2021. április 15., csütörtök

Gyorskeresés

Laptop akkumulátor. Hogy szereti a használatot?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hallottam már ezer variációt amivel elősegíthető a laptop akkumulátorának az élettartama. Természetesen mindegyik eltérő.
Gyakran mondják, hogy amikor asztalon használod, akkor feltöltve vegyed ki és pár hetente merítsd, töltsd és rakd el megint. De amikor benne van az aksi, akkor ne legyen a 230 bedugva neki. Kikapcsolt állapotban töltsd. Ha meríted, akkor sose teljesen.

És még sorolhatnám a nagy megmondók elméleteit.

Ti mit javasoltok?
Van erre valami bevált módszer ami nem bonyolítja túl a dolgot. Véleményem szerint egy laptop és még sok egyéb műszaki cikk azért van, hogy én használjam. Ne pedig arra kelljen figyelnem, hogy mikor töltsem, mikor vegyem ki, meddig meríthetem még.

Hozzászólások

(#1) macimeister


macimeister
aktív tag

Open.

(#2) Z86 válasza macimeister (#1) üzenetére


Z86
őstag

Kivenni akkor érdemes - tudomásom szerint - ha tényleg huzamosabb ideig nem arról használod (mondjuk napokig, hetekig). Értelme annyi van, hogy nem töltöget folyton rá, mikor egy adott szint alá csökken a töltése.
+ ami valóban sokat árt neki, az a magas hőmérséklet. Mondjuk ha erős terhelés alatt hajlamos a gép a melegedésre, akkor erre érdemes odafigyelni és kivenni.
Teljesen nem merül le, mert előbb kikapcsol a gép.

(#3) Jhonny06


Jhonny06
addikt

Az minden akksi halála, ha állandóan rátöltögetsz és sose meríted le. Ha nem hordozod a laptopot, csak otthon használod, akkor töltsd fel teljesen, vedd ki és használd anélkül. A jobbak alig veszítenek a töltöttségükből, így ha mész valahova, akkor azonnal tudod vinni.

(#4) Ivan15


Ivan15
senior tag

en azt hallottam, hogy bennt kell hagyni, mert mint minden akku magatol merül, es ha bennt van akkor fel lesz töltve automatikusan. Autobol sem veszi ki senki, hanem legfeljebb utantölt =jaratja a motort, vagy megy vele 60 km-t legalabb havonta 1x
Szoval hagyd bennt es sz*rd le. :)

[ Szerkesztve ]

Remove Control

(#5) Sethdobaloah válasza Ivan15 (#4) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

mondjuk egy ólom akksinak nem túl sok köze van egy lítiumhoz, se használattal, se céllal, se karbantartással kapcsolatban.

A poszthoz: ha meg akarod kímélni, és megmenteni az utókornak, akkor kiveszed a gépből, és nem 100%-ra töltve rakod el, hanem 90% körül. Minden akksinak van önkisülése, ezért gondoskodnod kell róla, hogy ne merüljön le teljesen, mert a mélymerülés tönkreteszi azonnal.

De mi értelme van így a laptopodnak, beépített szünetmentese van... de ha kiveszed az akksit...
Egy normális akksi, hétköznapi használatban elmegy röhögve 2 évet. Addig kiszolgálta a gépedet. Legfeljebb veszel egy újat (15-20k, azaz havi 1000 pénz sincs), vagy egy utángyártottat 5k körül, ami szintén elmegy egy fél-1 évet.

Az én laptopomban kb 400 ciklus van az akksiban (4,5 éves), ezzel 40%-a van már csak meg az eredeti kapacitásának, így még megnézek rajta 1 órát HD-ban, vagy 1,5 óra netezés.
Soha nem figyeltem rá, a win kezeli magának.
Szóval szerintem szórakozzon az akksi kímélésével, akinek nincs jobb dolga :)

...csak én vagyok helikopter?

(#6) Ivan15 válasza Sethdobaloah (#5) üzenetére


Ivan15
senior tag

igy van

jo, akkor legyen ne auto akksi, legyen mobiltelefon akku. Azt sem veszi ki senki örült, amig megy. Csak a szemleltetes kedveert :)
((az uj elektromos autok lithium -akkuval mennek, erdekes lenne azokat kivenni))

[ Szerkesztve ]

Remove Control

(#7) Jhonny06 válasza Ivan15 (#6) üzenetére


Jhonny06
addikt

Ha kiveszed a mobilból az akkut, akkor nem működik. Ha kiveszed az autóból, szintén. Nem jó az összehasonlítás. A mobil akksijának szintén nem tesz jót, ha rátöltesz, az autónál nem tudsz vele mit csinálni, ott 'ez van' alapon egyszer csak elhasználódik. De ha otthon használsz egy laptopot és nincs miért beletenni, akkor nem baj, ha kíméli az ember.

[ Szerkesztve ]

(#8) Ivan15 válasza Jhonny06 (#7) üzenetére


Ivan15
senior tag

ugy tudom -es ez all minden hasznalati utasitasban, hogy az uj meg nem feltöltött lithium-akku a maximalis kapacitasat többszöri (3-4x) 100% -ra valo feltöltes/teljes lemerites ciklus utan eri el.

De azutan a gyakori teljes lemerites jobban röviditene az elettartamot -mint a ratöltes. pl 65%-rol 100%-ra.
En igy tudom..

Remove Control

(#9) Sethdobaloah válasza Jhonny06 (#7) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

ha kiveszed a laptopból az akksit, elveszted a funkcióinak egy jelentős részét. Ki-ki döntse el magának megér -e neki havi max 1000 forintot hogy a laptopja tényleg laptop. De azért tegyük hozzá, hogy a használt piacon a 3 éves laptop árát nem emeli meg egy újszerű akksi 10k-val sem. (sztem max egy kínai akksi árával kb)

Egyébként telefonom is bekapcsol, ha be van dugva a töltőre (és nincs benne akksi), de már nem lesz mobil. Csinálhatok vele majdnem mindent mint korábban, de azért mégsem ugyanaz.

Ivan15 : ez a Ni-MH meg még inkább a Ni-Cd akksikra volt igaz, a lítiumra nem

[ Szerkesztve ]

...csak én vagyok helikopter?

(#10) kali válasza Jhonny06 (#3) üzenetére


kali
legenda

ez igaz volt a ni-cd és a ni-mh korszakban, manapság már kevésbé!
mostanság már olyan védelmi elektornika van az akkumulátorban, ami nem engedi túltölteni, illetve korrekt módon beszabályozza a töltést, nincs folyamatos töltés, hibába megy hálózati táplálásról a noti!

Sethdobaloah; jogos, arról nem is beszélve, hogy áramszünet esetén adatot...stb menthet a notiban lévő akkumulátor, illetve szélsőséges esetben akár a merevlemez is károsodhat, ha akkumulátor nélkül kap áramszünetet a noti!

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.