2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Újévi lencsemalac újragondolva

Írta: | Kulcsszavak: malac . lencse

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mostanában itt a logout-on néhány kollega bejegyzése kb. a nép elleni izgatás kategóriájába esik (ugye bitpork :DDD), úgyhogy ideje egy kicsit visszavágni!
Régi szokás szerint újévkor / szilveszterkor malacsült + lencsefőzelék kombóval készülnek az emberek.
Na ebből persze kijutott már nekem mindenféle úgyhogy idén inkább improvizáltam minthogy megint ezekkel találkozzak:
- Igazi Kádár kori menzaillatú, vizes-lisztes roppanós lencsefőzelék
- Teljesen ízetlen malacsült
- A malacbőr vagy olyan mint a cipőtalp vagy rommá van égve, vagy félig nyers.

Kicsit tovább bonyolítottam a helyzetem azzal, hogy felénk a boltban elég ritka vendég a lencse, csak pirosat találtam eldugva a polc legalján, de bedobtam a kosárba még December 30-án egy szimpatikus húsos első csülökkel.

Elsején még volt elég sok maradék, és mivel "szögénység" van, a jóféle házi készítésű indiai butter chicken nem mehet kárba, ezért most 2-án készült el a "lencsemalac".

Szétnéztem elég sokfelé, mire összeállt minden a fejemben pár recept összekombinálásával :)
A lencséből végül apró módosítással lepény készült: [link]
A csülökből pedig "Balázs féle pulled pork", kiegyensúlyozva az előző recept gluén-vegán, egyéb hiányosságait :D

A recept végül a lencselepényhez majdnem ugyanaz lett mint a linken, csak a fokhagyma mennyiséget úgy megtízszereztem (1 gerezd helyett 10-et toltam bele :D) plusz kapott némi lisztet, mert nagyon folyós lett.

A malac azért kicsit komolyabb előkészületet igényelt. Mivel egy csülköm volt, aztán ezt elég szegényesnek gondoltam, gyorsan elszaladtam még kettőért, ne árválkodjon szegény :)
Dél körül beüzemeltem a slow cookert, beledobtam a 3 csülköt, két jó nagy vöröshagymát felaprózva, vagy 15 gerezd fokhagymát.
Utána megcsináltam a szószt.
- 5 deci BBQ szósz
- 2 deci ecet
- 1 deci worchester szósz
- itthon talált mustárok véletlenszerű kombinációban, egy elég béna mézes mustáros küblü alján lévő cucc, meg Maille mustárból 2 evőkanál. Összemixeltem, majd ez is ment a főzőedénybe. Az üvegeket vízzel kimostam és ez is bele az edénye, ne menjen kárba semmi.
A csülköket felöntöttem vízzel, majd magas fokozaton beröffentettem a slow cookert.
Kb 6 órát főtt amire elég jó puha lett a csülök.

Kiszedtem mindhármat, kicsontoztam, villával ízekre szedtem, a finom bőrös részt meg vékony csíkokra vágtam. Már este 8 elmúlt mire eddig eljutottam, de a gyerekek rájártak elég szépen a húsra, ők meg is vacsoráztak belőle :)

Itt jöttem rá, hogy a csülök nem a legjobb ha szószt akarok csinálni, de ezt is megoldottam.
Botmixerrel kicsit áttekertem a meleg húslevet, hogy a hagymákat meg mindent szép homogénre darabolja.
Majd egy serpenyőben elkezdtem legnagyobb fokozaton forralni a cuccost amíg egy sűrű szószt nem kaptam. Mivel sok leve volt, ez eltartott még 2 óráig.

De a végeredmény hibátlan lett :)

Hozzászólások

(#1) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Topik nyit.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#2) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Jó étvágyat hozzá! Kicsit elszomorodtam mikor megláttam még a képet az olvasás előtt, mert a lencsefőzelék + malac kulcsszavakra megindult a nyálam (és sehol egy jó lencsefőzelék), hm ez így nem jó most még jobban vágyok a lencsefőzelékre. :)

[ Szerkesztve ]

(#3) Kasya


Kasya
nagyúr

Mai napig lencselepényrol se tudtam :DDD
A vegeredmeny azonban finomnak tunik. Jo etvagyat!

(#4) kraftxld válasza Kasya (#3) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Én se, de meglepően jó volt!

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#5) kraftxld válasza KISDUCK (#2) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Főzelék majd máskor lesz, boltolok az indiaiaknál rendes barna lencsét, majd abból csinálok :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#6) pengwin válasza kraftxld (#4) üzenetére


pengwin
addikt

Lencséből, babból van, ahol még tésztát is csinálnak Ázsiában, mintha rizs vagy valami gabonaféle lenne.

Elsőre fura, de nem szabad ilyesmitől megijedni, nagyon finom dolgokat lehet belőle csinálni.

Üdv, pengwin

(#7) kraftxld válasza pengwin (#6) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Nem vagyok betojva, Guangzhou-ban is két pofára kajáltam a duriant, marhabélből készült levest, meg egyéb beazonosíthatatlan dolgokat :) A red bean paste is nagy kedvenc.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.