencsésen elkerültem a bajt, de ha valaki türelmetlenebb és gyorsan szét akarja szedni őket akkor garantáltan sérülés lesz a vége.

A filmek felhelyezése egészen egyszerű feladat. A műanyag lapról lehúzva egyenesen mehetnek is fel a switchekre.

A 67 switch nekem nagyjából 5 órát vett igénybe, ez természetesen gyakorlattal csökkenhet, illetve a lube station is nagyban megkönnyítette a dolgot.
El se akarom képzelni milyen szenvedés lehet ezt "kézzel" végigcsinálni.

A precizitás kedvéért én felhúztam az ujjaimra egy-egy gumit. Ez nem csak azért lehet hasznos mert a kis zsíros olajos ujjaim nem szólnak bele a kenés minőségébe, de a már megkent darabokat is sokkal könnyebb így megfogni.
Útóbbihoz nagy segítség volt a lube station mellé járó fogó "izébigyó" is.

Csodálatos, nem igaz?

A switchek összerakásánál a film sajnos haljalmos el-el csúszni valamilyen irányba.

Megpróbáltam az ujjaimmal ellentartani, de ez sokszor csak rosszabbá tette a helyzetet.

Ami nálam bevált az hogy egyátalán meg se fogtam. A filmet szépen középre pozícionáltam, és "gyorsan" összenyomtam a kapcsolót. így 10-ből 9 alkalommal jól sikerült.

Jöhettek a keycapek.

Nos, igen.

Ha valaki 67%-os billentyűzetet épít akkor tegye meg magának azt a szívességet hogy 67%-os szettet vásárol.

Maguk a keycapek egyébként kifejezetten normális minőségűek, amin kicsit meglepődtem. Tekintettel arra hogy üszkve 4.300 Ft-ot fizettem értük.

A tetejük kicsit textúrált, ami lehetne akár egy gyártási figyelmetlenség is, de én inkább featureként tekintek rá. Nem zavaróan vagy bántóan érdesek, csak pont annyira hogy az ember ujja egy biztos fogást találjon rajtuk miatta.

Ami viszont a fény áteresztést illeti, azt sajnos el lehet engedni. Ha teljes a sötétség és még a monitor se világít akkor csodás, minden más esetben inkább zavaró.

Én abban a szerencsés helyzetben voltam hogy az előző cikkben említett lakótársunknak és egy régebbi 60%-os billentyűzetemnek a segítségével nem csak minden hiányzó kupakot tudtam pótolni, de még kicsit dizájnolni is volt lehetőségem.

Dobpergés....

Ta-da!

Íme a véglegső változat.

Kicsit ilyen, kicsit olyan. De a mienk!

A lényeg, hogy nekem tetszik ugyebár.

Ha valaki a hangjára lenne kíváncsi, fáradjon erre: Youtube

Ez egy összehasonlító videó a kapcsolók különféle fázisai szerint.

Sajnos se rendes mikrofonom, se operatőröm nincs, ezért kérlek e-szerint kezeléjtek a videót is.

Remélem azért valamennyire kivehető az eltérés.

Most említenék pár szót a szoftverről, vagyis arról a virtuális kínzóeszközről amire valaki, valahol azt mondta hogy ez jó lesz így.

Kérlek nézzétek el nekem, nem saját screenshotokat fogok használni mert olyan gyorsan takarítottam le a gépemről amilyen gyorsan csak lehet.

A program ellen már telepítés közben szól a Windows, hogy lehet ezt azért mégse kéne.

Amint sikerül a telepítés, egyből kapjuk a google fordítós szöveget ami arra ösztökél hogy frissítsünk mindent is. Programot és billentyűzet firmware-t.

Jó tanács sok-pont-nulla: Ne.

Ahogy lefutott a frissítés a billentyűzet teljesen irreszponzív lett, le is izzadtam mint egy kurv@ a templomban.

Sok-sok ki,be dugdosást követően valahogy csak sikerült életet lehelni bele, gyorsan beállítottam a háttérvilágítás színét, mentés, és már töröltem is mindent.

Egyébként ha valaki több időt ölt volna bele, egy egész normális Logitech G-Hub klón lehetett volna belőle.

De ez így sajnos inkább egy GUI-val rendelkező vírus mintsem hasznos program.

Ez van, ennyi pénzért nem kaphat meg midnent is az ember.

Szerencsére maga a termék (és ezzel elérkeztünk a konlkúzióhoz) hibátlan az árért cserébe.

Az összeszerelés minősége, súlya, fukciói mind példaértékűek ennyi pénzért.

Az akksi 2400 mAh amivel nálam több mint két napja üzemel hibátlanul (háttérvilágítás nélkül). Kíváncsian várom mikor kezd majd sírni az elektronokért.

Ez, illetve a tény hogy már gyárilag is van benne szivacs a PCB és a mounting plate között, illetve hogy a stabilizátorok is valahol a felső kategória alján/középső kategória tetején ülnek mind-mind erős érvek mellette.

Kis érdekesség hogy lakótársunk nagyjából egy perc nyomkodás után konstatálta hogy az ebbe gyárilag beszerelt stabilizátorok jobbak mint amit a GMMK Pro-hoz kap az ember.

A rajta lévő tekerentyű teljesen sztenderd fajta, a kupakot le lehet húzni és bármilyenre cserélni ha nem tetszik a fekete vagy fehér műanyag.

A kapcsolók, pláne így megszeretgetve szintén nagyon kellemesek. A lenyomáshoz szükséges erő nem sok de nem is kevés. Nem fárad el az ember keze egy egész napos gépelés után se.

Összességében én mindenkinek csak javasolni tudom aki esetleg hasonló projekten gondolkozik.

Árban semmiképp se mondanám kibírhatatlannak, mellé pedig jár az élmény hogy végre olyan dolgot fogdosunk egész nap amit mi raktunk össze.

Elképzelhető hogy majd a közeljövőben tartok egy kis összehasonlítást a sajátom és lakótársunké között, én személy szerint nem gondoltam volna hogy minőségben ennyire közel lehet egymáshoz a kettő.

A szemfülesebb olvasóknak feltűnhet hogy rendeltem egy csomag o-ringet is. Igen, ez valóban így van.
De azok a tracking alapján még kínát se hagyták el, szóval majd ha megjönnek kipróbálom milyen lenne velük az élet.

Egyenlőre nehezen tudom elképzelni hogy sokat javítanának, márha javítanának a helyzeten egyátalán.
Majd meglátjuk.

Köszönöm hogy elolvastad és velem tartottál, ha csak ezt a részt találtad meg akkor az első bejegyzést itt találod.
Itt láthatsz minden általam rendelt terméket a pontos árukkal együtt.

Ha pedig kérdésed lenne akkor azt a kommentek között nyugodtan tedd fel, én pedig igyekszem mindent megválaszolni.

Hozzászólások

(#1) Menslee


Menslee
tag

Update: Nagyjából 36-40 óra wifis kapcsolattal az üzemidő, RGB nélkül.

[ Szerkesztve ]

Minimalism is a scam invented by big small to sell more less.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.