2020. október 31., szombat

Gyorskeresés

Ulefone Power téma összefoglaló

Írta: | Kulcsszavak: ulefone power . 6000 mah . nagy akkumulátor . kínai telefon . mtk 6753T

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tartalom:

• Bemutató / Röviden a telefonról
• Root + Recovery + Driverek / Root-olás, custom recovery-k, driverek telepítése
• Romok - Mélyvíz / Modding rész
• Akkumulátor / Akkumulátor élettartam, SOT time, stb.
• FAQ / GYIK / Gyakran ismételt kérdések, tudnivalók
• Bugs / Hibajelenségek
• Garancia / Minden, amit a garanciáról tudni kell
• Fórumok / Más országok uleFone Power fórumai
• Az utód / Pár szó a Power 2-ről

2015 decemberében a shenzheni uleFone cég már a sokadik telefont adta ki, többé-kevésbé osztatlan sikerrel. Nagy szerencsénkre, ezt már "normális" akkumulátor kapacitással. Ezzel sok ember vágya teljesült, mert megszabadultak a "kötelező" napi töltögetéstől. Szerencsére a belbecs többi része is szépre sikeredett, gyors, smooth kis telefon lett belőle.

A telefon főbb tulajdonságai:

● Méret: 155mm x 77mm x 9.5mm.
● Súly: 189 gramm.
● Színek: fehér / sötétkék / fa árnyalat.
● 5.5 colos TFT LCD kijelző.
● Full HD felbontás.
● 480 PPI / DPI.
● Színárnyalatok: 16 millió.
● Gorilla Glass 3 + 2.5D Arc screen.
● 3 GB RAM -> LPDDR3.
● 16 GB ROM -> 64 GB-ig bővíthető.
● 8 magos, egyénként 1.3 Ghz -> 64 bites MTK 6753T / Arm Cortex A53 / 28 nm / Arm v8a uk.
● GPU: Mali T720 MP.
● Sim: 2 sim vagy 1 sim + 1 mikrosd kártya - > Dual standby -> Mikro sim.
● 2G/3G/4G -> Kezeli az itthoni B20-as 800 mhz-es frekvenciát.
● Ujjlenyomat-olvasó.
● 6050 mAh Sony Li-Polimer akkumulátor -> Gyors-töltés: 120 perc alatt teljes feltöltés.
● 3 színű értesítési led: zöld, piros, kék. -> Sajnos egyelőre nem lehet személyre szabni.
● Kamerák: 13 MP Sony IMX214 F1.8 apertúra + 5 MP Omnivision.
● Dedikált kamera gomb -> Hosszanti nyomásával a hangrögzítő jön elő, ami kikapcsolt kijelzőnél is vesz.
● Dual led / vaku.
● Usb: Mikrousb 2.0 / MTP / OTG.
● Operációs rendszer: Android 5.1 Lollipop / Android 6.0 Marshmallow.
● Egyéb szenzor / modul: Gps, Wifi (hotspot), Bluetooth, Gesztusvezérlés, HotKnot, Fényérzékelő, Közelségérzékelő, FM rádió, gyorsulásmérő, mágnesestér érzékelő, orientációs szenzor, IrDA infra modul, időzíthető ki-be kapcsolás, smart somatosensory, 3.5 mm jack.

Összességében egy igényesen összerakott, gyors, teljesítményében kiegyensúlyozott telefont kaptunk a Power-rel, fokozott hangsúlyt fektetve az akkumulátor élettartamára. Minden alkalmazás szépen fut rajta, beleértve a játékokat (kivéve persze a komoly, nagy grafikai igényűeket) és filmeket,1080P youtube videókat, stb., stb. A használata elég kellemes. További leírásokat, adatokat és tapasztalatokat a cikkekben találhattok még.

Magyar cikkek: [link] [link] [link] [link] Youtube videók: [link] [link] [link]

Mielőtt bármifajta módosításnak vagy rom "flesselésnek" nekiállnánk, fontos dolog, hogy a megfelelő driverek telepítve legyenek a számítógépen. De ez akkor is jól jöhet, ha például a Windows nem látja a telefon tárhelyét / magát a telefont, vagy egyéb hibáknál is.

Driverek:

Google usb driver
Universal Adb driver
Windows 8 MTK driver
Windows 7 / XP MTK driver
Vcom + Cdc driver
PdaNet + driver (ez nem kötelező, de jó ha fent van)

Érdemes mindegyik kapcsolódási formát szépen egyesével végig nyomkodni, és megvárni, míg a Windows telepíti a drivert. Ajánlott még kikapcsolt telefonnal is, és a twrp recovery-ben a "Mount / Csatolás" menüpontot bekapcsolva szintén felismertetni a Windows-al a telefont.

Tipp: ha Windows 8 / 8.1 / 10 alatt nem sikerül a driver telepítés, ki kell kapcsolni a nem aláírt illesztőprogram figyelését. Ezt nagyon könnyen meg tudjuk tenni, így: [link]

Recovery

A root jog megszerzéséhez és a különböző moddig patch/zip-ekhez szükségünk van egy custom recovery-re elsősorban. Más verziójú (és főverziójú) romok esetében sokszor más recovery.img-re lesz szükségünk. Erről a topiktársaktól vagy tőlem kaphatsz segítséget. A rom és recovery flesseléshez szükségünk lesz a Mediatek SP Flash Tool v5.1+ nevű programra. Minden rom-hoz és recovery-hez tartozik egy scatter.txt is, ebből tudja a program, hogy az adott fájlt melyik partícióra flesselje. Mindkét esetben kikapcsolt állapotban történik a flesselés. Bár itt egy rom flesselés rövid lépéseit írom le, lényegében a recovery flesselés is ugyanez, csak itt egy partícióra-ra történik a flash.

Részletes leírás itt.

A twrp recovery-be tettem bele magyar nyelvet, és hat skinnel elérhető: [link]

Root.

Ha valaki úgy érzi, hogy a telefonja a jelenlegi állapotnál tudna többet is, vagy rájöttünk, hogy bizonyos funkciók vagy rendszer alkalmazások letiltását / finomhangolását szeretnénk, esetleg kényszert érzünk a telefon beállításainak finomítására, rejtett/tiltott feature-k előhívását / használatát szeretnénk, avagy egyedi recovery-ben szeretnénk biztonsági mentést a teljes romról,vagy csak egy patch/moddig zipet akarunk installálni ....na akkor megértünk a root jogra. Egyik módja a root jog megszerzésének a kingroot nevű alkalmazás. Ez nem mindegyik romon működik, de meg lehet próbálni. Pár topicban hallottam róla rosszakat, én magam is használtam 1-2 évet, nem tapasztaltam negatívumot. A sikeres telepítése és rootolás után a "purify" alkalmazást töröljük le, nincs rá szükségünk. Másik módja pedig, és ez a legelterjedtebb, ha egyedi ("custom") recoveryből flesselünk egy supersu.zip fájlt. Itt csak be kell lépnünk a twrp recovery-nkbe, betallózni a zip fáljt, majd flesselni, és restart.

Az Ulefone hivatalos oldala szerint egy másik flash programmal történik a flesselés. Ezzel is lehet. Itt található hozzá egy képes leírás is. Hivatalos youtube videó és hivatalos romok pedig itt találhatóak: [link]. A Needrom Power szekcióban is találhatók romok, moddingok, csak csak óvatosan ezekkel, előtte gondosan elolvasni a leírásokat. A Cherry Flare S5 Power romjai is jók a telefonunkhoz, hiszen ezek csak "átbrendelt" márkák: [link] [link] [link]

Rom flash rövid és érthető leírása: [link]

Ui.:Mindig a legfrissebb rom tartalmazza a legújabb biztonsági frissítéseket. Ha bármivel kapcsolatban kérdésed van, vagy csak bizonytalan vagy, fordulj hozzám vagy a topictársakhoz bátran!

Ez az egyik dolog ebben a telefonban, amiért megvettük és - valljuk be - kicsit büszkék is vagyunk rá. Még egy átlagos felhasználónak (akinek nincs root-olva vagy kipucolva a rom-ja) sem merül le 2 nap alatt. De akkor is igen sokat kell nyomkodni. Az első nap akár 8-14 órát is. Aki meg még szépen be is állítja, annak simán elmegy akár 3-5 napot is, 6-9 óra SOT-al, úgy, hogy közben futnak a szinkronizációs alkalmazások is. A mérnökök itt nem bíztak semmit a véletlenre, erről egy Sony Lithium Polimer akkumulátor gondoskodik. Szépen, egyenletesen merül, nincsenek nagy ugrások. Viszonyításképpen például sok LG telefonnál a merülés a következőképpen néz ki: sokáig tartja a 100 %-ot (már szinte kezdünk aggódni, hogy baj van, vagy screenshot-ot készíteni dicsekvésként), majd hirtelen leesik jó pár százalékot. A közepe felé elég jól bírja, de a vége felé szintén hajlamos megtréfálni, 20-30%-ról elég hamar lemerül. A Power fogyasztása (átlagos használat mellett) egyenletes, sőt, a vége felé 6-10 %-ról 1-3 %-ra szinte izzasztó, 30-60 perc is lehet.

Átlag kijelző idő:

1 napos használat: 8-14 óra
2 napos használat: 8-11 óra
3 napos használat: 5-9 óra
4-6 napos használat: 3-7 óra

Kb. 4 nap, 9 és fél óra kijelzőidő. Hozzáteszem, hogy aki kevesebb wifit használ, és több mobilnet kapcsolatot, annál ez a szám kevesebb lehet. Valamint nagyban befolyásolja a szabadban, napsütésben eltöltött órák/napok száma is. Értelemszerűen otthon, a szobánkban kevesebb fényerővel is beérjük.

Hogyan tudok képernyőmentést készíteni a telefonon?
1: A "hangerő le" és a "bekapcsolás" gomb egyszerre történő megnyomásával.
2: A play áruházban is számos alkalmazás található erre a célra.
3: A TWRP recovery-ben is működik az első gombkombináció.

Dupla koppos lezárás Nova és más launcherek használata esetén:
Ez a sokak számára hasznos funkció gyárilag csak az LG launcherét használva érhető el, azonban a Lock Screen nevű programmal, pl. Nova launcher alatt is megoldható. A Nova beállításai között a dupla koppintáshoz kell hozzárendelni ezt a kis programot és már működik is. Ez a funkció viszont csak a fizetős, Nova Prime változat esetén érhető el! A dupla koppos kijelző ébresztést alapból tartalmazza a gyári rom, ha nem működik, nézzük meg, be van-e kapcsolva? Ezt a "Beállítások / Gesture Unlock / Double-click to wake" opciónál tudjuk ellenőrizni / ki-be kapcsolni.

Hangerő növelése, ha túl halk a gyári hangerő, halk a mikrofon:
Belépünk az EngineerMode-ba, ezt a Google Play áruházból letölthető MTK Engineering Mode nevű alkalmazással tehetjük meg, vagy a gyári tárcsázóval bepötyügjük ezt: *#*#8612#*#*. Itt további infókat találunk a beállítandó értékekről: [link] [link]

Mi az a ROOT?
A rootolás a telefon rendszere felett szerzett rendszergazdai jogosultság. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs rá szükséged. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást. Azzal viszont legyünk tisztában, hogy garanciavesztéssel jár (persze, csak amennyiben kiderül a gyártó felé).

Mi az a SOT?
SOT = Screen On Time. Kijelzőidő, bekapcsolt kijelzővel eltöltött órák száma.

Szeretném a telefonom minden tartalmát törölni (Hard Reset), mit kell tennem?
A "Beállítások / Biztonsági mentés és visszaállítás / Gyári adatok visszaállítása"-nál is elérhető a jól ismert Factory Reset ("Gyári adatok visszaállítása"), de ez nem végez elég alapos munkát. Ezért jobb megoldás a Hard Reset, mely tényleg legyalul mindent. Ezt a gyári recovery vagy egy custom recovery-ből tudjuk elérni, például a Twrp recovery-ből. Itt a "wipe data / factory reset" és a "wipe cache partition" parancsokat kell lefuttatni. Belépés a recovery-be: kikapcsolt állapotban "hang fel + power" gomb együttes megnyomása, ha előjön egy menü: a volume+-al lépkedünk és a volume- -al okézunk.

Mi van a dobozban? [link]
• Adatkábel, mely egyben a gyorstöltő kábele is.
• Egy 2 Ah-s gyorstöltő fej, hozzá egy US power átalakító adapter.
• Headset (agybadugós) -> felvevőgomb és mikrofon.
• Angol, német, spanyol nyelvű leírás.
• SIM-tálca kinyitásához szükséges tű.
• Átlátszó szilikontok. (Azóta is ezt a típust használom, csak rendeltem belőle újat, mert kb. 6 hónap alatt elszíneződik.)
• OTG-kábel.
• Plusz egy kijelzővédő fólia. (Ez opcionális, nem mindenkinek volt benne.)

A telefonon van fólia gyárilag?
Igen. Nagyon jól illeszkedik és nagyon sokáig bírja. A 2.5D-s üveg miatt a szélei nem érnek ki teljesen, de nem zavaró.

Független ez a telefon, lehet használni az összes szolgáltató kártyájával?
Igen, független, így jön ki a gyárból. De a dual sim-es telefonokat általában így készítik / adják ki.

Mi az az OTA vagy FOTA?

OTA = Over The Air
FOTA = Firmware Over The Air

Szabad fordításban: vezeték nélküli. (Tükörfordításban "a levegőn keresztül" vagy "rom/firmware a levegőn keresztül".)

Mobil internet vagy wifi hálózaton történő frissítések, ezek lehetnek kisebb hibajavítások, biztonsági frissítések 2-től akár pár száz MB-ig, vagy komplett ROM/FIRMWARE frissítés is (Pl.: 6.0->6.1), vagy android főverzió, ezek akár 1500 MB-ot is elérhetik. (Pl.:6.1->7.0) Ha kisebbek, lehet mobilinternettell is letölteni, ha nagyobbak, ajánlott a wifi kapcsolat.

Root-olt telefont lehet OTA-n / FOTA-n frissíteni?
Meg lehet próbálni, csak nem fog sikerülni. A rendszer nem fogja engedni. Amelyik telefon típusnál vagy romnál engedi, ott lehetnek későbbi anomáliák, hibák, esetleg bootloop. Természetesen az is előfordul, hogy nem lesz baja a telefonnak, de nem ajánlott root-olt és/vagy erősen megpiszkált romot wifin frissíteni.

Mi a bootloop?
A rendszer bootolás közben adott pontnál újraindul, "visszaugrik" a folyamat elejére.

Az aksi nem kiszedhető. Hogyan tudom újraindítani, ha lefagy a rendszer?
A bekapcsoló gomb hosszas nyomásával újra fog indulni a telefon, ez kb 10-20 másodperc.

Hogyan tudom növelni az akkumulátor élettartalmát?
• Ne merítsük le teljesen, töltsünk rá inkább többször.
• Nem szükséges mindig teljesen feltölteni. A részleges töltés is megfelel.
• Érdemes szobahőmérsékleten tölteni. Fagypont alatt degradálódik az akkumulátor. Ha hidegről jövünk be, érdemes előbb hagyni, hogy felmelegedjen a telefon.
• Ne tegyük közvetlen hőforráshoz a telefont! Napsütésben az autó szélvédőjén keresztül erős hőhatásnak van kitéve az akkumulátor, ezért odafigyelést igényel. Nem ajánlott tölteni közben.

A GPS adatforgalom nélkül használható?
Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is. Sok ingyenes navigációnak van offline funkciója / térképe: Google maps, Igo szülinapp, Waze, stb.

Az 16GB tárolóból, miért látok csak 9 ~11GB-ot?
Azért mert a többit a rendszer, rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba.

Milyen a kamerája?
Bár az F1.8-as apertúrátor sokkal többet vártunk, azért nem csinál rossz képeket. Elfogadható. Valószínűleg nincs az uleFone-nak olyan jó programozói és mérnökei, mint a Samsungnak, vagy az LG-nek, akik szintén operálnak F1.8-as apertúrával, csak ott első osztályú képek születnek. Elegendő fény esetén szépek a képek, sötétben már kevésbé.

Mint minden telefonnak, sajnos a Power-nek is vannak típushibái. Ez mondjuk nemcsak az olcsó kínai telefonok "sajátossága". Például:

LG G2: Kijelző hiba / spontán sárgulás.
LG G3: Kijelző hiba / spontán sárgulás, megrepedt készülékház a mikrofonnál, burkolattól elváló kijelző.
LG G4: Bootloop-os alaplap.
Galaxy Note 7: "Lobbanékony természet"

És még sokáig sorolhatnám a sort, beleértve szinte az összes gyártó hajdani "flagship"-jét. De nézzük a Power hibáit:

1: Kijelző sárgulás -> Talán 1-2 esetről hallottam csak, hogy itt is sárgulhat.
2: Akkumulátor hiba -> Itt már több esetről hallottam Magyarországról, kb 2-4-et. Pedig hát elvileg minőségi Sony akkumulátor.
3: Kijelző érintő hiba -> Ez sajnos az Akhilleusz sarka a telefonnak. Általában egy centis sávban nem érzékeli az érintést. Ez bárhol lehet, a kijelző alján és tetején is. Nekem is ez volt, több topic társamnak is, és tele van az internet is vele. Nem arról van szó, hogy minden harmadik telefon szenved ettől a hibától, de ezerből 5-15 biztosan. A telefonunk kijelzőjének helyes működéséről meg tudunk győződni egy egyszerű teszt alkalmazással: Screen Touch Test

Youtube videók: [link] Képek: [link]

Ezek a hibák a számuk/számok alapján elenyészőek, valószínű bele is férnek az elfogadható vállalati hiba statisztikába, mégis ha épp nálunk történik, nagyon dühítő lehet.

4: A hangcsúszka kiterjesztése néha eltűnik. Ez a kisebb hiba/bug is néha jelen van, általában a fekvő/álló mód váltakozásánál vagy utána jön elő, és szintén ugyanígy lehet javítani; kijelző elfordítás pl. chrome alatt, majd visszaáll az eredetibe.

5. Halk mikrofon vagy beszédhangszóró. Ritkán, de előfordulnak az alábbi tünetek is, hogy minket rosszul hallanak, vagy mi halljuk a másik felet halkan. Ezekre itt találtok megoldást: [link] [link] [link]

A garanciára nagyon érdemes odafigyelni, mert ha valami véletlenül meghibásodik a telefonban, ezzel a lehetőséggel élni kell. Legalábbis nagyon rossz érzés, ha a hőn szeretett telefonunkat többé nem tudjuk használni, vagy csak idegesítő hibákkal. A Magyarországon vásárolt telefonoknál 1 év a garancia, a külföldről rendelteknél nem mindig! Van ahol csak fél év! Vásárlás előtt, (vagy már utána, ha lekéstük) , mindenképp olvassuk el az adott webáruház erre vonatkozó leírását. Nekem is volt részem sajnos ebben, és futni kellett pár kört és pár hetet, mire érvényesíteni tudtam a magyarországi garanciát. Egy-két kolléga szintén így járt, ők a külföldi rendelés miatt szenvedtek. Itt érdemes szemezgetni erről: [link] [link] [link] Itt is érdemes esetleg elolvasni a téma összefoglalót és a hozzászólásokat: [link]

És még valami: A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz vagy külföldre küldeni postával, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Root jogosultság, Recovery, ROM, stb.). A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár/járhat abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a szolgáltató bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a meglévő biztonsági réseket, ami esetünkben azt jelenti, hogy lőttek a módosítási lehetőségeknek. Ezen tulajdonságok tehát visszaállíthatóak gyári állapotukra, és amennyiben ez megtörténik a szervizbe küldés előtt, a garancia is megmarad.

Official fórum: [link]
Német fórum: [link]
NeedRom szekció: [link]
XDA szekció: [link]
Cseh fórum: [link]
4PDA orosz fórum: [link]
Olasz fórum: [link]
Google+ ulefone részleg: [link]

Sokak örömére megjelent nemrég a Power második kiadása 2017 áprilisában. A súlya 210 grammra nőtt, pedig eddig sem volt könnyű, külső méreteit pedig nagyjából megtartotta. Számomra negatívan hatott az infra port és a kétfunkciós dedikált kamera gomb megszűnése, valamint, hogy bevezették a virtuális gombok használatát. Ez a képernyőből foglal el helyet magának. Bár ez szubjektív, lehet hogy mások ezt preferálják jobban. Ezeket később, ha lesz root jogunk, meg tudjuk majd változtatni vékonyabbra, vagy tetszőleges gombokra is. Az előlapra került ujjlenyomatolvasós home gomb elég jó ötletnek tűnik. A led visszajelzésről és nfc-ről nincs információm. Nagy piros pont jár viszont a 64 gb-os belső tárhelynek, így aki kettő sim kártyával szeretné használni, annak sem kell szűkölködnie a hellyel. És még egy fontos dolog, szerencsére már gyro szenzor is került a telefonba, így már tudjuk használni VR szemüvegben is.

Újítások:

● 4 GB operatív memória (a régi: 3 GB)
● 64 GB belső tárhely (a régi: 16 GB)
● 1.5 ghz-es egyenkénti magok (a régi: 1.3 ghz. Antutu pontszám régi: ≈ 38000, új: ≈ 43000)
● Gpu: Mali-T860 MP2 (a régi: Mali T720 MP)
● Rendszer: Android 7.0 (a régi: 5.1->6.0)
● Előlapi kamera: 8MP (a régi 5MP)
● Az ujjlenyomatolvasó előre került egy home gomb formájában
● Színek: fekete, szürke, arany
● Gyro szenzor

Amik kimaradtak, és esetleg hiányozhat a régi Power felhasználóknak:

● Kétfunkciós dedikált kamera gomb
● Infra modul

Írta: Meggyi001 Lektorálta: whisky71
Valamint köszönet a többi topictársnak is, a hasznos ötletekért, tippekért.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.