2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Sör gyorstalpaló

Írta: | Kulcsszavak: sör . ale . lager . pohár . erjesztés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

1. spontán erjesztésű sörök (lambic) – Ezt a sörfajtát csak Belgium egyes területein főzik. Jellemzően Belgium pajottenlandi régiójában. A lambic kifejezés eredete a holland Lembeekre vezethető vissza, ahol először készítettek ilyen söröket. A készítés során 60-70% árpamalátát, 30-40% búzát, illetve vad élesztőgombákat használnak fel. Ezen élesztőgombáktól kapják a lambic sörök jellegzetes száraz, boros-cideres aromájukat és savanykás utóízüket. A lambic sörökbe is tesznek komlót, azonban szárított és érlelt változatban, illetve nagyobb mennyiségben, hogy a végtermék kellemesen kesernyés legyen, de ne túl keserű. A lambic sörök erjesztése hosszú időt vesz igénybe, melynek végén érett komló aromát kap az ital. Az erjedés beindulása után a nedűt érett gesztenyefa- vagy tölgyfahordókban tárolják 1-3 vagy akár 6 évig, mielőtt palackoznák. Az érés során az élesztőgombák a sörlé tetejére kiülve légzáró réteget képeznek; ennek köszönhetően a sör nem oxidálódik. Az elkészült sör szénsavat nem tartalmaz. A palackozott lambicok általában két különböző évjáratú sör keverékei. Ugyanakkor ritkán fogyasztják eredeti formájában.

2. felső erjesztésű sörök (ale) – A 19. századig a sörök szinte csak ezzel a technikával készültek. Ennek egyik oka, hogy a különféle hűtési technikák elterjedéséig alsó erjesztésű söröket csak hideg vidékeken, illetve hűvösebb évszakokban készíthettek, míg a felső erjesztésű söröket gyakorlatilag bárhol, az év bármely szakában főzhettek. A hagyományos felső erjesztés 10-20°C fokon történik és az erjesztés legalább 4, de akár 8 napig is eltarthat. Az erjesztés végén az edény tetejére felemelkedő élesztőt lefölözik és a sörlét hordókba vagy kondícionálótartályokba töltik. Ezután a sört pincehőmérsékleten közel egy hónapig érlelik. Ezt nevezik meleg kondícionálásnak. Az élesztő egyes melléktermékei benne maradnak a sörben, különleges gyümölcsös, olajos ízt adva az italnak. Manapság elsősorban a Nagy-Britanniában és a kézműves/kraft sörfőzdékben főzik.

3. alsó erjesztésű sörök (lager) – A 19. században kezdett el terjedni. Mára a legelterjedtebb és a legtöbb sört tartalmazó csoporttá vált. Az erjesztés meglehetősen alacsony, mintegy 5-8°C fokos hőmérsékleten megy végbe, és az élesztő a sörlé aljára süllyed. Az érlelési szakasz a "lagerezés" szintén igen alacsony hőfokon, 0-1°C fokon zajlik. Valamint az alsó erjesztésű sörök készítéséhez egészen más típusú élesztőket használnak, mint a felső erjesztésűekhez. Fontos jellemző, hogy e sörök főzéséhez a komló meg nem termékenyített nőivarú virágát használják, és a fejtés előtt általában pasztörizálják, azaz 1-2 percre 70°C-ra melegítik őket, hogy a sörben található mikroorganizmusok elpusztuljanak. A kommersz sörök – amelyeket az átlagember ismer – legtöbbje alsó erjesztésű sör.

4. hibrid eljárással készülő sörök – Olyan sörök tartoznak ide, amelyek elkészítése során keverednek az alsó ill. a felső erjesztés különböző elemei.

Lambic sörfajták:

Lambic (tiszta) - A tiszta, nem kevert lambic sör ködös, átlátszatlan, nem szénsavas és meglehetősen savanyú ital. Csapoltan már csak néhány helyen kapható Belgiumban is. Általában 3 évesen adják el.

Gueuze - A fiatal (egyéves) és öregebb (kettő v. hároméves) lambic sörök keveréke, amelyek a keverés hatására az üvegben másodlagos erjedési folyamaton mennek keresztül. Ennek eredményeként a termelődő széndioxid az üvegben marad és feloldódik a sörben. Egy évig hagyják állni, de akár 10-20 évig is eltartható. A másodlagos erjedésnek köszönhetően a gueuze söröknek rendkívül finom, apró buborékai vannak.

Mars - Általában a gyengébb, alacsonyabb alkoholtartalmú lambic sörök. Napjainkban kereskedelmi forgalomban már nem található.

Faro - Alacsony alkoholtartalmú, enyhén édeskés asztali sör, amelyet az alap lambic sörből készítenek barna cukor hozzáadásával. Hagyományosan tiszta hároméves lambic vagy mars sörökből készítették és csapolt sörként hozták forgalolmba. A cukrot régebben csapolás után a fogyasztó adta a sörhöz, és a korsó mellé felszolgált mozsárban törték össze, ezért a cukor sem az alkoholtartalmat, sem a szénsavasságot nem növelte meg.

Gyümölcsös lambic - Lambic sörök, amelyekhez különféle gyümölcsöket adtak az első erjedést követően: cseresznye (kriek), málna (framboise), őszibarack (pêche), feketeribizli (cassis), szőlő v. mazsola (druif), eper (aardbei). A gyümölcsöt akár természetes formájában, akár cukrozott szirupként is adagolhatják. Egyéb ritka ízek az alma, a banán, az ananász, a szilva, a sárgabarack vagy a citrom. A gyümölcsös lambic sörökben általában másodlagos fermentáció indul be a cukortartalmú gyümölcs(szirup) hozzáadásával, amely lefolyhat a hordóban vagy a palackban.

Felső erjesztésű sörfajták:

Belga stílusú ale-k:

Amber ale - Ezek a sörök hasonlóak az Angliában fözött ale típusú sörökhöz, bár kevesebb komlót tartalmaznak, és nem annyira keserűek. Inkább a maláta kerül az előtérbe. A 19. század végén terjedt el Belgiumban angol származású sörfőző (George Maw Johnson) által. Az amber ale söröket árpamaláta felhasználásával készítik, a főzés után a sört magas hőmérsékleten (25°-27°C) fermentálják.

Abbey dubbel - Jellegzetesen barna színű, tipikusan 6-8%-os alkoholtartalmú sörök, amelyeket az üvegben újrafermentálnak és érlelnek. Az eredeti recept 1856-ből származik a westmalle-i trappista apátságból. Majd 1926-ban megváltoztatták a receptet. Az új recepttel megnövekedett a sör alkoholfoka. Trappista sörök hagyományát folytatja, de nevében nem viselheti a Trappista szót. Emiatt nevezik apátsági sörnek. Jellemző rá az erdei gyümölcsös, karamelles, barna cukros ízvilág.

Abbey tripel - A tripel sörök világos, aranysárga, néha barna színűek, többszörös érleléssel készülnek. Komplex, gyümölcsös, komlós ízük és kicsit kesernyés utóízük van. A tripel megnevezést a németalföldi sörfőzők kezdték használni a többszörös erjesztéssel készülő, erős, világos ale típusú söreikre. Az első tripel-eket az 1930-as években főzték, mintegy konkurenciául az egyre terjedő pilzeni söröknek.

Abt/Quadrupel - Rendkívül összetett sörök szépen kiegyensúlyozott ízvilággal. Színük a borostyánsárgától a gesztenyebarnáig terjed. Komplex, gyümölcsös ízjegyek és aromák, gyakran borra emlékeztető aromák, intenzív karamell-, barnacukor-, és édes malátaízek jellemzik. A komlókeserűség a háttérben marad. Alkoholjuk nagyon magas, mely ízükben hol erősebben, hol gyengébben érezhető.

Belgian ale / dark ale - Felső erjesztésű sörtípus átlagos, 4-7% körüli alkohotartalommal, de belga sörhöz méltó, virágos, gyümölcsös, összetett ízvilággal. A világos belga ale színében az aranytól a borostyánig változhat, míg sötét típusa a világos barnától az egészen sötét barnáig terjedhet. Alapvetően mindennapi sör belga módra.

Belgian IPA - Az amerikai IPA által inspirált sörfajta, amely amerikai komlóval, de belga élesztővel készül aránylag magas alkoholtartalmú sör. Amerikai rokonához képest kevésbé keserű, ugyanakkor szárazabb, valahol féluton az IPA és a Tripel között helyezkedik el.

Belgian strong ale / strong dark ale – Felső erjesztésű sörtípus, hatalmas testtel, világostól a barnáig terjedő színnel. Különlegessége a három szintes erjesztés (melegerjesztés, hidegérlelés, utóerjesztés palackban), valamint a felhasznált különböző élesztők. Általában szűretlen sörök, alkoholtartalmuk a belga sörök között is kissé magasak, 8%-12%. Jellemzően a belga erős ale sörökben alkalmaznak a komlótól különböző fűszereket is, úgy mint koriander, keserű narancs héja, curacao, kakukkfű, így ízük kiegyensúlyozott, zamatos, fűszeres. Sokszor barna cukorral színezik. A kategóriába tartozó sörök általában édeskés, gyümölcsös ízjegyekkel indulnak, de az utóízükben jelentkező erős keserűségük miatt emlékeinkben keserű sörként jelennek majd meg.

Bière de Champagne / Bière Brut - Különleges sörtípus, mely ötvözi a sör- és pezsgőkészítés módszereit. Elkészítése során, amint a palackban erjesztett sör eléri a kívánt karaktert, az élesztő maradványai és az egyéb lebegő részecskék eltávolíthatóak a pezsgőkészítésből ismert módszerekkel, rázással (remuage) és degorzsálással (dégorgement). Így egy palackban erjesztett, mégis tiszta, üledékmentes főzet készíthető, melynek komplex ízvilágát nem fedi el az élesztő íze. Magas alkoholtartalmú, erősen szénsavas sör. Színe a világostól a sötétig terjed.

Biére de garde - Franciaország északnyugati részén, a belga határ közelében fekvő területekről származik. Története egészen az önellátó parasztgazdaságokig megy vissza, amikor a földművesek maguknak főzték meg tavasszal a sörüket, mivel nyáron már túl meleg volt a sörfőzéshez. Később az eladásra termelő, kis helyi sörfőzdék is tavasszal dolgoztak. Az ipari forradalom és az alsó erjesztésű lager sörök elterjedése után a Biére de garde szinte teljesen eltűnt, mígnem a 20. században a hagyományok iránt elkötelezett serfőző mesterek fel nem támasztották.A Biérde de garde édeskés, malátás ízű ital, amit a komló mellett más fűszerekkel is ízesítenek. Sok mai fajtáját palackozás után is tovább erjesztik, ezért cukrot adnak hozzá.

Flamand Oud Bruin - A flamand öreg barna sörök felső erjesztésű sörök, amelyeket tölgyfahordóban érlelnek hosszú időn (1-2 hónaptól 1-2 évig) át. Jellegzetesen kesernyés, savanykás ízű. Könnyed, közepes testtel rendelkezik. Általában az öreg és a fiatal sört keverve palackozzák.

Flamand vörös - A flamand vörös sört a Rodenbach sörfőzde fejlesztett ki a flamand barna sör alapján. A lényegében ale típusú sör felső erjesztésű, jellegzetes színét a speciálisan pörkölt malátának köszönheti. A fermentáció után a sört tölgyfahordókban érlelik és Lactobacillus baktériumokkal kezelik, amelynek jellegzetes savanykás ízét köszönheti. Esetenként akár évekig is érlelhetik a sört. Az érlelés után friss sörrel keverik és további 18 hónapig ismét hordóban fermentálják. Finom, erős sör, mély vöröses barna árnyalattal, nagyon jellemző ízletes savas, gyümölcsös aromával.

Saison / Farmhouse Ale - Jellegzetes belga agrársörfajta. Felső erjesztésű, az utóerjedés a palackban történik. Egyik jellemzője a különböző fűszerek, gyógynövények használata. A típus eredetileg egy alacsony alkoholtartalmú termék volt, hogy szomjat oltson és ne a tűző napon kóválygó részegeket csináljon a derék földművesekből. Télen főzték, nyáron fogyasztották. Persze már akkor is létezett egy erősebb kocsma verzió, amit csak a nap végén szolgáltak fel. Farmhouse Ale nevet az amerikai főzdék használják.

Trappista - A trappista kolostorokban található sörfőzdékben, szigorú előírásokat követve készülnek a trappista sörök. Ahhoz, hogy egy sör ebbe a kategóriába tartozhasson, a sörfőzdének a trappista apátság területén belül vagy annak közelében kell lenni, a szerzeteseknek szerepet kell játszani a sörfőzde üzemeltetésében és irányításában, illetve a sör eladásából származó profitot csak a kolostor üzemeltetésére, vagy szereztesek által felügyelt szociális programok finanszírozására lehet fordítani. Hét kolostor felel meg ennek a feltételnek jelenleg, hat Belgiumban és egy Hollandiában. A söröknek csak néhány közös vonásuk van, amúgy különböznek egymástól színükben, ami a világostól majdnem a feketéig terjed, ízükben, ami az édestől a keserűig, és alkoholtartalmukban is, ami 5-11% között változik.

Witbier - Jellegzetes sörfajta a fehér sör. A fehér sörök felső erjesztésűek és aránylag magas hőmérsékleten (19-25°C) között erjednek, emiatt a sörélesztőt speciális centrifugákban kell elválasztani a sörtől. A palackozás után a hozzáadott cukor és élesztő hatására a sörök második erjedési fázison mennek keresztül. Alkoholtartalmuk alacsony (kb. 5-6%), és ezek a sörök igen frissítő hatásúak. A fehér sörök finoman édeskések a felhasznált búza miatt. Sokszor ízesítik különböző fűszer- és gyógynövényekkel.

Angol/amerikai/német stílusú ale-k:

American / English Pale Ale - Egy frissítő, komlós, de valamennyi malátahangsúllyal is bíró, átlagos alkoholtartalmú, lágy karakterű, aromadús sörtípus. Az amerikai verzió könnyedebb és komlósabb, míg az angol verzió malátásabb, aromadúsabb.

Barley Wine - Árpabor. Már a neve is sokat elárul erről az igen erős Ale-ről. Alkoholfokukban (8-10%) közel állnak a borokhoz. Színük az aranytól egészen a csokoládé-barnáig terjed, aromájuk igen karakteres, édes. Érlelési idejük hosszú, akárcsak az eltarthatóságuk, amely 10-15 év is lehet.

Berliner Weiße - Különleges előállítási módszerrel készült enyhén savanyú sör. Az alkoholtartalma viszonylag alacsony, 3% körül mozog. A készítésénél az a különleges, hogy tejsavbaktériumokat tesznek bele. Az eredmény egy szén-dioxidban dús, frissítő sör, amely több évig eltartható. Az elmúlt években a kraft főzdék által jelentősen megnőtt az ilyen sörök mennyisége, de elsősorban gyümölcsös ízesítéssel főzik.

Bitter – Kesernyés ízű, változó alkoholtartalmú, üdítő hatású sör. Eredete egészen a gyarmati időkig nyúlik vissza, amikor a hosszú tengeri utazásokra erősen komlózott söröket főztek, amelyek hosszú ideig elálltak. Színük a vörösréztől a bronzon keresztül egészen a rubinig terjed. Legtöbb esetben csapolva árulják. Több fajtája ismert:

Light ale - alacsony alkoholtartalom, elsősorban palackozva árulják

Best/Special Bitter - közepes, max. 4,7% alkoholtartalmú bitter

Premium/Extra Special Bitter - legmagasabb alkoholtartalomal bíró bitter

Blond/Golden ale – Világos, aranyszínű sör, amelynek gyártása közel áll a pils típusú sörök főzéséhez. Ezeket a söröket aránylag magas hőmérsékleten fermentálják (20 és 26°C között), majd lehűtik akár mínusz fokokra is. A palackozás előtt cukrot és élesztőt adnak a sörhöz, amely a palackban még egy erjedési folyamaton esik át.

Brown Ale – Tradicionális észak-angliai barna ale, mely elsősorban az angol bányavidékek közkedvelt söre. Erősen malátaízű, közepesen testes, karakteres, viszonylag alacsony alkoholtartalmú (4-5%) ital, ideális az ottani csípős időjárás mellett. Színe a vöröstől a kávé barnáig terjed.

Burton Ale – A klasszikus burton ale még az IPA megjelenése előtt volt nagyon elterjedt Nagy-Britanniában. Erősen alkoholos, komlós ízvilággal rendelkező sör. Elsősorban a Burton upon Trent-ben található sörfőzdék főzték kihasználva a helyi víz sajátosságait.

English Strong Ale - Rendkívül erős, malátás, testes felső erjesztésű ale. Színben a világos borostyántól a sárgásbarnáig, illatban a mandulától a krémes, édesig terjed. Általában keserű, de nem túl komlós.

India Pale Ale (IPA) - Tradicionális angol sör. A Brit Birodalom koronagyarmata India volt. Az ottaniaknak főzték ezt az ale-t, méghozzá úgy, hogy a hosszú tengeri szállítást, klímaváltozást kibírja. Jellemzője a magas komlótartalom, a keserű íz és a testesség. Színe a mézaranytól a rozsdavörösig, bronzig terjed. Több altípusa is létezik:

British IPA - Ez az eredeti hagyományos IPA. Kiegyensúlyozott komló-maláta egyensúllyal rendelkezik. Moderáltan keserű ízvilággal és közepes alkoholtartalommal rendelkezik.

West Coast IPA - Az USA nyugati partján kialakult IPA stílus. Elsősorban a különböző komlók ízére helyezi a hangsúlyt. Semleges malátaprofillal, illetve semleges élesztő törzssel főzték a söröket, valamint a forralás végén vagy a hidegkomlózáskor adják a komlót sörléhez.

East Coast/New England IPA - Lágy, kissé édes, trópusi gyümölcslészerű IPA. Erőteljes komló karakterisztika és sok-sok gyümölcszamat jellemző rá. Nem túl keserű az ízvilága.

Black IPA/Cascadian Dark Ale - Az IPA sörök barna/fekete képviselője. Az erőteljes komlóíz mellett megjelenik a pörkölt maláta ízvilága is.

Imperial/Double/Triple IPA - Az IPA sörök nagyobb alkoholtartalmú verziója. A Triple IPA már bőven 10% feletti alkoholtartalommal bírhat.

Session IPA - Az IPA-k legalacsonyabb alkoholtartalommal (3,2-4,6%) bíró képviselője. Valahol félúton
helyezkedik el ízvilágában a Pale Ale és az IPA között.

Fruit IPA - Valamilyen gyümölccsel (ananász, narancs, grapefruit, mangó, stb.) főzőtt IPA.

Belgian IPA - Lásd. fentebb.

Irish Red Ale – Kellemesen könnyű, enyhén malátás, alacsony alkoholtartalmú, vörös színű sör.

Kvasz - Szláv eredetű alacsony alkoholtartalmú szűretlen gabonaital. Elsősorban rozsból készül. Mindenfélével (menta, torma, méz, ribizlilevél, stb.) ízesítik. Majd élesztővel egy napon keresztül erjesztik. Üdítő is készül belőle.

Mild Ale - Angol Ale, alacsony, 4% körüli alkoholtartalommal. Jellemzőjük a felhasznált kevés komló, így a kesernyés, komlós íz hiánya. Színük változatos, az egészen világos aranytól a bronzig terjed.

Old Ale – Maláta hangsúlyos sör. Színe a vöröstől egészen a mélybarnáig terjed. Sokan a duplabak sörök felsőerjesztésű verziójának tartják.

Pale Ale - Jellemzőiben szinte teljesen megegyezik a Bitter-el. Általánosan elfogadott, hogy a palackozott Bitter-t nevezik Pale Ale-nek.

Porter - Alapvetően a brown ale-ból alakult ki. Kezdetben annak hosszan érlelt változata volt, mígnem kialakult a saját receptje. Színvilága a sötét borostyántól a rézvörösön keresztül egészen fekete kávéig terjed. Az egyik legzamatosabb, legjobban élvezhető ale. Íze édeskés, csokoládés, tejeskávés, mogyorós. Kifejezetten a hidegebb hónapok itala, sosem szabad hűtve fogyasztani. Több altípusa is létezik:

Brown porter - Színe a világos barnától a sötét barnáig terjed. Alkoholtartalma 4-5,4% között van. Csokoládés, karamelles, édeskés ízvilággal rendelkezik.

Robust porter - Színe a kávébarnától a sötét barnáig terjed. Alkoholtartalma 4,8-6,5% között van. A brown porterhez képest erőteljesebb íze van a pörkölt maláta használata miatt.

Imperial porter - Magas alkoholtartalommal rendelkező porterek tartoznak ide, legyenek azok brown vagy robust porterek.

Scottish Ale - Az egyetlen sörtípus, melyet a a skót whiskyhez hasonlíthatunk. Erősen malátázott, testes ale, sötét-borostyán és vörösesbarna színvilággal. Jellegzetes ízét és színét az erősen pörkölt árpamalátának köszönheti.

Sour/Wild ale – Kraft sörfőzdék által létrehozott kategória. A “wild” szó azt jelenti, hogy különböző mikroorganizmusokat használtak a “hagyományos” sörélesztő helyett vagy azzal vegyesen. Nagyjából az összes olyan savanyú sör ide tartozik, ami nem illeszkedik a hagyományos európai savanyú sörök kategóriájába.

Sahti - Ősi, finn/viking eredetű árpalé. Malátából, malátázatlan gabonából (rozs, zab), illetve borókabokorból (nem tévedés, az egész bokorról van szó) készül. Komlót nem tartalmaz, illetve nem is forralják, emiatt nagyon romlékony. Érdemes gyorsan elfogyasztani. Szénsavat nem tartalmaz. Általában 8% alkoholt tartalmaz.

Stout – Brit eredetű ale, mely rendkívül széles skáláját öleli fel a testes, sötét felső erjesztésű söröknek. Erős, friss ital. Ízben a száraztól a bársonyoson, pörköltön keresztül egészen az édesig, krémesig, csokisig terjed. A porterrel közeli rokonok, sőt korábban a stout szó a sör erősségét jelentette (strong porter -> brown stout). A nagykönyv szerint a stoutnál inkább a pörkölt maláta, kávés íz dominál, míg a porternél inkább a csokoládés, édesebb ízek. Ugyanakkor elmondható, hogy van olyan porter, amelyk inkább stout, és van olyan stout, amely inkább porter. Vagyis jelentős átfedés van közöttük. Több altípusa létezik:

Chocolate stout - Néhány sörfőzde hívja így az étcsokoládéval, csokoládés malátával főzött stoutját.

Dry stout / Irish dry stout - Az átlag sörivó valószínűleg ezzel a stout típussal találkozott eddig a Guinness sörnek hála. Könnyed test, kesernyés, száraz kávés íz jellemzi.

Foreign Extra / Tropical Stout - A dry ill. a sweet stout exportált változata, de több malátával, komlóval, és nagyobb alkoholtartalommal rendelkezik eredeti társaihoz képest.

Imperial stout / Russian imperial stout - A nagy alkoholtartalmú stoutok tartoznak ide. A Russian szó onnan ered, hogy II. Katalin orosz cárnő nagyon szerette az erős barna/fekete söröket. Így az angol sörfőzdék által Orosz Birodalomba exportált nagy alkoholtartalmú stoutokat elnevezték russian imperial stoutnak.

Milk stout - A sweet stout laktózzal főzött altípusa.

Oatmeal stout - Zabmalátával főzött stout. Édesebb a dry stoutnál, de nem éri el a sweet stout édességét. A zab krémes kortyérzetet biztosít.

Oyster stout - Osztrigával főzött stout. Ez a sörkülönlegesség onnan ered, hogy amikor megjelentek a stout sörök, akkor az osztriga mindennapi étel volt a kocsmákban, tavernákban. Így nem kellett sok idő hozzá, hogy belefőzzék a sörbe. Manapság inkább kuriózumként vannak jelen az osztrigás stoutok.

Sweet / Cream stout - Cukrot adnak hozzá a főzés során, emiatt ez a fajta stout édeskés ízvilággal rendelkezik.

Hibrid sörfajták:

Búzasörök:

Dunkelweizen – Barna színű szűretlen német búzasör. Jellemző rá a banános, földes, malátás, étcsokoládés ízvilág. Alkoholtartalma 4,8-5,6% között mozog. Ízében robosztusabb világos társánál.

Gose - Németországból, Goslar városából eredő sörfajta. Fanyarul savanyú, sós búzasör, amelyet spontán erjesztenek, illetve fűszereket (pl. koriander, só) is használnak az elkészítéséhez.

Német búzasör - Bajor eredetű sörfajta, amely búzamalátából készül. Bár manapság ritka a teljesen búzából készült sör. Minimum 50%-ban búzából kell készülnie. Frissítő sör, melyet enyhén komlóznak és amely meglehetősen egyedi, banános, szegfűszeges karakterrel rendelkezik. Frissen, fiatalon fogyasztandó. Két altípusa van:

Hefeweizen - Szűretlen búzasör. Gyömölcsössebb ízű a szűrt változatnál. Általában felkevert élesztővel szolgálják fel.

Kristallweizen - Szűrt búzasör. A búzasört megszűrik, ezáltal kevésbé lesz gyümölcsös, illetve az opálos állaga is megszűnik.

Weizen Bock – Nagy alkoholtartalmú barna német búzasör.

Witbier - lásd. belga stílusó ale-k

Wheat ale – Aranytól a borostyán színig terjedő színskálán mozog. Könnyű-közepesen testes sör. A búzától enyhés savas jellegű. Valamint a komló keserűsége is finoman megjelenik ízében.

Wheat wine - A barley wine rokona. Az 1980-as években terjedt el az amerikai sörfőzők által. Minimum 50%-ban búzamalátából készül. Testes, kenyeres, cukros, édes, malátás ízvilág jellemzni.

Egyéb hibrid sörfajták:

Altbier - Német születésű felső erjesztésű sör. Több héten keresztül, igen alacsony hőmérsékleten tárolják, akárcsak az alsó erjesztésű fajtákat. Ez a sör az észak-német városok sajátja, leghíresebb a düsseldorfi alt sör. Bronz vagy sötét réz színű, csípősen kesernyés és enyhén fanyar ízű sörfajta, amelynek alkoholtartalma 4-5%. Mivel a tárolása is alacsony hőmérsékleten történik, kissé lehűtve fogyasszuk, thumbler pohárban.

Koelsch - Kölschnek kizárólag azokat a söröket nevezik, amelyek Kölnben, vagy a város közvetlen környékén működő 24 sörgyár valamelyikében készültek. Főzni lehet enélkül is, de az a sör csak kölschszerű sörnek nevezhető. Nagyon világos aranyszínű, illatos fajta, amelynek lágy, gyümölcsös, enyhén malátás íz aromája, és kb. 5%-os alkoholtartalma van. Jellegét tekintve leginkább az angliai ale-ekhez hasonlítható. Fogyasztása is jellegzetes: szülővárosában két deciliteres pohárban, füles tálcán szolgálják fel. Legjobb akkor, ha 6-8°C-os hőmérsékleten fogyasztjuk.

Steam Beer / California Common / Dampfbier / Gőzsör - Egyesült Államokban kialakult sörfajta. Alsó erjesztéssel készül, de a felsőerjesztésű sörökre jellemző magas (16-21°C) hőmérsékleten. Színe az aranysárgától a borostyánszínűig terjedhet. Lágy aromájú, alacsony alkoholtartalommal bíró sörtípus.

Smoked beer / Rauchbeer - Ezek a sörök lehetnek alsó illetve felső erjesztéssel készület. Közös jellemzőjük a ténylegesen érezhető, ízlelhető füstösség, amely a kemencében szárított árpamalátától ered.

Alsó erjesztésű sörfajták:

Amber/Vienna lager - Borostyánszínű, jellegzetes malátás karakterű, pirítós-kesernyés, enyhén komlós, közepesen testes ivóláger. Jellemző alapanyagai a nemeskomlók (német vagy cseh), bécsi maláta, láger élesztő, pilzeni maláta és adható mellé - a teltség és a szín elérése érdekében - müncheni maláta, valamint karamell- és más sötét maláták, de sohasem olyan mértékben, hogy az édeskés maláta-karakter domináljon. 4,5-5,5% közötti alkoholtartalom.

Amerikai lager - Könnyű, aranyló, semleges ízű, szomjoltó sör, hazája Milwaukee. Általában kukoricával vagy rizzsel főzik, alkoholtartalmuk 4%-tól kezdődik, s nem haladja meg az 5%-ot.

Bock / Bak - Alsó erjesztésű német eredetű sör. Mind alkoholtartalmában, mind színében, mind pedig ízvilágában széles skálát ölel föl. Színe a fehértől a sötétbarnáig terjed, alkoholtartalma 6 és 8% közötti, bár vannak erősebb változatai is. Hagyományosan a sötétebb, téli hónapokban fogyasztott édesen malátás sör. Több változata is ismert:

Bock / Bak - Világos rézszínű változat.

Dunkler Bock / Barna bak - A baksörök sötét színű verziója. Színe mélyvöröstől a sötétbarnáig terjedhet.

Doppelbock / Duplabak - A baksör erősebb verziója. Édes ízét az alacsony komlózás adja. Erőteljesen malátás és kissé karamelles illat jellemzi. A sötétebb verziókban előfordulhat egyfajta csokoládés beütés és az aszalt gyümölcsök ízvilága. Színe a sötétaranytól a sötétbarnáig terjed. A sötétebb verziók gyakran rubinos árnyalatúak. A magas alkoholtartalmú verziók esetén a hab gyorsan eltűnhet, és a sör a testesebb borokhoz hasonlóan olajos lehet.

Eisbock / Jégsör - A duplabak sörök még erősebb típusa. Általában sötét színű, nagyon magas alkoholtartalommal. Úgy készítik, hogy a sörben levő víz egy részét lefagyasztják, majd kiszűrik, hogy koncentráltabb ízt érjenek el.

Heller Bock / Maibock - Német sörtípus, amelyet május környékén kezdenek el fogyasztani. Aranyszínű. Erőteljesebb komlózásnak köszönhetően ízvilága kesernyés. Így ízben némileg eltér a baksörök ízvilágától. 6-8% közötti alkoholtartalommal bírnak.

Czech Pilsner – Először 1842-ben főzték a csehországi Pilzen városában. Majd hamar népszerű lett szerte Európában. Aranyszínű, testes, gazdagon malátás cseh sörfajta. Komlók közül csak a zatecit használják fel az elkészítéséhez. A csehek csak Světlý Ležák-nak nevezik.

Dortmunder / Helles - A Németországi Dortmund (Dortmunder) ill. München/Bavaria (Helles) környékéről származó lager tipusú rokon sörfajták. Alkoholtartalmuk 5% körüli, színük a citromsárgától egészen az aranyig terjed. Ízük markáns, karakterük maláta egy kis komlóval. Az eredeti Dortmunder ismertetője a selymesség, illetve az alacsony széndioxid tartalom.

Dunkel / Tmavy - Német eredetű sötét lager sör, hazája Bajorország, de a cseheknél is igen elterjedt. Színük a barna és a bronz között változik, alkoholtartalmuk 5%. Ízük változó, ezt elsősorban a bennük található fűszernek és pirított malátának köszönhetik.

Félbarna / Polotmavy – Cseh eredetű félbarna sörtípus. Malátásabb a Vienna lágernél, és komlósabb Marzen söröknél.

Imperial Pils / Strong Pale Lager – A pilseni típusú sör nagy alkoholtartalmú változata. Több malátával, kevesebb komlóval.

India Pale Lager - Új sörfajta, amely nem más, mint az India Pale Ale sör alsó erjesztéssel készült variánsa.

Malt Liquor - Egyesült Államokban így nevezik az 5% feletti alkoholtartalmú lager söröket.

Marzen / Oktoberfest - A Németországi München-ből származó lager sör, mely ismeretes Oktoberfest vagy Bécsi sörként is. Neve a márciusra utal, ez volt az a hónap, amikor még sört lehetett főzni, melyet a nyár folyamán hideg barlangokban, pincékben tároltak, így az októberi sörfesztiválokon /pl. Oktoberfest/ is lehetett fogyasztani. Közepesen testes, csábítóan édes-malátás ízű sörök. Színviláguk a narancsostól a vörösrézig terjed, alkoholtartalmuk 5% vagy magasabb.

Pale Lager - A legelterjedtebb sörfajta. Könnyű-közepes test. Visszafogott komló-maláta egyensúly jellemzi, alacsony alkoholtartalommal.

Pilsener - Elkészítése alapvetően megegyezik a cseh pilzeni elkészítésével, ugyanakkor a felhasznált komló nem csak zateci lehet, illetve annál kevésbé keserű ízűre is főzhetik.

Premium Lager - A Pale Lager és a Pilsener között elhelyezkedő sörfajta. Sötét arany, bronz szín. Jó komló-maláta egyensúly. Visszafogott szénsavasság és keserű íz jellemzi.

Schwarzbier - Alsó erjesztésű, különösen sötét sörfajta, mely elsősorban Németországban és Japánban közkedvelt. Ízére a pörkölt maláta dominanciája jellemző, étcsokoládés beütéssel. Alkoholtartalmuk 5%. Létezik búzasör változata is.

Zwickel / Keller / Landbier - Német eredetű, világos-félbarna, szűretlen láger sör, amit a sörfőzdék csapjaiban, pincéiben csapolnak. Ízében inkább komlós, fűszeres, mint malátás. Szénsavtartalma alacsony.

Néhány fontosabb szakkifejezés:

Van néhány adat, amelyet elolvasva a sör címkéjén azonnal tisztában lehetünk azzal, hogy pontosan mire is számíthatunk, ha felnyitjuk az üveget. Természetesen feltételezve, hogy a sör fajtájával tisztában vagyunk.

ABV - Ez jelöli százalékos arányban a sör alkoholtartalmát.

IBU - Ez jelöli, hogy mennyire keserű a sör egy 0-tól 100-ig tartó listán. Közelítve a 100-hoz egyre keserűbb.

SRM - A sör színét jelöli egy 2-től 80-ig tartó listán. Közelítve a 80-hoz egyre sötétebb színű.

Plato-fok / Balling-fok - A sör szárazanyag tartalmát jelöli. Minél nagyobb, annál testesebb a sör.

Sörös poharak fajtái:

Rengeteg fajta sörös pohár létezik. A legtöbb sört többféle pohárban is lehet inni. Sok átfedés van közöttük. A leggyakoribb típusok, amelyekkel Magyarországon is találkozhatsz:

Kehely

Abbey Dubbel, Abbey Tripel, abt/Quadrupel, Belgian Ale, Belgian IPA, Belgian Strong Ale, Berliner Weiße

Pilzeni pohár

Imperial Pilsner, Malt Liquor, Pale Lager, Bock, Steam Beer, Czech Pilsener, Doppelbock, Dortmunder, Dunkel, Pilsener, Maibock, Helles, Schwarzbier, Vienna Lager, Witbier

Snifter

Barleywine, Imperial IPA, Imperial Stout, Strong Ale, Belgian Dark Ale, Belgian Ale, Eisbock, Flanders Oud Bruin, Flanders Red Ale, Foreign Extra Stout, Gueuze, Lambic - Fruit, Old Ale, abt/Quadrupel, Scotch Ale, Abbey Tripel, Wheatwine

Tulipán

Imperial IPA, Wild Ale, Belgian Dark Ale, Belgian IPA, Belgian Ale, Strong Dark Ale, Strong Ale, Bière de Garde, Flanders Oud Bruin, Flanders Red Ale, Gueuze, Lambic - Fruit, abt/Quadrupel, Saison, Scotch Ale

Búzasörös pohár

Wheat Ale, Dunkelweizen, Gose, Hefeweizen, Kristalweizen, Weizenbock

Korsó

Amber Ale, Amber Lager, Blonde Ale, Brown Ale, Dark Wheat Ale, IPA, Malt Liquor, APA, Porter, Stout, Strong Ale, Baltic Porter, Bock, Steam Beer, Cream Ale, Czech Pilsener, Doppelbock, Bitter, Mild Ale, Dark Lager, ESB, Fruit / Vegetable Beer, Pilsener, Dry Stout, Keller, Maibock, Märzen / Oktoberfest, Milk Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout, Rauchbier, Scottish Ale, Vienna Lager, Witbier

Flute (pezsgős pohár)

Wild Ale, Bière de Champagne / Bière Brut, Bock, Czech Pilsener, Dortmunder, Eisbock, Imperial Lager, Faro, Flanders Oud Bruin, Flanders Red Ale, Pilsener, Gueuze, Lambic - Fruit, Lambic - Unblended, Maibock, Helles, Schwarzbier, Vienna Lager, Weizenbock

Stange

Altbier, Bock, Czech Pilsener, Faro, Gose, Gueuze, Kölsch, Lambic - Fruit, Lambic - Unblended, Rauchbier

Pintes pohár vagy Shaker

Lager, Amber Ale, Red Lager, Barleywine, Blonde Ale, Brown Ale, Wheat Ale, Imperial Stout, IPA, Malt Liquor, APA, Porter, Stout, Strong Ale, Baltic Porter, Berliner Weiße, Steam Beer, Cream Ale, Bitter, Mild Ale, Dark Lager, ESB, Foreign Extra Stout, Fruit / Vegetable Beer, Dry Stout, Märzen / Oktoberfest, Milk Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout, Old Ale, Pumpkin Ale, Sahti, Saison / Farmhouse Ale, Scotch Al, Smoked Beer, Witbier

IPA pohár

IPA, Black IPA, Imperial IPA, Fruit IPA

Vörösboros pohár/kehely

Imperial IPA, Imperial Stout, Wild Ale, Belgian Ale, Belgian IPA, Strong Ale, Bière de Garde, Eisbock, Barleywine, Old Ale, Saison / Farmhouse Ale, Wheatwine

Melyik sört milyen hőmérsékleten igyuk:

0-4°C - Lager, Malt Liquor, American Golden Ale, American Cream Ale, alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök

4-7°C - Hefeweizen, Kristalweizen, Kölsch, Premium Lager, Pilsner, Pilsener, Fruit Beer,
English Golden Ale, Strong Lager, Berliner Weisse, Dark Lager, édes Fruit Lambic, Gueuze, Egyes Belgian Strong Ale-t

8-12°C - APA, Amber Ale, Dunkelweizen, Sweet Stout, Stout, Dry Stout, Porter, nem édes Fruit Lambic, magasabb alkoholtartalmú Gueuze, Faro, Belgian Ale, Czech Pilsener, Dunkel, Dortmunder, Vienna Lager, Schwarzbier, Smoked Beer, Altbier, Abbey Tripel

12-14°C - Bitter, Premium Bitter, Brown Ale, IPA, English Pale Ale, English Strong Ale, Old Ale, Saison, nem kevert Lambic, Flemish Sour Ale, Bière de Garde, Baltic Porter, Abbey Dubbel, Belgian Strong Ale, Weizen Bock, Bock, Foreign Extra Stout, Keller, Scottish Ale, Scotch Ale, American Strong Ale, Mild Ale

14-16°C - Barleywine, Abt/Quadrupel, Imperial Stout, Imperial IPA, Doppelbock, Eisbock

17-21°C - sötét, fűszeres, téli felső erjesztésű sörkülönlegességek

Magyar kisüzemi/kézműves/kraft sörfőzdék ill. sörfőzők:

Az alábbiakban felsorolt magyar főzdék a legtöbb esetben a nagyüzemi sörökhöz képest magasabb színvonalú sört állítanak elő. Sőt több főzde néhány söre európai (világ)szinten is elismert. Ugyanakkor a kísérletező kedvnek, technológiai hibának köszönhetően előfordulhatnak ízhibás főzetek. Ezek a legtöbb esetben a lefolyóban végzik, de volt már példa az ellenkezőjére is. Szerencsére ezen utóbbi esetek egyre ritkábbak.

Armando_otchoa
Balkezes
Bigfoot
Bors
Brew your mind
Csupor
Dimbo Lab
Fehér Nyúl
First (the craft)
Fóti Sörfőzde
Fűtőház
Gólem
Gyertyános
Hara’Punk
Hedon
Hopfanatic
HopTop
Horizont
Hübris
Kecskeméti Sörmanufaktúra
Kecskeméti Sörmesterek
Legenda
Mad Scientist
Monyo
O.K. Brewery
Reczer
Reketye
Rothbeer
Szarvasi Sörfőzde
Szent András
TuffBuzz
Ugar
Uradalmi Sörmanufaktúra
Vaskakas
Zip’s

A fenti lista nem teljes, bármikor módosulhat. Folyamatosan jelennek meg a piacon új szereplők, illetve folyamatosan tűnnek is el gazdasági okokból.

Magyarországon rendszeresen megvásárolható termékekkel jelenlévő külföldi ajánlott sörfőzdék:

Achel
Affligem
AleSmith
Barbar
Bernard
Birra del Borgo
Blanche de Namur
Bohemia Regent
Brekeriet
BrewDog
Bush
Chimay
Corsendonk
De Molen
Delirium
Dugges
Duvel
Evil Twin
Ferdinand
Floris
Fourpure
Fuller's
Gallica
Gouden Carolus
Gulden Draak
Hoppin' Frog
Kaapse
Kasteel
Konrad
La Trappe
Lindemans
Mikkeller
Nová Paka
Omnipollo
Orval
Paljas
Petrus
Piraat
Pivovar Pardubice
Postřižinské
Pöhjala
Primator
Robinson's Brewery
Rochefort
Schneider Weisse
Shepherd Neame
Sierra Nevada
St. Bernardus
St. Peter's
Stone
Tempest
To Øl
Trappistes
Žatec
Weihenstephaner
Westmalle
Wychwood

A fenti lista nem teljes, bármikor módosulhat. Ezen főzdék sörei magas minőséget képviselnek. Aránylag könnyedén hozzájuk lehet jutni.

Magyar sörös boltok és webboltok, vagy mindkettő (a teljesség igénye nélkül):

A kézműves Seres (Miskolc)
Beerodalom
Beerselection
Beerside
Belga Sörmester
Belga sörök boltja
Belga sörök háza
Bohémia Sörszalon
Culinaris
Chianti Gourmet Delicatessen (Veszprém)
Csak a jó sör!
Csapház
FuFu Furmányos Futár
Hörpint
Kézműves Csemege
Kézműves sörök kedvelői
Kisüzem (Pécs)
Kóczán Sörárium (Sopron)
Különleges sörök boltja
Paulanershop
Pincemester (Zalaegerszeg, Szombathely)
Snaps
Sörök Háza (Szeged)
The British Store
Venenum
Vino Market (Debrecen)

Tesco, Auchan, Spar, Príma - elsősorban belga, német, cseh, magyar kézműves/kraft és angol sörök állandó kínálattal

Lidl – 2-3 havonta akciósan kaphatóak külföldi, minőségi/kevésbé minőségi sörök

A fenti linkek bármikor módosulhatnak.

Külföldi (Magyarországra is szállító) sörös webboltok (a teljesség igénye nélkül):

Beer Republic
Beer Navigator
Beer Planet
Beergium
Bieres Gourmet
Boxbeers
BrewDog
Browarium
Drink Online
Mikkeller

A fenti linkek bármikor módosulhatnak.

Kocsmák, pubok (a teljesség igénye nélkül):

BÉKÉSCSABA
Kupak

BIATORBÁGY
Chaplin Cafe

BUDAPEST
B8 Kézműves Sör és Borbár
Beer Company
Beers & Books
Belgian Brasserie Henri
Bestia
Bohémia Cseh Söröző
Bölcső Bár & Food
Čech In
Csak a jó sör!
Csapház
Dunaparti Matróz Kocsma
Élesztő
Fellini Római
Felni Sörbisztró
Ferdinánd Monarchia
FIRST The Craft Beer Co.
FIRST Craft Beer & BBQ
Ganz
Hopaholic
Hops Beer Bar
Hrabal
Jaromír'68
Jónás Kézműves Sörház
Kandalló
Krak'n Town
Különleges sörök boltja
Labor
Legenda Sörözők
Legfelsőbb Beeróság
Léhűtő
Macskakő Sörtársaság
Marionett
Monyo Cafe
Mosselen
Mr. & Mrs. Columbo
Nap bácsi
Neked csak Dezső
Neked csak nyolc
Ogre bácsi
Pater Marcus
Pepin
Pivo
Polyhistor Pub
Rizmajer Sörház
Söntés
Sörsajt
Start Craft Beer Bar
The Caledonia
The Pointer

DEBRECEN
Belga étterem

EGER
Artiszt
Zuzmó

ESZTERGOM
Beerfort Snack & Pub

GYŐR
Beerka
Hrabal Győr
Sörpatika

KECSKEMÉT
Spirit Store
Szakkör

MISKOLC
Zip's Brewhouse

NYÍREGYHÁZA
Gedeon

PÉCS
Művész Presszó

SZEGED
Cirmi
Kapca
Maláta

SZENTENDRE
Teddy Beer

SZÉKESFEHÉRVÁR
Szent Gellért Söröző

SZOLNOK
Jazz Pub
Sörárium

SZOMBATHELY
Sörpatika

A fenti linkek bármikor módosulhatnak.

Rendezvények (a teljesség igénye nélkül):

BeerBQ Fesztivál
Belga Sörfesztivál
Belvárosi Sörfesztivál
Budapesti Cseh Sörfesztivál
Corvin Sörfesztivál
Csabai Sörfesztivál
DreherFeszt
Főzdefeszt
Indoor Sörfesztivál
KRAFT Sörfesztivál
Miskolci Sörfesztivál
Oktoberfest Budapest
Óbudai Sörfesztivál
RakpartFeszt
Random Sörweekend

A fenti linkek bármikor módosulhatnak.

Sörrel foglalkozó weboldalak, blogok (a teljesség igénye nélkül):

Beeradvocate
Beerporn
Folyékony kenyér
Kézműves sörök
Kocsmablog
Kontár Komlókutató
Pivo
Ratebeer
Sernevelés
Serteperte
Sörbúvár
Sörfigyelő
Sörlap
Sörtúra
Sörtesztek
Untappd

A fenti linkek bármikor módosulhatnak.

Mindenkit szívesen látunk a SörcsaPH! topicban.

Forrás: ratebeer.com, beeradvocate.com, wikipedia.hu, serneveles.hu, venevum.hu, sorlap.hu

Összeállította: jsk

Hozzászólások

(#1) Jhonny06


Jhonny06
veterán
LOGOUT blog

Hatalmas UP, hogy ezt így összeszedted! :Y :R

A pohár típusokhoz esetleg mehetne 1-1 kép, illusztrálás céljából.

(#2) jsk válasza Jhonny06 (#1) üzenetére


jsk
senior tag

Köszönöm szépen :) Nincs akadálya, holnap beteszem a képeket.

(#3) Blindmouse válasza jsk (#2) üzenetére


Blindmouse
senior tag

És még a poharakra is kitértél :)
Nem véltlen tartok 15 különböző söröspoharat otthon, nem mindegy mit miből iszunk. A kedvenceim a delíriumos poharak, a pohár aljába marógéppel belevájnak egy D betűt, amin folyamatosan kicsapódnak a buborékok, így mindig van habja a sörnek. Igazából itt kezdődik a sör, nem pedig a Aldi gazdaságos Pekkenbauer 94Ft-os sörnél.
Kedvenced van?

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#4) bacsis


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog (1)

:Y :C
Már folyik is a nyálam :))

(#5) jsk válasza Blindmouse (#3) üzenetére


jsk
senior tag

Az szép pohárgyűjtemény :) Nekem csak 4 van otthon. Egy pilzeni, egy búzás, egy új ipa, valamint jelenleg egy konyakos poharat használok snifter helyett.

Igazából csak az elmúlt két évben kezdtem komolyabban foglalkozni a sörökkel. Előtte ittam a sz*r kommersz söröket. Cseh vonalon indultam, aztán jöttek a magyar kraft sörök, mostanában a belgákkal ismerkedem. Ha öt sört kéne választanom hirtelen, akkor:

Fuller’s London Porter
Gulden Draak 9000 Quadruple
Mad Scientist Jam72
La Trappe Dubbel
Delirium Red

(#6) Blindmouse válasza jsk (#5) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Gulden Draak 9000 na igen, sikerült eltalálnod a kedvencemet. Képes vagyok vonatra szállni és elmenni Gent-be hogy a csapolt verziót ihassam.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#7) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Szuper, hibátlan összeállítás! El is fogom menteni az oldalt, mert 30 éves koromra (2 éve) szerettem meg a sört, de azóta egyre jobban érdekelnek. :)
Nekem az Erdinger Weissbier és a Leffe Blonde a kedvenceim.
:R

[ Szerkesztve ]

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#8) andris1602


andris1602
aktív tag

Nagyon érdekes írás, köszönjük :))

(#9) jsk válasza Csapoati (#7) üzenetére


jsk
senior tag

Mindkét sör nagyon finom. A Leffék jó belépő sörök a belgákhoz. Az áruk tűrhető, és nagyon finomak. Az Erdinger is jó kis szűretlen búzasör. Csak Magyarországon sokan elrontják a búzasöröket citrommal. Nem tudom honnan ered ez a szokás.

(#10) Csapoati válasza jsk (#9) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Ahogy mondani szokás: a szar búzasör ízét kell elfedni citrommal. :)
Amúgy ittam tavaly egy szuper magyar kézműves szűretlen búzasört, csak sajnos már fogalmam sincs, hogy mi volt a neve. :(

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.