2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Vegetarianizmus, veganizmus vagy húsevés az egészségesebb!?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A vegetarianizmus alapja az öléssel járó étel alapanyagok elkerülése. Ez egyértelműen kizárja a hús fogyasztást. Viszont a tojás és/vagy tej illetve az ezekből készült ételek fogyasztását részben vagy teljesen engedi meg.
A veganizmus semmilyen állati eredetű élelmiszer fogyasztását sem engedi meg. Se tojás, se tej termék sem fogyasztható.

Most, hogy ezt tisztáztuk egyetlen kérdés marad. Melyik étrend a legegészségesebb a három közül?
Az egyszerűség kedvéért vegetarianizmust tekintsük tejet és tojást fogyasztónak.

A németek csináltak egy tesztet. A tesztre vállalkozó személyektől vért vettek a teszt előtt és után. A három hét alatt bekövetkezett vérkép változást figyelték. Az alanyok kivétel nélkül húsevőek voltak. A húsevőkhöz képest javulhatott vagy romolhatott a vérkép.

Szerinted melyik étrend volt a teszt nyertese?

Hozzászólások

(#1) dchard


dchard
veterán

A kérdés feltevés meglehetősen leegyszerűsítő, mert a vérképből nem lehet úgy általánosságban megmondani a hús evés elhagyásával hogy egyértelműen egészésgesebbek lettünk vagy sem. Ha valaki túl sok húst eszik, magas lesz a húgysav szintje, ha nem eszik, akkor csökkeni fog. De ettől még lehet egészségtelen. Tehát imserni kéne, hogy pontosan mely paramétereket mérték, mi volt az alapja annak, hogy valaki egészségesebb-e vagy sem?

De van egy ennél alapvetőbb probléma a vegán/vega vagy nevezzük aminek akaruj értenddel: az emberi szervezetnek szüksége van úgynevezett eszenciális aminosavakra, ezt középiskolában mindenki megtanulja bioszból. Namost ilyen aminósav komplexeket nem tudunk mesterségesen szintetizálni, ezekhez kizárólag állati eredetű fehérje által jutunk hozzá. Tabletta formájában is csak állati fehérjéből lehet kinyerni. Nem nevezheti magát egészségesnek, aki erről az alapvető fontosságú tápanyagról lemond.

De félre ne értsen senki: az emberiság túl sok húst fogyaszt jelenleg. Ez sem a szervezetnek nem tesz jót, és nem is fenntartható. Sokkal kevesebb húst kellene ennünk kollektíven. De a teljes lemondás legalább akkora ostobaság, mint a túlfogyasztás.

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2) totron


totron
addikt

A metabolizmus nem egy kétállású kapcsoló sarkos fogalmakhoz. Mérlegelés, mozgás és ismeret/önismeret kell, na meg nem visszaélés a kajával, úgy alapvetően, a divat alkotta táborok és oldalak kérdésköre csak ezek után jöhetNE, ha nem okozna mindenkor ostoba megosztottságot, felesleges rossz érzéseket és végletes táplálkozási szokásokat, röhejes önmegideologizálásokkal. Mert a birkaösztön/harc mindenkor fontosabb. Nem olyan nehéz ezt átlátni, miről szól, a tényleges egészségügyi vonzatok az első 2 mondat után rendszeresen elsikkadnak. Egészséges koromban is felcseszte az agyam a hangolhatóság ezen foka a táplálkozás témájába oltva, de most, hogy diétázni is kell eü. okok miatt, szívesen elásnám az összes hívőt, aki a valami mögé beállás/sodródás/tudatosan való NEMutánaolvasás okán lélegzik.

És ez csak pezsdülni fog, felfele, a megszorításokkal. Kívánok igazi problémákat, meg összefüggés-látást, akkor kevésbé terjed a horoszkóp szintű ige.

(#3) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog

A poszt szerint a németek csináltak egy tesztet.
Milyen tesztet? IQ tesztet? aids tesztet? terhességi tesztet? töréstesztet az alanyok autóival?
mp3 kódolások tesztjét különböző bitsebességgel?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) Rive


Rive
veterán

Az interneten mémmé gyalázott 'tesztek' védőszentje vajon ki :F :o

Először is, három hét az kevés is, sok is. Kevés, mert ezt igazából még vegán vonalon is ki lehet böjtölni fél lábon, fornetti pogival (háááát ;] ) és sárgarépával: ennyit jellemzően még kibír egy egészséges szervezet komolyabb bajok nélkül (szorulás, mint várható maximum). És akkor egy ilyen emberke valamivel gyengébb értékeket produkáló vérképe mit fog mondani a vegán étrendről? Semmit :N

Másrészt, három hét sok is. Ennyi idő alatt a legtöbb delikvens már mutyikajál, azaz: mire eljön a második vérkép ideje, a szumma változás már csak egy felborult étrend, nem pedig vegán vagy vega vagy bármi.

Ha rendes tesztet akar valaki, akkor az pl. egy katonai egység, egy hónapos kiképzéssel valahol a vadon közepén, dietetikussal. Utcáról beeső átlagjenő aki utána visszasétál az utcára - ez a semminél is kevesebb.

A húsevő/vega/vegán alapkérdést illetően: a legegészségesebb a változatos, semmilyen szempontból sem egyoldalú étrend. Ehhez közelebb esőt valamivel könnyebb húsevőként produkálni, csak ez ugye lustaságra csábít, és már kopogtat is a heti három rántotthús (ostyává klopfolva, vastag panírban, olajban tocsogósan :O ), meg a rendszeres reggeli péksüti (porcukros-barackos...)... Ugyanakkor: mivel odafigyelést igényel, egy átlagvega kajára fordított figyelme jellemzően több, mint egy átlag húsevőé. A vegán diéta meg már a nehezített fokozat, felkészületlenül belefogni ~ garantált hiánybetegség - viszont amennyi odafigyelést igényel, ha valaki rendesen csinálja annak várhatóan nem lesz gondja a kajával.

A környezeti lábnyomot illetően megoszlanak a vélemények, de: a túlzott húsevés és a divatkaják egyaránt a szélsőségekhez tartoznak, a helyi termésű kaják pedig jellemzően a legkisebb lábnyommal bírnak.

AZ etikai vonatkozásokkal meg mindenki birkózzon meg maga.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5) totron válasza Rive (#4) üzenetére


totron
addikt

Jó gondolatok és a beesős bekezdésre nagyon nagy plusz egy. De a nem divatozót (tradicionális átlagfogyasztót) ne tekintsük mindenkor és alapértelmezetten lustának ésvagy édesszájú-zsírimádó* elcsábulónak, ez egy fals szembeállítás. Arányaiban többen csinálnak hülyeséget magukkal vega vonalon, mint ahányan porcukorral indítják a napot vegyesétkezőkként (ami egy oltári butaság**). A kajával lehet, hogy nem lesz gond, de leírták fentebb is, hogy az állati eredetet hosszú távon nem lehet kipótolni érdemben, tehát bennük lesz a gond, pedig elvileg a saját testért történik az egész, de a valóságban csak az eszme nem sérül, jellemzően minden más hibádzik, csak ezt ideig-óráig elfedi saját maga elől is - akkor meg megint csak miről beszélünk. Szó se róla, általánosságban is van mit javítani, de ne legyenek illúzióink: a legtöbbeket csak súlyos kilátások térítik le a kitaposott útjáról.

*sokáig a zsír volt a mumus, de az érelmeszesedésért a szénhidrátok a felelősek, ez jön ki mostanában állítólag brit és nembrit tudósok tollaiból is...
**a legnagyobb szénhidrátbevitellel a legpörgősebb időszakban - ez ideális esetben délt-koradélutánt jelent - terhelhetjük a szervezetet, hasznosulása is olyankor a legjobb, egyébként hízlal és a cukorbetegség felé visz (nem, nem túlzom el). Hogy a reggeli hiperindításokat, mint glükózsziruppal operáló Nescafét vagy narancslevet ne is említsük.
De ugyanígy a végtelenül buta szélsőségekbe hajszoló divataktualitások is a cukorbetegség felé visznek, csak hát ez már nem jut el, mert a Szabó Péter szintű üzenet megy, a száraz valóság már nem csúszik lefele. Ahhoz már olvasni, összevetni is kellene, az meg már bonyolult. Meg lehet nézni hány IR-es nőci szaladgál ma. S nem, nem genetikailag jutottak el odáig. Turmixok, léböjt kúrák és egyéb okosságok, mint ultragyorsan felszívódó cukrok/szénhidrátok. Édességek zabálása önbizalomhiány foltozgatására, hülyegyerek-szint.

Szóval van miért haragudni ezekre a trendekre, még ha a művelői fel sem fogják mit cselekszenek saját magukkal és terjesztés lévén a környezetükkel. S ha eddig valaki azt hitte, hogy offtopikolok itt, nem: a szója inzulinkivétele egészen kiemelkedő, tehát a saját, nem újratölthető inzulintárát pusztítja vele az, aki eszi. Mert ugye a húspótlék. Az kell. Hogy valami annak látsszon. Mert a látszat nélkül nincs is buli. Képzavar, nem kicsi. Ha letette a húst, akkor ne variáljon. Elképesztő szintek - és népszerű szintek. Lehet akkor az életre szóló megkötésekbe (IR -> cukorbtegség) belesodródni, ha nincs többre sütnivaló. Aki azt érzi ezekre a sorokra most, hogy károgás, azt nem tartom vissza a hülyeségétől, már nem. Lehet persze ezzel is vitatkozni, de elegendő mértékben kikutatták, hogy tudható legyen. Mindenki kiválasztja magának a jövőjét. Nem árt az élethez az ész, a disztingválás képessége.

(#6) Rive válasza totron (#5) üzenetére


Rive
veterán

.. leírták fentebb is, hogy az állati eredetet hosszú távon nem lehet kipótolni érdemben...

Leírták - és milyen rosszul :(

Túl kellene már lépni végre ezen a sértődött húsevő öntudaton így, néhány százmillió modern vega/vegán és átfogó tudományos megalapozottság idején.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#7) Egon válasza Rive (#4) üzenetére


Egon
nagyúr

Korrekt hozzászólás. Kiegyensúlyozott étrend a kulcs szerintem is.
Kezdek leszokni a rántott dolgokról, helyette pl. kontakt grillezett csirkemell, ma pl. tojásleves és lencsefőzelék a menü, feltét nélkül.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8) totron válasza Rive (#6) üzenetére


totron
addikt

-

[ Szerkesztve ]

(#9) totron válasza Rive (#6) üzenetére


totron
addikt

Kezdődik. A metabolizmus nem vallás, az nem tudja épp milyen dili van. A sértődöttség mint olyan hogy jön a képbe?

(#10) Rive válasza totron (#8) üzenetére


Rive
veterán

Amikor valaki elkezd vega/vegán étrend iránt érdeklődni, akkor ~ az első, ami szembejön, az az fehérjeforrások és komplettálásuk (belefoglalva az eszenciális aminosavak témakörét is)

Amikor valaki ezek alapján akarja levezetni, hogy állati eredetű cuccok nélkül miért nem megy, az ma ~ ugyanaz, mint amikor valaki az ezeréves hidrogénezett zsírok (margarin) ártalmaival jön (amiket mára már ~ mindenhonnan is kitiltottak, nemhogy a margarinokból): annyit jelent, hogy vitaképtelen, fingja nincs a témáról, ráadásul ezt büszkén hirdeti.

Még, ha a vitaminokkal kezdtétek volna, az valamivel jobb téma. De nem, aminosavak :U

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.