2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Vegánság

Írta: | Kulcsszavak: vegán . vega . növényi . étrend

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hello!

Az utóbbi időben elkezdtem érdeklődni a vegánság felől. Tudom, hogy sokan vérben forgó szemekkel ellenzik és tudom, hogy sokan ugyanígy védik ezt.

Én egyelőre kipróbálás alatt tartom a dolgot, viszont szeretném, ha kifejtenétek a véleményeteket róla, pro-kontra érvekkel, tapasztalatokkal.

Hangsúlyozom, hogy nem veszekedést szeretnék generálni, egyszerűen csak megvitatni a témát azokkal, akiket foglalkoztat, hogy mit visznek be a testükbe, húsevő és vegán-vega részről is.

Személy szerint véletlenszerűen került a szemem elé a dolog a YouTube böngészgetése közben, ahol aztán annyira leragadtam, hogy megnéztem két hosszabb előadást róla. Ne értsétek félre, nem szeretnék bárkit bármilyen irányba téríteni, viszont érdekességképp belinkelem őket, hátha mást is érdekel.

egyik
másik

Kizárólag arra kérlek titeket, hogy ha kifejtitek a véleményeteket, akkor azt kulturáltan, személyeskedés nélkül, rendes érvekkel alátámasztva tegyétek. :R

Lehet kicsit önzőn hangzik, de személy szerint engem nem az állatok ipari mértékű felhasználása sokkolt leginkább, inkább az, hogy ha az embert mint állatot vizsgáljuk, félretesszük az eszközhasználatot és mindent természetes formájában próbálunk fogyasztani, akkor sokkal inkább a növényi étrend tűnik nyerőnek. Nekem nehéz elképzelni, hogy a fogammal széttépek egy állatot (miután segédeszköz nélkül levadásztam) majd nyersen megeszem. Vagy esetleg azt, hogy a frissen született boci mellé leülök és rátapadok a tehén tőgyére. Mi vagyunk az egyetlen állatfaj a földön, ami hajlamos meginni más állat anyatejét. :F
Biztosan jó ez így? Várom a véleményeket!

Hozzászólások

(#1) merkucyo


merkucyo
(fanatikus tag)

Én egyértelműen a húsevők pártján állok, és végtelenül tiszteletben tartom azokat, akik ebben a kontextusban nem így állnak a táplálkozáshoz, mint én.

Nekem, mint a mezőgazdaságban jártas és aktívan dolgozó egyénnek a leginkább ambivalens feltevésem a vegánokkal szemben, az, hogy vajon tudják-e, hogy a háziasított állattok kb. 100%-a kihalna az ember nélkül, ugyan akkor ezek az állatok nemigen állnak a kihalás szélén, sőt.

Mellesleg csak érdekességként megjegyzem, hogy minden állat gond nélkül megissza a másik tejét, csak én még nem láttam macskát tehenet fejni…

Vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a kis heringgel !!

(#2) D1Rect


D1Rect
(PH! félisten)

Engem az bosszant, hogy meredeken zuhan a hús minősége.
Nem tudom bizonyítani, de ha 10 évvel ezelőtt megsütöttem a csirkemellet, szinte biztos vagyok benne, hogy több maradt mint most.
Ugyanannyi terméknek "magasabb volt a szárazanyag" tartalma.

[ Szerkesztve ]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#3) hNp88


hNp88
(fanatikus tag)

etikai okokból szeretnék vegetáriánus/vegán lenni évek óta, de sosincs meg hozzá a kellő akaraterőm még nekem sem.

pedig nem lenne rossz.

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions" || Villanyszerelés, gyorsjavítás, kivitelezés Egerben és környékén: fb.com/csazivillbt

(#4) buherton


buherton
(őstag)

Nehéz kérdés. Szvsz a teljes vegánság csak rosszat tesz az emberrel. Kell a változatos táplálkozás. Az persze más kérdés, hogy az ember alapvetően elég szívós és akár teljes egyoldalú táplálkozáson is el van elég sok ideig.

Hogyan tudom bizonyítani? Sehogy Legalább annyi cikk van arról, hogy milyen jó vegánnak lenni, mint amennyi azt mondja, hogy nem.

Egyet kérek. Ne akarj hitet téríteni. Alapvetően az ember nagyon hülye és valamit a fejébe vesz azt önigazolás végett másra is ráakarja erőltetni. Ne tedd!

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#5) snecy20 válasza D1Rect (#2) üzenetére


snecy20
(PH! kedvence)

Pedig elvileg szigorúbb a húsokra vonatkozó szabályzás manapság, mint 10 éve.

A globális illumináció az, amikor úgy bebaszol, hogy forog veled a világ.

(#6) Aweriot


Aweriot
(PH! kedvence)

Nem vagyok táplálkozásszakértő, orvos vagy dietetikus. Világ életemben húsevő voltam, szerintem már - már egészségtelen mértékben. Nem tudom, hogy az én étrendem, vagy egy vegáné a jobb, sok mindentől függ. Környezeti faktorok, pszichés állapot stb. és éppen ezért nem tartom jó ötletnek, hogy valaki egy fórumon nekiáll megmagyarázni, hogy mi a jó vagy mi a rossz. Szerintem a táplálkozás valahogy mindenkinek egy kicsit intim dolog éppen ezért nincsenek rá aranyszabályok.

Ha tényleg komolyan gondolod, kérd ki az orvosod tanácsát, hogy mit, mennyit és mikor egyél.

"mindenki egy kicsit neonak érzi magát amikor először végigpörög az orra előtt egy apt update/upgrade"

(#7) muszurkefal


muszurkefal
(fanatikus tag)

Egy februári disznóölés miatt augusztus közepéig vegán voltam. Anyám nagy örömére, mert nem tudott mit kitalálni nekem :P
Tapasztalat: semmi változást nem tapasztaltam a fél év alatt.
Tapasztalat 2: amikor visszaálltam a húsevésre, hirtelen kordában tarthatatlan energiám lett olyan 3-4 napig. Aztán megint semmi változás.

[ Szerkesztve ]

Origin: Laszas

(#8) hNp88 válasza muszurkefal (#7) üzenetére


hNp88
(fanatikus tag)

hja, disznótoron én is voltam egy szilveszter alkalmával - hát, úgy, hogy láttam előtte élve, nem nagyon akaródzott enni belőle :o néztek is furcsán az erdélyi vendéglátóink, mint valami űrlényre :D hát még mikor beközöltem, hogy antialkoholista vagyok, és én bizony se pezsgőzni, se pálinkázni nem fogok :DDD

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions" || Villanyszerelés, gyorsjavítás, kivitelezés Egerben és környékén: fb.com/csazivillbt

(#9) muszurkefal válasza hNp88 (#8) üzenetére


muszurkefal
(fanatikus tag)

Same here :D
Én a perzselés után ott is hagytam a francba az egészet. Menekültem vissza a szobámba. Pedig falusi gyerek vónék... de van olyan rokonom, aki úgy megsértődött azon, hogy eljöttem, hogy azóta se beszéltünk :DDD

Origin: Laszas

(#10) prolad


prolad
(őstag)

A vegánságról nem tudok túl sokat mondani, de én (és szerintem még sokan mások) nem a vegánokat vagy a vegánságot nem szeretjük és ellenezzük, hanem azokat a vegánokat, akiknek meggyőződése, hogy a vegánság az egyetlen járható út és ezt folyamatosan mások tudtára adják, ha kell, ha nem. És érdekes módon az utóbbi pár évben egyre több ilyen szélsőséges vegánnal találkozom, akik csak arra jók, hogy a vegánok rossz hírét terjesszék (pont mint a "femninisták" akik a feminuzmust rombolják, sokan csak a frusztrációjukat akarják így levezetni).

Amúgy szoktam néha én is vegán kaját enni, nem rossz, de a húst nehéz pótolni. Még úgy is, hogy a húsok (főleg a csirke, ami tele van vízzel) minősége mintha egyre gyengébb lenne.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.