2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

PCIE bifurkáció mITX lapon három bővítőkártyához

Írta: | Kulcsszavak: PCIE . bifurkáció . PCIE bifurkáció . bifurcation riser . x8/x8 . dual x8 . 2x8 . x4/x4/x4/x4 . 4x4 . mITX . mini-ITX . uATX . mikro-ATX

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt 3 napban végigolvastam a bifurkációs topikot a hardforum-on, ez a konklúzió angolul: [link] Nagyjából arra jutottam, hogy jobban megéri uATX lapot venni 2 slottal dual x8 mode támogatással - ha létezik ilyen - mint mITX-et bifurkálni 2x8-ra, mert néhány egyedi riser kártyán kívül egyszerűen nincs semmi a piacon, és az egyedi gyártás mindig sokkal drágább, mint az, amit egy nagy cég tömeggyártana. Ha valaki mégis efelé hajlik, és hajlandó rászánni még néhány tizest, akkor persze megoldható a dolog, de sok a nyitott kérdés.

A 2x8-ra az egyediek mivel nem tömeggyártott termékek, ezért drágák ahhoz képest, hogy PLX nélkül csak egy baromi egyszerű áramkörről van szó, és filléres tétel lenne, pl ez itt az USA-ból: [link] vagy itt van ez Bulgáriából: [link] A második egy fokkal olcsóbb, és elvileg az is működik, úgyhogy itthonra nekem csak az tűnik elérhető megoldásnak, mert ha USA-ból rendeljük, akkor ÁFA, vám és csillagászati áru szállítás rájön. A bolgár csomag nagy hátránya viszont, hogy külön áramkör van a kábelek végén is, ami miatt a kártyák nem férnének el egymás mellett jó eséllyel. A nagyobb cégeknél van ilyen noname, aminél 2x4-eset talán árul a Delock átcímkézve, de pont ezt nem: [link] Aztán van az Ameri-rack ARC1-PELY423-C5V3 [link], amit állítólag úgy lehet megszerezni, ha valaki ír az Amerirack-nek, hogy ugyanmár legyenek szívesek küldeni egyet, aztán vagy válaszolnak, vagy nem. Van még a server grade kategóriában néhány, pl a Supermicro-nak ez azt hiszem PLX-es megoldása: [link] illetve az ASRock-nak is van egy tök szép passzív kártyája: [link], na ezeket képtelenség beszerezni, ránézésre csak cégeknek rendelhetőek nagy mennyiségben vagy valami ilyesmi lehet a háttérben. Írtam is az ASRock-nak, hogy mégis mi az oka, hogy támogatják a consumer lapokon a 2x8-at, de csesznek consumer hardvert adni hozzá, de azért igyekeztem olyan irányba terelni a szót, hogy nehogy véletlenül megszüntessék még ezt a featuret is. Nagyjából ennyi, ami nem szemétre való. Van még valami Taiwanról, ami vagy működik vagy nem, vagy $1.2 vagy $1200 és vagy leég tőle a lap vagy nem: [link], ránézésre viszont pont az, ami nekem kellene, de a fotón kívül minden kínai nekem azon a lapon.

A 2x8-on kívül van még persze 1x8+2x4 vagy 2x4+1x8 és van 4x4 is. Ezekre megint eltérő kártyák kellenek. A fenti egyedi megoldások között van ilyen, és talán a szerver megoldásoknál is. A 4x4 érdekesebb, mert azt néhány Asus lap is támogatja, talán X370, X470, ilyesmi chipsetek, de annyira nem jártam utána, mert nekem kevésbé szempont. Egyedül a 4db M2 SSD miatt csinálnak ilyet [link], egyébként mITX lapok esetében teljesen hidegen hagyja az Asust a technológia. Ami itt fontos, hogyha x4 kell, akkor azt egy M2 foglalatból, vagy akár a fenti kártyával 4db M2 foglalatból is ki lehet alakítani. Az M2 esetében figyelni kell arra, hogy PCIE M2-ről legyen szó, ezt látni lehet az alaplap manualjában, hogy be lehet tenni az M2-t PCIE 3.0 x4 mode-ba. Erre is létezik M2 kártyás megoldás, pl ez: [link], de van rá szalagkábel is, azt hiszem az ADT-Link a jó márka ebből. [link] [link] Szóval ha egy átlagos PCIE 3.0-s riser támogatású lapot nézünk, akkor 2x8 kihozható az x16-ból és 1x4 kihozható az M2-ből. Ezekre mind akár lehet x16-os foglalatot is kötni, ha olyat vesz az ember, de nyilván ez a sávszélességet nem növeli meg. Extrém esetben kihozható még belőle 5x4 is, de általában az mITX lapok nem támogatják a 4x4-et, legalábbis nem tudok róla, hogy lenne olyan lap ami BIOS mókolás nélkül meg tudná oldani. Persze kivételek lehetnek, én sem néztem át annyira a lapokat. Ez azt jelenti, hogy pl be lehet tenni 2x8-re egy dupla vagy akár két külön videokártyát is az 1x4-re pedig egy komolyabb hálózati kártyát, pl ami 10 Gbps-t tud. Elvileg az M2-nél csak akkor lehet ebből gond, ha gagyi a chipset és versenyzik a tárhellyel a sávszélességért. Nyilván itt azért van annyi hátrány, hogy ezzel kilőttük az M2 SSD lehetőségét, és csak SATA lehet. Az én szempontomból ez nem gond, mert hálózati eszközre kell itthonra szórakozni, úgyhogy én 3 hálózati kártyát tennék rá.

Az mITX lapok közül az Asus a fentiek tükrében felejtős, de persze ez bármikor változhat, vagy akár az is lehet, hogy már változott, csak nem néztem elég jól utána. Az MSI-nél láttam, hogy valaki módosított BIOS-al valahogy beletákolta a bifurkációt. Nyilván ehhez kellett a chipset támogatása is, illetve, hogy alapból az MSI dolgozzon valamit rajta, aztán csak letiltsa a lapon, mert consumer grade vagy tudomisén. Az ASRock és a Gigabyte, amik ki szokták írni a lapjaikhoz, hogy van 2x8 riser támogatás rájuk, de ők is kb. csak a lapok felére, mert soknál utólag mókolták bele a BIOS-ba, és nem frissítették a leírást, másoknál pedig ha szól valaki a supportnak és szerencséje van, akkor küldenek módosított BIOS-t, ami támogatja. Igazából ez chipset függő, meg kell nézni a chipset és a CPU manual-ját, hogy írják e a 2x8 bifurkáció támogatást, és ha igen, és mITX a lap, tehát csak egy x16 slotja van, akkor biztosan megoldható a megfelelő firmware-el. Az a benyomásom az alaplap firmware moddolásról, hogy nem érdemes belefogni, mert könnyű brickelni a lapot, és csak ezért nincs értelme dupla firmware-es lapot venni, aminél át lehet váltani az eredeti firmware-re, ha valamit végleg elcsesztünk. A másik ok, hogy mivel nincs rá hivatalos support, ezért az ilyenenknél vagy működik vagy nem, ha utólag így bekapcsolunk egy ilyen rejtett feature-t. A chipsetek terén az olcsók általában nem támogatják. Ehhez nem néztem chipset manualt csak alaplap manualt az itthon kapható lapoknál, és egyiknél sem írták. Szóval az olcsó J, A, H, stb. chipseteknél nem várható ez, és nem tudom, hogy utólag esetleg hozzámókolható, vagy a chipsetből teljesen hiányzik a feature. A drágább B, C, X, Z chipset-ek esetében fordulhat elő, hogy van támogatás. A CPU lane-eket írják szerintem az ASRock alaplap manual-ban, hogy melyiknél mi elérhető, a lényeg, hogy azt hiszem 3. generációs Ryzen kell ehhez, ha AM4 foglalatot nézünk. [link] Az Intel lapokat annyira nem néztem, mert bár mindig is Inteles voltam, most AM4 felé húzok inkább. Nem is tudom, hogy egyáltalán jellemző e a bifurkáció bekapcsolása az s1151-es lapoknál. Az újabbakat sem nézem, mert túl drága nekem. Nagyjából ezek a régebbi fajták, amik árban, fogyasztásban, sebességben megfelelnek nekem.

Lapok terén a 2x8-ra nagyjából ezt a messze nem teljes listát szedtem össze: ASRock X99E-ITX/ac + 3.63 BIOS, ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac, ASRock Fatal1ty x370 Gaming itx/ac, ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac, Gigabyte Z370N WIFI, Gigabyte C246N-WU2, Gigabyte GA-Z270N-Gaming 5, Gigabyte GA-Z270N-WIFI, Gigabyte Z370N WIFI, Gigabyte GA-Z170N-WIFI. Érdemes még a gyártók honlapján rákeresni a riser szóra lehetőleg a bitcoin miningos találatokat mellőzve, mert azok általában sok alacsony sebességű kapcsolatot adnak, nem azt, amire nekem szükségem van: [link] [link] [link]

Kártyák terén az ízlésetekre van bízva, hogy kinek mi kell. A legtöbben két vagy három videokártyát kötnek be vízhűtéssel, esetleg két videokártyát és egy 10 Gbps hálókártyát az x4-re. Az SLI-vel kapcsolatban nem vagyok biztos, hogy megoldható, mintha valaki írta volna, hogy neki sikerült, de mások meg azt írták, hogy SLI-re hitelesítve kell lennie a lapnak ahhoz, hogy az nvidia egyáltalán feldobja rá a lehetőséget. Ehhez a részéhez nem értek. Nálam egy fokkal speciálisabb a helyzet, mert én egy itthoni routert akarok építeni hálózatos, securitys dolgokhoz, illetve másodsorban, hogy a nagysebességű helyi hálót figyelni tudjam vele és hogy ne kelljen olyasmiket, mint VPN szerver az itthoni szerveren tartanom, hanem fusson a routeren. Igazán hatalmas szükségem nincs rá, mert direktbe is össze tudom kötni a gépeket, de mindenkinek kell egy hobbi. Szóval én 2db 56 Gbps QSFP+ kártyát tennék rá, plusz még valami több portos 1 Gbps hálókártyát, ami egyelőre le tudja rendezni az access point-ot és az internet kapcsolatot, esetleg több portos SFP+ kártyát a jövőre gondolva ezekkel kapcsolatban.

A házak terén van még probléma, ha ragaszkodunk az mITX mérethez, már pedig ragaszkodunk. Egyrészt a kártyáknak vertikális elrendezés kell, mert a bifurcation riser miatt az eredeti horizontális helyükre nem férnek oda, és mert az M2-nek eleve nem is volt ilyen helye. A másik gond, hogy a ház gyártók általában abból indulnak ki, hogy maximum van egy 2x8 riser, és nincs harmadik kártya pl M2-ről. Nagyon ritka az olyan ház, ami mITX és három kártyát is támogat vertikálisan, plusz még nem is kerül annyiba, mint az összes alkatrész együtt. Talán a kocka és a fekvő házak terén nagyobb sikerem lett volna, de én álló jellegűt szeretnék, mert erre a projektre az tetszik. Jó lett volna a vékonyabb slim kivitel, de azt kénytelen voltam feladni, mert abban végképp nem láttam ilyesmit. Három megoldás tűnik vállalhatónak. Az egyik, hogy veszek egy házat, aminél hátul kivágom a szellőzőrácsot, és oda moddolom valami egyedi módon, pl 3d nyomtatott vagy fémből hajtott alkatrésszel. Mondjuk a Phanteks Enthoo Evolv ITX-nél van egy szép nagy hűtőrács, ahol ezt elvileg meg lehetne oldani. [link] A második, hogy veszek egy olyan házat, ami támogatja a vertikális elrendezést és elég széles az a része, hogy esetleg egyedi moddal három kártya is beférjen, esetleg megpróbálom a harmadik kártyát valahogy horizontálisan besúvasztani. Például a Phanteks P200A úgy tűnik a képek alapján, hogy ilyen lesz, de nem olvastam bele annyira. [link] A harmadik, hogy keresek olyat, ami eleve három kártyát támogat, és igazából ez tűnik a jó megoldásnak. Ritka az ilyen ház, de azért létezik, például a MetallicGear Neo-G V2 ilyen [link] és egész elérhető áron van, csak sajnos itthon nem kapni, és tartok a nemzetközi szállítástól, hogy behorpasztják. A Lian Li házaknál tűnt még úgy valamelyiknél, hogy szóba jöhet ilyen szempontból, de pl ennél a módosító kitnél: [link] nehéz megmondani, hogy beletákolható e három kártya. Mindenesetre ezek a házak kaphatóak itthon, és jóval drágábbak, mint a MetallicGear, de léghűtésre lehet, hogy jobbak. Nem igazán tudok hűtés szempontjából tervezni, hogy mennyire használható bármelyik ház, nem értek a vízhűtéshez, és eddig meg tudtam oldani mindent drágább léghűtéssel. Talán az én gépemhez elég lesz, de például két combos videokártyához egy ekkora házba csakis a vízhűtés a megoldás szerintem.

Összességében megoldható a dolog, de anyagilag nem éri meg annyira. Alaplapok közül a legolcsóbb, ami támogatja a manual szerint az ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/AC 36k+szállítás [link], a kártya és a szalagok 2x8-hoz olyan 40-50k között lehetnek adóval, szállítással. [link] A ház szívás, mondjuk ha a MetallicGear Neo-G V2 elérhető lenne itthon, akkor olyan 40k-ra saccolnám, a másik ház a Phanteks Enthoo Evolv ITX 24k+szállítás, megmókolni szintén lehet 15k, ha valakit megkérek, hogy 3d nyomtasson nekem, és a végeredmény valószínűleg inkább az elmegy kategória lesz. Szóval a ház legyen 40k. Most ha megnézem uATX-el ugyanezt, akkor az alaplap GIGABYTE B450M DS3H [link] 22k-nál kezdődik, ami két slotos, ennél csak x4 a második slot, aztán így tovább, AM4-nél nincs szerencsénk, mert mindegyiket x16+x4-re kötik be, az ATX lapok közül elvétve akad néhány X370, X470, X570, aminél van 2x8 mode (ők x8/x8 vagy dual x8 mode-nak írják). Ha az Intelt nézzük, akkor már jobb a helyzet, például az Asus ROG STRIX Z270G GAMING 65k esetében van 2x8. Ezt sajnos már nem kapni, de nem akkora baj, mert ugyanezzel a chipsettel valószínűleg a többi lap is támogatja. Például itt van az ASRock Z270 Killer SLI, ami szintén támogatja. Általában ezek gamer lapok, és a lényeg itt, hogy két videokártya menjen x8 mode-ban. Ha megnézzük a Z270 széria már kifutott, viszont a Z390 lehet az utódja, legalábbis azoknál a lapoknál ugyanúgy van 2x8. Az ASUS TUF Z390M-PRO GAMING Wi-Fi [link] 65k például támogatja a manual szerint [link]. Az ASUS TUF Z390M-PRO GAMING 50k [link] is támogatja [link]. Nagyjából ennyi a választék. Annyi buktató van itt, hogy valami noname boltok árulják csak, de aprón például vannak Z270-es lapok is 20k körül, szóval ha minden kötél szakad megoldható, csak kérdéses, hogy apróról egy lap mennyire működőképes még, mert általában nem szokott elsőre kiderülni, aztán jönnek a gondok, hogy elmegy az USB vagy nincs dual channel, stb. Szóval végülis megoldható elvileg 50k-ból újan. Érdekesség, hogy itt két M2-es kártyának van hely, de nem tudom, hogy osztoznak e a sávszélességen, vagy mindegyiknek garantált az x4. Lehetséges, hogy ez a része attól függ, hogy hány lane van a CPU-n. Olyan 12k körül kezdődnek a mikro-ATX házak, amik már úgy tűrhetőek: [link], de persze érdemes egy 20-25k-t elkölteni rá, ha nem akarunk spórolni rajta. Például egy Cooler Master N200 18k [link] már egy fokkal jobban néz ki. Itt kérdéses, hogy be lehet e súvasztani valahova az M2-re kötött x4-es kártyát. Szóval ha mITX-ből és AM4-ből indulunk ki, akkor 36k lap + 50k riser + 40k ház+vertical mod, ha uATX-ből indulunk ki, akkor 50k lap + 20k ház, tehát durván 125k vs 70k, amiről beszélünk, és az utóbbi még olcsósítható akár 35k-ra is, ha a lapot apróról vesszük, a házból pedig az olcsóbbikat választjuk, esetleg azt is apróról vesszük. Szóval itt azért elég masszív a különbség árban a mikro-ATX javára.

A képet árnyalja azért, hogy processzor terén az AM4 sokkal jobbakat nyújt olcsóbban, mint a socket 1151. Inkább a socket 1200-hoz lehetne mérni az új AM4-es processzorokat, ahhoz viszont már nem találtam olyan mikro-ATX lapot, ami tud 2x8-at. Általában x16+x4 van már csak ezeknél. Szóval ha megelégszünk egy socket 1151-es processzorok teljesítményével, akkor megoldható a dolog, a socket 1200-nál viszont úgy tűnik, hogy csak ATX lappal működik, tehát teljesen fel kell adnunk a kis méretet, ha 2x8-at akarunk. Az én szempontomból sem világos teljesen, hogy mi a jó döntés. Egyelőre várom a QSFP+ kártyákat, és ha megjöttek, akkor tudok rámérni, hogy mégis mi a processzor igényük ethernetre és infinibandre, és a processzorról is akkor tudok majd csak dönteni. Mindenesetre már rengeteg időt rászántam erre az egészre, és agyfasz az egész. :Y :Y :Y :Y ;] ;] ;]

Hozzászólások

(#1) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Közben találtam még pár kifutott s1151 uATX lapot, amin van 2x8.
- ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING [link] [link]
- MSI Z370M GAMING PRO AC [link] [link]
- GIGABYTE C246M-WU4 (ez ATX lap, csak érdekesség, hogy a C246 chipset is támogatja) [link]

Buliban hasznos! =]

(#2) #25954560 válasza inf3rno (#1) üzenetére


#25954560
törölt tag

nem irtad le, hogy 3 kartya mellett miert ragaszkodnal megis a mITX merethez :)

egyebkent a bios modositasa nem annyira ordongos dolog pl intel eseten. mivel nem igazabol bios-ban implementalt ficsorrol van szo, hanem arrol h a proci felkonfigolasanal beallitasz-e valamit vagy sem, ezert az altalam eddig latott esetekben csupan allitgatni kellett a bifurkacios opciot, ha a kezelofeluleten nem is jelent meg. igaz nem mindenki boldog egy hex editortol.
MasterDeeJay szokott kinai x99-es lapokkal foglalkozni, tipikusan ES/QS procikkal. az is egy opcio platform szempontjabol, mert lehet akar 40 PCIe savod is egesz elerheto aron.
ami kicsi nehezites, hogy nehany bios (pl asusnal) ellenorzo koddal vedett, szoval ha modositod, akkor sem biztos h vissza tudod irni permanensen, de legalabb amig fut, addig megmarad a beallitas. mondjuk nalam az asus x99ws tetejen ottvan a pendrive a megfelelo eszkozokkel :)

ugy gondolom h a lian li fuggoleges-kartyas bracket-be be lehet tenni a 3 kartyat, ha pl egy NYAK-alapu elosztod van es odaig egy flexibilis toldoval viszed el a pcie-t. de az sem tul olcso.

szoval vegso soron 3 kartyahoz mar sokkal kezenfekvobb es olcsobb egy full atx platform. de persze kit erdekelnek a kezenfekvo megoldasok ;]

[ Szerkesztve ]

(#3) inf3rno válasza #25954560 (#2) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja hát a célról nem volt szó. Kevés a hely és úgy terveztem eredetileg, hogy beszórok egy Mikrotik routert a szobába, de aztán közbejött, hogy szeretnék egy kicsit hálózattal és hálózatbiztonsággal foglalkozni legalább hobbi szinten, hogy ne legyek sík hülye hozzá. Szóval kell valami kompakt, ami nem zajos, nem fogyaszt sokat, nem embedded, és fel tudok tenni rá egy unix oprendszert és egy tűzfalat. A dolog másik része abból jött, hogy szeretnék legalább 10 Gbps-t a szerver és a PC között, de aztán kiderült, hogy némi mókolással az 56 is talán elérhető hasonló áron. Úgyhogy most azzal próbálkozom, hátha összejön. Ezt a gépet meg betenném a kettő közé, aztán figyelném vele a hálózatot, tűzfalaznék, routolnék, stb. Itthonra ezzel el lehet szórakozni, ha kitapasztalom, akkor meg talán lesz legalább egy olyan skillsetem, hogy családi házak hálózatát fel tudom építeni, esetleg kisebb cégekét. A tűzfalas része, csomagok figyelése, stb. jó kiegészítés a securitys képzéshez is, amit most csinálok. Szóval nagyjából ennyi a cél, hogy legyen egy ilyen kütyüm, és eljátszadozzak vele. Gondoltam egyébként rá, hogy virtuális gépen csinálom meg mindezt a szerveren, de nem akarok szálakat elvenni, azt a gépet másik projektre tartom fenn.

Egyelőre nem igazán tudom felfogni, hogy miért nem megoldható ez a 2x8, vagy mitől lett ez szerver feature. Sem a mini-ITX-nél nem lehet kínlódás nélkül megoldani, sem a mikro-ATX-nél, annyira nincs hozzájuk hardver elérhető áron. A vége lehet, hogy az lesz, hogy feladom a 4 portot QSFP+-nál, és elteszem az egyik kártyát tartalékba. Akkor elég az 1x8 is és egy tök olcsó lappal is meg tudom csinálni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#4) bambano


bambano
titán

én mostanában kerestem matx házakat, siralmas a felhozatal. az matx az a méretkategória, amit tipikusan mindenki hanyagol.

két alaplapot láttam, ami tud 2x-at, mindkettő x570-es chipsettel van. az egyik matx és drágább kicsivel, mint az arany, a másik egy gigabyte x570 aorus ultra, de az atx alaplap.

nekem vannak kétségeim afelől, hogy családi házakban gyakran fogsz dupla qsfp-s hálózatot építeni, de sose add fel :)

a magam részéről azt gondolom, hogy sokkal olcsóbban kijössz, ha feladod a méretmániát és atx vagy eatx alaplapot szerzel be. akár használtan, threadripperrel. azt is gondolom, hogy ne add pci-e 4.0 alá. akár lesz hozzá kártya, akár nem.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) inf3rno válasza bambano (#4) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát abban én is kételkedem, hogy látok ezen kívül valaha QSFP-t, de nem is ezért csinálom, hanem mert szórakoztató és kihívás.

Igen, ATX-el egy pillanat alatt össze lehetne hozni, sok lap van, ami tud 2x8+4-et három sloton, dehát mi abban a móka? :D

Vannak PCIE 4-hez kártyák, de egyelőre túl drágák. A Mellanoxnál a ConnectX-5 azt hiszem ami már olyan. A ConnectX-4 még úgy rémlik, hogy PCIE 3.0 x16-al operál maximum. Ez meg ConnectX-3, mert megfizethető, vagy mert sokan hamisítják. Még nem derült ki... Egyelőre még egy jó darabig úgyis a kártyákkal leszek elfoglalva, a router csak utána jön. Időm se lesz most rá, április, május nagyon sűrű lesz, azért akartam ezt most így nagyjából letudni, hogy legalább egy terv legyen.

Buliban hasznos! =]

(#6) inf3rno válasza #25954560 (#2) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lehet majd nekiállok BIOS-al mókolni nyáron, mert úgysem hagy majd ez nyugodni. Elvileg a Ryzen tudja ezt a 2x8-at. A riser kártyánál is csak annyit csinálnak, hogy rátesznek valami "clock buffert", és kb. annyi hiányzik, de mivel az x16+x4 működik, ezért úgy sejtem az már benne van a lapban. Ami azt jelenti, hogy elvileg a BIOS módosításával megoldható a 2x8 és talán tényleg csak annyi, hogy átírok egy változót egy másik értékre. Van olyan program, amivel meg lehet nézni egy BIOSt, hogy mi van benne, elég csak letölteni hozzá a gyártó oldaláról, úgyhogy majd belenézek néhány lapnál, ami tetszik, hátha találok valami érdekeset. Szerinted az alaplap mennyire tudja befolyásolni az átviteli sebességet? Ha mondjuk egy olcsó alaplap van egy drága helyett, de ugyanúgy van 2x8, akkor az le tudja húzni?

Buliban hasznos! =]

(#7) #25954560 válasza inf3rno (#6) üzenetére


#25954560
törölt tag

irtad az amd-s b450-es lapokat, az asrock ab350itx is tudja bios opciokent, nekem abban megy a ryzen 3950x mellett.
rew@orange:~$ lspci | egrep -e 'VGA|Ether'
08:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation I211 Gigabit Network Connection (rev 03)
09:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
0a:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller XL710 for 40GbE QSFP+ (rev 02)
0a:00.1 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller XL710 for 40GbE QSFP+ (rev 02)
0a:00.2 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller XL710 for 40GbE QSFP+ (rev 02)
0a:00.3 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller XL710 for 40GbE QSFP+ (rev 02)
a 08-as az alaplapi ethernet, a 09 a vga kartya es a 0a egy xl710, most epp 4x10re konfigolva. a 09 es 0a osztozkodnak a splitteren.

ugy erted leeshet-e a pcie sebessege? ugy gondolom, hogy ha a proci birja, akkor a pcie is birja. nem hallottam meg olyan hibarol h nem fert volna at olcsobb alaplapban pl ~60Gbps a gen3 x8-on. olyannal mar talalkoztam h nem tudtak megdumalni x8-ra csak x4-re v gen2-re, de az is inkabb csak a kulonbozo kartyak es/vagy a riser minosege miatt.

[ Szerkesztve ]

(#8) inf3rno válasza #25954560 (#7) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Csak azért kérdem, hogy emiatt van e értelme drágább lapot venni, de akkor nincs és akár egy olcsó is jó lehet. ITX-ben nem nagyon nézegettem eddig lapokat a B450-es volt a legolcsóbb kapható, amiben van 2x8 támogatás a manual szerint. Az AB350-et már nem kapni, valszeg azért nem találtam meg. [link] Milyen riser kártyát tettél bele?

Buliban hasznos! =]

(#9) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Közben még s1151-re találtam egy Supermicro lapot is, ami hasonló áron tud dual x8-at, mint a két gamer Asus lap. [link] Az én esetemben ez kimondottan előny lenne, hogy szerver lap, és nem kéne pl a videokártyával, headless mode-al szórakozni, tartósságban biztosan jobb, fogyasztásban franc tudja.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#10) #25954560 válasza inf3rno (#8) üzenetére


#25954560
törölt tag

en flexibilis ameri-racket hasznalok mindket gepben, de mar nem emlexem h a jobbos v a balos a jobb (PERY/PELY) elhelyezes szempontjabol. tokeletesen mukodott mindketto.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.