Ma egy kis távsegítséggel elkészül az első komolyabb gasztronómiai alkotásom. Most teljes egészében én csináltam bár némi MSN-es segítséget használtam , korábban csak kuktaként segítettem a pizzakészítésben (tésztagyúrás, alapanyag szeletelés).
A képekért minőségéért előre is elnézést kérek, a párom jelenleg Magyarországon van és nála van a rendes fényképező, nekem csak a P990i maradt.
Tehát, hozzávalók a tésztához:
0,5kg liszt
1 evőkanál só
0,5 evőkanál oregano
1 tasak Dr. Oetker instant élesztő
1 teáskanál cukor
3 evőkanál olivaolaj
3 dl víz
bors
Kezdésnek mikróban megmelegítettem 1 dl vizet, bele a cukor, majd az élesztő, hagytam kicsit dolgozni míg összeállítottam a tésztát. Az élesztő azonnal rákapott a cukorra!
Amíg ők elvoltak egy keverőtálba bepakoltam a lisztet, sót, borsot, oregano-t, ennek is adtam kicsit a mikróban, hogy langyos legyen. Beleöntöttem az élesztőt, a maradék 2 dl vizet, az olivaolajat, és puffogósra meggyúrtam. Egy fél maréknyi lisztet még bele kellett tenni, mert eléggé ragadós volt a tészta gyúrás közben. Addig kell gyúrni amíg jó puffogós nem lesz a tészta.
Ezután benyomtam a sütőbe egy lefóliázott tálban, "low" fokozaton ami kb 40 fok, és 40 percig hagytam kelni. Amíg a tészta kelt, elszaladtam a boltba feltétért, mert a hűtő romokban hevert, és semmi értelmes nem akadt a pizzára.
A boltban találtam ki végülis, hogy mi legyen a feltét, mert a sajtpultnál láttam féláron mindenféle sajtokat, sőt a halosztályon is volt némi kígyóbéka akciósan, tehát a feltét a következőképp nézett ki.
1. pizza (tenger gyümölcsei):
Seafood mix - kagyló, tintahal, tonhal, garnélarák, lazac, egy kis petrezselyemmel
Sealord - szárított paradicsomos, olajbogyós tonhal konzerv
Golden sun jalapeno paprika [link]
Valamint egy kis SR Edami sajt.
Miután hazaértem a pizzatésztát elfeleztem, kinyújtottam, majd beraktam még a sütőbe alacsony hőfokon kelni egy kicsit. 10 perc után kivettem az elsőt, megkentem fokhagymás tejfölös alappal Tararua sour cream [link] - ebből volt kb 1 dl maradék a hűtőben, pont fel tudtam használni, plusz egy teáskanálnyi Just Crushed Garlic [link]
Az alapot szépen elkentem a tésztán, felhalmoztam rá egyenletesen a tengeri herkentyűket, egy kis paprikát rá, majd jó vastagon megküldtem reszelt sajttal. Ezután indult 2x10 percre 220 fokos sütőbe, félúton pedig megfordítottam.
Amíg a kígyókbékák sültek, elkészítettem a másik pizzát.
2. Négysajtos pizza:
A sajtpultban féláron a következőket zsákmányoltam:
Puhoi Valley Feta - Cow's Milk [link] - annyira megörültem a nagy akciónak, hogy rendesen meg sem néztem, csak bedobtam a kosárba. Sajna itthon derült ki, hogy kicsit penészes a széle, de sebaj, levátam a kb fél centis részt, a többi simán jó volt. Vettem még egy kecskefetát, meg egy bazsalikomos tehénfetát, ezek is fél áron voltak!
Waimata - Brie
Az alapot megkentem Leggo's féle jófajta paradicsomos alappal, négy részre osztottam, és elkezdtem felhalmozni a sajtot. Feta, brie, aztán a hűtő sarkában talált kb 10 dkg füstölt cheddar kockázva, végül egy kis kockázott Edami sajt. Pont kész lettem vele mire a tenger gyümölcsei pizza megsült.
A sajtos pizza hőkezelés elött:
Hohó! A legfontosabb alapanyagot kihagytam, pedig ezen a képen épp látható
Egy üveg Wairau River 2009-es Sauvignon Blanc [link]
Amíg a sajtossal küzdöttem elkészült a tengeri pizza, íme a végeredmény. Nagyon finom lett!
Eztután jött a sajtos pizza sütése, sajnos kicsit túlméreteztem a sajtmennyiséget, ezért egy része lefolyt, de próbáltam sütés közben kordában tartani. Ő ilyen lett:
Ez is nagyon jól sikerült! Holnap valószínűleg viszek is az üzembe belőlük, mert én ezt enném vagy 2-3 napig, ráadásul van még itthon némi chillis bab meg májas is.
Jó étvágyat, és köszönet a páromnak a segítségért