2022. január 20., csütörtök

Gyorskeresés

Vertuo kapszulatartó

Írta: | Kulcsszavak: nespresso . vertuo . kapszulatartó . diy

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előtörténet

Adott egy kisméretű konyha, ahova nemrég beköltözött egy Nespresso Vertuo kapszulás kávéfőző gép. A megjelenése óta (~2021. március) szemeztünk ezekkel a masinákkal. Legnagyobb előnyük, hogy remek habot gyártanak a kávéra, amit mi szeretünk is.
Itt jegyezném meg, hogy kapszulákat 8 hónappal a gép megjelenése után is csak közvetlenül Nespresso-éktól lehet rendelni, áruházakban még mindig nem kapni. Utángyártott kapszulák pedig nincsenek sehol - pedig 1-1 ilyen minőségibb alkotás nagyon jó arra, hogy a gyártó által biztosított ízpalettát tovább szélesítse...

Probléma

Egyelőre ott tartunk, hogy minél több féle kávét igyekszünk megkóstolni, így 8-10 féle van rendszerint itthon. S ebből következik a legfőbb probléma: hova tegyük elérhető helyre a kapszulákat... Sokáig keresgéltem a témában, két szimpatikus megoldást találtam. Az egyik egy kaktusz-forma cukiság, a másik egy kassza-szerű praktikum (ennek létezik vertikális verziója is). Igen ám, de egyik se fér el. Vannak viszont azok a fajta tartók, ahol sínszerű dologban futnak a kapszulák. Ezekkel jellemzően csak pár gond van: 6-7 kapszulát képesek befogadni egy sorban, a kapszulák érintkeznek azzal a felülettel, amire ezt felszereljük és nem utolsó sorban drágák.
Aki rendelkezik 3D nyomtatóval és sok az ideje, nekiállhat elkészíteni ezt: [kép]- kisebb géppel 40+ óra a nyomtatás :)) Ebben a verzióban külön jó, hogy a kapszulák az eredeti dobozban maradnak, melyek tetszetősek általában.

Megoldás keresése

Búslakodásom közepette egyszer csak előbukkant a képkeresőben egy ilyen rettenet:[kép]. Ez így elsőre jól néz ki, másodikra azért feltűnik, hogy ez kábelcsatornát használ sínnek, ami jó abból a szempontból, hogy a kapszulák nem csiszolják azt a felületet, ahova rögzítve lett a sín, de azért mégis csak fél centi... :)
Innen indult a második nagy keresgélés, hogy mi a legalkalmasabb sínnek... Ötletek, időrendi sorrendben:
- C profil - nem találtam belőle olyat, ahol a C alak közel bezárult volna
- U profil - közelített a jóhoz, de csak szilikon élvédő volt olyan, ami ~2mm-es belső mérettel rendelkezett (viszont annak meg tapad a felülete)
- H profil - szinte csak ígéretes találat formára, de mind vastagabb a kelleténél (jellemzően polikarbonát lemezek illesztői jöttek szembe)

Megoldás

Aztán egyszer csak megjelent a tökéletes forma: [kép]
Két gyártónál találtam meg a megfelelő méretűt, de mindkettő csak viszonteladókkal áll szóba értékesítés terén. Szerencsémre az egyik megkeresett a Tutti Möbel Kft volt, akik nem csak, hogy válaszoltak rövid időn belül, de megkeresték a hozzám legközelebbi kiskereskedő partnerüket, s a raktárkészletre is rákérdeztek náluk, hogy elérhető-e az, amit épp szeretnék (nem volt épp raktáron). Innentől a partnerükhöz, a Lapp-fa Kft-hez fordultam. Szintén gyorsan reagáltak a levelemre és meg is rendelték a terméket. Elsőre egy szál hátfaltoldót kértem, hogy megnézzem, mennyire használható. A tesztpéldány kézhez vételét követően pedig rendeltem is a szükséges mennyiséget.

Végeredmény

S hogy mit lehetett mindebből kihozni? Íme a képek:

A kiesést gátló fékrendszer (szilikon tappancs - 8-10db kapszuláig megfelelő):

Igen ám, de 15 kapszulának már van nyomása, így 2 kis tappancs fékez, egy nagyba pedig beleütközik a legalsó kapszula:

A használata viszont ilyen egyszerű: [link]

Köszönöm, hogy elolvastad! Remélhetőleg sok új ötlettel gazdagodtál ;)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.