2022. november 27., vasárnap

Gyorskeresés

Telefonszámok nemzetközi formára hozása egyszerűen

Írta: | Kulcsszavak: java me . telefonszám . alkalmazás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Január 16-tól szigorúan csak a teljes formátumú mobiltelefonszámokat lehet használni, ahogy az ITcafé cikkjében olvasható. Ez sajnos több órás telefonkönyvben matatást igényelhet, ha valaki nem a nemzetközi formátumot használja a kezdetek óta.

Vannak megoldások a problémára... Lehet kézzel szerkeszteni a telefonon. Lehet Google-lel szinkronizálva böngészőben írogatni. Lehet PC Suite-tal, PC Studio-val Outlookban szerkeszteni. Létezik bash szkript, ami VCARDokat frissít az új formátumra.

Hogy ne maradjak ki a buliból, valamint gyakoroljam egy kicsit a nyelvet, készítettem egy Java ME alkalmazást, ami a telefonon, automatikusan képes a szükséges módosításokat véghezvinni.

Mik is ezek a módosítások? Ha egy telefonszám csak hétjegyű, akkor egy +36 országhívószámot és a körzetszámot kell elé beszúrni (pl. "+3620"). Ha egy szám 11 jegyű, és 06-tal kezdődik, időtállóbb a belföldi előhívót nemzetközi előhívóra cserélni, lásd előbb. Ezek mellett ha kétértelmű valami, a programom lehetőséget biztosít a kézi szerkesztésre.

Mielőtt rátérek magára a programra, fontos: nem vállalok felelősséget az esetlegesen okozott károkért! Mindenki a saját felelősségére használja, és bár nem képes rá a program, hogy töröljön, atomháborút indítson, vagy kárt tegyen a háziállatokban, egy biztonsági mentés sose árt.

A program, mint említettem, egy Java ME alkalmazás, ami csak a JSR 75-öt használja. Ennek értelmében elvileg egyaránt fut okos- és nemokostelefonokon is, amik ezt az API-t támogatják. Erre hamar fény derül telepítéskor.

Sikeresen teszteltem Nokia E51-en, Nokia 5800-án, Nokia N95-ön és a Java ME SDK emulátorán, DJGABI egy meg nem nevezett S40-es telefonon, valamint gyuri2008 a szintén S60 3rd Edition rendszert futtató Nokia E51-en, valamint az S40 3rd Edition FP1-es Nokia 6234-en. Nem működik viszont Nokia 6600-án, mivel az nem támogatja a JSR 75-öt. Köszönöm a visszajelzéseket.

Új verzió! (1.1) A vidéki számokat nem tolerálta a program, most már normálisan kezeli azokat is. A kézi javítással valami gond lehet, még nem fejtettem meg, miért akadhat be, de amint kiderül valami, ismét frissítek.

Innen tölthető le: JAD és JAR. Telepítés után egy alapértelmezett ikonnak kell megjelennie az alkalmazások között. Sajnos a milliomosléttől távol állok, így nem tudom erősebb tanúsítvánnyal aláírni a programot, minden kontaktművelet előtt kérdezni fog, ahogy a második és harmadik képen látható. Indításkor kettőt kérdez, majd belép az első képernyőre.

Az első képernyőn kell megadni a saját körzetszámot, amit majd a kiegészítéshez használ a program. Az Előnézet parancs bejárja az összes névjegy összes telefonszámát, összegyűjtve, hogy melyiken milyen módosítást kell végrehajtani. Erről egy számszerű összesítés látható a következő képernyőn.

Ha nem volt kétértelmű helyzet, akkor az Alkalmazás parancs jelenik meg alul, azt megnyomva végrehajtódnak a felsorolt módosítások. Amennyiben volt valami, amit nem tudott értelmezni a telefon, a Javítás parancs jelenik meg (mint ahogy a képen látható), mely a kézi szerkesztéshez vezet.

Az Alkalmazás parancs kiadása után sajnos sok IGEN-nyomogatásra lesz szükség, mivel az aláíratlan MIDletek nem elég megbízhatóak a rendszernek, inkább a felhasználót szivatja... Minden kontaktra két kérdés jelenik meg, melyre helyeslő választ kell adni. Még mindig jobb talán, mint a kézzel szerkesztés, ez vigasztal.

Ha véget ért a folyamat, egy rövid összesítő látható, ahonnan egy út vezet a kijárat felé.

Remélem hasznos lesz az alkalmazásom. A program ingyenes, szabadon terjeszthető, ha tetszik és beválik, van PayPalom, ahová lehet alamizsnát küldeni :) Kérdésekre itt, vagy privátban válaszolok.

Boldog Új Évet! :D

Hozzászólások

(#1) Konflikt


Konflikt
addikt

Remek munka,biztos sokaknak hasznos lesz!:)
nekem szerencsere nincs ilyen problemam mar, a nevjegyek minimalis szazalekat kellett csak atirnom, azt is a google contacts-ban gyorsan leporgettem.
grat, es buek!

Commodore Amiga 500 - es a kepzeleteinek tobbe semmi nem szab hatart! // VCIX-DCV&CMA

(#2) DarkByte


DarkByte
addikt

Hasznos program, simán mehetett volna a főoldalra. Na igen, megint ez a tanusítványosdi. Ezért is hagytam fel a J2ME-vel teljesen, az idióta hitelesítés modell totál megöli a hobby fejlesztgetés. De ők tudják, jó lesz nekem az Android. :) Pulse-nál ott a Contacts hála az égnek, de szüleim telefonszámait majd át kell irkálni. Ez főleg apámnál lesz kisebb horror, a Samsung M110-el nem sok mindennel lehet érdemben kapcsolatba lépni PC oldalról, és van neki >150 kontakt. Ouch.

(#3) DJGABI


DJGABI
addikt

S40 alatt is működik (Nokia 6131-en tesztelve). Igaz csak akkor, ha a számok a telefonon vannak, nem pedig a SIM-en.

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#4) Karma válasza DJGABI (#3) üzenetére


Karma
félisten

Köszi az infót :R Beleírtam.

Más kérdés: lehet utólag címlapossá tenni? Nem szoktam Logoutra írogatni, fogalmam sincs az itt folyó dolgokról :B

[ Szerkesztve ]

“All nothings are not equal.”

(#5) <NewL>


<NewL>
addikt

Remek,kár ,hogy már mindenkinek átírogattam a családban:D Az enyémet outlokban,a többit kézzel.

Miért nem címlaposra raktad? Ott többen látják így elvész a gépvasam bejegyzések közt:D

Karma: Ezt már nem lehet,esetleg megcsinálod ott is,és egy bizonyos idő múlva kikerül a címlapra. Ott a helye,jobban mint a vizeskeyboardnak

:R

BUÉK

Jövőre :DD kirakom iwiwre,ott is sokan látják,ha szabad :B

[ Szerkesztve ]

There's an app for that

(#6) habo2


habo2
csendes tag

sziasztok! Samsung S5230-on próbálta már valaki?

egyébként nagyon hasznos írás, szivesebben olvasok ilyet, mint névtelen bejegyzéseket! ;) :R

[ Szerkesztve ]

"ha nem változik, akkor így marad!" ||| értem én... csak leszarom! :D ||| Logout függő és megrögzött Vakegérke-olvasó! ||| "nem kell a szépség, nem kell a jóó..."

(#7) zH. válasza Karma (#4) üzenetére


zH.
senior tag

Modker-be írj ,hogy rakják át. :)

just be

(#8) nyunyu


nyunyu
félisten

Juhuu, eppen most kalapalhattam at kezzel anyam egypalcas Nokia 3109-en az osszes szamot. :W

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#9) Bling95


Bling95
őstag

hu ez jol fog jönni , faternak meg muternak is van pár név (100-150 :D ) amit át kell írni

(#10) korpicschess


korpicschess
veterán

Sonyericsson Z530i - minden simán ment! :K
Nokia 2760 - nem lát meg minden kapcsolatot.. nem jött össze
Nokia 5130 - ugyanez mint az előbb..
Valami tipp?
Egyébként nagyon szépen köszönöm a programot!
:R
ui.: a telfonban levőket is cseréli, vagy csak a SIM-en levőket? Nem tudom miért nem megy a Nokiákon :F

[ Szerkesztve ]

Aktuális hirdetésem: ►►►http://goo.gl/P8Vs0r ◄◄◄

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.