2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Agyon-szarrá ver mindent brutalizátor mk I.

Írta: | Kulcsszavak: Voodoo . Retro . Socket7

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Minden PC gamer álmodozik róla, hogy egyszer legyen egy kompromisszumoktól teljesen mentes gépe és aggodalom nélkül ugorhasson bele bármilyen játékba... szóval repüljünk is vissza az időben. Pontosabban egy alternatív idősíkra, ahol a családunk lottómilliomos. Épp az 1996-97-es tanévet tapossuk, elsős általános iskolás vagyok, jól ment az első félév és közeleg a szülinapom, így hát a szüleim azt mondják, hogy legyen mivel elrontani a bizonyítványt, vesznek nekem egy új számítógépet, a valós történelemmel ellentétben nem valami fél évtizedes 386-ost "a gyereknek játszani jó lesz" alapon, hanem egyszerűen rábökhetek bármire, ami tetszik, az ár nem számít.

De hogyan is építeném meg azt az álomgépet, amire a következő egy-másfél évben irigykedve néznek majd az osztálytársak, mielőtt reménytelenül elavul?

Kezdjük az alapoknál

Alaplapnak úgy gondolom Gigabyte GA-586T2 lesz a leginkább ideális (bár kicsit fiatal, a BIOS 1997 novemberére datálja magát). Egy olyan alaplap, amire majd a jövőben úgy hivatkozunk, Super Socket7. Mindet tud, ami manapság elvárható, és még annál is többet. A kötelezőkön kívül már megy ATX táppal és fogad SD-RAM-ot, az alaplapon van PS/2 és USB header, így csak breakout kábel kell hozzájuk, nem külön vezérlőkártya és a 430TX hivatalosan akár a 300MHz-es AMD K6 procikat is támogatja majd, nemhivatalosan pedig annál még gyorsabbakkal is elboldogul.

De ne szaladjunk annyira előre, ezek a procik még nem léteznek. Létezik viszont Az Intel Pentium 200MHz-es új csúcsprocesszora MMX utasításkészlettel (a 233MHz még csúcsabb lenne, de vegyük úgy, hogy nem volt a boltban :D )!!! Ezt megtámogatandó pedig, ha már a pénz úgysem számit, nem 32, nem is 48, hanem nem kevesebb, mint 64MB 100MHz-es SD ramot választok.

Shine On You Crazy Diamond

Mivel játszani akarok, kell egy jó grafikus kártya is. Az elmúlt egy-két évben elkezdett terjedni ez a hardveresen gyorsított 3D dolog, és hallottam, hogy van az S3 Virge, amire valamiért csak 3D lassítóként hivatkoztak a boltban, én pedig gyorsat akarok, meg az a másik, amit a boltos gunyoros tekintettel Matrox Mistake-nek nevez. Nem tudom, mire utalhat, még 2 évig nem fogok angolul tanulni. Viszont van ez az új gyártó, most dobta piacra a második grafikus kártyáját, ami már véletlenül pont 3D gyorsító, az Nvidia Riva128 nem kevesebb, az eladó a Diamond Viper V330 változatot ajánlja, nem kevesebb, mint 4MB SGRAM-mal.

Maximum Game

Van egy másik gyártó is, amiről mostanában sokat hallottam, valami 3Dfx. Állítólag valami profi hollywoodi cégeket kiszolgáló gyártóból kivált mérnökök alapították, aminek a korábbi termékein olyan filmeket csináltak, mint a Terminator 2 (amit még nem láttam, mert túl kicsi vagyok) és a Jurassic Park. Na ha dínók vannak a dologban, akkor nekem ez kell a gépembe! Igaz ez még csak a gyártó első terméke, valami Voodoo, mint azok a zombis varázslók. Ha mégsem teljesítene úgy, mint ahogy remélem, még mindig ott a Riva. Az eladó le is tesz elém egy Guillemot Maxi Gamer 3D feliratú dobozt. Azt írja ennek is 4MB EDO memóriája van, de tényleg van itt valami vudu mágia, mert az eladó szerint az a két böhöm nagy chip, ami rajta van, az egyik valami frame buffer, a másik meg egy textúrázó egység és mindkettőnek 2-2MB dedikált memóriája van, ami közvetlenül nem átjárható. Engem nem érdekelnek a részletek, csak járszani akarok!

Master Blaster

Már 1997-et írunk, manapság már nem luxus, hogy a számítógépek tudjanak hardveresen gyorsított hangot, úgyhogy nekem is kell ilyen. A drága cuccok között meg is akad a szemem valami több mint 30 centi hosszú szörnyetegen. Még nagyobb, mint a Voodoo, pedig már az sem volt kicsi. Azt írja Creative Sound Blaster 32 CT3670. Tetszik, a kosárba vele. Mivel van rajta két üres memóriafoglalat és eddig minden kártya 4MB-os volt, hogy ne tátogjon üresen, ez is kap 4MB SIMM RAM-ot. Így már a MIDI soundfontokat is lesz hol tárolni és igazi egyedi hangzást adhatok a játékaimnak.

Where do you want to go today?

Mivel nem csak magammal akarok játszani... ezt a kifejezésemet az eladó valamiért megmosolyogta... úgy gondoltam, jó lenne beszállni az internetbe. Amúgy is van pár osztálytársamnak is gépe, majd Quake-ezhetünk együtt is, csaphatunk lan partikat meg ilyesmi. Az eladó ezúttal egy 3Com EtherLink XL kártyát ajánlott. Azt mondta, ez a legjobb a piacon. Minden támogatja, gyakorlatilag a gyártó termékei szabvánnyá váltak, továbbá aktív hálózati vezérlőről van szó, vagyis az olcsó vackokkal ellentétben saját processzora van, így hálózati játéknál nem terheli a processzort. A 10Mbps adatátviteli sebesség pedig mindenre elég, így még nagyobb előnyben leszek a barátaimmal szemben. Lehet, hogy megútálnak, de megéri!

A sallang

Hogy legyen honnan telepíteni a játékokat, válaszottam egy TEAC DT-516E típusú CD olvasót, hogy legyen hova telepíteni a játékokat, egy JST Champ C1300-2AF típusú 1,3GB-os merevlemezt, és egy ASTEC SA202-3545-2288A típusú 200W-os tápegységet. Kinéztem, hozzá egy esztétikus házat szegmenskijelzővel, hogy mindenkinek a képébe virítson a processzor sebessége, aki megközelíti. Illetvve még dobtam bele egy 3.5"-os és egy 5.25"-os floppy meghajtót, mert csak.

3 órával később...

Hazaérkezve apávan gyorsan össze is szereltük a megvásárolt alkatrészeket. Sikerült jó házat választani, könnyen szerelhető full ATX ház, kényelmesen elfér benne minden, miközben nem nagyobb, mint a sima microATX házak. Összeszerelés után pedig jöhetett az új Microsoft Windows 95 telepítése.

Utószó

Bár nagyon élveztem a munkát ezen a projekten, sajnos még nincs teljesen kész. A házzal együtt járó táp eléggé noname volt, nem bíztam volna rá egy ilyen értékes konfigot, így kerestem egy megbízhatóbb modellt abból az időszakból. Ez lett az Astec, viszont ennek nincs tápzsinórja a szegmenskijelzőhöz, így egyelőre kénytelen vagyok elfogadni, hogy az sötét. Ha időm engedi, csinálok majd hozzá egyet. Ami a merevlemezt illeti, formázás közben rá kellett jönnöm, hogy túl sok rajta a szektorhiba. Egy kb. 755MB-os partíciót még megtűr magán, de ha így is úgy is cserélnem kell, akkor amíg megtalálom a megfelelő darabot, egy Compact Flash adapter és egy 4GB-os memória kártya tölti be a szerepét. Az egész koncepció lényege egy az utolsó csavarig periódus korrekt csúcsgép 1996-1997 fordulójáról és bár még van vele egy kevés munka, mivel már funkcionálisan kész van, úgy gondoltam, megosztom veletek egy bejegyzés formájában.

Nektek van olyan álomgépetek, amire mindig vágytatok, de sosem építettétek meg?

Tervezitek még? Esetleg inkább újjáépítenétek a gyerekkori igáslovatokat? Írjátok le kommentben, szívesen olvasnám!

Galériáért klikk ide!

Köszönöm a figyelmet, sziasztok!

Hozzászólások

(#1) zotyesz66


zotyesz66
őstag

Hát még szerencse, hogy nem raksz 256 MB RAM-ot abba a TX-es lapba, ahogy manapság szokás. Csak éppen nem tudja cachelni és lassabb lesz, mint 64 megával.
Nekem nem jutott TX, csak helyette VXPro, viszont abban is van Asus V3000 Riva128 és Voodoo1 is.

(#2) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Zsír, kéne! Mondjuk nekem kicsit később K6-350 volt :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#3) domos


domos
senior tag

Menő nagyon! Anno nekem is nagyon sok minden kimaradt, szerencsére manapság mindenből a csúcs van. Amit nagyon szívesen összeraknék az valami core2quad GTX8800 Ultra cucc lenne, de szerintem alig lenne használva. Illetve amire nagyon vágyom még az egy thinkpad w700, volt egy de én hülye eladtam.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#4) Lars


Lars
őstag

Ebben az időben nekem egy AMD 5x86-osom volt 133 Mhz-el, semmi 3D meg ilyenek. Még javában Dosoztunk, windowst csak akkor indítottunk, amikor nagyon kellett valamire :D
Egyébként meg is építettem később ezt az 5x86-ot újra, igaz nem pont úgy, picit több a ram benne ( nekem 8 volt eredetileg, most meg 32 van benne ) meg a winyó helyett sd kártya van háttértárnak.

Íme a vas :D :

(#5) Foglalt név


Foglalt név
addikt

Ez nagyon kerek lett :C

(#6) Krugszvele


Krugszvele
senior tag

ASUS TUSL2-C meg valami tualatin pentium. hozzá persze egy voodoo3 és egy gravis PNP. Lehetőleg 512 megabájt ram, mert annyit támogat max. és ezen már ment a windows 98
V8M97 f9cvj cqrj8 8cjb3 b7pt8
még megy fejből a telepítőkód:D

(#7) hcl válasza Krugszvele (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az későbbi fullfull :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#8) zotyesz66 válasza Krugszvele (#6) üzenetére


zotyesz66
őstag

TUSL2-C-ben sosem fog menni a Gravis, mert nincs rajta ISA slot.

(#9) Krugszvele


Krugszvele
senior tag

Na, tényleg, viszont azon már volt integrált! Vagy az ABIT BH-6 volt, amiben volt integrálva! A két korabeli csúcslap :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.