2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Asus Memopad 10 téglamentesítés története

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Közel 3 éve vásároltam magamnak, egy Asus Memopad 10 FHD LTE készüléket. Ez volt az első hiba a történetben...

Eme rövid kis cikket azért írom, hogy kellőképpen ráhozzam a frászt a Snapdragon tulajokra. Ezen processzoros készülékek téglázása egyszerű (mint minden másik készülék esetében is), de téglamentesítése kész rémálom.

Előzmények:

Szóval, a megvásárolt szuper készülék rövid élete nálam: megvettem, fél év után garba ment is vissza fantom érzékelés miatt. (a képernyőn több helyen érzkelt ujjat, úgy hogy hozzá sem értem) Eme rövid használat alatt Bootloadert nyitottam, gondoltam majd megy rá valami más rom, de nem volt csak TWRP recovery. Tehát érintetlen szoftverrel ment vissza garanciába, persze rögtön ki is szúrták, hogy nyitott. 1,5 hónap tortúra után visszakerült hozzám, megjavították hiszen a bootloadernek semmi köze nem volt a hibához. Újabb használható 3 hónap után ismét produkálta a hibát. Ismét garanciába küldtem. Persze csak volna, mivel nyitva van a készülék garancia innentől érvénytelen.

A téglagyártás rövid története:

Eme kis bevezető után jött a csúcspont. Valószínűleg utolsó Asus termékeimet birtoklom. Vásároltam egy Asus N18U routert, mivel hatótávban és árban ez volt az egyetlen előrelépés az előző routerhez képest. Nos ezzel a remek routerrel mindenki tudott csatlakozni pöccre, kivéve az Asus kiváló tabletet. (a tablet amúgy mindenhez tud csatlakozni egyből, csak az Asus routerhez nem, hiszen ez márkaidegen)

Persze jött az esőtánc, csatornák állítgatása, védelmek kikapcsolása stb. Semmi nem hozott eredményt. Tablet elindul és 2-6 perc alatt tud csatlakozni a wifi hálózathoz.

Próbáltam újrarakni adb sideloaddal a szoftvert, wifi változatlan, de legalább a bootloader visszazárt. :)
Közben persze lett Cyanogenmod 13 a tablethez, amihez persze nyitott loader kell. Semmi gond, régi módszer szerint asus oldalról letöltöttem a bootloader nyitó szoftvert, magabiztosan rákattintottam a nyitás gombra, majd hibaüzenet virított a kijelzőn, ismeretlen hiba. Kutakodás indul, hiszen google a barátom. Megoldás nincs, írjunk az Asus supportra, hiszen amúgy is jó a kapcsolatunk.
Visszaírtak 3 nap alatt, elkérték a mac adress-eket és lám 1 nap múlva működött a nyitogató szoftver. (tehát voltak olyan rendesek, hogy mikor garban volt nem csak attól fosztottak meg, de a szerverekről is kitiltottak amin keresztül a nyitó szoftver működik)
No ezután jött az öröm, TWRP recovery fel, CM13 fel. S lőn csoda, a Wifi innentől pöccre csatlakozik. Hát hiába, egy portolt rom és más kernel rögtön megoldotta a problémát, amit a gyári tákolmány nem tudott.
Megnyugvásos korszak kezdődött, használhatóvá kezdett válni a tab kb 2 év után. A fantom érzékelés persze néha azért elő-elő jön, hogy emlékeztessen a fent leírt rövid szösszenetre. :D
Közben a google sem tétlenkedett, no persze orosz testvéreink sem, megjelent a portolt Android v7.1 AOSP a készülékre. Hát miért is ne, mondtam magamnak, tegyük fel. Gyors csináltam egy mentést a rendszerről TWRP-vel, s már települt is az új rom. Szép is, jó is, fele programjaimnak nem működik rendesen, nomeg túl puritán a CMhez képest, visszatesszük okosba azt. TWRP visszaállítás következett, majd a pofáraesés: újraindítás után fekete képernyő, még az ASUS felirat sem virít.

Ez volt az a pont, mikor tudtam jobb lett volna nyugton maradnom és használni a már működő dolgot.
Usb kábellel számítógépre csatlakoztatva megjelent egy port: Qualcomm 9008, a remény.
Elindult a küzdelem a google keresőszolgáltatásával, persze miért is lehetne értelmes leírást találni egy készülékről, amihez nincs nagy közösség. Prohardver fórumon sikerült eljutnom Keeperv85 kollégához (kinek hozzáállását és segítségét ezúton is köszönöm!!), ki felhomályosított nagy vonalakban hogy lehet feléleszteni a rettenetet. A listán volt pár program pl QPST, de az igazán nehéz része az volt, hogy beszerezzem a tablet Snapdragon S4 Pro proceszzorhoz tartozó programozó fájlokat, illetve rendszer mentést. Újabb 1 nap keresgélés a google-ban, orosz oldalon felleltem nagy nehezen mindent. Innentől sétagalopp, gondoltam én. Tablet rádug, programozó szoftver elindít, fájlokat betallóz, feltölt és lám lett bootloader, újra volt valami a kijelzőn. A mellékelt rendszermentést fastboot felületről egy script segítségével sikerült visszarakni, s már indult is a rom. Indulás után rögtön fura volt, kissé másként nézett kis, kiderült ez egy fejlesztői rom. Raktam is fel rögtön recoveryből a gyárit, teljes volt az öröm.

Persze, addig míg meg nem nyitottam a gps test programot és szembesültem vele, hogy egy darab műholdat sem lát. Ekkor kezdett gyanús lenni, gondoltam ránézek a tablet adataira, IMEI sincs. Ekkor már tudtam, hogy nagy a baj, hazavágtam az NVRAMot is, ami mindezeket eltárolta. Tehát se gps, se mobilnet. Újrabb 3 nap keresgélés a gúgliban, nvram mentések után keresve. Találtam szoftvert, amivel vissza tudtam írni az IMEI-t, persze a mobilnet szinte tiszte NVRAM-mal nem akart működni. 90 orosz oldal angolra fordítása után, végigolvasva találtam egy fájlt, miben TWRP mentések voltak az EFS partícióról, persze TWRPm nem volt, hiszen zárt bootloaderrel voltam ismét. Kiderült egyszerűbb volt a helyzet mint gondoltam, ezen fájlokat egyszerűen átneveztem IMG formatra, majd egy playből telepíthető partíciópiszkáló programmal visszaállítottam ezeket, s lőn lett GPS és mobilnet is. Persze a készüléket nyitni nem tudtam továbbra sem, hibaüzenettel elszállt. Gondoltam, még egy factory reset a meglevő EFS partícióval (tehát nem kell innentől kézzel mindíg az IMEIT átírni) talán segít, segített. TWRP vissza, CM13 vissza.

Tehát kb 1 hét alatt eljutottam oda, ahonnan elindultam. De megtanultam valamit, Snapdragonos rendszerrel nem szórakozunk.
Mediatekes telefonon van, 2,5 éve folyamatos romolásokkal sosem sikerült még így hazavágnom szegényt.

Konklúzió: A rendszermentéstől egy lényegesebb van, az NVRAM mentése. Még akkor is meg kell csinálni, ha triviális dolgokat művel az ember, hiszen az én esetemben is mindent szabályosan csináltam, ki gondolta volna, hogy a Portolt TWRP hibás, és a visszaállítás téglává alakítja az amúgy is szuper tabletem.

Amennyiben van igény, részleteiben meg tudom mutatni a folyamatot egy következő cikkben.

Hozzászólások

(#1) kano


kano
nagyúr

ÓÓÓ, már hányszor tégláztam a Oneplus One telefonomat. De mindig sikerült visszahozni. Ezeket már gyakorlatilag lehetetlen megölni, kivéve ha bedobod a Dunába. :)

„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.