2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Geforce GT 610 PCI csatoló felületen

Írta: | Kulcsszavak: GT 610 PCI . PCI BUSZ VGA

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez egy rövid kis cikk lesz, amit csupán a véletlen hozott létre, hogy miért az majd a későbbiekben kiderül. A címben szereplő kártya egy retró gépbe került volna eredetileg. Mivel nagyon ritka darab így nem volt egyszerű hozzájutni sem, de sok keresgélés és türelem árán sikerült találnom egy Zotac GT 610 PCI és még ráadásképpen az 1GB-os verziót! . Megérte várni, meg lett a kártya. A konfig amibe került egy DUAL Procis Pentium 3 Tualatin magos gép, tehát nem egy mai darab. A kártya(2012) és a processzor(2001) megjelenése között 11 év különbség van.

Íme a szóban forgó kártya:

Bekerült a kártya a helyére a PCI foglalatba és indulhat a gép. Bekapcsolás után jött is a kép, majd a régi alaplapi vga illesztő programot letöröltem újraindítás és jöhetett az új kártya illesztő programja. Nem igazán akart települni.

Majd sok vacakolás után sikerült (ezekbe most nem mennék bele), igaz nem minden komponensével telepíteni az illesztőt.

Ezek után jött az újraindítás és végre a kártya teljesítményének a kipróbálása. Az újraindítás után ugyan úgy driver nélkül indult a Windwos XP. Az eszköz kezelőbe bele nézve egy kis felkiáltójel jelezte, hogy valami nem oké.

Ezután letöröltem az illesztőt és próbáltam egy régebbi verziót, de az sem segített. Majd másnap megpróbáltam megkeresni a lehető legrégebbi drivert és azt feltelepíteni. Találtam is egy 301.42 verziójú drivert(ez volt a legrégebbi amit találtam), jött újra a driver telepítés hátha megoldja a hibát. A driver felment tökéletesen minden összetevőjével együtt! Na akkor indítsuk újra a gépet és várjuk a csodát.
Újraindítás után semmi sem változott ugyan úgy felkiáltó jeles a driver. Ekkor jött a gondolat, hogy lehetséges, hogy a hiba valahol a CPU és a GPU közti kor különbségben van. Azt tudtam, hogy a P3 utasítás készlete nem túl acélos :D Beszéltem a problémáról Bacsis fórumtárssal és arra jutottunk, hogy vagy az utasításkészlet listából hiányzik valami amit a driver megkövetelne vagy a PCI verzió régebbi amit a kártya támogat. Én az utasításkészlet hiányát mondanám, mert volt sok verzió a PCI csatolókból, de 2001-es az alaplap és azóta akkora őrületes fejlesztés nem volt ezen a csatlakozón.
Itt van a fejlődés története a csatlakozónak(forrás Wikipédia):
PCI 1.0 1992 Eredeti kiadás
PCI 2.0 1993 Egyesített konnektor és bővítő kártya specifikáció
PCI 2.1 1995 Egyesített letisztázás és hozzáadva a 66 MHz-es fejezet
PCI 2.2 1998 Egyesített ECNk, és javított olvashatóság
PCI 2.3 2002 Egyesített ECNk, hibajegyzék, és törölt 5 volt csak 'keyed' bővítő kártyák
PCI 3.0 2002 eltávolították a támogatást az 5.0 volt 'keyed' alaplapi konnektorhoz

GPU-Z kép, hogy-hogyan is látja a rendszer a kártyát itt is érdekes, hogy az Aida látta:

Tehát most akkor a kártya a hibás vagy tényleg nem tud a gép egy utasításkészletet amit a kártya illesztő meg követel?

Szerencsére akadt itthon egy másik már P4-es gép amibe bele tudtam rakni a kártyát és ki tudtam próbálni.
Ez már egy 775-ös foglalatú P4-es procikat evő alaplap(Core2duo és Pentium D sem megy benne) 1,5GB DDR 2 Rammal és sok szabad PCI foglalattal :))

A kártyát berakva indult is a gép és itt is a Windows szólt, hogy új hardver van a gépezetben(már majdnem el is felejtettem :P :DDD), elsőkörben a legújabb XP-re elérhető drivert próbáltam meg felrakni rá ennek a verziója a 368.81-es számú A Driver telepítése hibátlanul és gyorsan történt, bár a kicsomagolás a DUAL P3 gépen érezhetően gyorsabb volt. A gép újraindítása után már nem a 800x600-as felbontás hanem kapásból 1024x768-ra kapcsolt a Windows. A dirver sikeresen feltelepült indult is az Nvidia Try ikon és a feladatkezelőben sincs felkiáltó jel. Az ablakok húzása sem szaggat :C
Egy GPU-Z és egy CPU-Z kép:

Na akkor mostmár nézzük meg tényleg, hogy mit is tud ez a PCI csatlakozós kártya ami szerintem az egyik legerősebb PCI csatlakozóval szerelt videókártya.

Elsőnek néztem egy 3D Mark 01-et ebből néhány kép és pontszám:


(nagy méret)

Majd következett a 3D Mark 03 ebből is egy pár kép:


(nagy méret)

Végül kipróbáltam az NFS Underground 2-t maximum beállítások mellett 1024x768-as felbontásban. Itt stabilan 40FPS-el ment a játék. A minimum FPS 29 volt ami csak füstben esettle ennyire és az is csak akkor ha visszapillantó nézetbe néztem az autót.

Jöjjön az összegzés: Tehát a kártya a korához és a GT 610 család többi tagjához képest gyenge. A PCI foglalat nagyon erősen korlátozza a kártyát. Ugye erre a Zotac tett külön egy vezérlő IC-t ami megoldja a GPU és a PCI busz közötti kommunikációt lehet az fékezi jobban vagy csak egyszerűen a PCI busz.
Az biztos hogy a P3-hoz bőségesen elég lett volna az ereje és az is biztos, hogy sok HTPC-be nagyon jó választás lehet ez a kártya. Szintén biztos, hogy PCI csatolós kártyák között kiemelkedik a teljesítménye ami a benchmarkokból is jól látható.
Remélem érdekes cikk lesz mindenki számára :)

Hozzászólások

(#1) RawrrSoul


RawrrSoul
csendes tag

Ahh, 2016 környékén volt nekem is egy Zotac GT610-esem... :) Már akkor is vérszegény volt a kicsike de én kifejezetten szerettem, főleg, hogy akkoriba nem is voltak nagy igényeim... :)

n o p e !

(#2) Tubi2


Tubi2
senior tag

Jó írás volt, köszi :)

- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen

(#3) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Kár hogy nem ment P3 alatt

(#4) Armagedown


Armagedown
őstag

Próbáld meg emelni a pci bus órajelét, így biztosan gyorsulna, mert a teljesítményét komolyan visszafogja a pci bus.
Régebbi alaplapok 66 mhzet is bírtak a 33 mhzes alapórajel helyet :)
Szivesen megnéznék egy összehasonlító tesztet egy sima pci-exresses gt 610 ellen.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#6) fatpingvin


fatpingvin
őstag

ennek mentén én kipróbálnám meddig lehet elmenni kártyák terén. ez a kártya ugyanis ugyanúgy PCI-E, csak van rajta egy asszem Asmedia fordító chip.

egy PCI-PCIe adapterrel elvileg bármeddig el lehet menni, szerintem az egyetlen akadály az lehet ha a kártya UEFI-től függ.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.