2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

ʋlefone Ᵽower ≈ Ʌz erō veled vąn

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A továbbiakban bármilyen infó, frissítés, support it érhető el: [link]

Sziasztok. Sokat gondolkoztam a G2 és G3 utódján. Nagyon remélem, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket. Nemsokára kiderül, hogy vajon jól döntöttem-e. Sok telefon szóba jött, hónapokig böngésztem, válogattam az interneten. Bár megrögzött LG fan vagyok, úgy döntöttem, kicsit nyitottabb leszek. Nem volt könnyű dolgom. Elsődleges szempont volt nálam:

> Erős akkumulátor
> 5.1-5.5 colos full HD kijelző (de inkább az utóbbi)
> Infra-port
> Led visszajelzés
> 6-8 mag (az akadás mentesebb futásért)
> Legalább 2-3 GB RAM
> Minimum közepes minőségű kamera
> És, ami a legfontosabb: 100.000 Ft alatt legyen az ára

Amik szinte elsőre az eszembe jutottak, vagy régóta gondolkoztam rajtuk:

1: G4/G5 - Gyors, jó rendszer, jó kamera - Kontra: nagyon tetszenek de kicsi/átlagos akkumulátor, drága
2: S6/S7 - Gyors rendszer, jó kamera - Kontra: knox, multitask?, drága. Itt is lehetne nagyobb az akkumulátor (Edge plus-ok nagyon jól néznek ki szerintem)
3: Xiaomi Redmi Note 2 Prime - Ez tökéletes lett volna, ha nagyobb az akkumulátor
4: SISWOO R8 Monster - Hát itt is kicsi az akkumulátor
5: Oneplus Two - Kicsi az akkumulátor, drága. De tetszetős darab

És még sorolhatnám a képzeletbeli, még megtapogatni való telefonok bakancslistáját....a végén csak 12 telefon maradt a listán, de csak 3-4-nek volt 4000 mAh felett az akksija, és nem mindegyikben volt infra. Így esett a választásom a shenzheni gyártó eme telefonjára. Eredetileg fekete/sötétkék színben szerettem volna, de az egyik magyarországi forgalmazó bolt ezt válaszolta erre nekem:

"Jelenleg az a helyzet, hogy olyan nagy volt az igény a készülékre, hogy a gyártó csak nagyon nehezen tudja teljesíteni a rendeléseket, ez elsősorban a fekete színre vonatkozik, fehérből könnyebb beszerezni. "

És mivel jött másnap 1, azaz egy darab fehér, ezért úgy döntöttem, nem érdekel a színe, csak legyen már itt. A doboz nagyon szép, jó tapintású, letisztult.

Tartalma a szokásos:

> Adatkábel, mely egyben a gyors/utazó töltő kábele is
> Egy 2 mAh-es gyors-töltő fej, hozzá egy US power átalakító adapter
> Headset (agybadugós) -> felvevő gomb és mikrofon nyílás
> Angol, német, spanyol és talán busman nyelvű kis füzetecske, mint leírás :)
> SIM-tálca kinyitásához szükséges tű

És a plusszok, amiknek nagyon örültem, így ezeket nem kell külön megvennem hozzá:

> Átlátszó szilikon tok
> Egy plusz kijelzővédő fólia. Alapban már a telefonon is van egy
> OTG kábel

Megjegyzés: Bár használom és tetszik is a szilikontok, de azért figyeljünk arra, hogy hogyan vesszük fel például az asztalról, mert a kamera felső része picit kilóg.

A fülhallgató közepes minőségű, nagyjából szépen és tisztán szól, de lehetne kicsit több a basszus. A rajta lévő gombbal pedig tudjuk a zeneszámokat pillanat megállítani, vagy dupla kattintással a következő számra léptetni. Akinek a hangerejével van gond, annak a modding részben adok rá tippet. A 3.5-ös jack dugóra páran panaszkodtak, hogy az itthoni fülesek nem illeszkednek rendesen vagy lazák/kicsúsznak a foglalatból, a hossza miatt. Az eredeti füles szerencsére jól illeszkedik, a megoldás erre lehet esetleg egy átalakító, annak aki nem a gyárit szeretné hozzá használni. Nekem bőven megteszi az eredeti füles, ami keveset rádiózok, arra tökéletes. És amúgy is gondolkozok egy ideje egy Bluetooth fejhallgatón is. Az OTG és adatkábel megfelelően működik, a szilikon tok szépen illeszkedik a telefonra, az oldalsó gombokat is könnyű megnyomni vele.

Hát....nem kicsi az alanyunk. Pontos méretei: 155 mm x 77 mm x 9.5 mm. Amikor kihúzhatós bőrtokot kerestem hozzá, mindegyik boltban csak a fejüket rázták az eladók. Végül a 6-7-ik üzletben a kereskedő hozzámérte a saját Note 4 telefonját, ami pont akkora volt. Így tudott adni egy olyat, amit ő is használ. A súlya miatt eszembe jutott az is, hogy új rövidnadrágokat kell vásároljak a nyárra, mert tuti lehúzza, ha nem kötöm meg: 19 dkg (189 gramm), akkumulátorral együtt. Nem semmi. De hát valamit, valamiért.

Három féle színben lehet kapni: fehér, fekete (sötétkék), és fa. A gyártó állítása szerint a fa igazi és minőségi. Természetes érintés és egyedi mintázat. A fehér és fekete hátlap keresztben szálcsiszolt. Előbbi nem gyűjti az ujjlenyomatokat (mert semmi nem látszik a fehéren), az utóbbival pedig még nem volt dolgom, de az anyagából kiindulva közepesre ítélném. A hátlapon alul helyezkedik el a hangszóró hosszában, mely nagyjából szépen és hangosan szól, recsegést csak egy 1-2 zeneszámnál hallottam. Középen egy uleFone felírat függőlegesen, felette az ujj lenyomat olvasó, majd a 13 megapixeles Sony IMX214 kamera. Mellette balról pedig a dupla vaku. Ezt is csak átlagos fényerejűnek mondanám. Viszonyításképpen a G3/Z2/S5-é erősebb. El lehet azért lenni vele. Ez az első olyan uleFone telefon, ahol nem lehet a hátlapot eltávolítani, vagyis nem cserélhető az akkumulátor sem. Zárójelben megjegyzem, erre nem is igen lesz szükség. Nevetve ki fog szolgálni bárkinél 3 évet is, ha csak az akkumulátort nézzük.

Alul található a micro usb csatlakozó (amivel tölteni vagy csatlakoztatni tudjuk a telefont a számítógéphez) és a mikrofon. Jobb oldalt középen a dedikált kamera gomb (kis Sony feeling-em lett tőle), felette a ki/be kapcsoló gomb, és a hang vezérlők. Itt el is érkeztünk az első hibához: nagyon rossz helyre tették a power gombot. Majdnem mindig itt fogom meg, és ha akarom ha nem, bekapcsol a kijelző. Kicsit zavaró. (az idő elteltével lassan megtanulom máshogy fogni.)

Bal oldalt csak a sim kártya/kártyák és/vagy a micro sd kártya helye van, amit egy erre a célra szánt tűvel lehet kinyitni. Egyszerre be tudunk helyezni 2 micro sim-et, vagy egy sim-et és egy micro sd kártyát. Egészen 64 GB-ig bővíthetjük a külső memóriakártyánkat.

Felül a 3.5-ös jack csatlakozó és az infra kapott helyet, mely nem tanítható, de nagy az adatbázisa, több ezer típust ismer. Megérkeztünk a második hibához, ami talán egy kicsit súlyosabb is, mint az előző. A telefonban lévő infra abból a szempontból jó, hogy szinte nem is kell az alany felé fordítani a telefont, vagy éppen "pattintani" is lehet a jelet a falról, mert úgy is veszi a tv....DE...míg a korábbi telefonjaimnál 5-9 méterről is tudtam irányítani, addig itt csak max 3-3.5 méter. Az esetek 70 %-ban ez megfelelő lehet, de tehettek volna bele egy másik/jobb IrDA modult is. Könnyen előfordulhat, hogy valaki távolabbról is szeretne valamit irányítani. Ha valakinek esetleg nincs meg, vagy letörölte az alkalmazást, innen telepítheti: ZaZaRemote-Universal Remote

Megjegyzés: Amíg egy fórumtársam nem szólt erről, addig én amúgy észre sem vettem. Ezek szerint mindig hatókörön belül tartózkodtam. Ui: lehet, hogy tv típustól is függ a távolság, mert egy régebbi Panasonic tv-t 5 méterről is simán visz.

A kijelző 5.5 inch-es full HD felbontású (1920*1080), Corning Gorilla Glass 3-as üveg védi a karcolásoktól. Ezenkívül még egy 2.5D-s kék fény szűrővel is megfejelték a megjelenítőnket, ami védi a szemünket, 9H-es karcvédelemmel ellátva, csepp és ujjlenyomat álló, valamint lekerekített szélei vannak.

Szép éles a kép, jók a színek, pixeleknek nyoma sincs. Ez nem is csoda, 400.53 PPI/DPI felbontásnál. A megjelenítő típusa: LTPS AUO --> TFT LCD. Bár csak 5 érintést tud egyszerre kezelni (a már lassan megszokott 10 helyett), nagyon gyorsan reagál, lagg-nak, akadásnak, képhibának nyoma sincs. A betekintési szög tökéletes. A fényerő erős/jó, egyszer fordult csak elő, hogy maximumra kellett tegyem, nagyon erős napsütésnél. A fényérzékelő viszont nem mindig találja el a helyes fényerőt, sőt, általában több kraftot ad a kijelzőnek, mint kellene. Mellette a távolságérzékelő található. Elöl helyezkedik még el a másodlagos kamera, mely egy 5.0 megapixeles OmniVision OV5648. A beszédhangszóró (ha hall valakinek <-- modding rész) és az érzékelők között egy 3 színű ledet kaptunk, zöld/kék/piros színekkel. Mérete éppen hogy eléri a közepest, a lathatóságával kis jóindulattal vagyok csak megelégedve. Láttam már olcsóbb telefonoknál szebb/jobban látható led notify-ket. A színek/villogások beállítása az eseményekhez igen nehézkes. Gyárilag csak az üzenetek, hívások, akksi tele és üres állapotokat tudjuk színekre bontani/beállítani. Ezt még semmilyen más módon/külső alkalmazással nem sikerült módosítani. Harmadik hiba.

Megjegyzés: a megoldáson dolgozom, ha bármilyen változás lesz, megírom.

Az előlap és képernyő arányáról nincs pontos információ, de 69-70 %-ra tippelem. A valós kijelzőt pedig 67-69 %-ra, ez nem olyan rossz arány. Az oldalsó kávák a szélétől pontosan 3 mm, a tetején pedig 2.5 mm. Ez a mai világban nem számít vékonynak, átlagos vagy kicsit átlag alattinak mondanám.

Megjegyzés: személy szerint nem igazán szeretnék olyan mobiltelefont, ahol a káva 1 mm, vagy nincs is. Mivel nem irodai dolgozó vagyok, jobban kell vigyázni a telefonra, és a kicsi vagy káva nélküli telefon nekem törékenyebbnek tűnik.Tehát nekem pont megfelel.

Elérkeztünk a negyedik hibához, bár lehet, hogy ez csak engem zavar, vagy csak keveseket. Ha már kaptunk háttérvilágítással rendelkező, rezgéssel ellátott érintésérzékeny home és vezérlőgombokat, akkor kicsit szebbre is megcsinálhatták volna őket. Nappal szinte semmit nem látni a vissza és menü gombokból, este is csak halovány fénypont jelzi, hogy ott valami van. Ennyi erővel normálisan bele is gravírozhatták volna, vagy egy kicsit nagyobbra az oldalsó köröket. De az is lehet, hogy ez az új irányvonal, egy új dizájn.

Megjegyzés: Bár 10-ből 9-szer ráérez az ember, és pár nap elteltével meg is szokjuk, azért ejnye bejnye lusta mérnökök.

A telefon nagyon szépen össze van rakva. Prémium érzést kelt. Nem recseg, nem ropog, masszív. Kézben tartva nem csúszik. A gombok, a keret kialakítása is minőségi. Először kicsit furcsa volt, hogy a fém keret a szokásosnál kb. 0.5-1 milliméterrel vastagabb. De aztán ahogy jobban megfogdostam/markolásztam, rájöttem, hogy így jobban meg lehet fogni. Bátran meg lehet markolni, ennek a telefonnak nem lesz baja tőle, nem fog megsérülni. Valószínűleg a súlya és a mérete miatt alakították így ki.

Megjegyzés: a barátnőmnek is mindig mondogattam, hogy nyugodtan jól markolja meg a telefonjait. Inkább legyen zsírfoltos a kezünktől egy telefon, mint törött...ha elejti.

Lekerekített sarkok és minőségi megmunkálás jellemzi a telefont.

A gyári fólia nem ér ki a kijelző széléig, ez azért van, mert a 2.5D-s védelem le van kerekítve, és a széleinél nem tapadna. Kíváncsi voltam, hogy majd a későbbiekben a folyamatos törölgetés/tisztogatás és tokból ki-be vételnél vajon megsérül e, vagy elkezd e leválni. De semmi. Fixen ül a helyén, sérülés/leválás nélkül.

Kézben fogva így néz ki.

Most jön az a rész, amire szinte a legtöbben kíváncsiak. Hogy mi van a vasban, és hogy a rajta lévő operációs rendszer hogyan fut alatta. Megnyugtatok mindenkit a hibák felsorolása véget ért, most jönnek a dicséretek. A rendszer vaj-sima, gyors, nem akad, nem fárad el, napok múltával sem....egyszóval smooth. Ami pedig ezért a felelős:

Processzor: 64 Bit MTK6753T - 8 magos, amik egyenként max. 1300 mhz-en ketyegnek
RAM: 3GB LPDDR3
GPU: Mali T720 MP

Megmondom őszintén, egy közepes telefonra számítottam, de kellemes meglepetés lett belőle. Nem bántam meg, sőt, megszerettem. Ez egy elég jó telefon. Bár az antutu pontszáma nem a legmagasabb, arra pont elég, hogy a rendszer szépen/kiegyensúlyozottan fusson rajta, és hogy ha bárhová nyúlunk, azonnal reagáljon rá, gyorsan teljesítve a kiadott parancsot.

Egy kis furcsaság is a szemünkbe ötlött a kollégákkal a topicban. A gyártó szerint 64 bites a processzor, de 2-3 benchmark 32-bitesnek látja rajta a rendszert. Erről nincs több információ, a google is csak pár hozzászólást/találatot adott ki erre. Ha így is van, mindenesetre ettől még jól megy a rendszer.
Talán majd a februárra ígért 6.0-ás droid majd 64-es lesz, ami ugye mintha kicsit késne....A 64 bites rendszerről itt olvashattok bővebben egy kis érdekességet.

Megjegyzés: pár nappal ezelőtt megjelent az ulefone power blogban egy írás, miszerint április végére várható egy frissítés OTA-n, amely végre a várva várt 6.0 lesz. Már most letölthető egy béta verzió, amihez azt írják, hogy 32 bites, de a végleges az 64 bites rendszer lesz. Tehát a jelenlegi is 32 bites, ez már biztos. Remélem, hogy armv8-as utasításkészlettel/szolgáltatásokkal adják ki, mert bármennyire is jó a végletekig foltozott/javított/optimalizált armv7, azért már lejárt az ideje lassan.
Köszönet Ghard kollégának a folyamatos figyelésért és az információk továbbításáért.

OTG funkciója tökéletes, egyszerre tudunk irányítani egy usb egeret, írni közben egy usb billentyűzettel, miközben másolunk egy pendrive-ra. Mindehhez elég egy sima usb elosztó. Egyszerre csak 1 pendrive-ot kezel. A belső memóriánál 13 GB-ot látni, és ha jól emlékszem (javítsatok ki ha tévedek), 8-9 GB volt szabadon. A beállításoknál ki lehet választani, hogy a belső avagy a külső kártya legyen e az alapértelmezett írási lemezünk.

Jelenleg 5.1 android (Lollipop, SDK 22) fut a készüléken. Előre telepítve kapjuk a Google Play áruházat és társait, csak be kell jelentkeznünk. A memória nehezen telítődik meg, bármit is telepítettem vagy futtattam, az általában mindig megnyílt ott, ahol abbamaradt. Tehát a multitasking elég jó. A home gombot hosszan nyomva jutunk az alkalmazásváltóhoz.

Megjegyzés: Még nem láttam olyat ennél a telefonnál, hogy lecsökken 300-500 mb-ra a szabad memória mérete. De ha ilyen történik, akkor se ijedjünk meg, ez a dolga memóriának.

Az NFC és a Gravity sensor sajnos kimaradt a vasunkból, de azért még így sem szégyenkezhetünk.

NFC alternatívaként használhatjuk a HotKnot funkciót is. Sajnos egyelőre csak MTK-s telefonokon elérhető, és amelyik romba ez be van építve, plusz egy HotKnot képes érintőképernyő. A kijelzők összeérintésével meg lehet osztani képeinket, videóinkat, zenéinket, kapcsolatainkat, weboldalak/linkeket, naptárbejegyzéseinket, stb. Kicsit bővebben erről itt olvashattok: [link]

A GPS modul nagyon gyors, cirka 3 másodperc alatt talált több jelet is. A wifi szintén gyors és erősen fogja a jelet. Hálózati adatforgalom és wifi váltás között is csak tizedmásodpercek telnek el. Bluetooth-unk 4.0-ás, és szintén nem tudok rá panaszt mondani, gyors, megbízható. A digitális iránytűnk nagyjából jó, 85-95 %-os a fordulási irány helyessége. Elfogadhatónak mondanám.

Az ujjlenyomat beolvasás elég egyszerű, csak követni kell az utasításokat. Ki kell választanunk melyik ujjunkat akarjuk először be szkennelni, majd annak ujjbegyét ráhelyezni a szkennerre, és ide-oda vagy fel-le mozgatni / "csúsztatni". Fogjuk látni, ahogy lépésről lépésre beolvassa a annak minden recéjét, görbületét. És ahogy kész, onnantól már be is lehet állítani, hogy akarunk e egy újabb ujjlenyomatot, vagy a már meglévővel mit szeretnénk csinálni. Elég gyors, és jó hatásfokkal dolgozik. Hozzá lehet rendelni:

• Képernyő feloldást
• Alkalmazás lezárást
• Képek/ videók lezárását
• Kép / videó készítést
• Stb, stb...

Megjegyzés: A barátnőm aznap este, mikor ezt teszteltem, meg akarta nézni a facebook-omat, de sajnos emiatt nem jött neki ez össze. Pedig kipróbálta mind a 10 ujját.

Természetesen nem kötelező a gyári launchert használnunk, feltehetünk bármi mást, ami szimpatikus nekünk, vagy ami jobban személyre szabhatóbb.

Megjegyzés: a gyári launcher nekem mindig kicsit fapados.

Az FM rádió RDS-es, lehet vele rögzíteni az adásokat, és fut a háttérben is.

Munkámból adódóan fontos számomra, hogy a hívások rögzítve legyenek, hogy később akármilyen adat miatt vissza lehessen őket hallgatni. Sok custom romon, de néha stock romon sem volt tökéletes ez a dolog. Itt szerencsére nagyon jól működik, ezt használom erre a célra: [link]

Sok fejlesztő/gyártó szeret kiadni (és jól teszik) a saját romukhoz egy backup programot. Az uleFone sem kivétel ez alól. Tudunk biztonsági másolatot készíteni az alkalmazásainkról, a személyes adatainkról, azon belül pedig; névjegyzék, üzenetek, kép, naptár, zene, könyvjelzők. És mindezt a külső sd kártyára természetesen.

A beépített hangrögzítő jó minőségben vesz fel, tisztán, és kikapcsolt kijelzőnél is működik. Nekem nagyon hiányzik többek közt az LG-től a vágólap menedzser. Ezt ezzel az alkalmazással pótoltam: Clipboard Manager

Megjegyzés: bekapcsolt kijelzőnél a dedikált kamera gombot hosszan nyomva egyből a hangrögzítőhöz jutunk, ami már rögzít is.

A kisegítő lehetőségeknél található lebegő értesítések-et valahogy nem sikerült elindítanom. Most vagy nem engedélyeztem valahol, vagy csak ügyetlen voltam. De mivel már megszoktam és megszerettem ezt a ficsört a Cyanogenmod-nál, ezért mindenképp szerettem volna használni. Ezzel tökéletesen megy, és jól személyre szabható is: Heads-up Notifications

A gyári videólejátszót inkább cseréljük le MX Player-re, több formátumot ismer, és kezeli a feliratokat is. A galéria semmi extra, helyette amúgy is évek óta a QuickPic Galériát használom. A naptár alkalmazás átlátható, könnyen kezelhető. A tárcsázóról azonnal a Cyanogenmod 13 felülete jutott eszembe, ami nem rossz, de én inkább a megszokások rabja vagyok. Így az évek óta használt Exdialer programra cseréltem le, ami remekül témázható, és vannak benne "beépülők", mint például az állítható rezgésű hívás/kapcsolás figyelő, stb.

A zenelejátszónkat közepes minőségűre és tudásúra voksolnám, el lehet vele lenni. Innen is tudunk csengőhangot beállítani, és keverni is tudunk számokat bulihoz (vagyis egymás után lejátssza a számokat). Fut a háttérben is.

Na jó, most jön az ötödik kisebb hiba. Mert ahogy nézem az emberek szokásait, szeretik megváltoztatni a betűtípust a telefonjaikon. Itt pedig nem lehet, csak a méretet. Ezt csak külső launcher-el vagy betűcserélő alkalmazással, vagy esetleg témák letöltésével lehet elérni.

Egy-két hasznos, bár energia szívó ficsört is kaptunk a fejlesztőktől, az egyik a Smart Somatosensory, Ez lényegében gesztusvezérlés. Többek közt tudunk vele:

• Lapozni a galériában a képek közt
• Zeneszámokat továbbléptetni
• A kamera alkalmazásnál képet készíteni
• A launcher-ben lapozni jobbra-balra
• Kijelzőt feloldani
• Ha valaki sms-ét olvassuk, és a fülünkhöz tesszük a telefont, akkor tárcsázza az illetőt
• Ha valakinek a névjegyén állunk, és a fülünkhöz tesszük a telefont, akkor tárcsázza az illetőt
• Ha valaki hív minket, a fülünkhöz téve a telefont, fogadjuk a hívást

A másik pedig a Gesture Unlock gyűjtőnévre hallgat.

• Dupla koppintással fel lehet ébreszteni a kijelzőt - Nova-nál például le is lehet zárni dupla koppal
• Ujjunkat felfelé húzva a kijelzőn feloldjuk azt
• Ujjunkat lefelé húzva a kijelzőn a kamerát indítjuk el
• Balról jobbra és jobbról balra húzva az ujjunkat a kijelzőn válthatjuk a zeneszámokat
• M betűt rajzolva elindítjuk és megállíthatjuk a lejátszást
• E betűt rajzolva a böngészőt indíthatjuk el
• Z betűt rajzolva az órát indíthajuk el
• stb,

A beállítások menü a szokásos elemekből áll, plusz még azok talán, amik más telefonban nincsenek benne: Gesture unlock, Fingertprint, Be és kikapcsolás ütemezése, Smart somatosensory.

Megjegyzés: nagyrészt az mtk telefonok ismérve az időzíthető ki és bekapcsolás, ezzel a módszerrel még tovább növelhetjük a készenléti időtartamunkat / napok számát. Ha minden este mondjuk 11-től reggel 5-ig nem megy a telefon, simán elérhető vele az 1 hetes ciklus is.

A telefonon lévő nyelvek listája:

A nagyobbik kameránk egy 13 megapixeles Sony IMX214. Az F1.8-as apertúráról azonnal az LG G4 jutott eszembe. És itt véget is ért a hasonlóság. Nem azt mondom, hogy rossz a kamera, hanem azt, hogy a dél koreaiak mérnökeit/szoftverkészítőit nehéz überelni. Ez egy jó erős középkategóriás kamera, telefonon és monitoron szép az elkészített kép, de a kinagyításnál, az eredeti méretnél látszanak a hibák. És most itt sorolhatnám, hogy túlszaturált, zajos, felnagyítva életlen és homályos, stb,stb.....de nem sorolom. Amire ki lett találva, arra jó, de ennél többet ne várjon senki. Sajnos az éjszakai fényviszonyok sem egy mobiltelefon lencséjéhez lettek optimalizálva, ezért ott is akad homályos folt / elmosódás bőven. Viszont a dedikált gomb pont jó helyen van, ezt szerintem eltalálták. Ennek megnyomásával is lehet azonnal képet/videót készíteni.

Megjegyzés: félreértés ne essék! Lehet vele szép képeket és videót csinálni, de ne teljes méretben nézzük, mert az kicsit illúzióromboló lehet. Csak amit a monitorunk nagysága enged, nagyítás nélkül :)

Hátsó kamera

Bekapcsolt kijelzőnél a dedikált kamera gomb megnyomásával elég gyorsan elindul a a gyári fényképező alkalmazásunk, kb. 1 másodperc, és már lőhetünk is vele. A fókuszálás elég gyors, bár nem mértem le, de a gyártó szerint 0.3 másodperc. Videókat akár 1080P-ben is lőhetünk vele,30 fps-el, 13 Mbps adatsűrűséggel. Az ujjlenyomatunkkal is el tudjuk indítani a felvételt vagy a képkészítést. Alapban 5 féle módunk van:

• Videó mód
• Fényképező mód
• Élő fotó mód
• Mozgáskövető mód
• Arcszépítő mód

És még elég sok mindent be lehet állítani gyárilag a kamera menüjében.

Alapbeállítások:

• Gps helyzet információ
• Megvilágítás; itt -3-tól +3-ig sötétíteni vagy fényesíteni
• Színhatás; nincs / fekete-fehér / szépia / negatív / poszterizált / vízszínű / fekete-fehér tábla
• Kép jellege; automatikus / éjszakai / napnyugta / buli, álló / fekvő / éjszakai portré / színház / tengerpart / hó / stabil kép / tűzijáték / tevékenység / gyertyafény
• Fehéregyensúly; automatikus / izzólámpa / nappali fény / fénycső / felhős / szürkület / árnyék / meleg fénycső
• Képtulajdonságok; élesség / színezet / telítettség / fényerő / kontraszt
• Villódzásgátló; automata / ki / 50 hz / 60 hz

Képkészítés:

• ZSD : erre nem tudtam rájönni, hogy mit takar
• Hangfelvétel : Képkészítéshez mondhatjuk, hogy capture vagy cheese
• Shutter sound : a kamera hangját lehet vele kikapcsolni
• Arcfelismerés
• Mosolygós kép: automata rögzítés mosoly észlelésekor
• Automatikus jelenetérzékelés
• Önkioldó: 2/10 másodperc
• Sorozatfelvétel: 40/99 felvétel
• Képméret: 1/4/6/9.5/13 megapixel
• Elölnézet mérete: teljes képernyő / normál (4:3)
• ISO: auto/100/200/400/800/1600

Videofelvétel:

• Zajcsökkentés
• EIS
• Mikrofon
• Audió mód: találkozó/normál
• Gyorsított felvétel: ki/1/1.5/2/2.5/3/5/10 másodperc
• Videó minősége: alacsony/közepes/magas/finom

Elég széles beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre.

Az kész videó a gyári alkalmazással itt is "lélegzik", ez a felvétel közben is látszik. Folyamatosan fókuszálni akar, ez kissé zavaró. Sok külső alkalmazással ezt meg lehet oldani lélegzés nélkül is, például többek közt ezzel is: Cinema FV-5. Van HDR módunk és V betűt formázó ujj is, amire automatikusan képet készít a telefon. Ezt az istennek sem sikerült kipróbálnom, pedig annyit mutogattunk, hogy már görcsbe állt az ujjam :).

Első / szelfi kamera:

Bár nem napsütésben készültek a képek, azért ne várjunk nagy minőséget tőle. Videóhíváshoz elég jó, nem laggol.

Akkumulátor

A gyártó szerint a 5 perc gyors-töltés 2 óra beszélgetéshez, 30 perc gyors-töltés 1 napi normál használathoz, és 120 perc gyors-töltés az akkumulátor teljes feltöltéséhez elegendő. Az utóbbit tudom igazolni. Az rezgőmotor viszont kicsit lehetne erősebb is, néha nehéz észrevenni. Mivel még mindig a régi szokások rabja vagyok, ezért ha délután ránézek a telefonra, és azt látom, hogy "csak" 60 %-on van az akksi, szinte azonnal megrémülök. Aztán pár másodperc múltán rájövök, hogy nem ma reggel szedtem le a töltőről, hanem tegnap reggel, így megnyugszom. Szokni kell ezt a helyzetet is.

• Átlagos felhasználóknál ki fog bírni 3-4 napot, 3-7 óra SOT-al
• Erősebb felhasználóknál 2-3 napot, 5-8 óra SOT-al
• Hardcore felhasználóknál 1-2 napot, 8-12 óra SOT-al

Az akkumulátor nagyon jó minőségű, szépen egyenletesen merül. Hat (6)%-ról például lemeríteni 3%-ra, több mint fél órámba tellett, azt hittem, sosem merül le. Természetesen ha be van kapcsolva minden, például ujj-lenyomatolvasó, knock-on, stb ficsörök, akkor az valamennyit levesz az akkumulátor teljesítményéből. Számításaim szerint kb 20-25 %-ot, a teljes élettartamból.

Megjegyzés: a harmadik nap közepén volt 8 óra 38 perc kijelzőidő. Itt már direkt merítettem, de így is nehéz volt. Ebben volt minden, kivéve a játékot. Gps használat, Chrome böngészés, appok tesztelése, filmnézés, és rengeteg online szinkronizációs app: kik messenger, pushbullet, face messenger, gmail, időjárás widget, stb, stb. Megfigyelésem szerint wifi használattal kevesebbet eszik. Valószínűleg nekem sosem fog összejönni az 1-2 nap alatti 9-12 óra SOT, egyszerűen nem tudom annyit nyomkodni. Egész nap azt kellene csinálni.

Az akkumulátor fizikai mérete a telefonhoz képest:

Ha nagyon össze akarom hasonlítani valamelyik telefonnal (amivel dolgom volt több hónapig), a külsőt nem nézve persze, olyan érzés nekem, mintha az ex LG G3-at nyomkodnám. Gyors, akadás és laggmentes, azonnali reakció mindenre. Multitask is nagyon jó. Egyszóval, ajánlom mindenkinek, akinek bejön ez a méret, és jó üzemidőt keres, elfogadható áron. A kis hibákat leszámítva.

Root:

A rendszergazdai jogokat legkönnyebben a kingroot nevű alkalmazással lehet talán. Érdemes utána a párhuzamosan feltelepítődött purify appot törölni, sok mindenre nem jó, és csak használja az erőforrásokat.

Megjegyzés: Ha root-olt a telefonunk, ne frissítsünk OTA-n (wifin) firmware-t/romot! Vagy unroot-oljuk előbb vagy flesseljünk újra egy tiszta romot. De mielőtt ezeket megtennénk, és ez nagyon fontos, készítsünk a partíciókról mentést! Főleg az EFS-ről. Sajnos flesselés közben hajlamos "elmászni" pár partíció az MTK-s telefonoknál. Több alkalmazással tegyük ezt, és több helyre is másoljuk ki! Például ezekkel: Partitions Backup & Restore és EFS☆IMEI☆Backup

TWRP Recovery

Egyedi TWRP 3.0-ás recovery-t is fel tudunk tenni a telefonunkra, rendszermentés / rendszer visszaállítás / partíciók mentése / flash zipek, stb céljából.

A recovery installálása:

1: Mediatek driverek telepítése: [link]
2: Mediatek Preloader Vcom driver telepítés. Windows 8.1 /10 -nél lehet ki kell kapcsolni előtte az illesztő program szignó figyelést.
3: SP Flash Tool letöltés, ezzel fleselünk majd
4: TWRP 3.0 - ezt flesseljük majd

A flash menete:

1: Kikapcsoljuk a telefont
2: Elindítjuk az sp flash tool programot
3: Opciók / download / usb checksum --> pipa be
3: A download fülön a download agent-hez betallózzuk ezt: MTK_AllInOne_DA.bin
4: A scatter loading file-hoz pedig ezt : MT6753_Android_scatter- TWRP 3.0.txt
5: Rákatt a download gombra
6: Majd a kikapcsolt telefont rádugjuk usb kábellel a számítógépre --> 2.0-ás usb port-ra
7: Ha minden jól megy, elkezdi a flest a program, és pár másodperc múlva kész is

Belépni a recovery-be kikapcsolt állapotban vol up + power gomb, ha előjön egy menü: a volume+-al lépkedünk és a volume- -al okézunk. Vagy a Flashify alkalmazással is elindíthatjuk recovery módban a telefont. Ez a recovery csak 5.1-es rendszerrel kompatibilis! A needrom ulefone power szekciója: [link]

Xposed Framework + modulok

Az Xposed Framework keretrendszert is fel tudjuk telepíteni a telefonunkra, és máris válogathatunk a sok modulból, amikkel szépen testre szabhatjuk a romunkat. Természetesen nem mindegyik kompatibilis vagy nem mind fog működni. Ehhez azért egy pici hozzáértés szükséges.

0: Mivel elvileg 32 bites rendszer van a telefonon, ezért én a 32-bites zipet flesseltem fel, nem azt, amit 64 bitesnek szántak. Működik.
1: Innen letöltjük a xposed-v81-sdk22-arm.zip -et, amit a twrp recovery-ből fel flesselünk. Nem kell megijedni, ha kicsit tovább indul a rendszer, optimalizálja a fájlokat.
2: Feltelepítjük az Xposed installer 3.0 alpha4-et
3: Majd például a Gravity Box-ot
4: A moduloknál aktiváljuk a Gravity Boxot (pipa be), majd restart. A többi modult is ugyanígy aktiválni kell.

Megjegyzés: bár a Gravity Box-nál sajnos a funkciók kb. fele nem működik, de még így is szépen finom hangolhatjuk vele telefonunkat, felületünket. Cserélhetünk ikonokat, az ikonok helyét, színét, stb. A gombok működését, funkcióit is testre szabhatjuk. Internet adatforgalom figyelést is kitehetünk, vagy kiterjesztett kikapcsolásmenüt. Az értesítősáv ikonjait is kibővíthetjük, ahogy akarjuk. Be lehet neki azt is állítani, hogy ha középen húzzuk le az státuszbárt, akkor csak az értesítésekig jöjjön le, de ha például jobb oldalt, akkor a funkció ikonokig.....és még sok sok finomságot.....

Random Restart

Ha olyan hibába/bug-ba futnánk bele esetleg, mely arra adhat gyanút, miszerint a telefonunk néha magától újraindul akár "melegen" akár "hidegen", ez a kis program segíthet nekünk, feljegyzi és megmutatja a restartok idejét. És mindössze csak 11 KB! Bár ugye a hideg újraindulás egyértelmű, ott kéri a pin kódot is.

Hang állítás

Ha valakinek esetleg kicsit halkabb a hangszórója, vagy a füles, esetleg a beszédhangszóró, így kell rajta módosítani. Letöltjük az MTK Engineering Mode alkalmazást. Majd az MTK settings / Hardware Testing /Audio menüre lépünk. Az eredeti leírás itt található: [link]

A headset módnál például ezeket módosítjuk:

the LEVEL 0 ------- VALUE 60 the SET
the LEVEL 1 ------- VALUE 85 the SET
the LEVEL 2 ------- VALUE 105 the SET
the LEVEL 3- ------ VALUE 125 the SET
the LEVEL 4 ------- VALUE 145 the SET
the LEVEL 5 ------- VALUE 160 the SET
the LEVEL 6 ------- VALUE 175 the SET
the LEVEL 7 ------- VALUE 185 the SET
the LEVEL 8 ------- VALUE 191 the SET
the LEVEL 9 ------- VALUE 200 the SET
the LEVEL 10 ----- VALUE 210 the SET
the LEVEL 11 ----- VALUE 219 the sET
the LEVEL 12 ----- VALUE 225 the sET
the LEVEL 13 ----- VALUE 240 the sET
the LEVEL 14 ----- VALUE 255 the sET

Ez sem a legegyszerűbb művelet, de kis odafigyeléssel beállítható/felturbózhatóak a hangok. Amúgy is ha a telefont letesszük például az asztalra, a hangerő elég jól lecsökken, nagyrésze fedésben van ilyenkor.

SD Booster

Belső és külső memóriánk sebességét kicsit meggyorsíthatjuk ezzel a kis alkalmazással: [link]

Titanium Backup

Kötelező darab minden rootolt telefonon. Rendszer / sima alkalmazások törlése / fagyasztása, adatok mentése / visszaállítása, stb, stb.

A telefon hátlap nélkül:

A telefon szétszedése, lépésről lépésre

Köszönöm, ha végigolvastál. Bármilyen észrevétel, tipp, megjegyzés, információ javítás a cikkel kapcsolatban, stb, kérlek jelezd felém privátban, vagy a hozzászólásoknál. Sziasztok.

Hozzászólások

(#1) dlaj


dlaj
őstag

Hát ez több lett, mint egy nagyon jó és alapos bemutató.
Tetszik, hogy írod a TWRP és xposed felrakását.
Valószínűleg ezt a telefont rendelem meg, mert nagyon nem tetszik hogy a Shark akujával akkorát kamuztak.

Viszont arra számíts, hogy cimlaposban az off részeket átjavítják on-ra. Legalább is az én egyetlen cimlaposom egyetlen off mondatát átjavították.

(#2) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

A cikket köszi, de mivel nem címlapos írás feleslegesen tetted bele a PAGE kódokat, mert nem működnek személyes bejegyzésnél. :R

Live-Die-Respawn

(#3) dlaj válasza oriic (#2) üzenetére


dlaj
őstag

Cimlaposnak akarja beküldeni, csak előtte közzétette itt, hogy a fórumtársak elolvassák és az esetleges hibákra felhívják a figyelmet. Ezt egyébként írja is az elején.

(#4) oriic válasza dlaj (#3) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Ok, közben leesett, :D :W

Live-Die-Respawn

(#5) Meggyi001 válasza oriic (#4) üzenetére


Meggyi001
veterán

Csak elkerülte a figyelmed, előfordul mindenkivel, emberek vagyunk :)

https://gamergep.hu/

(#6) Martin Eden


Martin Eden
tag

Köszi a cikket. :R
Én még csak átfutottam egyszer, egyelőre még csak szemezek a telefonnal, ha alaposan átolvasom, sokat fog segíteni a döntésben.
Észrevétel: Egy 2.0 mAh-es gyors-töltő fej...
Ez talán 2 Amperes gyorstöltő akart lenni?

(#7) Meggyi001 válasza Martin Eden (#6) üzenetére


Meggyi001
veterán

Szívesen, ja annyi, 2-es, este javítom köszi. :)

https://gamergep.hu/

(#8) Ghard


Ghard
őstag

Szép, részletes bemutató, grat :)

Itt szerintem az akkumulátor helyett mást akartál,írni :) :
"Az akkumulátor rezgése viszont kicsit lehetne erősebb is, néha kicsit nehéz észrevenni."

(#9) Meggyi001 válasza Ghard (#8) üzenetére


Meggyi001
veterán

Köszi...jaja, fáradt voltam már, rezgőmotort akartam írni, mindjárt javítom....

https://gamergep.hu/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.