2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Amoi N828 tippek-trükkök

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A telefon bemutatását már vampire17 kolléga megtette ITT, én csak kitérnék pár témára, amikről nem volt szó a cikkben.

Driverek, CWM Recovery
letölthető pl. INNEN

GPS
Érdekes módon, nekem nem kellett kalibrálnom a GPS-t, elsőre működött. Egész meglepő volt. (Az előző MT6577-es chippel szerelt kínai telefonon igencsak gáz volt a GPS beüzemelése.)

Notification LED
Sokaknak hiányzik ez a funkció az N828-ról. Ez könnyen orvosolható az XDA Developers oldalon található ButtonLED app-pal. Root kell neki és Busybox... Ezek után a telefon érintős gombjainak háttérvilágítását használja az elmulasztott események jelzésére.

VAGY

A GravityBox által kínált is működik, csak ott nincs ráhatásunk hogy mennyi ideig villogtassa.

Root
A készülékemet a Tmallbox-tól rendeltem és "gyárilag" root-olva volt, igaz, kínai volt a SuperUser (root). Más részről nézve a custom (főzött) rom-ok kivétel nélkül root-oltak, szóval a root nem lehet probléma.

Főzött rom-ok
Nos, ITT és ITT érdemes keresgélni custom (főzött) rom-okat. Jó néhányat kipróbáltam és az a tapasztalat, hogy többségében kínai szakácsok főzöcskézték őket, mert igencsak kínaiak lettek a rom-ok. (Tele lettek pakolva mindenféle kínai app-pal.)

4.2.1
N828_U5.6-Death-King-2013.05.23-AMOI
Ez az Amoi által kiadott N828_V5.6_USER_2013-05-02 gyári Android finomított változata. Ki lettek szedve a kínai vackok (majdnem minden), a kínai SuperUser (root) maradt. Ja igen, magyarul nem tud, de hungobongo kolléga leírása alapján elkészíthető a magyarítása (majdnem 100%-os).

4.2.2
Walton Primo H2
Ez CWM Recovery alól felrakható rom, erről a Walton Primo telefonról portolták át. Akadt benne pár "szemét", amit ki kellett takarítani, de ezt leszámítva teljesen vállalható 4.2.2-es rom. Minden működik benne és ez is lemagyarítható a fentebb linkelt módszerrel.

Rom felrakása (Smart Phone Flash Tool-al, SPFT)

Először is a driverek legyenek felrakva, majd csomagoljuk ki a letöltött ROM-ot a merevlemezre. Indítsuk el a SPFT-t, majd tallózuk be a scatter fájlt. A Preload-ot vegyik ki (ha esetleg rossz romban a Preload, akkor megölhetjük vele a telefont! LINK), ha custom recovery-t használtunk/szeretnénk használni, akkor a Recovery-re klikkelve tallózzuk is ki azt. (Megjegyzés: a letöltött ROM a gyári Recovery-t teszi fel! Ezért kell újra megadni a custom-ot. CWM vagy TWRP.)

Ezek után nincs más hátra, mint rábökni a DOWNLOAD-ra, ekkor figyelmeztet a Preload hiányára és annak esetleges következményére, de mi pont azt szeretnénk elkerülni (a boot-olási problémát).

A telefont állítsuk le teljesen (Shutdown), majd vegyük ki az aksit. Így dugjuk rá az USB-re.

FIGYELEM! A PROGRAM EKKOR MINDENFÉLE FIGYELMEZTETÉS NÉLKÜL BESÜTI A BEÁLLÍTOTT DOLGOKAT! EZÉRT JÓL NÉZZÜK MEG MIT IS ADUNK MEG AZ SPFT-NAK!.

Ekkor elkezdi feltölteni az új szoftver a telefonra, ez kb. 30-40 sec. Utána zöld kört rajzol és OK-t ír. Húzzuk le a telefont az USB-ről, tegyük vissza az aksit és kapcsoljuk be. Ilyenkor a bootolás tovább tart, nem kell megijedni. Ha nincs bootloop, a droid meg bejelentkezik, akkor általában minden rendben.

Tippek az akkumulátoros idő meghosszabbítására
Ezek általános tippek, de akad pár, ami (leginkább) csak a MediaTek-es SOC-kal szerelt Android-os telókra igaz. Tehát:
1, a legnagyobb fogyasztók a kijelző, a 3G, a Wifi és a GPS... Ha nem használjuk őket, akkor nem is fogyasztanak. Persze most lehet jönni vele, hogy akkor minek az okostelefon... Nem azt mondom, hogy ne használjuk ezeket, de amikor nincs rájuk szükség, akkor egyszerűen kapcsoljuk ki! Erre tucatnyi widget-es megoldás van, maga az alap Android is tartalmaz ilyesmit, Energiagazdálkodás című widget néven. A kijelző azonnali lekapcsolására is van sok fajta a Play!-en.

2, a kijelző fényerejét lejjebb véve is sokat spórolhatunk, bár az N828-nak sajnos napfényben eléggé gyatra a láthatósága.

3, aki nem, vagy csak nagyon ritkán használja a 3G-t, az megteheti, hogy letiltja azt, és csak 2G-re állítja a telefont. A hangminőség nem romlik, viszont sok delejt megspórolhatunk ezzel!

BEÁLLÍTÁSOK/TOVÁBBIAK/MOBILHÁLÓZATOK/HÁLÓZATI MÓD/SIM KÁRTYA 1 vagy 2/CSAK GSM

4, ha lehet, akkor részesítsük előnyben a wifi-t a 3G-vel szemben: a wifi nem szívja annyira az akkut.

5, éjszakára kapcsoljuk ki a telefont! Triviálisnak tűnhet, de amióta elterjedtek az okostelefonok, azóta nem kapcsoljuk ki éjszakára a telefonjainkat, mert nem tudnak ébreszteni kikapcsolt állapotban! No, a MediaTek-nél gondoltak erre is: van az ilyen SOC-kal szerelt telefonokban Időzített KI-BE kapcsolás. Ráadásul nem szükséges előre bekapcsoltatni a készüléket, mert kikapcsolt állapotban is ébreszt. (Kipróbálva MT6577 és 6589-es készülékkel.)

Azoknak, akiknek nincs ilyen menüpont a telefonjukban vagy egyáltalán nem is MT-es SOC-os a készülékük: használják a Timerrific nevű app-ot! Ezzel lehet időzítve mindenfélét ki-bekapcsolni, hangerőt állíttatni a droid-on. Én annó éjszakára Airplane módba állíttattam a telefont, így éjszakára lelőtte a wifi-t, a gsm-et. Reggel időzítve mindent visszakapcsolt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.