2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

Redmi Note 4 - Csak az üzemidő...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Eme leírás, egy nem gyári rendszer telepítéséről fog szólni, illetve finomhangolásáról.

Figyelem, kezdőknem nem javaslom, mivel nem fogok teljes részeteibe belemenni.

Kinek elege lett a Miui oprendszerből, azoknak javaslom eme gyári androidra hasonlító, felturbózott szuper kis romot, Android 7.1.2 alapokon, 2018 december 5.-ei biztonsági csomaggal ellátva.

Maga a rom telepítésének menete, fájlok linkelve a tárhelyemről. Javaslom az OrangeFox Recovery-t
1, Wipe data, system, dalvic cache,cache
2, Viperos telepítője
3, Opengapps
4, V10.1.1.0 firmware fájl
5, Magisk 18.1

Telepítést bejefezed, értelemszerűen. Első indítás 5-6perc, nem kell aggódni. (kb mint bármi másik romtelepítéskor)

Miután az android elindult, a következő beállításokat végeztem el:
1, Wifi->jobb fent fogaskerék->hálózati értesítés - kikapcs
2, Sim kártyák->lent sim beállítások, 2 simnél mindkettőnél végezd el->preferált hálózattípus->csak gsm. (ne, ne rázd a fejed, később megérted, lásd lejjebb :K )
3, Továbbiak->sürgősségi adások->minden kikapcs!
4, Akkumulátor->energiatakarékos és teljesítmény->automatikus optimalizálás kikapcs
5, A többi beállítás ízlés szerint, nálam pl környezeti kijelző mindíg kikapcsolva, adaptív fényerőszabályozás be stb stb. Ki hogy szereti...
6, Venom menüponton belül rengeteg szép dolgot találsz, érdemes végignézni őket, megint csak egyéni ízlés alapján...

Magisk modulok:
Telepítése: Magisk manegerbe be->Modules-> + gomb lent->betallóz, feltelepül, close gomb majd jöhet a következő. Legvégén újraindít.

3 modul a gcamhoz. Egyik, hogy folyamatosabb legyen az élőkép, másik hogy a videózáskor kibővüljenek a funkciók és még egy, hogy jobb legyen a felvett videó hang
30FpsPreview.zip Gcam_Video.zip SoundFix.zip

És még egy modul, amire az üzemidő miatt lesz szükségünk:
LKT 1.4.9

Ez finomhangolja a kernel beállításokat, nagyon sokat dob. Szándékosan tettem fel a tárhelyre ezt a verziót, ugyanis ez bevált. Letölthető a magisk managerből, majd frissülni is fog, előző verzióktól nem voltam eldőlve, ezért mivel ez jó, én ezt a verziót javaslom.
Telepíted, ki is fogja írni, hogy teszt képpen hangerő fel gombot nyomd meg (ezzel tudsz a menüben lépkedni), aztán a Battery mode-t szintén ezzel tudod kiválasztani. Én ezt javaslom, szóval telepítéskor két hangerő+ gomb, bezár, újraindít majd.

Jöhetnek a programok:

Adaway

Reklámblokkoló progi. Telepítés után root engedélyt megadod, majd fájlok letöltése és hirdetés blokkolás alkalmazása gomb illetve újraindítás.

Disable Service

Programokon belüli szolgáltatásokat tudod blokkolni, hogy 1-2 példát írjak nálam: Időkép->pushregistrationintentservice, microsoft excel->BackgroundJobIntentService. Ezek nálam gyakori készenléti soc ébresztéseket generálnak, így jobban merül a telefon. Hiányukat nem észleltem.
Használata: adott program szolgáltatására ráböksz, root jogot megadod, így azt kikapcsolja, pipa kikerül a sor végéről.

Wakelock detector

Ezzel tudod nyomonkövetni, melyik program mennyiszer és mennyi időre ébreszti fel alvó állapotából a rendszert. Feltelepíted, root jogot adsz, beállításokban advancedet bepipálod és használd a telót. Pár órával vagy egy nappal később nézz rá, hogy mi meríti, Disable service (feljebb) progival tudod tiltani az adott szolgáltatást.

Ex Kernel Maganager

Rengeteg pl kernel beállítást itt tudsz elvégezni, illetve a soc frekvenciahasználatának statisztikáját is ezzel szoktam nyomon követni. Használata: elindítod, root jogot adsz neki. Eme romnál egy beállítást szoktam vele elvégezni, főképernyőn gpu frekv sorra ráböksz-> Gpu initial frequency->216mhz, illetve sor végén körre rányomsz (hogy minden indításkor ezt magától be is kapcsolja) Eddigi tapasztalataim alapján a folyamatosság élményéhez elegendő a 216mhz 320mhz helyett, ezzel is spórolunk kicsit.

Google cam 5.1

Remek kis fényképező progi. Beállításai: miután a jogokat megkapta indítás után, beállításokban: hdr+ parameters->very high, Config camera HDR+-> nexus 6, Use hexagon dsp->yes. Visszalépsz az élőképhez, fent pedig hdr részre-> hdr+ on.

Root Explorer

Root joggal rendelkező fájlkezelő. Egy dolog miatt fog kelleni nekünk most. A wifi 2.4 40mhz aktiválásra, amivel a wifi sebesség igencsak megugrik megfelelő router beállítás esetén. Progi elindít, root jogot megadjuk neki. Fenti Root fülre rákkatintunk->system/etc/wifi könyvtárba belépünk->wcnss_qcom_cfg.ini-n tartjuk ujjunk, jobb fent 3 pontra ráklikk->open in text editor->kérdésre yes gomb-> #channel bonding részhez legördülünk, gChannelBondingMode24Ghz=1 sort berakjuk az 5ghz-es alá, jobb fent 3 pötty, save and exit. Érvénybe lépéshez újraindítás szükséges.

Toggle network switch

Eme remek progi segítségével, tudunk kártya hálózathasználatot váltani. Használatát én egybegyúrtam Tasker automatizáló progival, lást lejjebb. Beállítása addig is: root jog megadása (van mikor csak későbbi használatkor dobja majd fel), allow external access - bekapcs, Custom rom mode bekapcs.

Tasker

Automatizáló program. Bizonyos eseményhez vagy időponthoz tudunk feladatokat kreálni.

Kis bla bla érdekességképp. Én sok évig 3g-s mobilnetet használtam, sosem volt gondom az üzemidővel. Két kártya van, egyik net, másik hívásoknak. Aztán gondoltam fejlődök a korral, szereztem 4g-s mobilnet kártyát. Elkezdtem használni és azt vettem észre, hogy elkezdett igencsak merülni a telefonom. Pechemre pont akkor cserélgettem romokat, azt hittem az okozza. Wakelock kergetésbe kezdtem, semmi. Romcsere, semmi. Biztos az akku statisztika kavar be, kézzel töröltem, teljeses merítés töltés, semmi javulás. Kezdtem már az akkura gyanakodni, bár fura volt, hogy egyik napról a másikra 10-11 órás kijelzőidők helyett lett 7. Nagy nehezen leesett, hogy mivan ha a 4g-s kártya. És igen, mivel én vidéken vagyok, valószínűleg sűrűn váltogat a telefonom a tornyok közt 4gnél, azért merült mint a balta. Amióta 2g-n van készenlétben azóta visszakaptam az üzemidőm, sőt még nyertem is vele. Amúgy pedig a 2g-s sebesség bőven elég arra, hogy valakinek jelezzen ha írtak messengeren, vagy emailt kapott. Na akkor blabla vége, vissza a témához.

Nos itt jön egy kis mélyvíz. Én a következőt szoktam csinálni: van két tasker widget kirakva a képernyőmre. Az egyik menyomásakor a sim1es kártyám (amit a rendszerben ugye csak 2g-re állítottunk) átugrik 4g hálózatra, illetve bekapcsolja az adatkapcsolatot. A másik gomb megnyomásakor pedig 4gről visszadobja 2gre a kártyát és kikapcsolja az adatkapcsolatot. Ismerősömnek úgy lőttük be (mivel nála 0-24 net be van kapcsolva), hogy ha a képernyő bekapcsol akkor 2g->4gre ugrik a kártya, képernyő kikapcsoláskor vissza 2g-re, ha wifire felcsatlakozik akkor 2gre szintén, wifiről le, 4g (már ha a képernyő be van kapcsolva).
Szóval ezel nagyon el lehet játszani, javaslom megismerését, ha kérdés van és tudok, kommentben segítek egyedi kérés esetén.

Akkor nézzük mit hol: Elindítjuk a progit, elfogadjuk a feltételeket. Root jogot adunk neki (ezt csak az első esemény indulásakor fogja majd feldobni, normális)
Task menü - itt lehet létrehozni eseményeket, amiket végre szeretnénk hajtatni vele.
Jobb lent + gomb, neve beír majd pipa. Jobb lent + gomb, net->mobile data kiválaszt. Kidob egy ablakot ahol látható, hogy set (mit állítson be). Ha pl offra tesszük akkor ki fogja kapcsolni a mobilnetet. Vissza gombbal kilépsz ebből, látod a listában hogy eddig ez mit fog csinálni. Itt a + gombbal újabb végrehajtandó eseményt hozzá tudunk tenni. Nézzük a mobilhálózat kapcsolgatását. + gomb->plugin->toggle network type 5.0->Configuration sor végén ceruzára rányomsz és válaszd ki fent a sim kártyát (1. v 2.) és a listában hogy mire szeretnéd hogy állítsa. Amit 4gre átálláshoz szoktam: GSM/WCDMA,CDMA and EvDO (auto mode) sor. Pipával fenn elfogadod, visszakerültér a taskerbe, itt nyomsz egy vissza gombot és látod az eseményeid amiket kreáltál. Még egy vissza gombbal főmenübe és megnézzük a profiles menüpontot.
Itt tudod beállítani, hogy minek a hatására fusson le az előzőekben kitártyalt feladat vagy feladatsor.
Nézzük a képernyős példát: + gomb lent-> state->display->display state. Itt a beállításoknál látod az IS alatt az off kapcsolót. Ez ugye azt jelenti, hogy ha kikapcsol a képernyő akkor mi történjen. Ha ezt onra állítod, akkor bekapcsoláskori feladatokat tudod végeztetni vele. Válassz és nyomj egy vissza gombot, feldobja a kiválasztható feladatokat, ott válaszd ki amit az előbb kreáltál.

Nos itt adtam egy kis alapot (remélem sikerült), innentől jön, hogy ki hogy szokta/szereti. Ha elakadsz a saját beállításodnál, írj, segítek.

Én amúgy Profilt nem szoktam létrehozni. A widgetek közt már lesz olyan hogy tasker, tedd ki az asztalra és ki tudod választani melyik feladatot végezze el a megnyomására. Annyit tudni kell, hogy ha nem akarja kirakni az asztalra egy hibaüzenettel, akkor Taskerbe be, jobb fent 3 pötty és exit. Aztán jöhet a widget és már menni is fog. Még valami, Taskerből első kilépéskor feldob egy üzenetet, hogy a doze kivételek közé tegye-e a taskert, igennel válaszolj. (Mert ennek ugye mindíg kell futnia, az android elaltatja akkor nem fognak végrehajtódni a dolgaid) A másik, hogy bal fent a tasker ikon fog látszódni, amit én nem tolerálok. Lenyitod státuszsort, és a tasker sorra ujjad rajtatartásával ki tudod kapcsolni az értesítéseket. (így futni fog, de nem írogat oda fentre)

Na most hogy közösen végigszenvedtük, nézzük munkánk gyümölcsét:

Egy másik tesztkör:

No ide biggyesztettem egy proci frekvenciahasználatot. Látható, hogy nagy részt alapon frekin fut, takarékos és folyamatosság élményét is megadja ez mellett.

Azért hogy ezek az értékek még érdekesebbek legyenek:
Ez a telefon 1,5 éves. Akku még az eredeti, 2 simkártya lóg a hálózaton, általában miband karkötőt használok, viszont nem játszok, böngészek és írogatok.

Ha valaki hiányosságot talál, vagy valami érthetetlen, írja meg, pótolni/javítani fogom.

Hozzászólások

(#1) fudi2002


fudi2002
veterán

Kérdezz.

"A felnőtt olyan személy, aki befejezte a növekedést mindkét végén és most középen növekszik."

(#2) Archttila


Archttila
addikt

Remek kis cikk, koszonjuk! :)

Arch Linux [Sway WM]

(#3) kanyi51 válasza fudi2002 (#1) üzenetére


kanyi51
senior tag

Nagyon baba, sok hasznos infó. Köszi szépen , de egyelőre erőt kell vennem hogy megcsináljam.

(#4) Aethelstone


Aethelstone
addikt

Nagyon profi írás, bár kissé öncélú. Manapság van mindenhol konnektor, autóstöltő, baxott nagy power bankok :)
Meg 4000-es RN4 :D

Max. respect a szerzőnek btw. :)

[ Szerkesztve ]

MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...

(#5) fudi2002


fudi2002
veterán

No jogos volt a félelmem. LKT-t frissítete a fejlesztője, 1.51 lett, nem javaslom. Belerakta, hogy a Zram engedélyezve legyen, nem túl előnyös.

"A felnőtt olyan személy, aki befejezte a növekedést mindkét végén és most középen növekszik."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.