2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva

Írta: | Kulcsszavak: Futro . S920 . mini pci-e . adapter

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Fujitsu Futro S920 (S26361-D3313-A1):

Előre szólok, hogy aki a kákán - az alábbiakban értsd: KK = kis költségvetés - is csomót keres, és találni is szokott, bele se kezdjen az olvasásba. Valamint a való életben sem szokásom néhány szavas tőmondatokban kommunikálni, úgyhogy hosszú lesz. A lényeg néhány mondat, de csak magában leírva nem lenne benne semmi szórakoztató. :)

A témaindító egy lopott mondattal összefoglalva: "Az S920 egy kibaszott svájci bicska :DDD" by [K2]

Ez most tisztelgés a részemről, nagyon sok ötletet, segítséget, tanácsot kaptam [K2]-től, amit ezúton is köszönök!

Kis előtörténet (kálvária 1.0):
A kálváriám majdnem kettő éve kezdődött, amikor elkezdtem kicsit frissíteni és racionálni a család használatában lévő informatikai eszközöket. E közben szembesültem vele, hogy a rendelkezésünkre álló netszolgáltatói sávszélességet nem használjuk ki. Hiába az olcsó optikai "gigabites" net, ha a szolgáltató a pppoe-t preferálja, az addig használt gyári router viszont képtelen a meglévő kb 900Mbps-os sávszélességet így natolni. Még a gyári firmware-rel sem, pláne nem az általam kedvelt openwrt-vel (hardver nat hiánya). Határozottan kis költségvetéssel akartam megoldani a problémát, ill egyébként is időszerű volt már külön választani az eszközöket a funkcióiknak megfelelően, így nekiálltam megfelelő routert keresni, az addig használt router meg majd jó lesz AP-nek. Elég gyorsan körvonalazódott előttem, hogy ez nem is lesz olyan egyszerű, az openwrt-képes gyári routerek kilógnak az általam definiált KK halmazból, tehát más irányba kell keresgélnem. Nézegettem mindenféle router boardot, mini pc-t, vékonyklienst, olvasgattam különböző teszteket, fórumokat. Akkor még nem is sejtettem, hogy az igazi kálváriám csak akkor kezdődik, amikor megakadt a szemem az S920-on, ami nagyon alkalmasnak tűnt a feladatra.

Kedvcsinálónak:
CPU: AMD GX-415GA (Kabini) - 4mag, 4x2MB L2, 15W TDP (prospektus)
GPU: Radeon HD 8330E (Kalindi) - max 4096x2160px/30Hz, 1920x1080px/75Hz
Chip: AMD Yangtze, AMD K16
RAM: max 16GB 1600MT/s DDR3L (Single Channel)
Az alaplapi főbb csatlakozók:
1db sata3 csatlakozó
1db mini sata3 (mini-PCIe foglalat, de szigorúan csak sata)
1db mini-PCIe foglalat, pcie x1
1db pcie x4-es slot
Van még usb3.0, usb2.0, displayport, párhuzamos port, 3 soros port, ps2,...

Ugyan nem mai gép, ám alapvetően ipari felhasználásra szánt az alaplap, így igen strapabíró, kis energia igényű, passzív hűtésű, szabványos mini-itx formátumú. Tud mindent amit akarok, és mégis olcsó. Erősen kockadizájn, a gyári talpak nélkül is stabilan megáll élére állítva, nem mondom hogy elsőrangú formaterv az előlap, de nem is ronda, sőt, a szolgáltatói bridzshez képest kifejezetten szép, és feltűnés nélkül jól elfér a nyitott TV szekrényben a mikroszerver mellett.

2x2GB rammal, 2GB ssd-vel, táppal, tokkal-vonóval 2022. június elején megérkezett, postával és minden mással együtt akkori árfolyamon 16eFt. 4eFt volt bele egy 2 portos hálózati kártya (útba esett, nincs más költség), és postaköltséggel együtt nem volt 2eFt a szalagkábeles riser, tehát 22eFt a végösszeg. Így a probléma megoldva, a költségvetés sem borult fel, és az openwrt is megmarad, nem csak a káposzta kálvária.
Az openwrt a 4 magos procival még 1GB rammal is szárnyal, a tárhely sem korlátoz, így kis túlzással nincs akadály. Több rammal pfsense, opnsense, routerOS is telepíthető, meg persze minden, ami fut 64 bites amd-n. (Win 10 pro is működik, de nyilván nem erre tervezték.)

Kálvária 2.0:
Nagyon bevált a kis gép, nem szokásom ömlengeni, és most sem fogok, de tényleg megszerettem. (Ahogy az openwrt-t is.) Első perctől felköltözött rá néhány bash script és a nyomtató megosztás, majd php, phpmailer, kicsit később a szünetmentes táp menedzsmentje, nemrégiben python is. Mivel van bőven hely, úgy tűnik tényleg nincs megállás. Némi bios állítással (rejtett funkció, segédprogram kell hozzá, de nem bonyolult), a pci sebesség felemelhető v2-re, tehát 5GT/s-re, így használom a saját gépemet is már jó ideje. Határ a csillagos ég, vagy a forint árfolyam, attól függ hogy épp melyik van alacsonyabban. Időközben több lan port is kellett, beépítésre került egy 4 portos gigabites hálózati kártya, valamint egy 1 portos 2,5Gb-es mini-pcie kártya, tehát az alaplapival együtt 6db gigabites csatlakozó van a gépben, ezek mind hibátlanul működnek. A netet is kihajtja a router, mármint amennyit ad a szolgáltató, vagy ha úgy jobban tetszik, amennyi pénzt szánok netre... (ugye a KK, amúgy is fiatal voltam még, kellett a pénz hálókártyára... ;) ) Ugyan még nincs 2 gigás net, de tervben már szerepel, tehát kéne több 2,5G-s csatlakozási lehetőség. Kínából lehetne rendelni 4x2,5G-s kártyát, de nem épp KK, mindennel együtt jelenleg 38eFt, és valahogy nincs meg a bizalmam rá, amúgy is túl egyszerű megoldás, tehát megintcsak olvasgatás, gondolkodás, meg az éjszakai fejtörésekhez némi rozé... :)

És itt jön a lényeg! Van az alaplapon egy tüskesor az opcionális lan/poe adapter számára. Jelenleg 60-70€ egy ilyen kártya, feltételezem, hogy nincs komoly kereslete, hiszen ez 2-3x annyi, mint maga a gép használtan. Azonban nagyon hamar rábukkantam egy görög fórumra, ahol említik, hogy ez a tüskesor gyakorlatilag egy szabványos pcie kivezetés, mármint a lényeges clk, rx, tx buszok vannak benne kivezetve. A szükséges infók és kellő bátorság összeszedegetése után ki is próbáltam. Különösen bátorság kellett, mert egy rosszul sikerült méricskéléssel egy alaplap már az elektronikai hulladékot szaporítja (nesze neked KK, de van eladó üres házam occcon :) ). Nagyon kellemetlen a mini-pcie foglalatra bármit is forrasztani, de végül is van pákám, pár évet gyakoroltam is, megoldottam, működik! ...majdnem! Mert már nagyon kicsi hálózati terhelésnél is megszakad a kommunikáció, watchdog egyből kedvet érez írogatni a logba pcie rx_tx hibát. Erre az első reakcióm a teremtő, valamint a családfája, meg némi anatómiai gondolatcsapongás. Második gondolat: az indulatos, ámde értelmetlen hülyeség már megvolt, pia most nincs, éjszakára megyek dolgozni és még aludni is szeretnék előtte, tehát illene komolyan foglalkozni a problémával. Egy 4 portos hálózati kártya közvetlen közelében egy erekre bontott szalagkábel végén lóg egy rossz alaplapról származó mini-pcie foglalatban valami kártya, az is szigszalaggal rögzítve. Még a gondolatban már emlegetett teremtőnek sem jutott volna ilyen felhasználás az eszébe, biztos vagyok benne, hogy a protokollt kitaláló mérnököknek meg pláne nem. Igen valószínűnek tűnt, hogy a pcie kommunikációt nem 10 centis, erekre szétbontott, ugyan nem jó hatásfokú, de mégiscsak antennaként működő szalagkábelre optimalizálták. Márpedig ebben a kis házban nagyobb elektroszmogot már csak úgy lehetne létrehozni, ha ezek mellé még beraknék egy kommutátoros kis villanymotort. Vagy egy kínai benzines aggregátort. Vagy egy teslatekercsre kötött kifordított esd kesztyűt. Tudom persze, hogy igazából az bundakesztyű volt, de abban nincs integrált antenna mint az esd kesztyűben, de már nagyon sok a csapongás, vissza a téma vezérfonalához. A filmekből meg mindenféle konteókból tudja a felvilágosult varázslóember, hogy kell tüzet csiholni kovakő és öngyújtó nélkül, meg még azt is, hogy a riasztók, mindenféle bombák, wifi, de még az 5G hatástalanítására is legjobb az alufólia! És tényleg! Ezek szerint nem volt teljesen félnótás az a Faraday sem, egy kis alufólia árnyékolás - meg még egy kis szigszalag az alufóliára szigetelésként - pont elégséges szűrést ad a stabil működéshez.

lspci releváns részei (sorrenben a 4 portos kártya, az alaplapi, meg a kettő 2,5G-s lan kártya):
01:00.0 Ethernet controller: Broadcom Inc. and subsidiaries NetXtreme BCM5719 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
01:00.1 Ethernet controller: Broadcom Inc. and subsidiaries NetXtreme BCM5719 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
01:00.2 Ethernet controller: Broadcom Inc. and subsidiaries NetXtreme BCM5719 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
01:00.3 Ethernet controller: Broadcom Inc. and subsidiaries NetXtreme BCM5719 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)

01:00.0 Ethernet controller: Broadcom Inc. and subsidiaries NetXtreme BCM5719 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
Subsystem: Broadcom Inc. and subsidiaries 4-port 1Gb Ethernet Adapter
Interrupt: pin A routed to IRQ 35
LnkCap: Port #0, Speed 5GT/s, Width x4, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s <1us, L1 <2us
LnkSta: Speed 5GT/s, Width x4

02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
Subsystem: Fujitsu Technology Solutions Device 11ff
Interrupt: pin A routed to IRQ 24
LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s unlimited, L1 <64us
LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x1

03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)
Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller
Interrupt: pin A routed to IRQ 40
LnkCap: Port #0, Speed 5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s unlimited, L1 <64us
LnkSta: Speed 5GT/s, Width x1

04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)
Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller
Interrupt: pin A routed to IRQ 42
LnkCap: Port #0, Speed 5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s unlimited, L1 <64us
LnkSta: Speed 5GT/s, Width x1

És készen is van a nagy mű, a gép forog, az alkotó meg pont nem pihen..., azaz kálvária 3.0:
Természetesen ez csak egy deszkamodell, hosszú távra valami kulturált és stabil megoldás kell, tehát elő a nyáktervezőt. Engem kifejezetten még egy lan csatlakozó izgat, ezért a tervemen ott a gyári opcionális RJ45 csatlakozó, de nyilván nem ez a lényeg, plusz egy pcie lehetőség bármire jó lehet. Pl sata port, wifi, vagy még egy 2,5G-s hálókártya :). A házi nyákgyártáson ugyan elgondolkodtam, de az smd mini-pcie foglalat miatt már nincs bennem annyi lelkesedés hogy nekifussak. Ilyen lábsűrűséghez a házi módszerek már nem feltétlenül elégségesek, úgyhogy kétoldalas nyák gyártatása mellett döntöttem. Minimum 5db rendelhető, ami némi várakozás után meg is jött. Forrasztás, ujjégetés, gyantapucolás, vizuális ellenőrzés, műszeres ellenőrzés, az időközben keletkezett sérülések megfelelő bekötözése, nagy levegő, és éles teszt!
Mivel egyáltalán nekiálltam írni, sejthető hogy a teszt sikeres lett. Legalábbis a pcie része, mert csak lan kártyával teszteltem, már nincs pcie wifi kártyám. A kínai 2,5Gbps-es kártya mindkettő példánya működik a kis gépben. Lehet hogy nem az eddig vásárolt verzió lesz a kedvencem, mert a max átvitel épp csak 2G, de ez van, valamit a KK oltárán is áldozni kell. Akárhogy is, ez nem egy steril laborteszt, hanem egy egyszerű hétköznapi kisvárosi este, és benne egy 60-as években épült félig vasbeton társasház minden közvetlen és közvetett zavaró hatását tartalmazza. Ugyan egymás mellett van a router meg a "mikroszerver", biztosan nem a kínai 1m-es cat6 utp (nem ftp, sftp, meg még számtalan árnyékolású) kábel a szűk keresztmetszet, de legalább bármikor megismételhető (ahogy nem is egy mérést végeztem, de lényegi eltérés nem volt).

Gigabit és 2,5gigabit iperf3 -c teszt:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bitrate
[ 5] 0.00-10.04 sec 1.10 GBytes 937 Mbits/sec receiver
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bitrate
[ 5] 0.00-10.05 sec 2.26 GBytes 1.93 Gbits/sec receiver

iperf3 -c -t60 -P1:
[ ID] Interval Transfer Bitrate Retr
[ 5] 0.00-60.00 sec 13.1 GBytes 1.88 Gbits/sec 5 sender
[ 5] 0.00-60.05 sec 13.1 GBytes 1.88 Gbits/sec receiver
iperf3 -c -t60 -P4:
[ ID] Interval Transfer Bitrate Retr
[SUM] 0.00-60.00 sec 13.1 GBytes 1.88 Gbits/sec 0 sender
[SUM] 0.00-60.04 sec 13.1 GBytes 1.87 Gbits/sec receiver
iperf3 -c -t60 -P8:
[ ID] Interval Transfer Bitrate Retr
[SUM] 0.00-60.00 sec 14.1 GBytes 2.02 Gbits/sec 0 sender
[SUM] 0.00-60.03 sec 14.1 GBytes 2.02 Gbits/sec receiver

A "vakon" tervezett 1.0-ás verzió:

Ha akad még 5-10 (ennél többre nem is számítok) hozzám hasonló "őrült", akkor gyártatok újabb adag nyákot. A végső ár erősen függ a darabszámtól, de indulásnak 5 darabbal számolva 2000Ft az üres nyákok darabja, kb ugyanennyi az anyagköltség is. Ha meg valakinek van a fiókjában, és beülteti magának a tüskesort, a pci-e foglalatot, meg a menetes távtartót a foglalatba kerülő kártyák rögzítéséhez, akkor ezek árával sem kell pluszban számolnia. Az RJ45 csatlakozó újabb ezres, ha valaki hozzám hasonlóan plusz lan kivezetést szeretne, de gondolom erre nem nagyon lesz igény. A panelt úgy terveztem, hogy AsiaRF wifi kártyát tudjon fogadni, a 3,3V-os táp leválasztható az alaplapról és erősebb külső táppal hajtható. Valamint az usb vonalakat is kivezettem a mini-pcie foglalatból, az S920-ban van is üres usb tüskesor, össze lehet kötni vele. A hirdetés itt: Fujitsu Futro S7xx/S9xx mini-PCIe adapter

Mindez csak azért, mert olyan jól néz ki a lan csatolók sora az openwrt webes felületén (LuCI):

Tehát a téma adott, ill. ha van egyéb felmerülő kérdés a Futro S7xx/S9xx gépekkel kapcsolatban, akkor igyekszem válaszolni, meg akad egy fórumtárs is, aki komoly tudást halmozott fel ezzel-, és a hasonló vékonykliensekkel kapcsolatban, de ő nem adta a nevét ehhez a színvonaltalan szösszenethez. Gondolom van még jónéhány sokkal nagyobb tudású ember is, csak őket nem ismerem, nem vagyok jóban velük, és nem írnak mindenféle hülye cikkeket, hogy megismerjem őket.
DE!
NEM vagyok szakértő, lehet hogy nem minden verzióra igaz amiket írok, és egyébként sem biztos, hogy mindent jól értek, vagy hogy jók az információim! Csak egy egyszerű műszerész vagyok, akit szórakoztat a megkopott fényű, kicsit - vagy erősen - lenézett, de még nagyon is használható régebbi "kütyük" életben tartása, újrafelhasználása.

A jelenlegi router állapot a 7db lan porttal:Utószó:
Időközben volt wifi kártyás teszt is, hibátlanul működik. Az alaplapi usb tüskesorral összekötve az adaptert, működik a kombinált wifi+BT kártya usb-s bluetooth része is.
Ha valaki "izom" wifi kártyában gondolkodik - pl.: AsiaRF AW7916-NPD - különösen ajánlott az adapter kártya használata, valószínűleg nem jó ötlet az alaplapi mini-pcie foglalatot terhelni az ilyen kártyák 3A-es áramfelvételével. Az adapteren lehetőség van "külső" paneltáp használatával biztosítani a szükséges áramerősséget.

Hozzászólások

(#1) [K2]

Ez a vonal se rossz, hogy el lehet ezzel a géppel menni egészen 6x2.5Gb + 1x1Gb -ig... :C (Tudom, a géped "csak" 2x2.5Gb + 5x1Gb)

"Sum ergo cogito; cogito ergo dubito" - Jonathan Hepburn

(#2) hmzs


hmzs
csendes tag

Ez messzire vezet, mert el lehet menni 5x1Gb + 4x2,5Gb portszámig, merthogy 2x1G-s mini-pcie kártya is létezik. Kérdés, hogy mennyit bír a "vas", merthogy a kínai kártyák gondolom erősen procira támaszkodnak.
Vagy lehetne csinálni normál pcie csatlakozós adaptert is, akkor másik házba szerelve az alaplapot, kettő pcie kártyát is tudna fogadni, megintcsak ezerféle variációs lehetőség.

Úgy gondolom, az a lényeg, hogy van egy darab 4 sávos, meg egy darab 1 sávos pcie 2.0 csatlakozás a mini-itx formátumú alaplapon, ilyenből nem sok van. (Én konkrétan egyről sem tudok.)

(#3) fatpingvin


fatpingvin
őstag

hát ez valami zseniális :D

azt kell hogy mondjam, ha lenne erre a vasra coreboot, már a nyomdokaidba is léptem volna. ennek hiányában egyelőre maradok egy x230-as alaplapnál, ugyanerre a célra.

báááár... a proci ebben jó alap, talán egy coreboot portolás is megfontolandó. csak kéne ennyi idő az életben :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#4) hmzs


hmzs
csendes tag

Kicsit kibővítettem a gép technikai adatainak összefoglalását, illetve időközben [K2] jóvoltából a wifi kártya is járt az adapterben, így ezt is hozzáírtam a "cikk"-hez.

(#5) hmzs válasza fatpingvin (#3) üzenetére


hmzs
csendes tag

Openwrt-n (és változatain) kívül nem próbáltam még más "spéci" oprendszert.
Illetve hogy nagyon pontos legyek, opnsense próbálkozásom volt, de fél nap alatt nem tudtam összekattingatni egy kb működő tűzfalat magamnak, így feladtam, elkönyveltem hogy hülye vagyok ezekhez.
Win10 Pro 21H2 (épp ez volt testeléshez telepítve egy ssd-re, csak bedobtam az s920-ba) 4GB rammal is egész tempósan bootolt, de a böngésző használatánál lehetett érezni, hogy kicsi a vas. 10 évig használtam HP N40l microservert Ubuntu server verziókkal gond nélkül, ha innen közelítek a kérdéshez, az s920 jelentősen erősebb hardver, tehát megkockáztatom, hogy némi kompromisszummal valami komolyabb sas/sata vezérlővel még nasnak is használható. Gondolkozom is ilyesmin, csak az N40l háza igen nehézzé teszi bármi más alaplap beépítését.

Tehát ha coreboot-ot akarsz, és meg is van a tudásod hozzá, akkor gondolkozz el a portoláson, mert ennél jobb ár/érték arányú gépet ebben a kategóriában nem nagyon találsz.
Szerintem a következő típus, ami hasonlóan használható, az az N5100 széria, de egyelőre nagyon nem ebben az ársávban játszik.

(#6) fatpingvin válasza hmzs (#5) üzenetére


fatpingvin
őstag

kereken zéró tapasztalatom van coreboot portolással, de hát el kell valahol kezdeni :) ez persze önmagában nem visszatartó erő, valahol el kell kezdeni. a proci elvileg jó kiindulási alap.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#7) xabolcs


xabolcs
őstag

:R

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#8) fatpingvin


fatpingvin
őstag

annyit agyaltam ezen, főleg hogy most elkezdtem futni a teljesen hülye köröket egy X230 alaplappal mint új router... vágjunk bele, láncainkon kívül mit lehet itt veszíteni.

megadtam magam, rendelek egyet én is és nekiállok annak a nyamvadt coreboot portnak :) a hardver eléggé hasonló a PCEngines APU2-höz, amihez meg már VAN coreboot, szóval... legrosszabb esetben marad a gyári vacak firmware.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#9) [K2]

A PCE lapon már Puma az APU, itt viszont még Jaguar. Külön jó, hogy a PCIe verziók is eltérnek, a Jaguar támogatja a 3.0-át is, ami mondjuk itt pont nincs kihasználva. (Se az ECC támogatás, mint ahogy a napokban ebbe belefutott HMZs kolléga...) :))

De azért sok sikert :DDD

[ Szerkesztve ]

"Sum ergo cogito; cogito ergo dubito" - Jonathan Hepburn

(#10) fatpingvin válasza [K2] (#9) üzenetére


fatpingvin
őstag

az APU2 boardon ugyanúgy Jaguar core proci van (GX-412TC), az APU1 pedig Bobcat.

igaz, van némi különbség, de a CPU rész nagyjából ugyanolyan (az érdemi különbséget szerintem az iGPU jelenléte okozza)

a gyakorlat majd megmutatja.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.