2021. július 29., csütörtök

Gyorskeresés

LG G3s D722 CyanogenMod 13 telepítési segédlet (Android 6.0.1 Marshmallow)

Írta: | Kulcsszavak: LG G3s . D722 . CM13 . CyanogenMod 13 . Android 6.0.1 Marshmallow

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Frissítve 2016.02.15 20.45

Csóri kis droidka,cipeli a nehéz mályvacukrokat,szegényke....

Sziasztok. Pár prohardveres kollégának gondot jelentett a CM13 installálása (nekem is), ezért úgy döntöttem, rászánok pár órát a mai napomból, és megosztom a tapasztalatokat veletek, hátha valaki fel akarja rakni.

Eddigi rövid tesztjeim során ami működik:

[1]: Alapban root-olt, van rootjog kezelő is benne, csak be kell kapcsolni a beállításokban
[2]: Knock on
[3]: Knock off az állapotsoron, vagy pl Nova launcher (Prime ajánlott) és Lock Screen hozzárendelése a duppla kopphoz.
[4]: Bluetooth
[5]: Wifi
[6]: Gps
[7]: Mobilnet
[8]: Led, elöl hátul
[9]: Kamera
[10]: NFC

Nem működik:

[1]: FM rádió
[2]: Távirányító
[3]: Knock Code
[4]: Intelligens kijelző/videó

Eddig kb 10-15 félét próbáltam mindkettőből (fm rádió,távirányító), + lib mappa stb, de még nem indult el egyik sem, lehet a kernel sem tudja még. De folyik tovább a kutatás/keresés, ha van valakinek ötlete erről, kérem írja meg.

A windows 7/10 (8-al nem próbáltam), szeret lefagyni (kék halál), ha rádugjuk a telefont, ezért ajánlott leszedni az lg drivert. Elég neki a Google usb driver és esetleg a Pdanet+ driver. Amúgy is ajánlott még az elején szépen egyesével végignyomkodni a csatlakozási módokat, így mindent szépen fel tud telepíteni a windows, ami neki kell. Az lg driver amúgy is szinte csak a kdz flesseléshez kell újabban, jól kezeli a windows a telefont azokkal amiket írtam, és a saját maga letöltött driverekkel. Jelenleg a 6.0.1-es Android verzió van rajta, de sűrűn jönnek a nightly-k. CM recovery-t még nem teszteltem, hívásrögzítésről és beszéd/csengés hangerőről később írok még, utólag.

A telepítés menete:

"Speckó" twrp recovery kell hozzá, ehhez sajnos viszont meg kell "pecselni" a bootloadert, különben fastboot/fastboot error vagy bootloop lesz belőle. Innentől nem tölt tovább a rendszer, vagy ha be is jön a rendesen a rendszer (akksi ki-be után), akkor is csak a régi droidunk van, és nincs új recovery, ami nekünk kell. A műveletek megkezdése előtt természetesen már rendelkeznünk kell root jogokkal, amit könnyedén eszközölhetünk akár LG one click root-al, vagy Kingroot-al. Ezeknél a műveleteknél még fent kell legyen az LG usb driver. Ajánlott a v10g és a v20a verziókat patch-elni. És ami nagyon fontos, mert az ördög ugye sosem alszik. Mindenek előtt még a régi twrp-nkel csináljunk teljes nandroid mentést, minden partíciót kijelölve! Ha bármi balul sülne el, legyen mentés a romunkról, amit vissza tudunk állítani.

1/a: KitKat alól bootloader patch-elés:

=>> Kitömöríted ezt a zip fájlt, a tartalmát (aboot.bin) bemásolod a belső sd kártya gyökerébe. A biztonság kedvéért bemásolod a külső sd kártya gyökerébe is, nem nagy a fájl, elfér :).

=>> Elindítod a már feltelepített android terminált a telefonon.

=>> Majd a következő paranccsal az új aboot.bin-t bemásolod:

su (ezzel root jogot adsz a terminálnak)

dd if=/sdcard/aboot.bin of=/dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/aboot

Ha kész van és sikeres, azt egyértelműen fogod látni, ha nem, azt is.

1/b: Lollipop alól bootloader patch-elés: (az eljárás ugyanaz, csak a zip fálj más) :

=>> Kitömöríted ezt a zip fájlt, a tartalmát (aboot.bin) bemásolod a belső sd kártya gyökerébe. A biztonság kedvéért bemásolod a külső sd kártya gyökerébe is, nem nagy a fájl, elfér :).

=>> Elindítod a már feltelepített android terminált a telefonon.

=>> Majd a következő paranccsal az új aboot.bin-t bemásolod:

su (ezzel root jogot adsz a terminálnak)

dd if=/sdcard/aboot.bin of=/dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/aboot

Ha kész van és sikeres, azt egyértelműen fogod látni, ha nem, azt is.

2: Installáljuk a szép új 3.0-ás twrp recovery-nket flashify-al. Ha kész a flash, flashify-al el is tudjuk indítani a telefont recovery módban.

A recovery elindítása után lehetséges, hogy engedélyeznünk kell a rendszer partíciók módosítását, írását. Ehhez csak húzzuk el alul a csúszkát.

3: Most már flesselhetjük az új romot a küső sd kártyáról, amit letöltünk innen. Akinek pedig hibát ír ki a twrp recovery a jagn/jagnm eltérés miatt, az flesselheti az általam módosított romot, ami már nem ellenőrzi a telefon típusát. És mivel már van ugye mentés a régi romunkról, (mert ugye van?) ezért a flesselés előtt teljes wipe ajánlott.

Kattintsunk a speciális törlésre, majd mind jelöljük ki, kivéve a Micro SDcard-ot (mert ugye ott vannak a dolgaink és rom is!), majd a csuszkát húzzuk el. Ezek után a recovery fő oldalára, majd a telepítés menüre lépünk, tallózzuk be a sdcard/ext sdcard-ot, és flesseljük a romot. Utána restart a teló, és várunk pár percet...

4: Ha minden jól megy, szépen elindul az új rendszer.

Sajnos több esetben előfordult már, hogy a gapps recovery-ből való flesselése után, fc-zik a beállítás varázsló vagy egyéb hibaüzenet ugrál fel folyamatosan. Ezt a következő művelettel meg lehet szüntetni.

Lépjünk be a beállítások/alkalmazásokba, kattintsunk a három pontra felül, majd a "rendszer megjelenítése" menüre. Itt megkeressük a "Beállításvarázsló"-t, katt rá, majd az engedélyekre, és ott a névjegyeket és a telefont bekapcsoljuk. Ahogy ez megvan, el is tűnt a hibajelenség. Könnyen megeshet, hogy ezt a műveletsort úgy kell elvégezzük, hogy közben folyamatosan ugrál fel a "beállításvarázsló leállt" üzenet (vagy valami hasonló üzenet). Ezt könnyebbé tehetjük úgy, (mivel nem fog előjönni az alap launcher hogy megnyomhassuk a beállítások ikont), hogy a telefon első indításánál megnyitjuk a beállításokat, majd utána flesseljük a gappst a második újraindításnál, így az alkalmazásváltó gombnál ott lesz a beállítások is. Nem lesz könnyű így sem belemenni az adott helyre, mert folyamatosan ugrál a hibaüzenet, de annak a folytonos le-oké-zása után, mindig lesz egy kis idő, hogy nyomjunk valamit. Nekem így 1-2 perc alatt sikerült.

Egyéb alkalmazások/funkciók, a romhoz tartozó leírások/információk:

Xposed Framework + modulok (például Gravity box)

Megy rendesen rajta az xposed keretrendszer, a modulokból, amikből sok van, én csak a Gravity Box-ot és a Lucky Patcher-t használom, így a többiről nem tudok véleményt mondani.

a) Recovey-ből flesseled az xposed zipet, nem kell megijedni, ha kicsit tovább boot-ol.
b) Telepíted az xposed installer apk-t, lehet kell majd egy restart
c) Majd például a Gravity Box-ot, aktiválod a modult, és restart

Nagyon sok finombeállítást lehet eszközölni a GB által, pl a navbár méreteit, a státuszbár színeit, ikonjait, stb, stb...

Busy Box

Ajánlatos feltenni a BusyBox alkalmazást, mert van 1-2 program, ami enélkül nem megy. Például a Root Explorer.

Névjegyzék

Nálam a névjegyzéket az istennek sem akarta szinkronizálni, hiába léptem be/adtam hozzá a google fiókomat. Az alkalmazásengedélyeknél külön be kellett kapcsoljam.

Külső sd kártya hozzácsatolása a belső sd kártyához

Mindjárt a telefon elindulásánál, a kezdeti beállításoknál megkérdezi a rom, hogy a külső sd kártyát hogy szeretnénk használni. Maradjon e úgy ahogy van (külsőként), vagy "csapódjon" hozzá a belső sd kártyához? Ha a hozzáfűzést választjuk, vigyázzunk, mert formáz és töröl róla mindent. Ezt utólag is lehet eszközölni.


Sajnos erről nincs magyar képem

Antutu

Hát itt nem igazán tudtam eldönteni, mit mondjak...a rom pörgősebb, gyorsabb mint a Lolli. Nem is akad. A legújabb antutu-t viszont mintha nem tudta volna lefuttatni, a 3D-s részét....érdekes...

Ehhez várnék is hozzászólásokat, hogy kinek mennyi lett a KK, Lolli rommal az új antutu pontszám, ha elindult, és végigment rendesen.

Memória

Az egyik kedvenc app cache tisztító alkalmazásom widgete CM13 alatt rettentő gyorsan "bepirosodik", sokkal hamarább mint KK-n vagy Lollin. Elég csak "szinte" hozzányúlni valamihez :). A szabad ram méretét sem láttam még 200 mb felett, ennek ellenére nem tapasztaltam akadást, lassulást.

LiveDisplay

Ezt nem hittem volna, hogy használni fogom, de már 3 napja megy. Egész kellemes a szemnek.

CM apps + CM Downloader

A Cyan apps-al Cyanogen alkalmazásokat tudunk letölteni. A CM letöltő pedig egy nagyon program. Jelez nekünk ha van új rom, valamint, és ez nagyon jó: mutatja build changelog-ot, amiben láthatjuk, mit változtattak, mit javítottak az új letöltésre váró romban. Minden rom frissítésnél újra kell installálni/telepíteni/aktiválni a xposed framework-öt + modulokat aktiválni esetleg, és a Busy Box-ot.

CM recovery-t még nem teszteltem, de valahol olvastam, hogy automatikusan telepíti az új romokat, ha arra állítjuk be.

Témák

Szerencsére a Cyanogen rom szépen témázható. Megváltoztatható benne vagy kedvünk szerint mixelhetjük is a navbart / állapotsort / ikonokat / betűket / hangokat / háttérképeket / stb...

Témák

Hangok

A gyári hangoknál nem találtam opciót a saját hangjaink beállítására (lehet csak vak voltam), ezért erre két módszer is van:

1: Fájlkezelővel bemásoljuk a saját hangjainkat a megfelelő helyre: notifications/alarms/ringtones/stb
2: Ringtone Setter alkalmazással egyszerűen beállítjuk

Csempék gyors elérése:

Ha az értesítősávot nem középen, hanem jobb oldalt fent húzzuk le, egyből a csempéket kapjuk kézhez.

Pár screenshot a rom-ból:

A képek listája nem teljes, csak tájékoztató jellegűek. Valamint egyes képeken még lejjebb is vannak menük, ikonok, beállítások, amik nem látszanak.

DPI

Bár nem próbáltam még, de elvileg lehet benne állítani a DPI/PPI felbontást. Ezt mindenki csak saját felelősségre!

Konklúzió

A távirányító és az fm rádió hiánya engem nagyon zavar, mivel mindkettőt szeretném használni. A hívásrögzítés is sarkalatos pontja a romnak, bármelyiket próbálom, a másik fél alig hallatszódik. (Erre is kérnék majd javaslatokat) Bár kettő changelogban is olvastam most hívásrögzítés bekapcsolást alapban a romban, még nem tudtam megtalálni. (De majd mindjárt frissítek romot, hátha) Aztán...az egy hét alatt volt 1 random restart, még egy régebbi rommal, és volt 2-3 hálózateldobás / hálózatról fel-le ugrálás , amit csak a restart oldott meg. Szerencsére elég sűrűn jönnek a nightly-k, 1-2 naponta, ezért reménykedem benne, hogy lassan minden helyre áll benne. Akksi / kijelzőidő használat kb. ugyanaz 3-4-4.5 óra szokástól függően. Memória kezelés és sebesség/smooth-ság sztem jobb. Gyors, pörgős rom, a hibák ellenére ajánlom a napi használatra, nekem most 1 hete megy körülbelül, ez alatt 3 frissítés volt, most lesz a negyedik. Led / hátsó led, lézeres fókusz működik, csengőhang hangos, a beszédhangnál volt 1-2-szer, hogy azt éreztem, mintha egy 10 %-al halkabb lenne. (Ha lesz még valami észrevételem, a blog frissítéseinél javítani fogom)

Bármilyen észrevétel/javítás/tipp/ötlet ha van valakinek a témával kapcsolatban, kérem írja meg/szóljon
hozzá. Hát nagyjából egyelőre ennyi jutott az eszembe. Köszönöm, ha végigolvastál :)

Forrás: [link]

Hozzászólások

(#1) SiDan


SiDan
tag

Köszi szépen a leírást, ismét használható a telefonom. :) Eddig a gyári Telekomos ROM volt rajt, mintha kicserélték volna..
Viszont a 3-as twrp recovery a cm13 telepítést követően nem akart indulni. Korábbi verzióval sikerült csak a Gapps-et telepíteni, így már minden szuper. :R

(#2) Meggyi001 válasza SiDan (#1) üzenetére

Szívesen. Nekem megy a 3-s recovery,érdekes. Ez most másnak is szól, majd bele is írom a blogba hétvégén, hogy milyen új "ficsőrök" jöttek még a frissitésekkel, meg hogy azt vettem észre, hogy párszor ha idegen helyen voltam, és rámentem a wifire, akkor utána/közben elment a térerő/jel, és csak többszöri újraindításra javult meg. Távirányítóról és fm rádió-ról még nincs érdemi információ.De az pozitív dolog, hogy kétnaponta jönnek a frissítések.

https://hardverapro.hu/apro/sapphire_radeon_rx_550_pulse_4gb_gddr5_128bit_post/friss.html -- https://hardverapro.hu/apro/logisys_computer_sp6001bk_40_watts_2_1_hangszoro_p/friss.html

(#3) SiDan válasza Meggyi001 (#2) üzenetére


SiDan
tag

Egyszer már nekem is eldobta a jelet, s újraindítás segített csak. Más hibát nem tapasztaltam, eddig..

[ Szerkesztve ]

(#4) Goauld7


Goauld7
csendes tag

Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni G3 D855 fel akartam rakni a fulmics rom-ot! Sajnos a saját meghajtóra tettem a rom -ot és amikor wipe volt töröltem a romot is és mindent! Jelenleg a TWRP ben vagyok de nincs op rendszer! Mit lehet vele csinálni???? Próbáltam OTG kábellel de azt nem ismeri fel, memória kártyát sem tudok betenni mert akkor ki kéne venni az aksit!
Újra indíthatom ???

(#5) Meggyi001 válasza Goauld7 (#4) üzenetére

Bébi, ide írd: [link] :) , de gyorsan mert merül az akksi.

https://hardverapro.hu/apro/sapphire_radeon_rx_550_pulse_4gb_gddr5_128bit_post/friss.html -- https://hardverapro.hu/apro/logisys_computer_sp6001bk_40_watts_2_1_hangszoro_p/friss.html

(#6) Rat4Face


Rat4Face
csendes tag

köszi a leírást, gyakorlatilag a sírból hozta vissza a telefonomat Cyanogen. Egy problémám van csak, mégpedig az hogy az értesítések nem úgy jönnek ahogy korábban. A twittertől például egyáltalán nem jön semmi, a facebook nap 1-2. Ez nem tudom miért van állítgattam már de nem tudtam megoldani. Érdekes a gmail az remekül működik, még talán jobban is mint eredetileg.

(#7) Meggyi001 válasza Rat4Face (#6) üzenetére

Szívesen :). Hát...az értesítések meg....nem tom mi lehet, nekem jó volt....de már meg sem tudom nézni, miket lehet még "finomhangolni" ez ügyben, mert már eladtam a telót. Lehet valahogy külön kell az engedélyeket megadni az appoknak, hogy miket érhessenek el...

[ Szerkesztve ]

https://hardverapro.hu/apro/sapphire_radeon_rx_550_pulse_4gb_gddr5_128bit_post/friss.html -- https://hardverapro.hu/apro/logisys_computer_sp6001bk_40_watts_2_1_hangszoro_p/friss.html

(#8) Rat4Face válasza Meggyi001 (#7) üzenetére


Rat4Face
csendes tag

Értem. Mindenesetre érdekes. Jelenleg úgy látom a google értesítések rendben mennek szóval (gmail, youtube, szb...), állítgatok még egy kicsit :)

(#9) Meggyi001 válasza Rat4Face (#8) üzenetére

:)

https://hardverapro.hu/apro/sapphire_radeon_rx_550_pulse_4gb_gddr5_128bit_post/friss.html -- https://hardverapro.hu/apro/logisys_computer_sp6001bk_40_watts_2_1_hangszoro_p/friss.html

(#10) Rat4Face válasza Meggyi001 (#9) üzenetére


Rat4Face
csendes tag

Sikerült megoldani, rosszul allítottam be a twittert. Egy kérdésem még lenne, most utólag vissza gondolva rossz aboot.bin használhattam. A kitkat leirasat csináltam a lollipop helyett. Minden elsőre lefutott és működik is lehet ebből még problémám?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.