2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hangcsillapítás házilag

Írta: | Kulcsszavak: Hangcsillapítás . szivacs . hangtompitás . néma

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy mai átlag asztali számítógép a melegedő alkatrászeinek (CPU,GPU,Chipset stb) hűtését ventillátorokkal oldják meg amik sokszor igen hangosak. Sokan ezzel nem foglalkoznak,mert ha például filmet néznek rajta vagy játszanak akkor a képi élmény vagy a játékra való koncentrálás elvonja erről a figyelmüket.
Azért sokan vannak rajtam kivül akiket ez igen csak zavar,főleg ha neteznek a géppel és az aztalon melettük pár centire dolgoznak a süvítő ventillátorok. Ki ne halott volna már egy VGA-ból kilépő hangorkánt amit a gyári stock hűtők ki tudnak adni vagy a winchesterek kerregö hangját amik hosszutávon igen edegesítöek lehetnek.
Sokan néma gépre törekednek,de ezt elérni nem is olyan egyszerű.
Megoldás lehet ha már eleve olyan gépet veszünk ami hangtalan,ilyenek például a mostanában egyre divatosabb integrált CPU-s ITXes alaplapok amik nagyon sokmindenre megfelelők,de komolyabb játékokra vagy egyálltalán nem lehet bőviteni,vagy annyiba kerülne az egész amennyivel nem sokunk rendelkezik :(
Másik megoldás lehet a vízhűtés föleg ha teljesen passzív radiátorral rendelkezünk és a winchestert is hangcsillapítós hűtődobozba tesszük.Ezzel elérhetjük a szinte teljesen hangtalan müködést de egy ilyen rendszer ár is elérheti egy kisebbkategóriás gép árát,ezért olcsóbb PCkhez ez sem költséghatékony megoldás.
Az hangos alkatrészeket külön-külön is hallkíthatjuk egy komolyabb ventillátorra cserélésével esetleg videókártyáknál passzív hűtöre cserélésével,és a winchesterek valamilyen rezgéscsillapításával is komoly eredményeket érhetünk el.
De a tapasztalat hogy bármennyire is törekszünk a néma gépre,átlag alkatrészekkel ez nem fog teljesen megvalósulni.
Legjobb megoldás ha gyárilag hangcsillapított gépházat veszünk! Ma már egyre több ilyen házat lehet kapni,némelyiknek az ára is elég elfogadható,de sokan csak ezért nem akarják lecserélni a szeretett,igényük szerint átalakított "Társkockájukat"
Magunk is elkészíthetjük a saját hangszigetelt gépházunkat otthon!

A következőkben azt fogom bemutatni hogy mindezt hogyan tudjuk otthon saját magunk megcsinálni.
Amire szükségünk lesz :
- Hangcsillapító szivacs.Ezt sokan tojásszivacsnak ismerik mert olyan a felület kialakítása mint a tojástartóé.
- Ragasztó.Erre a legjobb a Palmatex és kell hozzá való higitó is mert elég sürü maga a ragasztó.
- Ecset a ragasztó felhordásához
- Szélesebb cellux én 5cm széleset használtam a maszkoláshoz
- Nagy olló a szivacs vágásához,esetleg tapétavágó kés.
- Filc a szivacsra rajzoláshoz és egy vonalzó meg valamilyen méröeszköz.
Aki makulátlan munkát akar és nem sajnálja a pénzt az még használhat parafalapot vagy bitumenes lapot is a tökéletes felületi rezgéscsillapításra.

A minap érkezett a következö gépház hozzám.


Mint látszik rajta egy átlag olcsó gépház amiből szinte minden akadály nélkül áramlik ki az alkatrészek hangja.Semmi extra alkatrész nincs a gépben csak a gyári AM2-es CPU hűtő és egy Inno 8600GTS VGA hűtöventillátora.Sajnos az Inno nem törekedett túlzottan a halk hűtés kialakítására,leginkább ennek a hangja halatszódott a használatkor,de a gépház is eléggé rezonált a vékony lemezeknek köszönhetöen.
Ime egy kép a gép belsejéről (jó poros a gép,a CPU hűtőnek szinte szakálla van :D) :

Első lépésben teljesen ki kell üriteni a házat,minden alkatrészt ki kel csavarozni belöle,és nem árt az elölapot is levenni a további lépések miatt elövigyázatosságból.Sok gépháznál a tetörészt is le kell szerelni,egyébként a 5.25-ös rekeszek miatt nem tudjuk a tetőt kihangcsillapítózni.Szinet mindegyik háznál ezt gyárilag szegecseléssel oldják meg,ilyenkor a szegecseket le kell furkálni.
Második lépés volt a leszerelhető oldalburkolatokhoz érintkező részek rezgéscsillapítása.Én ezt öntapadós textilszallagal oldom meg,ez elég vékony hogy utána minden nehézség nélkül vissza lehessen csúsztatni az oldallapokat.

Sokaknak ez az max 1mm vastag anyag kevésnek tünhet,de a célnak böven megfelel.Magában ez hangot nem szigetel,de a leszedhető oldalburkolatok esetleges rezgéseit nem adja tovább a háznak és onnan sem fog a szélén rezgéseket átvenni.

Ha a ház minden alkatrésze elöttünk van külön-külön akkor jöhet a méretezés.A gépház aljába és tetejébe teljes felületre számolhatunk szivacsot,de a leszedhetö oldalburkolatoknál kisebb szivacs kell mint a teljes felület.Úgy kell méreteznünk hogy a szélein ahol hozzáér a gépházhoz oda ne kerüljön szivacs egyébként nem tudjuk majd visszatenni öket,és arra is gondolnunk kell hogy a levételnél el kell csusztatni és ezt a távolságot is le kell számitanunk a szivacs hosszából.
Ha minden lemértünk és felirtunk akkor ezekel kirajzoljuk a szivasctáblára és ollóval vagy tapétavágóval kivágjuk azt.

Ezekután jön a maszkolás.Széles celluxal vagy bármilyen öntapadós szalaggal letakarjuk azokat a részeket amiket men akarunk beragasztózni.Ezzel kontúrt adunk majd a ragasztó felkenésénél,és sokkal esztétikusabb ha a ragasztó nem látszódik,csak ott legyen ahol a szivacs van.

Ha mindez megvan akkor jön a munka büdös része a ragasztás.Ezt a müveletet már nem végezhetjük bent a szobánkban hanem valami jól szellözött de nem túl hideg helyet válasszunk.Vidéki gyerek vagyok,nálunk erre a legjobb hely a kazánház,ott félig nyitott ajtó melett megfelelö a szellőzés és most télen a fűtés miatt elég meleg is van.Arra azért ügyeljünk hogy a ragasztó és a higítója fokozottan tűzveszélyes! Doányzás ragasztózás közben szigorúan tilos!
A Pálmatext alapban elég sürü,a szivacsot ilyen sürüségben nem jó bekenni vele,na meg nem is olcsó ragasztó.
Higítsuk fel a higítóval kb fele-fele arányban,olyan állagú legyen kb mint a palacsintatészta és ezt kenjük fel a szivacsra.

Sajnos a vaku miatt nem adja vissza a kép a valóságot teljesen.Nem fontos teljes felületen bekenni ragasztóval,de a szélein igen és nem árt átlóban is kenni egy-egy csíkot.
Ha a szivacsokkal végeztünk akkor be kell kenni a fém felületeket is.Ezekre célszerübb a ragasztót kicsit tovább higítani a könyebb felhordás miatt,a fém úgysem szivja be a ragasztót mint a szivacs.

Ha minden alkatrészt bekentünk ragasztóval és a kezünk is ragad mindenhez akkor nem használtál kesztyűt és ebből most tanultál is :D
Várjunk kicsit a ragasztóval,had száradjon.A szivacson nehezebben szárad a ragasztó ezért célszerübb azt elöbb bekenni.Ha már mindkét felületen kellöen száradt az anyag akkor szépen helyezzük a szivacsot a helyére és jó alaposan nyomkodjuk rá,Nagyobb felületeken nyugodtan megcsapkodhatjuk teli tenyérrel.A nedves szivacsnak megvan az az elönye hogy kicsit nyujtható és tömöríthető ezzel rendbenhozhatjuk ha nem megfelelöen szabtuk ki.
Nem feltétlenül kell utólag lesúlyozni a szivacsot a száradás idelyére,ha jó lett a ragasztózás akkor rögtön odatapad.

Ha valaki maximalista akkor minden felületet beszivacsol a gép belsejében.Lehet én maximalista vagyok én még az ilyen kis alkatrészeket is leszigetelem :)

Amíg a ragasztó nem szárad meg teljesen addig meg is marad a jó kis higítós szaga,ezért rögtön ne vigyük be a lakásba,célszerü 1órát hagyni száradni.Ha megszáradt akkor eltávolítjuk a maszkoláshoz használt celuxot és kész is!
Ezekután már csak össze kell szerelni a házat és élvezhetjük is :K
Ennél a háznál ez igy néz ki :


Hangsúlyozom hogy ez a PC nem az enyém! A tulaj külön kérése volt hogy cseréljek benne alaplapot ezért eltérö az elsö a késöbbi képeken.A kábelozás nem az erösségem,na meg sem a ház sem a kábelhosszak nem túl barátságos az eltüntetésben,ezért néz ki ugy ahogy.
Nekem fö profilom a szivacsolás,azt rendesen meg is csináltam,a többi inkább a tulaj dolga.

Összegzésképpen elég halk lett a ház,söt még került is bele egy 12cmes ventillátor az elölap mögé és egy 8cmes a hátuljába,de ezekkel együtt is halkabb lett a gép mint amikor hozzám került.
Annyit tudni kell hogy tökéletes hangcsillapítást úgy érhetnénk el vele ha nem lenne egy nyilás sem a házon,de a ventillátorok és a lehetö legkevesebb légnyilás miatt ez lehetetlen.Ahol a levegö kijön ott a hang is!
Szóval tökéletes néma gépet ventillátoros hütésnél ezzel sem fogunk elérni,de sokat halkíthatunk ezzel a módszerrel.

Kiegészítés :
Ha valaki nem szivesen szenvedne ezzel a ragasztásos módszerrel akkor van pár más módszer is,igaz azok annyira nem tartósak,de megefelelöek.
-Forró ragasztópisztolyal .Ennek megvan az az előnye hogy nem büdös,lakásban is lehet vele dolgozni,de ez sem bontható utólag,és elég vicces amikor az emberre tekeredik a pókháló :D Kisebb felületekre egész jól használható megoldás!
- Kétoldalú ragasztószalaggal.Sajnos elég drága és sok kell belöle.Tapasztalat hogy ha nem elég széles akkor egy idő után elenged,nagyobb felületeknél elég nagy az esély rá.
- Öntapadós fémtüskével. Ezzel egész jó eredményeket érhetünk el,az öntapadós része a nagy felületnek köszönhetöen(5x5cm) elég keményen áll a helyén és utólag bontható,nem marad semmi nyoma.Hátránya hogy csak nagy felületü szivacsot tudunk rögziteni vele és a tüskék közt lebeghet a szivacs.

Hozzászólások

(#1) zozz12


zozz12
tag

Üdv!
Jó kis cikk lett, tetszik. Lenne pár kérdésem: muszály szétszedni a gépet? Én tuti nem fogom szétszedni, félek hogy a vadonat új (de kissé hangos) gépemnek bármi baja lesz. Másik, ennek a szigetelős megoldásnak mennyi haszna van? Kb. hány dB?

:R

(#2) 14adam


14adam
addikt

én kétoldalú ragasztóval csináltam. hát úgy nagyon rossz volt 2-3 naponta kellet visszanyomkodni. Meguntam aztán inkább kiszedtem a gépet aztán most az asztalon van. Meg mindig cserélgetem az alaplapokat vagy tápot,tehát akkor biztos,hogy leverném :U

De remek cikk lett

[ Szerkesztve ]

(#3) zH.


zH.
senior tag

szép munka. :)

just be

(#4) Tv


Tv
senior tag

Kniáncsiságból lehetett volna egy összehasonlító mérést végezni, hogy mennyivel lett nagyobb hőmérésklet a gépházban így, mert tuti hogy melegebb lett, csak kérdés, hogy számottevő mértékben vagy sem. Bár mivel, amint írtad is más alaplap csere is volt, nehéz lenne a korrekt összehasonlítás.

(#5) Ghandi válasza zozz12 (#1) üzenetére


Ghandi
aktív tag

Sajnos valamennyire muszály szétszedni a gépet egyébként a kábelok és pár alkatrész nagyon zavaróak lehetnek a szerelésnél.Én az elövigyázatosság miatt szoktam totál szétszedni a gépet,nem szeretnék semmit sem megsérteni vagy összeragasztózni a munka alatt.Persze kérdés milyen a házad,némelyikben jól lehet dolgozni,de amint irtam nagyon soknak a tetö részét le kell szedni,egyébként nem tudod oda betenni a szivacsot az 5.25-ös rekeszek miatt.
Probáltam dB-t mérni,csak eszközt hiányában ez meghiusult.Vannak programok amik elméletileg erre valók,a gyakorlatban semmi hasznát nem vetem.

Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

(#6) Ghandi válasza 14adam (#2) üzenetére


Ghandi
aktív tag

Ne is mond! Irtam is a kiegészités részben a cikk legvégén ezt a problémát.Az egyik "ügyfelemmel" nagy vita alakult ebböl.Hallani sem akart arról hogy ráragasszam a szivacsot mert egyik ismeröse szerint....bla,bla,bal,a fémtüske nem tetszett neki,és szerinte a kétoldalú ragsztószalag nagyon jó! Hozott is valami spécit mert ez tuti! Mondtam neki hogy mi lehet a probléma vele,ö erösködött hogy az kivan zárva hogy ez elenged.Jó!
Megcsináltam neki úgy,erre kb egy hét mulva jött a reklamáció hogy lejön a szivacs!
Nem füznék hozzá semmit.
Én nem ajánlom senkinek sem a kétoldalú ragasztószalagot!

Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

(#7) Ghandi válasza Tv (#4) üzenetére


Ghandi
aktív tag

Összeségében jobbak lettek a hőfokok,de ehez az is hozzátartozik hogy be lett téve egy 12cm-es ventillátor is a házba ami pont a viyókon keresztül nyomja be a levegöt,ráadásul a vinyók ICire passziv alu blokkokat tetem.Ezek elötte elég melegek voltak,igy teljesen normál hőmérsékletüek lettek.A CPU és a chipsett totál normál hőfokon dolgoznak de ugye ez egy uj alaplap.

Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

(#8) zozz12 válasza Ghandi (#5) üzenetére


zozz12
tag

Értem! Nem lesz ez a szivacs egy idő után full poros? Ha igen ki lehet/kell tisztítani? Tényleg hallhatóan halkabb a gép ezekkel a szivacsokkal? Csak szivacsot használsz? Egy gép komplett "beburkolása" mennyibe kerül nálad?

:R

(#9) föccer


föccer
nagyúr

Én, ha nekiállok beszivacsozni a gépet, akkor PVA ragasztót használnék. Igaz, hogy lassabban szárad, mint a palmatex, viszont sokkal könnyebb vele dolgozni. Nem kell hígítani, és "csőrős" tubusban árulják, amivel nagyon könnyen lehet felvinni a felületre. Kinyomod, és utána egy kartonlappal, elhúzod. Nem kell hígítani, nem kell pamacsolni. Száradás után ugyan olyan tartós lehet. Igaz teljesen sima fém felületen még nem próbáltam, de elvileg, ha le van tisztítva (nem poros, zsíros, vizes), akkor ugyanolyan jónak kell lennie.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#10) Ghandi válasza zozz12 (#8) üzenetére


Ghandi
aktív tag

A szivacson is megáll a por ugyan úgy mint bármilyen más alkatrész,jó ha az ember porszürőt rak a ventik elé! De nem kell megilyedni ha poros lesz,süritettlevegövel ugyan ugy le lehet fújni róla,vagy porszivóval tisztitani.Ha a teljes házat kiszivacsolod akkor hallható lesz a külömbség.Én nem csak szivacsot használok hanem öntapadós textilszalagot is és ha kell bitumenes lapot is.
Sajnos egyenlöre leálltam a házak szigetelésével,a munka és a család nem engedi meg sok a dolgom mostanában,valójábannem is tudom miért adtam a fejemm rá.Kb fél nap alatt kész egy gép ebben benne van a szét,összeszerelés is,ha valakinek nincsen tapasztalat akkor ez lehet egy nap kb.Amig csináltam addig ház nagyságától függöen 3500 max 4500Ft volt anyaggal munkadijjal az egész.
Most már csak szivacsot,tüskét árulok és ha kell irásban tudok segiteni.

Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.