2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

IBM ThinkPad 600. Örökre az ellenségem marad?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy ideje lábatlankodik már körülöttem a fent említett model. Elég gyakran gondolok rá, hogy kezdeni kellene vele valamit, de eddig mindig feladtam a próbálkozást. A gépről tudni kell, hogy olyan 14 éves példány, de még működik! Máramennyire...

A gép korát tekintve rendben van. Kijelzőjén pici pixelhiba, néhány kisebb karc elszórtan, optika olvas, gombok és pöcökegér rendben, ventilátor még mindig halk, zsanér kicsit laza, de tart. Az egyetlen baja, hogy valamiért nem kezeli rendesen a merevlemezt. A mai napom erre ment rá.

Reggel előkaptam a gépet, hogy ismét leálljak vele szkanderozni.

A gép bekapcsolása majd egy jó adag hibakód megfejtése után stabilnak lehetett mondani. Postig, biosig, odd botig eljutott mindig.

Gondoltam teszek rá egy ubit és élvezem az életet. Hamar rá kellett jönnöm, hogy még az ubuntu is nagy falat a gépnek. Legalább félóra volt mire eljutottam a telepítésig. Mikor a merevlemez formázása következett néztem egy nagyot, mivel a 20 gigás hdd re azt mondta 150. Formázni persze nem engedte. Mondom, akkor windows. Méretet szintén rosszul látta és egy formázatlan partíciót írt, de sajnos most se ment a telepítés.
Nézegettem a biosban mindenfelé, de nem találtam a bios frissítésen kívül semmi értelmes magyarázatot.

A bios érdekessége, hogy egy használhatóra megálmodott egérrel kezelhető felület. A nap fő kihívása itt kezdődött.

lenovótól letöltött bios állt egy exeből ami tulajdonképpen egy dos ablakot indít, végignavigál és kicsomagolódik.
A gondok ott kezdődtek, hogy win7 alatt még az exe se akart elindulni. Átmentem XP re, itt már szépen kicsomagolódott volna, ha lett volna floppym. Szerencsére akad még működő lemez és usb floppy meghajtó. Ilyen könnyen azért nem fog ki rajtam a drága.
A laptopban viszont nincs floppy. Oké írjuk ki cd re és majd onnan flashelünk. Természetesen ez nem működött. Kicsit meglőve éreztem magam, de szerencsére találtam egy IBM hez való külső floppy meghajtót is.

Meghajtót rádugva, boot sorrendet beállítva kérte a lemezt, indult a flashelés. Aztán meg is állt, hogy ehhez a folyamathoz bizony feltöltött aksi kell (már ha lenne aksi a gépben). Előkaptam a googlet, hogy segítségre találjak. Lett is egy tipp, hogy a floppyt formázzam dos indítólemezre, pakoljam fel mellé a kicsomagolt biost, indítsam a bootot és parancssorban beírva flasheljek. Szerencsére ez a megoldás már működött. A legújabb bios feltelepült, gép is elindult. Győztesnek éreztem magam.

Azt, hittem, hogy egy nap ügyeskedés és minden tudás bevetése után végre települni fog valami. A probléma viszont nem oldódott meg. Sajnos még mindig valótlan adatokat ír és nem képes formázni a merevlemez. Biztos, hogy nem a hdd a rossz, több is lett belepakolva és mindegyiket lehet másik gépen formázni.

Ott tartok, hogy kifogytam az ötletekből, de nem akarom feladni. Egy működő gépet akarok!
Bios szerint meglepően sok forrásból képes bootolni a gép. Ennek következtében az jutott eszembe, hogy szerezni kellene egy cicamicás CF kártyaolvasót+kártyát és majd arra telepítek jól. Asztali gépnél még oké, hogy idére rá lehet dugni és jó. Vajon képes erre a laptop is?

Hozzászólások

(#1) macimeister


macimeister
aktív tag

open! Hátha akad valakinek ötlete :)

(#2) Ringman válasza macimeister (#1) üzenetére


Ringman
nagyúr

thinkpad topikban kérdezősködj :)

(#3) macimeister válasza Ringman (#2) üzenetére


macimeister
aktív tag

cicamicás usb+pendrive. win természetesen nem szerette, de az ubi már igen. Látom rajta, hogy linux lesz rajta, de az már biztos, hogy kisebb erőforrás igényűt kell keresnem. Esetleg még ez a tablet editionos xp. Bár szerintem az se fog penre települni.

(#4) macimeister


macimeister
aktív tag

penre települ, de bootolni már nem bootol. Szerintem nem kap kraftot. Van rajta a kátyán táp bemenet, de akkor se :(

(#5) @TOM


@TOM
csendes tag

Hali

Milyen vinyókkal próbáltad? Nem elképzelhető hogy csak nem kezeli normálisan?
Link
Eszerint csak 10 gigáig kezel.

TDI - Turbós Drága Igényes

(#6) macimeister válasza @TOM (#5) üzenetére


macimeister
aktív tag

6 gigás volt benne alapba, másik gépen megnézve rendben van, de a noti nem szereti

(#7) telescreener


telescreener
tag

Nekem egy 600E-m van most fejeztem be a kipofozását, még a tetejét is lefestettem, mert eza borítás ami rajta volt már eléggé ragadt, és mállott. Nekem még meg van az aksim, de már halott az is, a gyári 6.4es vinyó pedig még mindig szépen megy

"...Ha Chuck Norris Részt vett volna az X-faktorban akkor a mentorok esnek ki..."

(#8) #43960832


#43960832
törölt tag

Cicamicás kártya nagyon lassú lesz, szerintem felesleges pénzkidobás.

(#9) macimeister válasza #43960832 (#8) üzenetére


macimeister
aktív tag

Valószínű. Első körben kölcsönkérésre gondoltam valakitől, de most kicsit megtorpantam :D Talán még valami laza live linux és cd ről bootoltatni, de igazából sok értelme nincs. Sajnos kiöregedett szegényke :(

(#10) Ringman


Ringman
nagyúr

Cicamicás kártya

világosítsatok fel, hogy ezmiez, mert még megtippelni sem tudom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.