2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

Szellős ház és annak evolúciója!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Az ok amiért az egészet csináltam nem más mint a pénzhiány! :DD Történt ugyanis, hogy anno megláttam az antec skeleton nevű gépházát amibe rögtön bele is szerettem. Mivel ára akkor is és ma is nagyon magas, így elhatároztam, hogy építek valami hasonlót, minimál költségre korlátozva a hozzávalókat. A legolcsóbb megoldás a fa volt. A koncepció hasonló volt a skeletonéhoz, valami kis alapterületű, jól szellőző, és adott esetben könnyen hurcibálható megoldást akartam építeni.

Rev. 1.0

Végül úgy döntöttem, hogy az alaplapot Én is fektetett állásba helyezem, sőt, annak a mérete fogja majd az egész "ház" méretét meghatározni! Így hát az akkori alaplapom, egy Asrock ConRoe1333-DVI/H lett az alap méret. Mivel a táp, hdd, odd, stb. alkatrészeknek is kellett helyet biztosítani, de a hosszúságát ill. szélességét nem akartam megváltoztatni ,logikus lépésnek tűnt az emeletes kialakítás gondolata.

A gép elrendezése tehát a következő képpen nézett ki: alaplap, fölötte a winyó és a táp, afölött pedig az optikai meghajtó. Nem volt más hátra mint, hogy beszerezzem a szükséges falapokat és az összerakáshoz pár kelléket. A lapokat méretre vágattam, és a helyi csavarboltban vettem L-alakú pántokat, valamint sok-sok facsavart. Az alaplapot tartó lapot középen kivágtam és betettem egy 12cm-es ventit ami a lap felé fújta a levegőt. Természetesen az alaplap nem közvetlenül feküdt fel az alsó falapra hanem kb. 2cm-rel magasabban helyezkedett el, mely távtartók segítségével volt megoldva. Így az alaplap felé fújt levegő távozni tudott a hézagok között. A winyót valahova oldalra akartam elhelyezni, mivel ott még elég sok hely volt parlagon. Fel is rögzítettem az egyik tető tartó „oszlop” oldalára. Utána jött a táp elhelyezésének kérdése. Végül a Hilti-szalag mellett döntöttem, mert más elemek beszerelése egyrészt macerásabb lett volna, másrészt volt itthon Hilti-szalag. :))

Nem volt más hátra mint a hordozhatóság megoldása. Erre a célra is Hilti-szalagot használtam, de egy kicsit robosztusabb kivitelben. Meghajlítottam, kézre álló markolat formára, majd körbetekertem bringa belső gumijával, hogy jó legyen a fogása! :DD Az is lett!

Persze nehéz lehet mindezt így elképzelni, szóval jöjjenek a képek, amik sokkal prezentatívok lesznek mint az a sok locsogás ami eddig volt….

A táp rögzítése:

Az alsó venti működés közben:

Majdnem kész állapot:

Mint minden művész, vagy mester ember, (bocs, a szerénytelenségért :)) ), végül Én is megváltam művemtől, eladtam egy fórumtársnak, aki talán a mai napig használja is! :R Sajnos a végső állapotát már nem érte el a házikó, tervben volt még ugyanis egy festés. Na, de később jött a folytatás, hiszen érlelődött bennem a Rev. 2.0 :K

Rev. 2.0

Tudni kell még rólam, hogy nem tudok túl sokáig egy bizonyos hardver „csomag” mellett megmaradni. Mint mindenki Én is vágyom az új dolgokra, így kb. egy éve újra gép építésbe kezdtem, és a gépház költségét megint csak spórolósra akartam venni. Az új konfig a következő volt:

Alaplap: Asus M4A89GTD Pro
CPU: Phenom II X6 1075T 3Ghz/mag
RAM: GeiL BlackDragon 8Gb DDR3 1600mhz
VGA: MSI GTX 480 Twin Frozr II
SSD: Kingston SSDNOW V series 30GB
HDD: SAMSUNG HD103UJ SpinPoint F1 1000GB
ODD: Samsung DVD író
Táp: CoolerMaster Real Power 620W Modular

Ezeket akartam újra belesűríteni egy olyan gépházba, ami szellős, könnyen mozdítható, és talán még jól is néz ki!
Az előzőekben leírt terv nem sokban változott, sőt, kis túlzással ugyan de szinte megegyezett vele. Ezúttal a táp helyét megváltoztattam és kialakítottam egy plusz szintet neki. Ezen a szinten foglalt helyet még az ssd, winyó, és az odd is. A rev.1.0 jó volt arra, hogy néhány hibát már ezen a verzión ne kövessek el, így például azt, hogy a nehezebb dolgok (táp,hdd,odd) ne felülre, hanem alulra kerüljenek, a stabilabb fekvés érdekében. Mivel az új alaplap már ATX méretű volt így nagyobb alapterülettel kellett számolnom, ami merevebb falapokat követelt. Így nem csak az alapterület nőtt de a monstrum súlya is. Emiatt nőtt az alapköltség is, de ami rosszabb, ez a ház már közel sem volt olyan stabil, mint az előd. Persze, azért nem kell arra gondolni, hogy felemelésnél kettétört, vagy hasonló módon degradálódott volna, csak Én azért éreztem, hogy ezzel óvatosabban kell bánni, mert hirtelen emelésnél meghajolhat a falemez.

A felállás tehát a következő volt: alsó szinten a táp és mellette a winyó,ssd valamint az odd kapott helyet. Felette egy szinttel terpeszkedett, elfektetve az alaplap, majd jött a tető, ahol a fogantyú volt. A procihűtő akkor még egy Thermaltake big typhoon 14 pro volt, ami felülről szívta a levegőt, ill. csak szívta volna, mivel a hűtő ventije pont hozzá ért már a tetőhöz. Mivel aggódtam, hogy nem fog elég légáramot biztosítani így a venti, ezért kifurkásztam a tetőt a következő módon:

Miután ez megvolt, már sokkal jobban teljesített a hűtő. Remélem jól látszik a szép kör alakú szellőző lyukrendszer :)) Körző, vonalzó mire nem képes :DDD

Lássuk végre mi is kerekedett ki az egészből!

Korai stádium:

Összerakva: (vga még nincs a helyén)

Miután elkészült, elkapott a vízhűtés láz, és úgy gondoltam levizezem a procit meg a vga-t. Persze nem akartam másik házba költözni, így muszáj volt a meglévőt alakítgatni, ill. ahhoz tervezni a vizes rendszert!

Rev. 2.0b

Jogos lehet a kérdés: Minek vízhűtés, ha egyszer jól szellőzik a ház, és jó a hardverek hűtése is? A válasz egyszerű: TUNING. Mivel minden hardver rejt magában még némi pluszt, így nem voltam rest, hogy kiaknázzam a gtx480 és az X6-os rejtett tartalékait. Viszont hamar elértem a léghűtés határát, nyitott gépház ide vagy oda. Nem volt mit tenni, mint belevágni a vízhűtés megtervezésébe, megvásárlásába, majd összerakásába. Elárulom, ezek közül az összerakás volt a leggyorsabb és a vásárlás a leglassabb. Nem, csak azért mert jól meg kell fontolni, hogy mit vesz az ember, hanem azért is mert bizony drága mulatság!

Mikor összeszedtem minden alkatrészt a vízhűtéshez, kipakoltam a gépházból az összes hardvert, majd nekiláttam az átalakításnak. A gépház tetejére terveztem beépíteni a 2 db radiátort (egy dual és a tripla hőleadó személyében) és a pumpával egybeépített víztartályt. Mivel a teljes rendszer közel 2 liter vizet tárolt magában így a nem várt súly bizony kicsit megnövelte a ház instabilitását, amiről már korábban szóltam. Kénytelen voltam megerősíteni az egyes szintek és a tartó oszlopok közötti kötést. Miután elrendeztem a tetőn a hűtéshez szükséges dolgokat, mindent leszereltem és a fa keretet végre lefestettem! A festéshez flakonos (aeroszol) fekete festéket használtam. Pár nap száradás és újra fújás után nagy lelkesen összeszereltem végre a gépet, betöltöttem a vizet a rendszerbe és megkezdtem a tesztelést!

Lássuk a munkafázist, és az eredményét:

Radiátor szerelés:

GTX480 vizesblokk:

CPU blokk:

És a lefestett, elkészült rendszer:

Végül pár teszt eredmény:

Alap órajeleken:

Tuning órajeleken:

A végén jól látszik, hogy milyen sokat lehet még kicsikarni egy jól hűtött, elég rendesen meghúzott rendszerből! :K Hiába, tuningolni márpedig KELL! :))

Zárszónak pedig annyit, hogy a rev.2.0b sincs már nálam, ezt is eladtam egy másik ph-s kollégának. Ha minden igaz már nincs is magyarországon a ketyere. Az élet azóta úgy hozta, hogy újra gépet építettem, aminek jelenleg egy GMC R4 bulldozer ad otthont, de már csak idő kérdése, hogy megrázzam magam és elkezdjem építeni a rev.3.0-t! ;] :K :))

Köszi a figyelmet, remélem sikerült mindenkiben felkavarnom az érzelmeket valamilyen irányban! :R

Hozzászólások

(#1) h1n1_900


h1n1_900
(őstag)

Ez a tiéd? Komoly :DDD

Logitech X-530 eladó jó állapotban olcsón! http://href.hu/x/gkgr

(#2) huntermati


huntermati
(fanatikus tag)

Ez valami csodálatos. :DDD

PH! rang kalkulátor: http://phcalc.atw.hu/

(#3) Gaabbaa válasza h1n1_900 (#1) üzenetére


Gaabbaa
(senior tag)

Az enyém volt, de már eldtam egy fórumtársnak. Mostmár ő építgeti tovább, bár anno amikor odaadtam neki, azt mondta hogy lehet lesz egy 2.0 verzió belőle! :))

Csak a JÁTÉKOK! :-))))

(#4) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Ahh... nem szeretem az ilyen cikkeket, nem lehetett volna a képeket eleve betenni? Aztán ha valakinek nem jó a kis kép, rákattint, és megnyílik nagyban is.

Am tetszik a "házikó", ügyeskezű ezermester lehetsz.. :C

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#5) Gaabbaa válasza Thunderzolee (#4) üzenetére


Gaabbaa
(senior tag)

átírom majd egy kicsit a cikket, igyekszem még ma kipofozni! :R :R

amúgy lehet építek majd egy új házikót, és arról lesz majd még több anyagom... :C egyébként ez már a 2. ilyen házikóm

Csak a JÁTÉKOK! :-))))

(#6) H.Ezredes


H.Ezredes
(őstag)

Van kreativitás :D Szerintem jó lett :)

►Herman Ezredes™◄►BMW Garage™◄► BMW szervizelés és tuning ◄► Minden ami BMW !! ◄

(#7) Gaabbaa válasza H.Ezredes (#6) üzenetére


Gaabbaa
(senior tag)

:R

Csak a JÁTÉKOK! :-))))

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.