2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

ChatGPT, Bing és társai...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kattints a képre a nagyobb változathoz

Sziasztok. E rövid cikk arról fog szólni, egy kisebb kitérővel, hogy hogyan tudjátok egymást mellett használni a sok mesterséges intelligencia közül kettőt, nevezetesen a ChatGPT-t és a Bing-et. Van még jó pár ezekhez hasonló alkalmazás/weboldal, róluk most nem ejtenék szót. Tavaly év vége felé felborította az internet a ChatGPT. Azóta elég sok cég és vállalkozás belefogott a saját megoldásába e téren, mert sokan rájöttek, vagy rájönni véltek, hogy a jövő bizony itt és most kezdődik. Mindenki akar egy szeletet a tortából. A Redmondiak is így tettek. Sőt ahogy kiderült, titokban már ők is fejlesztgették és nevelgették a háttérben saját kis droid "gyermeküket", csak még nem hozták nyilvánosságra. Visszatérve egy szóra az emberiség jövőjére, nagyon bízom benne, hogy kontrol alatt tudjuk tartani ezt az egész dolgot. Hiszen csak egyszer kell rájönnie az MI-nek, hogy hogyan kell átírni bonyolult kódokat, vagy megírni őket, vagy kikerülni ezeket a kódsorokat. Csak egyszer.....

De mire is jók ezek a chatbotok, mire jó az MI (AI)?

Ha eltekintünk attól, hogy elvehetik a jövőben sok ember munkáját, és kontroll alatt tudjuk tartani, akkor igen sok területen tudnak az emberiség és az egyén hasznára is válni. Azokban az otthonokban ahol van internet és számítógép, már csak egy tanuló vagy kíváncsi diák kell hozzá, vagy éppen egy feleség, aki nem tudja hogy mit főzzön vacsorára. Igen, kicsit vicces. Sok dolgozat, cikk, könyv már így íródik. Sok cégnél már használják is, vagy éppen már be is tiltották. Az MI bármire használható. Lényegében az összes adathoz hozzáfér, ami a világhálón megtalálható*. Bármiben lehet a tanácsát kérni, és bármit megkeres nekünk. Ezeket az adatokat mi magunk is megtalálhatjuk a neten, de nekünk ez sok időbe telhet. Az MI-nek csupán pár másodperc az egész. Keres, összehasonlít, számol, ír, stb, stb, stb. Fontos tudni: a ChatGPT 2021 utáni információ adatbázisa / internet elérése igen hiányos és korlátozott. Csak hogy egy párat felsoroljak, amiben a segítségünkre lehet, a teljesség igénye nélkül:

A Bing rövid válasza:

"A keresési és információs igényeidet tudom kielégíteni. Például meg tudom mondani, hogy milyen idő van most Budapesten, ki volt a legutóbbi magyar miniszterelnök, vagy hogyan készíts egy finom pörköltet."

A ChatGPT kicsit hosszabb válasza:

● Általános tudás: bármilyen témában kérdezhetsz, és igyekszem válaszolni.

● Iskolai témák: segíthetek matematikában, fizikában, biológiában, kémiai, történelemben, földrajzban, nyelvtanban, irodalomban és egyéb tantárgyakban.

● Karrier: segíthetek önéletrajzok és motivációs levelek írásában, karriertervezésben, interjúkra való felkészülésben és más munkahelyi témákban.

●Életvezetés: segíthetek párkapcsolati problémákban, stresszkezelésben, önismeretben és más életvezetési témákban.

● Technológia: segíthetek számítógépes problémák megoldásában, okostelefonok használatában, webhelyek és alkalmazások használatában és más technológiai témákban.

Egy párat én még hozzátennék, ami így hirtelen az eszembe jut:

● Kód írás. A mesterséges intelligencia nagyon jól tud például forráskódot írni. A weblapom elkészítésében is sokat segített nekem.

● Rengeteg nyelvet beszél és ért (és ír). A fordításban is nagyon jó.

● Egész ügyesen ír verseket, vagy kisebb könyveket, cikkeket.

● Egészség. Egy munkatársamnak segítségére volt az egészségügyi problémájának a megoldásában. A panaszai alapján jól be lehetett azonosítani, hogy mi lehet a baj. Másnap a vizsgálatokon ez megerősítést nyert.

● Háztartási gép kiválasztása, példa: mosógép kiválasztás. Az adott ország ismeretében és a megadott információk alapján megkeresi neked a legjobb vásárlói véleményekkel ellátott műszaki eszközt. Hiszen ő pillanatok alatt „elolvassa”/”értékeli” sok fórum hozzászólásait, vagy a hivatalos céges leírásokat, és felállít egy értékelést vagy listát például a megbízhatóság vagy a meghibásodási arány alapján. Sokat segített nekünk, amikor mosógépet kerestünk 2 hónapja.

● Bármilyen egyéb jellegű kérdés: felsorolja neked az ország megyéit, vagy a városokat abc sorrendben. Számol, összead, szoroz a végtelenségig. Vagy kíváncsi vagy egy kis kínai faluban hány férfi él? Megmondja.

Szóval tényleg szó szerint mindenre lehet használni. Lényegében ami az eszedbe jut, és van hozzá kérdésed, ő megválaszolja neked. Vegyük példának ezt a képet, melyet egy posztapokaliptikus sorozatból ragadtam ki. Fiatalok egy csoportjáról szól, akik szembe szállnak az elnyomó rezsimmel, felszabadítva az éhező és sanyargatott népet...... Ez most nem volt igaz. Bocsánat a megtévesztésért. Ezt a képet a mesterséges intelligencia alkotta. Nem létező személy van rajta. De ugye milyen megtévesztő? Akár egy kiragadott képkocka is lehetne. Elképesztő részletességgel alkot képeket az MI, csupán parancsok alapján, 20 másodperc alatt! Ami a grafikusoknak esetleg órákig tart, az ma már az AI-nak pár másodperc. És őszintén mondom, rengeteg olyan alkotás van az MI-től, amit simán kiraknék otthon a falra.

Kattints a képre a nagyobb változathoz

Megosztok veletek 1-2 "alkotást", ha nem bánjátok. Ez mind mesterséges, és nem létezik máshol. Már több millió ilyen kép létezik az interneten. Emberek kérésére készültek, különböző paraméterek alapján, mesterségesen és egyedileg.

Kattints a képekre a nagyobb változathoz

De, e kis kitérő vagy bevezető után térjünk vissza az eredeti témánkhoz. Hogyan tudjátok egymást mellett használni a sok mesterséges intelligencia közül kettőt, nevezetesen a ChatGPT-t és a Bing-et. És akár így összehasonlítani egyszerre a kettőt. A Bing használata ugyanis feltételhez van kötve. Csak az Edge böngészőn működik. De szerencsére mindenre van mindig egy kiskapu:

● A nulladik felállás: nem használod semelyiket.
● Az alap felállás: csak az egyiket használod. Vagy a ChatGPT-t, vagy a Binget az általad preferált** böngészőben.

# Páros használat #

● Külön használod a Chrome-ban a ChatGPT, Edge-ben a Binget.
● Edge-ben használod minkettőt, külön füleken.
● Megosztott képernyőn használod őket egyszerre.
● Két képernyőn használod őket egyszerre.
● Vagy, amiről szól e cikk, egy kijelzőn, egyszerre látva használod mindkettőt. Így még össze is tudod hasonlítani a válaszok minőségét, és a chatbotok gyorsaságát is. Megjegyzés: a ChatGPT néha! nem működik a nagy leterheltség miatt. Ugyanis már februárban elérte a 100 milliós aktív tábort!

Ami ebben a segítségünkre lehet, az egy Google Chrome plugin: ChatHub - All-in-one chatbot client Github forrás: [link]

A bővítmény segítségével egy kijelzőn egyszerre tudunk feltenni kérdést mindkét chatbotnak. Nagyon érdekes, ahogyan látjuk, hogy a válaszok készülnek. Eltérő a sebesség, a megszólítás és a stílus is. Ugyanarra kérdésre soha nem válaszolják ugyanazt. Kivétel képeznek persze az ilyen általános kérdések, mint például mennyi az idő, vagy a fix válaszú kérdések: a tudományos tények, matematika, fizika stb, stb. Mindjárt az első kérdésem az volt, hogy ők miben tudnak nekem segíteni az élet területén. Íme a válasz:

Kattints a képre a nagyobb változathoz

Megkértem "őket" arra, hogy adjon tippet romantikus filmre.

Kattints a képre a nagyobb változathoz

A Bing egyből linkel is, a szavak mellett kis számokkal, ez nagyon hasznos feature. Mindkét helyen be kell legyél jelentkezve! [link]

Megkérdeztem, hogy melyek a világ legjobb könyvei. Ismét érdekes válaszokat kaptam.

Kattints a képre a nagyobb változathoz

A "Mit főzzek ma?" kérdésre a Bing érdekes módon olyan összetevőt is beleírt, amit nem adtam meg neki.
Kattints a képre a nagyobb változathoz

Röviden ennyit szerettem volna megosztani veletek. Köszönöm, ha végigolvastál. Remélem, hogy hasznos volt az írásom. Neked volt már bármilyen tapasztalatod a mesterséges intelligenciával? Írd meg kommentben, ha igen

.

Fontos megjegyeznem!: Mindig legyünk tisztában a saját határainkkal! Egy gép, egy mesterséges intelligencia soha nem képes pótolni minket, az EMBERT! Az agyunk, a gondolkodásunk, a művészetünk, a kreativitásunk egyedi! Tekintsünk rá talán úgy, mint egy séf / konyhai kisegítő párosra. A kezünk alá dolgozhat az MI, segítheti a munkánkat, de az igazi tudat, az irányítók mi legyünk, mi vagyunk! Éppen ezért nagyon fontos, hogy tanuljunk, és fejlesszük magunkat, ha kell, életünk végéig.

Megjegyzés: a cikkben megjelenő képek a mesterséges intelligenciával készült, egyediek, máshol meg nem találhatóak. A rajtuk szereplő emberek nem léteznek, soha nem éltek.

* Nem mindegyik MI fér hozzá a valós (real time) vagy a teljes internethez.
** A Bing jelenleg csak a Edge böngészőben hajlandó futni, kivételt képeznek ezek a kis okosságok/trükkök.

Ha jobban megszeretnél ismerkedni e rohamosan fejlődő technika ággal, íme pár link:

Már most ERRE KÉPES az AI, mi lesz itt később...

AZ AI MEGVÁLTOZTATJA A JÖVŐNKET
Megjegyzés: a fehér pufikabátos Pápa képek miatt a Midjourney kivette az ingyenes képkészítés lehetőségét, jelenleg csak a fizetős van. [link]

A.I. ART | A Művészet Halála vagy Forradalma?

Kipróbáltam és TOTÁL PARA a mesterséges INTELLIGENCIA!!

Kiderült melyik mesterséges intelligencia tud a legjobban programozni

Hozzászólások

(#1) DrBubo77


DrBubo77
addikt
LOGOUT blog

Az érdekes dolog, hogy a ChatGPT nem ugyanazt a választ adja a ChatHub-on, mint a saját oldalán.
Feltettem egy filmes kérdést. A ChatGPT önmagában hülyeséget ír, a ChatHub-on hol jó választ ír, hol hiányost. A Bing majdnem jó választ ad, de olyan magyar címeket ad, hogy csak néztem.

ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)

(#2) Meggyi001 válasza DrBubo77 (#1) üzenetére

ChatGPT: a saját oldalán sem ugyanazt mondja mindig nem?

Ja, a Bing érdekeset tud mondani :D

https://gamergep.hu/

(#3) Meggyi001

Csináltam egy bazi nagytakarítást (3 programmal is), és most jöttem rá, hogy valószínűleg mindkét felületen be voltam jelentkezve állandóan. Tehát be kell legyél jelentkezve, hogy válaszoljon. Ez még nem volt tiszta előttem:

Kattints a képre a nagyobb változathoz

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#4) Meggyi001

Most vettem észre, hogy külön is lehet kérdezni, nemcsak egyszerre.

Kattints a képre a nagyobb változathoz

https://gamergep.hu/

(#5) Meggyi001

A kis hülye:

Kattints a képre a nagyobb változathoz

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#6) Erunosta válasza Meggyi001 (#5) üzenetére


Erunosta
tag

Lehet most doomsayer leszek, de engem megrémiszt ez az AI. Már most mire képes, illetve ez a korlátlan adatbázisa, már most túl sokat tud. Így teljesen eltávolodunk a valóságtól. Fogja az arcod egy fényképről majd rátesz egy durva pornójelentre vagy hogy éppen leőlsz valakit. Ismerve az embereket elég egy ilyen kép és utána hiába magyarázod már meg bizonyítod az ellenkezőjét az emberekbe bültetett gyanakvást már nem fogod tudni kitörölni. Szerintem nagyon sok baj lesz ezzel, mindamellet, hogy iszonyatos segítség a fejlődésbe és pont ezért megállíthatatlan folyamat. Nem az AI a gond feltétlen, hanem az emberiség nem áll készen rá.
Pont ezért én még csak kipróbálni se merem/akarom ezt.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.