2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Olcsó és egységes áthídalás, ha nincs másodlagos VGA kártyánk

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A történet ott kezdődik, hogy egy szép napon a 3,5 fél éves,hőn szeretett Asus Nvidia 6600LE Silencer-em úgy döntött, eddig és ne tovább. Rövid szemrevételezés után rá kellett jönnöm a gyári összeszerelés nem a legjobbra sikeredet. Az egyik memória modulon lévő gap pad ( vagy hogy is hívják ezt a kis hővezető ragacsot ), elvált a csavarok nem kellő megszorítása miatt. Több körös mérkőzés után, gari nem jöhet szóba, nem tudták villám-csapottá nyilvánítani és a szervizes is hiába cserélt rajta kondikat, maradt minden a régiben.

De ez alatt nem lehetek gép nélkül, míg szervizelik vagy veszek egy másikat! Nah turkálás a régi cuccok között. PCI-E micsoda csodás dolog! Ha van az ember fiának secondary card otthon. Ha nincs akkor baj van. Nálam is ez a helyzet. AGP-s nem megy bele a lapba, mert nincs rajta. Háhá, van egy PCI-os S3 Trio V2/DX. Nah akkor röffentsük be, gondoltam én.

Segítőim:
Asus 7600 GT érdekes hűtés tápcsatlakakozási megoldással (jó szomszéd ideadta néhány órára)
S3 Trio 64 V2/DX kártyák amelyek nem ikrek,de közel állnak egymáshoz.


A résztvevők


Az én S3-asom

Már az is elég nagy gondot okozott, hogy működésre bírjam a kártyát. A jól felkészült szakember belerakja a gépbe és megy. Persze, a kíndóz meg nem ismeri a kíkhálált!
Bepaszintom az egyik szabad PCI slotban, a nagy testvér ( 7600 GT kölcsönkari ) a gépben, a biztonság kedvéért és csapjunk a lovak közé. Gép indít, indul is nincs sípolás.
Az eszközkezelőben szép sárga felkiáltó jel fogad. Nincs illesztő program. Searching-searching. Megnyugtatok mindenkit Xp drivere nincs a kártyának. A legutolsó verziójút leszedtem és felhegesztettem a gépre. Mint utóbb kiderült tök feleslegesen. Nah akkor restart és kivesszük a másik kártyát ( 7600 GT ). Valami nem stimmel, nincs kép. De mi? Biosban is körülnézek, jah kérem, lehet állítani az elsődleges kijelzőt! Váltok PCI-E-ről PCI-ra. Így már szépen indul. Szemet gyönyörködtető 800x600 felbontás 16 biten (1152x864 felbontás 256 színnel is kinyerhető, ha bekapcsoljuk a nem támogatott üzemmódokat, de ezt nem ajánlom, mert nagyon rossz).
Ezzel az eredménnyel, nem igazán elégedett az ember. Próbáljátok ki a scrollbarozást, itt egy topikban 800x600-on! Jó móka! :)
A rendelkezésre álló kártyának még a 2D-s beállítások is feladják a leckét. 3D-ről ne is álmodjunk. Tekintettel arra, hogy 1 Mb memóriával szerelték fel és köze sincs a 3D-hez (majd jöttek néhány év múlva a 3D „gyorsítók” és velük karöltve).


Gpu–z teszt

A gpu-z elég furcsa értékeket írt ki, bár szívesen kiegyeznénk a 35659 Mhz memory sebességgel szerintem.
Az igazság ettől kicsit messzebb áll:
- Integrated 24-bit RAMDAC with 170 Mhz pixel
rate and programmable dual-clock synthesizer
- Supports fast page mode DRAM (66 MHz), 1-
cycle EDO DRAM (60 MHz), 256Kx16 SDRAM
and 256Kx32 SGRAM (66 MHz

Ami azért érdekes, mert itt [3D kártyák történelme] a vodoo kártya, amit párba használtak a tesztalanyunkkal, lényegesen lassabb volt.
Technikai paraméterek:
GPU órajel: 45MHz
Memória órajel: 75MHz
Memória méret: 4MB EDO
Memória adatbusz: 64bit

Nah de mit tegyek a kártyával a nagyobb felbontás és színmélység eléréséhez. A kis felbontással pedig netezésre is alkalmatlan. Eszembe jutott az egyik ismerősnél láttam ilyen kártyát vagy hasonlót. Megpróbáljuk növelni a memóriát. Nem hülyeség kár, hogy a mai korlátok miatt nem lehet növeli a memóriát ilyen egyszerűen. Néhány napon belül kezemben a másik játékos, akire a donor szerep várt.


Donor szerepre szánt S3

Gyorsan felcserélődtek a szerepek. Mivel a donornak szánt kártyára, „ráhegesztették” a memória modulokat, csak két bővítő hely van. Csináltam is célszerszámot a memóriák kivételéhez, mert egyrészt már jártam néhányszor a „gányszakkör” topikban, másrészt az itthon feltalálható csavarhúzók nem fértek bele a lukba.


Memóriák kivétele

Beleraktam a helyükre őket. Azt nem tudom, hogy számít-e a modulok miként ülnek a helyükön ezért, a másikról ellesve helyezkedésüket ültettem be őket.


Behelyezett memóriákkal

Nah ezzel megvolnánk, lássuk mit szól hozzá a vas. Szépen indul, jön be a XP. Miután „megtuningoltuk” a kártyát, elegendő memóriával a kártya a 800x600-as felbontásra 32 bites színmélységgel. Lássuk, mit tudunk kihozni belőle még. 1024x768-as felbontás 16 bit színmélységgel. Hurrá! Kikapcsoltam a nem támogatott üzemmódok elrejtését és hanyatt estem székestől. 1600x1200 felbontás 256 színnel. Nah ez már nekem is sok. A monitorom behatárolta a lehetőségeket, mert csak mezei 1280x1024-es felbontást tud, de nem is fogom használni. Olyan homályos lett e kép, mintha nagymuter szemüvegén néznék keresztül.
Ezen felül érdekes opciók is előkerültek. Akár 85 Hz is tudja a 800x600-as felbontást (CRT monitorok előnyben), másik érdekesség a 46 Hz Interlaced opció (ami képes változásokra lehet 43 vagy akár 48 Hz is !?).

Következtetés:
Amennyiben elhalálozna a féltett kártyánk, legyen az alaplapi, agp vagy pci-e, ne aggódjunk addig, míg az alaplapunkon van (remélhetőleg még néhány évig) pci csatoló. Csoki, sör és 500 Ft közötti áron beszerezhetünk egy pci-os kártyát, amelynek ha van 2 Mb ramja, már elboldogulhatunk és nem fog kifolyni a szemünk sem a látványtól.Érdekesség gyanánt kipróbáltam a játékok indulnak-e vele.
Csodák csodájára a Stronghold Crusadert sikerült elindítanom. Valószínű,hogy sok más ilyen jellegű program is játszható!

Kíváncsi vagyok és későbbiekben tervezem a kártyák tesztjét!
Az egyes számú kártya 512 Kb rammal indul-e és mit képes kihozni magából!?
1,5 Mb rammal, milyen progival lehetne ezeket nyúzni? Videók mellet mit produkál ?

Köszönet az olvasásért !
Az észrevételét vagy hibajelzését senki ne tartsa magában !

Hozzászólások

(#1) mexicanraven


mexicanraven
aktív tag

Húhh, ez nagyon durva :C :D

when the sun shines, we'll shine together

(#2) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Huh, én még kb 5 évvel ezelőtt adtam le a 4M bontóba darabonként 1000 magyar forintért 2 db 4 megás PCI-os S3 Trio-t. Azok se voltak semmik. De inkább pénzt csináltam belőlük, amíg lehetett. :D

Az egyik anno még dolgozott is a gépembe jó ideig - szigorúan 2D-be. S amikor hozzámkerült a midtown madness, hát azt még képes volt valami bűnalacsony felbontáson (320x240?) szoftveresen futtatni. ;] Később kaptam egy 16 megás Savage4 csodát - mindjárt más világ volt. :))

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#3) whiz


whiz
aktív tag

"Megnyugtatok mindenkit Xp drivere nincs a kártyának"

Már hogy ne lenne, én is beraktam itt melóhelyen egy ugyanilyet a gépbe, és XP azonnal felismerte - nem buher win. :)

Egy jó hacker nem kéri le a napot!

(#4) Fagyi válasza whiz (#3) üzenetére


Fagyi
aktív tag

S3 által gyártott XP driverre gondoltam. Az XP felismeri és kezeli egy általános driverrel (s3m.sys,s3mtrio.dll)
De az kb olyan, mintha egy akármilyen karit beletennél és úgy használnád saját driver nélkül.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#5) juliabrilke


juliabrilke
addikt

Tuning tesztet miért nem csináltál? :DDD

(#6) Fagyi válasza juliabrilke (#5) üzenetére


Fagyi
aktív tag

Folyamatban van ! Bár ez maga is tuning teszt! :C
Kellene valamien progit kerítenem amivel mérni lehet a teljesítmény növekedésüket, de ez csak a plusz memóriákból adódik. Igazából még azt sem tudom milyen órajeleken dolgoznak!
Talán 66 mhz a ramok ,de a proci milyen órajel még nem találtam rá infót ami hiteles is lenne.

https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV

(#7) whiz válasza Fagyi (#4) üzenetére


whiz
aktív tag

Jaa, az lehet. De áthidaló megoldásnak jó úgy is :)

Egy jó hacker nem kéri le a napot!

(#8) madstunt válasza Fagyi (#6) üzenetére


madstunt
addikt

Vannak régi kilecvenes évek közepi tesztprogramok is asszem

(#9) juliabrilke válasza Fagyi (#6) üzenetére


juliabrilke
addikt

A powerstrip jó eséllyel fel fogja ismerni. :K

(#10) Zolaash


Zolaash
aktív tag

Olvasd át egyszer mielőtt publikálod! Fogalmazási gondok vannak benne, kicsit olyan, mintha egy kínai cserediák írta volna. Meg mi az a "nah"? Ne erőszakold meg az anyanyelved! ;)

Rip and tear

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.