2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Az emberi jellem(hibák)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mostanában gondolkodtam egy keveset.
Igen, máskor nem szoktam. :)

Hány olyan emberrel találkoztam már akik folyton csak kértek, de sosem adtak.
Rengeteg olyannal aki simán rám hárította a felelősséget ha elkövetett valamit (általában a hátam mögött).
Nem egy olyannal aki folyamatosan szapulta a főnököt, de ha én szóltam róla egy rossz szót akkor másnap már a főnök szájából hallottam vissza.
Hány olyat aki ha baj volt rögtön hátat fordított...

Aztán a férfiakra jellemző egyik bosszantó jellemhiba. A vetítés (menőzés valami nem igaz, nem megtörtént dologgal).
Jó pár olyan ismerősöm van/volt akik abban élték ki magukat, hogy kitalálták a hülye sztorijaikat amiből az sült ki, hogy olyan kemények mintha Rambo és a Terminátor szerelemgyerekei lennének. Ráadásul a múltkor még az USA elnökére is rácsapták a telefont. Arról már nem is beszélve, hogy nundzsakuval (mivel mesterei a harcművészeteknek) kell leverniük magukról a jobbnál-jobb topmodelleket.

Néha úgy érzem, hogy inkább le kéne süllyednem a szintjükre mert elég fárasztó dolog a tenger közepén sziklaként megtörni a hullámokat.
A beképzeltséget mint jellemhibát említettem már? Ja, igen. :D

Kedvem támadt kipróbálni, hogy vajon én kibírnám e jellemtorzulás nélkül. Aki szeretné szponzorálni a kísérletemet az írjon egy PÜ-t és küldöm a számlaszámom.
Úgy gondolom, hogy 1 milliárd magyar birodalmi tallér kezdésnek elég is lenne.

Amúgy igen. Ez egy kirohanás akart lenni a világ ellen, mert már tele van a hócipőm a rengeteg jellemtelen emberrel. És azzal, hogy a jellemes ember, akinek elvei vannak legtöbbször csak lépésben tud miattuk haladni az életben.

Update01

Pár újabb gondolatomat írom le.

Odafigyelés a többi emberre

Számomra teljesen ösztönös viselkedés, hogy odafigyelek az embertársaimra. Próbálom nem zavarni őket a napi létezésükben. Épp ezért (is) nagyon bosszant mikor mások erre képtelenek és annyi empátia, illem nincs bennük, hogy ezt szintén megtegyék.

Pár péda:
Mikor valaki a bevásárlókocsijával eltorlaszolja a közértben az utat. Ez általában nőkre jellemző. Nem lehet a tapasztalat hiányával indokolni mivel rengeteg középkorú, idősebb nő csinálja ezt, akik valószínűleg már túl vannak párezer vásárláson.
A legszebb mikor kb csak egy zacskó mazsolát vesznek és azt tologatják a kocsival. :U

Aztán ott vannak azok az egy társaságba tartozó csoportok akik csatárláncot alkotva haladnak az utcán, teljesen elzárva azt. Szabályosan úgy kell az embernek áttörnie magát rajtuk.

Vagy akik üvöltetik a zenét. Gondolom ezt nem kell ecsetelnem. Bár az mindig is érdekelt, hogy miért van szinte mindig rossz zenei ízlésük ezeknek az alakoknak.

De a tolakodó embereket is utálom. Akik pl úgy nyomulnak be a buszba mintha az életük múlna rajta. Ennek az extrém verziója az, amikor már akkor nyomul felfele mikor még az emberek le sem szálltak a buszról.

Jó szándék

Én ha tehetem, önzetlenül segítek másoknak. Persze azért cserébe elvárok némi viszonzást, pl egy köszönömöt. De szerintem ez teljesen természetes dolog, hisz az illem is ezt diktálja.
Valamint ha nekem sokszor segített már valaki akkor alap, hogy ha ő kér egy szívességet tőlem én is rohanok segíteni.
Ezért nálam alapelvárás, hogy ha valakinek sokat segítettem már az ne nézzen levegőnek és ne fordítson hátat, ha nekem van segítségre szükségem.
Nagyon nem bírom a hálátlan, rossz szándékú ill közönyös embereket akik a kisujjukat sem képesek megmozdítani másért és egy köszönömöt is nehezükre esik kipréselni magukból.

Az önző segíteni "akarást" viszont nagyon elítélem.
Pl mikor a legkisebb dologért is pénzt kér tőled az illető. Mindezt lehetőleg úgy tálalva, hogy csak a legvégén derüljön ki ezen szándéka, hogy esélyed se legyen azt mondani, hogy köszönöm, de inkább nem.
Vagy amikor egy szívességért cserébe elvárja, hogy a rabszolgája legyél. Pl megkéred, hogy ha már úgyis a postán jár akkor dobja be a leveledet cserébe ő meg kb elvárja, hogy ingyen felépíts neki egy egész házat.

Két példa a közönyre:

Az Örsön történt, hogy egy vak férfi álldogált tanácstalanul az út szélén és senki sem állt meg neki segíteni. Az emberek arctalan tömegként kerülték ki és áramlottak el mellette. Odamentem hozzá és megkérdeztem, hogy mi a helyzet. Mint kiderült a villamoshoz akart eljutni. Karonfogva elsétáltunk a villamosig . Az egész jó ha max 5 percet vett el az életemből. Szerintem a mellette elhaladó emberek 90%-nak biztosan lett volna ennyi ideje.

De a másik eset is tanulságos. Szintén az Örsön történt. Egy hajléktalan próbált az aluljáró lépcsőjén lebotorkálni. Az egyik kezével a járókeretét, a másikkal pedig a korlátot fogta. Kb egy lépcső per perc sebességgel haladt.
Az emberek le se bagózták hanem mentek el mellette. Egyedül nekem jutott eszembe odamenni segíteni. Illetve nem csak eszembe jutott hanem segítettem is.

Mindkét esetben megkaptam az elvárt jutalmamat, egy köszönömöt. Szerintem ez nem túl nagy elvárás.

Persze mondhatjátok most, hogy nagyképű vagyok mert ezekkel a történetekkel "hencegek". De egyrészt szerintem ezzel nem lehet hencegni mivel ezeknek a tetteknek teljesen normálisnak kellene lenniük egy civilizált társadalomban és mint tudjuk, hétköznapi dolgokkal nem lehet nagyzolni. Legalábbis én még nem hallottam soha egy felnőtt embert sem pl azzal dicsekedni, hogy egyedül meg tudott kenni egy kenyeret.
Másrészt pedig az álszerénység is a hiúság egyik formája. Szóval nem fogom csak azért kozmetikázni a dolgokat mert valaki mögé képzelhet valamit a mondandómnak és hogy inkább (ál)szerénynek tűnjek miatta.

Folyt köv.

Hozzászólások

(#1) Huma


Huma
addikt

Nyílj meg!

Más véleményekre is kíváncsi vagyok szóval nyugodtan írhat bárki.

[ Szerkesztve ]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#2) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Én biztos vagyok benne, hogy sok pénzzel és nagy hatalommal épp ugyanilyen volnék, mint most. Mindenesetre nem normális. :)

(#3) Huma válasza Crystalheart (#2) üzenetére


Huma
addikt

Én is úgy vélem, hogy nem alakulnék át Mr Hyde-é. Persze mindenki változik valamennyit, ha nagy hatalom és pénz birtokába jut. Ez elkerülhetetlen.
Viszont egyáltalán nem biztos, hogy ez a változás negatív irányba történik. Lehet semleges vagy akár pozitív is.

Én pl nem egyszer kiértékelem magam. A gondolataim, a tetteim. Végiggondolom, hogy mit miért tettem és, hogy helyes volt e. Valamint próbálok tanulni a hibáimból. Amik nem feltétlenül hibák, csak ellenkeznek a világnézetemmel.
Egyszóval korrigálom magam ha letértem az általam elképzelt helyes irányról.

Szerintem ez a szokásom megakadályozná azt hogy én is olyanná váljak mint az emberek többsége.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#4) Crystalheart válasza Huma (#3) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Én pedig már most sem tartom egyetlen tettemről sem, hogy helytelen volna, vagy bánni való :) Sok pénzzel pedig csak kitárulna előttem egy csomó ajtó, melyek most még zárva vannak. Ennél megalomániásabb már milliárdokkal a zsebemben sem lehetek.

(#5) Eastman


Eastman
őstag

Miért van az, hogy a hatalmi pozícióban lévő személyek nagyon gyakran lekezelőek, beképzeltek...

Persze nem 100 ból 100 x, de a stressz és a túl nagy felelősséggel járó munkakörök tudnak ilyen tüneteket produkálni. Magyarul rossz helyen, rossz pozícióban van hősünk. A végzettsége megvan hozzá, de a stressztűrő képessége kevés hozzá.

...közismert tény, hogy a pénz és a hatalom az emberek nagy részét képes kiforgatni önmagából.

Egy hirtelen jöttel ki lehetne kerekíteni a mondatot.

Nem egy olyannal aki folyamatosan szapulta a főnököt, de ha én szóltam róla egy rossz szót akkor másnap már a főnök szájából hallottam vissza.

Okos főnök tart is ilyen csicskákat, figyeld csak meg. Legalább egy shitmixer sajnos kell a csapatba. Sajnos ez a kis magyar valóság. Hofi ezt anno nálam frappánsabban összefoglalta.

Jó pár olyan ismerősöm van/volt akik abban élték ki magukat, hogy kitalálták a hülye sztorijaikat amiből az sült ki, hogy olyan kemények...

Az a durva, amikor az írásod első részeben ábrázolt jellemvonások egy emberben találkoznak ez utóbbival. ...és én meg velük. Akkor menekülök.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#6) Huma válasza Eastman (#5) üzenetére


Huma
addikt

"Egy hirtelen jöttel ki lehetne kerekíteni a mondatot."

Való igaz, hogy ha hirtelen szakad az ember nyakába akkor az hirtelen változást eredményez. Azonban ha lassan csordogál akkor is van változás, csak lassabb.

De ezt amúgy már a gyerekeknél is igen jól meg lehet figyelni. Ha a gyerek mindent megkap és a szülők lesik minden szavát akkor ezáltal hatalomhoz jut a gyerek. Meg lehet nézni, hogy a gyerekek nagy része milyen jellemvonásokat vesz fel ennek hatására. Valóságos kis szörnyetegekké válnak.
A felnőttek nagy része pedig ezt a kis szörnyet kaparja elő a tudata egyik hátsó rekeszéből, ha megkapja ugyanazt a hatalmat amit a gyerek.

[ Szerkesztve ]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#7) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Volt itt korábban szó a logouton valahol az überelhetetlen embertípusról. Na az olyan, mint amit írtál, aki vetít ezerrel, de olyan szinten, hogy nála sohasem lehetsz jobb. :D Ilyen ismerőse kinek van? Itt lakik pár éve a határban egy tanyán egy ipse, tök egyedül (kiutálták már Mogyoródról), na az ilyen profi úgymond.

(#8) Eastman válasza Eastman (#5) üzenetére


Eastman
őstag

...szóismétlések nélkül. :B

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#9) Huma válasza Crystalheart (#7) üzenetére


Huma
addikt

Nekem van egy ilyen ismerősöm. Szerencsére inkább csak volt. Nem hiszem, hogy valaha többet találkozok vele.

(#5) Eastman:
Tudom, hogy elég gyakori jelenség a spicliskedés. Sajnos.
Ennek ugye van a legundorítóbb formája. Az amikor ő szítja a tüzet és utána, mikor nagy nehezen kihúz az emberből valamit ami alapot szolgáltat arra, hogy beköpje, azon nyomban rohan a főnökhöz.
Sajnos rengeteg rosszindulatú, aljas ember van. :(

Emiatt nagyon gyakran kiábrándulok az emberi fajból.
Mégis milyen faj az amelynél a rosszindulatú, jellemtelen példányok aránya több mint 50%?
Az biztos, hogy még csak hellyel-közzel nevezhetjük intelligens, civilizált fajnak magunkat. Hiába van rengeteg kitűnő ember, ha a nagy többség rontja az átlagot.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#10) #56230144


#56230144
törölt tag

Ismerek olyan Milliárdos apával rendelkező gyereket,akinek az apja mai napig az az ember maradt,mint aki régen (néhány éve) volt.A gyerek sem egy nagyarcu csávó,ugyan olyan Balkánszökevény ( :DDD ) mint én :DD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.