2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Overclock / Undervolt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Forrás

Ez egy nagyon fontos része a bányászatnak. Nagyon fontos tudni hogyan kell Overclock-olni valamint Undervolt-olni, azért, hogy jobban tudjuk majd optimalizálni a GPU-nkat a lehető legjobb teljesítményre.

1. lépésként töröljük le az összes Overklcok-os programjainkat, főként az MSI Afterburnt mert a továbbiakban befolyásolhatja a pontos beállításokat.

2. lépésként töröljük a Claymore programban a “start.bat” -ban az összes overclock parancsot (-cclock, -mclock, -cvddc, -mvddc) valamint a -tt opciót is.

3. lépésként állítsuk alaphelyzetbe a GPU-kat, ha már Overclok-oltuk őket, ha nem, akkor hagyjuk alapon.

4. lépésként töltsük le az OverdriveNtool nevű programot. Ez a egyik legjobb és legmegbízhatóbb program az AMD grafikus kártyák számára.

Hogyan használjuk az OverdriveNtool-t.
Ez a szoftver először zavarosnak vagy bonyolultnak tűnhet, de nagyon könnyű használni. A következőkben fogom elmagyarázni:

A zölddel jelölt résznél a GPU célhőmérsékletét lehet beállítani. A program automatikusan megtartja a beállított hőmérsékletet a ventilátorok sebességének növelésével / csökkentésével. Az optimális érték az 60C lenne. A bányászat közben ellenőrizzük, hogy mekkora az aktuális ventilátorsebességünk, ha a ventilátor sebessége meghaladja a 70% -ot, akkor a célhőmérsékletet emeljük feljebb, és állítsuk 65C-ra. Ha már ennél is magasabbra kellene állítani, akkor vagy túl magas a környezeti / szobahőmérséklet, vagy valószínűleg nincs megfelelő hűtés és gyenge a levegőáramlás.

A lilával jelölt résznél profilokat tudunk beállítani, menteni, betölteni. Itt, például a számítógép bekapcsolása után az összes overclock beállításokat automatikusan beállítja profil/GPU-nként.
Ehhez először hozz létre egy új overclock.bat fájlt abban a mappában, amelyben a OverdriveNtool program van. Ezután nyisd meg az overclock.bat fájlt jegyzettömbbel, és írd be a következőket:
OverdriveNTool.exe -r1 -p1″gpu1″ -r2 -p2″gpu2″ -r3 -p3″gpu3″ -r4 -p4″gpu4″ -r5 -p5″gpu5″ -r6 -p6″gpu6″

Ez létrehoz egy kötegelt szkriptet, amely futtatja a OverdriveNtool.exe fájlt, és beállítja az egyes GPU-k (-p) értékeket egy előre definiált profilra ("profileName")

-r1 -> visszaállítja a GPU 1 alapértelmezett beállításait, fontos, hogy mindig újratöltse a GPU-t, mielőtt új órabeállításokat tesztelne
-p1 "gpu1" -> beállítja a GPU 1 értékeket a "gpu1"

Ha 10 vagy több GPU-t használsz, akkor két számjegyet kell használnod (-p01, -p02, ..., -p11, -p12 és -r01, -r02, ...., - r11, -r12)


Vigyázz!!! A képen jól látható, hogy ezen a ​​rigen 7 GPU van. Az első az egy INTEGRÁLT GPU, és az azonosítója -p0, még a többi GPU azonosítója majd p1, ... p6 lesz. Ha nincs vagy letiltottad az INTEGRÁLT GPU-t, akkor a riged ​​első GPU azonosítója a p0-ról indul. Az OverdriveNtool-ban a GPU-k sorrendje megegyezik a GPU-Z valamint a Claymore 10.3.-ban látható GPU-kal.

Most készíts 6 "új" profilt, és nevezd el őket gpu1, gpu2 ... gpu6 így minden egyes profil az adott GPU-hoz fog csatlakozni, például így : "-p1" GPU-t használjuk a "gpu1" profilhoz és így tovább.
Annyi profilt kell létrehozni, amennyi ​GPU-t használunk a rig-ben (kivéve az integrált GPU-t)!

A pirossal jelölt rész megmutatja a valódi GPU magok óraszámát és a hozzá tartozó feszültségét. A többi overclock-ing program csak az utolsó, jelen esetben az 1340 Mhz-et. Itt lehet látni, hogy ez 8 magos GPU (P0, P1 ... .P7) állapotát mutatja. Ez azt jelenti, hogy a GPU automatikusan átáll annak az alapértelmezettjére majd átvált, attól függően, hogy mennyire használom/terhelem a GPU-t. Itt nem azt szeretnénk, hogy mind a 8 mag között ugráljon, hanem hogy stabilan működjön a rögzített órajeleken, amiket beállítunk. Ehhez el kell távolítanunk a GPU összes állapotát, kivételével az utolsót (P7). A P0-ról P7-re egyszerűen letilthat minden állapotot, ha duplán rákattint a nevére (csak az egérrel lépjen át a "P0" és a dupla klikk felette), akkor tudod, hogy sikeres voltál, ha az állapota megváltoztatja a színét.

GPU CORE(mag) OVERCLOCK / UNDERVOLT:
Itt két dolgot kell csinálnunk a GPU magjának beállításához. Először is meg kell adnunk a P7 órajelét és annak feszültségét. Nem feledkezz meg arról, hogy a GPU magját nem használják az ethereum bányászáshoz, csak segíti a memóriát a hash rate elvégzésében. A GPU magja a legnagyobb hőt generálja a GPU-n, és a legnagyobb teljesítményt használja, ezért a lehető legnagyobb mértékben a GPU magját kell lefelé tolni, hogy energiát takarítsunk meg és csökkentjük a hőmérsékletet a GPU-n anélkül, hogy elveszítenénk az etherum hash rate-ét. Többet takarítunk meg az energia költségcsökkenésénél, mint egy kis ethereum hash rate pluszt. Nagyon ajánlott lenne, hogy egy Wattméterrel ellenőrizd saját számításaidat, hogy lássad, mi mennyit fogyaszt. Általánosságban a legtöbb GPU számára optimális órajel az körülbelül 1150mhz.
Van néhány RX 570 ami 1100mhz-en is dolgozhat, anélkül, hogy elveszítené, vagy nagyon alacsony hash rate csökkenést jelentene az etherium-on, és ez csökkenti a felvett teljesítményt is.
Szintén van néhány RX 580-an ami 1200mhz-en tud menni, de a legtöbbjük 1150mhz-en dolgozik az optimális hash rate -ért. Általában nem érdemes, hogy menjen 1200mhz felett, mert sokkal több energiát fog használni, és ezt a wattmérővel is ellenőrizheted. A feszültség résznél a legjobb a 850mV-on tartani. Megpróbálhatod csökkenteni a feszültséget 825mV vagy 800mV-ra, de csak ha megtartja a GPU-kat 1100mhz-nél, viszont az is lehetséges, hogy kifagy vagy összeomlik. A legjobb módja az, hogy teszteljük a hash rate-ket ezekkel az értékekkel, és nézzük meg, milyen hatással van rá a GPU-ra 1100mhz, 1150mhz, 1200mhz és 850mV feszültséggel történő futtatásakor. Ezek után hasonlítsd össze a teljesítményeid értékét a hash rate-rel és számold ki a számodra nyereségesebbet. A legtöbb esetben 1150mhz / 850mV lesz az optimális.

A kékkel jelölt rész a memória. Ez ugyanúgy működik, mint a GPU mag része.
Ez a szent grál, ez a legfontosabb része a GPU bányászatnak, és nagyon kiszámíthatatlan is..
Nincsenek rögzített értékek, amelyekből megtudhatjuk, hogy fog majd 100% -osan működni a GPU-nk. Csak egyetlen helyes módja van ennek, hogy ne nagyon kockáztassunk, kattintsunk duplán a P0 és a P1-re, és így letilthatjuk.

Hogyan állítsuk be a OverdriveNTool-unkat megfelelően

Mindegyik GPU-nak meg kell ismételnie a folyamatot egyenként, ezért nagyon fontos, hogy teszteljük ily módon, tehát ha lezuhan vagy visszaállít, akkor pontosan tudni fogja, hogy mi történt, hogy megfordíthassa a lezuhanó beállításokat.

Először meg kell vizsgálnunk az első bányászati ​​GPU-t, nem egyszerre:

1. Állítsd a GPU célhőmérsékletét 60 ° C-ra
2. Állítsd a GPU magot az útmutató PIROS részében (GPU Core) 1150mhz / 850mV-ra, és kapcsolja ki az összes előző állapotot.
3. Állítsd a memóriát 1800mhz / 900mV-ra és tiltsa le az összes előző állapotot.
4. Alkalmazd a beállításokat a GPU-n.
5. Profilokból megtalálod a "gpu1" profilt, és kattintson a Mentés gombra.

Ahogyan a képen láthatod, pontosan meg kell adnia az értékeket. Először alkalmazd a beállításokat, majd kattints a "Mentés" gombra, különben a profil beállításait nem fogja megfelelően alkalmazni. Most már készen áll az első GPU-d és egyben a készen áll az utolsó lépésre!

Overclock helyesen!!

Ez a legfontosabb kérdés, amire az emberek válaszolni akarnak, és ez a leginkább trükkös. Nincsenek optimális vagy univerzális értékek, mivel ugyanazon a GPU-nál ugyanazok a Overclock / Undervolt beállítások nem ugyanúgy működnek. Mindegyik GPU egyedülálló és egyedi tesztelést igényel, hogy megfelelően optimalizálva legyen.

Töltsd le a HWinfo64-t
Telepítsd és futtasd a "Csak érzékelők" üzemmódban, ahogy ez a képen látható

Ezután görgess lefelé, amíg meg nem jelenik a GPU-k, a végén találhatók. Most, miután megtaláltad a GPU-kat, válaszd ki az összes érzékelőt, kivéve a "Memória hibákat", és rejtsd el őket (kattintson jobb gombbal az érzékelőkre és nyomd meg a "hide" gombot).


Innentől kezdve csak ezeket fogod látni

Jelen esetben 6 AMD GPU van, és minden más érzékelő tiltva, mert nem fog minket más érdekelni, csak azt szeretnénk tudni, hogy jelennek-e meg GPU memória hibák vagy nem. Ez majd meg fogja mondani, hogy túlságosan túlhúzott-e a GPU-nk. Most ez a legegyszerűbb módja annak, hogy teszteljük a GPU-nk optimális beállításait.

1. Indítsd el a bányászatot az aktuális alapbeállításokkal, mint az első GPU-nál (1150mhz / 850mV GPU magon és 1800mhz / 900mV a memóriára, a célhőmérséklet 60.)
2. Ha nincs memóriahiba, akkor az aktuális beállítás megfelelően működik, ehhez kb. 2 percre van szüksége ahhoz,hogy lásd, megjelenik-e vagy sem.
3. Most cseréld ki a memóriát 1850mhzre, majd kattintson az Alkalmaz gombra, majd kattintson a Mentés gombra a profilban.
4. Most indítsa el a overclock.bat-ot, visszaállítja a GPU alapértelmezett beállításait, majd ezt követően az új 1850mhz memóriabeállításokat kell, hogy alkalmazza.
5. Indítsd el a bányászatot és nézd meg, hogy 2-3 perc múlva észlel-e bármilyen memóriahibát .
6. Ha nem kapsz semmilyen memóriahibát, akkor az azt jelenti, hogy a GPU-nak nincsenek problémái az adott óra sebesség mellett.
Most megpróbáljuk növelni a memória órajelét 50mhz-es lépésekkel, és minden alkalommal, amikor növeled a memóriát ismételd meg a 4. és 5. lépéstől (ha nem látsz különbséget a hash rate-ben a memória órajelének változtatása után, újra kell indítanod a számítógépedet, mert néha overclock / undervolt változás esetén leállítja a változtatásokat).
Szeretnénk ha megismételnéd ezt a folyamatot, addig amíg meg nem jelenik a memória hiba, attól függően, hogy mennyit hibát jelez:
Ha rövid időn belül kevés memória hibát észlelsz, akkor húz vissza 25 mHz-et és próbáld újra.
Ha több millió hibát kapsz, akkor ez a GPU HARD CAP, és nem tud csillapodni, csökkentsd az órajelet 50 mhz-el.
Ha 1-2 hibát kapsz, ez rendben van, és megtarthatod.

Miután megvan a GPU optimális értéke, a következőket csináljuk megi:

- Állítsd a GPU magot 1100 MHz-re, majd 1200 MHz-re (ne felejtsd el "OK"-ézni, mentsd el a profilt, majd futtasd az overclock.bat fájlt), hogy megnézhesd a különbséget a hash rate-ban és a fogyasztást falból mérve. (ha nem látsz különbséget a hash rate-ben a GPU core órajelének állítása után, akkor újra kell indítanod a számítógépedet, mert néha overclock / undervolt változás esetén leállítja a változtatásokat)
- Állítsd a memória feszültséget 850mV-ra, majd 800mV-ra, mindig nézd a HWinfo64-et, mert a memóriában lévő feszültségcsökkenés okozhat hibákat, ezért ne menj 800mV alá. A memóriafeszültség csökkentése a GPU működésének leállítását is okozhatja (0 mh / s), okozhat fagyást vagy akár kék halált is. Ne aggódj, csak állítsd vissza a beállításokat.

Miután mindent megcsináltál az Első GPU-hoz, megismételheted a folyamatot a többi GPU-nál is. Mindig figyeld a HWinfo64 memória hibáit, hogy ne legyen instabil a rig. A rig képes egy csomó memória hibával dolgozni, de ez okozhat majd:
- valódi hashrate csökkenést
- rejected shares-t
- eldobott hash rate csúcsokat claymor-ban
- súlyos károkat a GPU-n

Ha a RIG összes GPU-ja ugyanaz, megpróbálhatod alkalmazni az első GPU-nak a profilját a következő GPU-nál is, és tesztelni. Ha működik, akkor majd próbálj meg kisebb beállításokat módosítani a memóriahibák csökkentésének érdekében. Lehetséges, hogy ugyan az a GPU, ugyanazokkal a beállításokkal összeomlasztja a számítógépet, vagy lefagyasztja, ezért egyszerre mindig csak egy GPU-t próbálj!

Átlag GPU beállítások optimumra :

Ez a különböző GPU-k és azok optimális beállításainak listája, annak érdekében, hogy tiszta képet kapj arról, hogy a GPU-nak hogyan kellene kinéznie:

RX 570 Series :

Micron Memory :
gpu core: 1150mhz / 850mV
memory: 2050mhz / 850mV
Hynix Memory :
gpu core 1150mhz / 850mV
memory: 2175mhz / 800mV
Samsung Memory :
gpu core 1150mhz / 850m
memory: 2200mhz / 800mV
Elpida Memory :
gpu core 1150mhz / 850mV
memory 2100mhz / 850mV

RX 580 Series :

Micron Memory :
gpu core: 1150mhz / 850mV
memory: 2050mhz / 850mV
Hynix Memory :
gpu core: 1200mhz / 850m
memory: 2250mhz / 850mV
Samsung Memory :
gpu core: 1200mhz / 850mV
memory: 2250mhz / 850mV
Elpida Memory :
gpu core: 1150mhz / 850mV
memory: 2100mhz / 850mV

A bányászat kezdete a Windows indításakor

Miután sikerült beállítania az összes GPU profilját, és sikerült azokat tesztelni, és biztos vagy benne, hogy nem, vagy csak nagyon kevés memória hibát eredményez, győződjünk meg arról, hogy a bányászprogramunk automatikusan el fog indulni.

1. Hozzon létre egy parancsikont a Claymores "start.bat"
2. Hozzon létre egy parancsikont a OverdrivenTools "overclock.bat"
3. Nyomja meg a Windows + S billentyűt
4. Írja be a "Futtatás" parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt
5. Írja be: "shell: startup"
6. Megjelenik egy mappa
7. Húzza át a OverdriveNtool és a Claymore parancsikonokat az adott mappába


Most indítsd újra a gépedet. Most már az overclok-olt beállításokkal és a bányászprogrammal egyetemben el kel indulnia automatikusan a gépednek.

Hozzászólások

(#1) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Ez a 2.dik, 3.dik eléggé gáz, még ha szándékos akkor is.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#2) VIPowER válasza szabonagyur (#1) üzenetére


VIPowER
senior tag

És a 4.dik?

(#3) szabonagyur válasza VIPowER (#2) üzenetére


szabonagyur
félisten

Az is ugyanúgy :)

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#4) Enter65 válasza szabonagyur (#3) üzenetére


Enter65
senior tag

Megoldva! :K

(#5) varsza


varsza
tag

Köszi, hiánypótló cikk. :R
Sajnos a lista szerinti beállítás nálam erős fagyást okozott, de én is kísérletezem a saját kártyáimmal még.
Az kérdés, hogyha pl. 1150 helyett csak 1050-nek megy a mag órajele, mert nálam ott optimális a hőméséklet, akkor hagyjam-e ott, vagy erőltessem az 1150-et? Egyébként nálam 31.5-tel mennek az 580-asok, 27.6-tal az 570-es stabilan. Az 570-ből 29-et is ki tudok hozni, de az már 70 fokos üzemi hőfokot generál, így azt hagytam. Fontosabb a hosszú élettartam. Wattmérőm még nincs, beszerzés alatt.

(#6) Enter65 válasza varsza (#5) üzenetére


Enter65
senior tag

Szia!

Amugy ha neked stabilabban megy 1050-el akkor hagyd azon, de ne a homerseklet miatt. A homersekleten lehet szabalyozni, vagy plusz ventivel, vagy akar huvosebb helyseggel. A lenyeg a fogyasztas meletti termeles.

(#7) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

~ Visszatalálós poszt.~

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.