2020. január 26., vasárnap

Gyorskeresés

Nikon D400 esélylatolgatás

Írta: | Kulcsszavak: Nikon D400 . Nikon pletykák . rummors

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos a címet azt hiszem nem kell magyaráznom.
a Nikon APS-C szenzoros leendő(?, ha lesz) zászlóshajójának várható paramétereiről, érkezésének várható dátumáról írom ezt a kis szösszenetet.

Írásomnak leginkább az a célja.. hogy akik szintén nagyon várják összeverődjünk itt alant a fórumban.. és ezúton mások elképzeléseit is olvashassam, illetve olvashassuk.

elöször egy kis történelem csak röviden ígérem :)

A Nikon a digitális tükörreflexes gépeit alapvetően 3 sorozatban indította el... no persze nem pont egyszerre... a korszak hajnalán még az is kérdéses volt hogy életképes e a dolog. Mára mint tudjuk csaknem egyeduralkodóvá vált.. polaroid illetve film is alig akad. A film-gyártók sorra szüntetik meg kínálatukat... no de ez egy más történet...

a Nikon tehát 3 sorozattal indított: persze nézhetjük úgy is hogy az indítási időpontot én választottam önkényesen arra a pillanatra mikor az általam ma is használt D70-et bejelentették.

Tehát immár harmadszorra belekezdve: E 3 kategória:
A profi, belépő és közép kategória volt. Melyeket a Nikon a D jelölés után sorrendben 1; 2; és 3-számjegyű számok követték.
Így volt a d1 d2 stb. sorozat... (ami hamar szétvált D1X D1H) mely most a nemrégiben bejelentett D4-el képviselteti magát a jelenben.
Belépő gépeknél d70-el elindított (d70-d70s, d80, d90, D7000? :F ) sorozat.

Azóta persze több tekintetben differenciálódott. kialakult még 2-féle belépő széria az eredeti alá.. miközben a d90 de már talán a d80 se volt igazán belépő a d7000 pedig már vállaltan középkategóriás profi funkciókkal van felvértezve.
(itt jegyezném meg hogy a Nikon gép-nevezéktana évek óta a Sajtó középpontjában van. és sok örömteli percet okoz a számok ugrálásával)

És végül itt van a cikkem tárgyát képviselő egykori középkategória: a D100 D200 D300 és végül D300s melynek már egy jó ideje várja a fotós közönség( legalábbis a Nikonos része ;) ) az utódját.. mely minden bizonnyal D400 névre hallgat majd.

update: a jobb áttekinthetőség végett itt egy kép a wikipédáról:

update: egy rosz hír: a D600 pletykák közt találtam mi szerint nem érdemes várni a D400-at a kategória ugyanis megszünt a Dx csúcs tehát mostantól a 7000-es tehát 4 jegyü lehet.
link:http://blog.fotosarok.hu/2012/04/jon-a-nikon-d600/

Nos a D300s tehát már régóta a piacon van... mely gyakorlatilag csak egy aktualizálás ráncfelvarrás volt... az időközben a Nikon által a D90-ben elindított "videót a DSLR-be" program eredményeként, vált szükségessé. Persze azért más változás is jött.. jobb sorozat.. Aktív D-lighting sorozat. és ugyanezen funkció extra high beállítása... ezen kívül a vaku 16mm es obi látószögtét is lefedi.. vélhetően az igencsak jó minőségű 16-85 kedvéért.
és hogy némi negatívumot is írjak kicsit megnőtt a váz tömege..

időközben kijött a D7000 melyről korábban már írtam, hogy inkább egy haladó fél-profi váz a középkategóriában. Ezzel sok tekintetben az elvileg drágább D300s fölé magasodik. bár összességében a d300s és a d90 közé lőhető be.
a kérdés tehát adott, vajon mit is fog tudni majd a D400??

Esélylatolgatás:

Nos vegyük sorra a pletykákat és minden egyebet ami logikus... illetve némi álmodozás vágyakozás is lesz... mert ez egy ilyen téma :)

I. Ami borítékolható:

1. Időjárás-álló magnézium ötvözet váz.

Nos valószínű senki sem cáfolja meg, hogy ez maradni fog. Benne volt a D100-tól fogva az egész szériában.. és az sem eshet meg ami a Canon 60D-nél mivel ott két felé vált a széria és a 7D, a drágább modell lett az időjárásálló, itt viszont az olcsóbb modell a már piacon lévő, D7000 is időjárásálló. Tehát nem lenne logikus kihagyniuk.

2. Beépített fókuszmotor, és AI gyűrű
fenti indokok erre is érvényesek.. D200 óta már megvan.. és D7000-ben is. kizárt hogy kihagyják.

3. Pentaprízma
Nos ez az a rész ahol egy kicsit álmodozzunk is.
a fentiek itt is igazak.. de én legalább a D800-ig némileg reálisan vártam, hogy a Nikon lép egy nagyot.. és a Sony SLT megoldáshoz hasonlót fejleszt.. azzal a fő különbséggel hogy optikai kép is megmarad. Nos ennek egyik károsultja lehetett volna hogy a prizmáról le kell mondani.. Bár az igazi az lenne, ha a világossága, kereső mérete és így a manuális élességállítás nem szenved csorbát.
hogy ez miként lenne lehetséges? én nemtudhatom.. De Nikonnál talán már tudja valaki? :P

4.A kereső

A keresőhöz kapcsolódik az élességállítás, és fénymérés módja is.

d300s-ben 51 pontos d7000-ben 39 pontos van. lásd alábbi képek.

AZ új D4 és d800-ban szintén 51 pontos van, de idézem "Javított AF-rendszer, mely -2 fényértéknél is működőképes".
Ez is gyanítható hogy megjelenik a D400-ban.

II. Ingoványos talaj.

1. Szenzor + némi kitérő optikákra

Nem árulok el nagy titkot ha azt mondom a szenzor áll a találgatások középpontjában.
Úgy hogy itt elidőzhetünk egy darabig.

persze mint mindig itt is felröppent az FX szenzor... amit én kevésbé hiszek.. másrészt.. azok közé tartozom akik kifejezetten bánnák.
Az én vélemény hogy az FX nem jobb... mint ahogy a DSLR sem jobb a MILC-nél.. vagy a kompaktnál.. hanem:

!!!MÁS!!!

Másra találták ki.. aki zseben elférő gépet akar..... v aki exrém sport közben fotózna nem vihet magával egy D3X-et meg egy Sigma 300-800-at, mert nem fér el nála. tehát nem jobb a DSLR hanem másban jó.

tehát szerintem az 1,5 szorzónak is megvan a maga helye. mint ahogy sokszor az is jó, hogy egy DX-re tervezett obi kisebb.

kár hogy még mindig nincsenek profi DX optikák.. Bizonyára a drágább profi optikáknak kevés vásárlója van.. és azoknak jelentős része pont az FX gépet megvásárolni képes elit rétegé... igy nem zárják ki őket azzal hogy kisebb képkörre rajzoló optikát adnak ki.

pedig én nagyon szeretnék egy profi DX telét. például 80-300 F4 DX, 100-400 F4 DX netán ugyanezek F2,8.-al, f2,8-4-el.

elég nagy ugyanis a szakadék a 70-300VR és a 70-200 F2,8 VR közt.. 150 kontra több mint fél millió.

szóval szerintem várható egy F4-es fényerejű tele.. csak gyanítom nem DX-es..és gyanítom "csak" 200-as véggel.
Update: egy 100-300 f4-es gyaníthatóan fx-es nikon objektív szabadalom: link

no visszatérve hát D400-hoz jó eséllyel DX lesz amit én nem is bánok.
A legtöbben a Sony Nex 7-ben illetve SLT A77-ben is megtalálható 24 megapixeles szenzort várják.
update: (most már d3200-ban megjelent, ez a 24MP-es, sokak által vitatott módon, lent fórumban olvasható hogy én se hittem, de gyanítom marketing okai vannak a belépő kategóriát már nem hozzáértő amatőrök, pláne nem profik veszik és igy felhasználóvonzó hatása van...
tehát ha lesz D400 joggal várják ezt a szenzort.
Itt megint kicsit elkalandoznék, ha megengeditek még az optikáknál maradva(aki nem az is kénytelen lesz beletörődni :) )

Nos a 24 megapixel azt hiszem sok.. Nem azért mert nem bírjuk hova menteni a nagy képeket.. nem azért mert túl zajos... ez csak idő kérdése, hogy megoldják.. előjöjjenek még jobb mikrolencsével v extra elő-zajszűrővel.. új szenzor gyártási alapanyaggal... akármivel. Update: egyébként meg be is vállt amit írtam nem is túl zajos lásd dpreview)
jpg-nél viszont talán feleslegesen erősebb a zajszűrés. de szerintem ezen még fognak fejleszteni ha ez kerül a D400-ba.
Aki hitetlenkedik nézze meg a régebbi 2-3 megapixeles gépeket az őskorból. hogy mennyi zaj volt ott... és nézze meg a mai azonos szenzorméretű társaikat amik 16-18 megapixel mellett immár nem 400 meg 800 ISO- tudnak max, hanem tízezres nagyságrendél járnak. ez bizony óriási előrelépés..

itt egy témába vágó cikk erről:http://pixinfo.com/cikkek/dslr_evolution

A probléma ott van hogy az optikák az optikai részt tekintve alig fejlődtek ez idő alatt.. A fejlődés is nagy részt a digitális technikának köszönhető.
AZ egyik érdemi fejlődés pl az egyre nagyobb zoomátfogás.. mely ugyan nem DSLR jellemző.. hanem ugye egy külön kategória.. az Ultrazoomoké. Nos nem tudom elgondolkodott e már valaki hogy, hogy lehetnek 24-36 szoros zoomok.
Bármilyen furcsa, de én úgy gondolom ezek nem az optika tudományának hanem elsősorban digitális technikának köszönhető..
pl. alapvetően figyelni kell ilyen dolgokra, hogy peremsötétedés, Kromatikus aberráció, vagy épp a torzítás.. De ezek nagyon jól szűrhetők ill. korrigálhatók utólag.. így ezeket gyakorlatilag figyelmen kívül hagyhatják.. elég ha marad valami rajzolat képközépen. No persze azért van sokk korrekciós lencse bevonat is stb.. De biztos benne van az is amit én godolok.
Update: azért persze nem bűn megvenni a mai obikat.. pl nikon f1,8 D és G közt nyilt blendén érezhető javulás van.

Visszakanyarodva tehát a szenzorra.. azon belül is a 24 megapixelesre. Szóval azért is sok ez.. mert az optikák esetleg nem vagy nehezebben tudják kirajzolni...
és nem is látom esélyét, hogy az optikák lépést tartsanak ezzel.. ha megnézünk egy 20-30 éves fix optikát.. akár régi M42-est is.. alig maradnak el a maiaktól optikailag.. ami fejlődés van mint pl gyorsabb fókusz meg stabilizátor... az elektronikai fejlesztés.
Szóval sok ez a 24 megapixel... Én mégsem éreztem keserűséget hogy belekerül, Abban reménykedtem hogy a Fuji EXR-es gépeihez hasonlóan lesz valami pixelösszevonás technika.. amivel alacsonyabb felbontásban jobb jel zaj arány érhető el. mondjuk 12 megapixellel. Illetve mivel 24 megapixelen nem várható túl jó sorozat... egy pixelösszevonás-nélküli gyorsabb kiolvasási mód is jól jönne ahol igazán sorozatlövő bajnokká avanzsálhatna.
És személy szerint a D2X-ben lévő 2 szeresre növelt szorzófaktorú módot is visszahoznám.. igy szintén 12 megapixel lenne.. szintén elérhető gyors sorozattal.

Nos ez volt az álomodozás Szenzor c. fejezete. Sajnos vajmi kevés esélyt látok erre.
ugyanis Ha ilyet tervezne a Nikon felmerülhet a kérdés hogy a D4.. De legalább az iszonyatosan nagy felbontású D800 miért nem kapott ilyen technológiát?

Szenzorról még.

Nos lehet én nem vagyok jól értesült.. De ugy tudom hogy a D800 illetve a D4.. sőt korábban D3s is Nikon gyártámnyu szenzorral dolgozik... Nem pedig Sony. Igy lehetséges lenne hogy amint a Dx ökoszisztéma Csúcsa a D400 is valami egyedi nikon cucot kapjon..

ez esetben ugye a képzelet szárnyalhat akárhova... talán csak annyit jelenthetünk ki hogy a d7000 16 és a sony féle 24 megapixeles közötti felbontást tudhat majd magáénak. alacsonyabb marketing szempotból nem jó, magasabb meg igencsak esztelen lépés lenne bármit is fejlesztettek.. ha más nem azért mert későbbre is kell valami nagy durranás. (erre mondjuk élből rácáfol a már megjelent D800 ahol 24 után 28-30 megapixel is elég lett volna a villogáshoz de mégis nagyobbat léptek)

3. opció.. hogy D7000 szenzorát megtartják... és nem a megapixelekben látják a marketing-értéket, és esetlen annyi bevállik az álmaimból, hogy jó sorozat módokat kapunk és igazi gyorstüzelő lesz a D400

Update: ez részben el is várható miután a nikon MILC-ek 30-60kép/s et is tudnak igaz rövid ideig.. de akkor is.
Videó

Szintén szenzor fejezetéhez kötődik a videó és ezúton a kontrasztos AF sebességének megbízhatóságának a kérdése.
Itt is sok merész ötletet hallani Dupla HD felbontás.. illetve 120-250 300kép/s!! Unalomig ismételgethetem.. hogy ez esetben D4-ben hol marad ez?
Persze az is lehet hogy a nikonnál úgy döntenek az ilyen videós dolgok jó hogyha a DX rendszerben debütálnak... illetve ha csak ősszel érkezik a D400, akkor máris több esély nyílik valami igazi újdonságra.

kontrasztos Af-nél például felröppent a hír hogy valami új megoldással állnak elő..... v szimplán a Nikon 1 sorozatából a vízszintes szenzorsort alkalmazva egy hibrid fázisos kontrasztos AF-et kapunk.
persze nekem ha már hibridizációról van szó.. A valódi tükör-féligáteresztő tükör egyesítése a leginkább szimpatikus ötlet. Ilyenről azonban még pletyka szinten sem hallottam. Ez csak az én álmaimban van. No de mint tudjuk álmodozni szabad.. az ráadásul ingyen van.

Kijelző

Nos a legfontosabb fejezeten túl vagyunk.
no de mi jöhet még? Talán a kijelző az ami még sokak fantáziáját mozgatja.
itt az AMOLED technológia rebbent fel.
illetve az hogy kihajtható lesz-e esetleg.
Nos én egyiket se tartom valószínűnek. Amoled kijelző színhelyességével ugyanis ahogy én tudom van némi gond.. nagyon szépek.. De nem a valóságot mutatják.. Okestelóban ez elmegy de egy profi Gépben???..... Nos meg ha meg is oldották volna ezt.. akkor is felmerül.. a D4/D800 miért nem kapta meg?

UPDATE: a D800-kapcsán olvastam egy helyen konkrétan itt hogy nem igazán valósághű sárgás képet ad.
nos érdekes kérdés ez jellemző e D7000 D300s vagy más gépekre is?

kihajtható kijelző: nos ez nagyon jó lenne.. én szerintem igen hasznos...
De mint láthattuk Canonéknál A 60D személyében ez nem összeegyeztethető az időjárásálló vázzal.UPDATE: Olympusnál viszont megoldották E5-ben ahogy a fórumban valaki felhívta rá a figyelmem
szóval azért a remény hal meg utoljára.

2. Memóriakártyák csatlakozók akku:

Nos a dual kártyafoglalatot szerintem tovább örökli... ha gyors sorozatot is kap akkor van esély az XQD-ra is... ez esetben logikus is lenne.

HDMI, mikrofon ki és bemenet szintén gyanítható.

Akkumulátornál pár kérdés merül fel csak.
Megmarad e a régiekkel a kompatibilitás.. vagy az új akkut kapja a D4-ét.. esetleg egy teljesen mást..
készííthető képek száma érdekelhet még egyeseket.. erről semmi pletykát nem láttam.. De Szerintem nem fogunk túlzott meglepetésbe Botlani.

3.Beépített vaku:

Itt engedjétek meg hogy kicsit kiakadjak
Évek óta hanyagolják ezt a részét a gépeknek.. Hanyagul odaszórnak nekünk valamit.. hogy ráírhassák van benne vaku.. És ami a gyalázat.. hogy profi gépekben.. mondván hogy úgyis külsőt fog használni.. elhagyják.
mintha nem férne el.. :W :Y :W Mert persze mindenki úgy használja a D3-at hogy örökké rajta vana vaku.. és sose fordulhat elő hogy gyorsan kellene deríteni valamit... és épp nincs idő a táskában matatni.
mindez persze nem zavarna különösen, ha ajándékba oszotgatnák a D3s-eket a Mol kútnál tankolásnál.. DE miliós gépeknél igenis felháborító.

szóval gyanítom semmit nem fogunk kapni vaku címén.. "mert vegyé külsőt.." :F
pedig jó lenne ha mondjuk a D70-em 1/500 szinkronideje elérhető lenne beépített vakuval is. esetleg egy kcisit nagyobb kulcsszám.

Egyébként ha már a boszankodásnál tartunk.. Az AI gyürüt is muszály kicsit szidnom.. Tudom hogy nem magyarok kedvére Gyárt a Nikon(se), de pont azok a gépek kapják meg.. amiket aki meg tud venni.. 90% hogy nem fog a régi manuális obikkal szarakodni.. míg a D3000-D5000/D3100 -D5100 tulajok közt biztos van aki szivesen venné hogy tud olcsón jó kis makrót.. és azért lesz legalább fénymérés.
De hát ez már csak igy megy.
Ezt minden gyártó, igy csinálja nem csak a Nikon.

No mi is maradt még :F

Nos a kijelző kapcsán még azért van valami: bár sehol se hallani ilyet.. és őszintén szólva azt se tudom lenne e értelme.. De azért be kell valljam kicsit várom mikor jelenik meg érintőkijelző egy D-SLR-ben.
a menüben mászkálás görgetés multi-touchos belenagyítás visszanézésnél...annyira nem hangzik rosszul na. Persze csakis akkor ha fizikai gombok is maradnak.. és nem ipodosodik el túlzottan a menü.

UPDATE:a canonrumors szerint a 650D-ben megjelenhet az érintőkijelző:LINK

:W

III. Ez szép és jó és érdekes, de mikor, és mennyiért??

Nos nagyon a végére szorult, pedig igazán fontos kérdés.. bármi is legyen az akár nem is D400 néven.. De mikor jön?

nos erre lehetetlen válaszolni... sokan tavaly ősszel várták.. joggal.. így szokott lenni..
DE ne felejtsük el hogy Japánban most volt egy elég komoly katasztrófa amit azért komolyan elszenvedtek a gyártók is.
A legtöbb helyen természetesen most tavaszra illetve nyár elejére teszik, de én azt mondom Augusztus előtt aligha lesz.
És talán akkor már nem vetül rá annyira az FX gépek árnyéka.. és nem állja a fejlesztés útját az "akkor a D4/D800 miért nem kapta meg?? mondatom"

Ár: specifikációk sem fixek.. itt volt a japán katasztrófa.. hazai ár ráadásul függ az EURO Dollár Yen meg mittomén még mi árfolyamától... ugyhogy ide semmit se tudok írni.. ezt elég lesz megvitatni ha már bejelentik.... reméjjük miné occsóóóbbb lesz :C

Nos ennyi volt a cikkem: végül még szeretném hangsúlyozni, hogy ez a cikk saját véleményeimen álmodozásomon alapul.. szive joga mindenkinekk máshogy gondolni.. és a fórumban ezt leírni... de a megfelelő hangvétellel kérem..

Nos végére maradt pár grafikai látványterv a netről:

ez a legfuturisztikusabb( persze ez csak vicc)

és egy unalmas semmit mondó, bár kb pont ilyen lesz valószínűleg elölről.. csak há tez ugye nem árul el semmit.

köszönöm hogy elolvastad:

Most pedig irány a fórum és fecsegj:

Hozzászólások

(#1) DarknessHope


DarknessHope
(senior tag)

nos mint a szerző megnyitnám ezt a kis fórumot.. szabad a véleménynyilvánítás... csak a hangnemre kérem figyelni :)

Mások álma akármilyen, Tisztelni kell!

(#2) OPiiPO


OPiiPO
(addikt)

"kihajtható kijelző: nos ez nagyon jó lenne.. én szerintem igen hasznos...De mint láthattuk Canonéknál A 60D személyében ez nem összeegyeztethető az időjárásálló vázzal."
- az Olympus E-3 2007 óta tudja a kihajtható kijelző+időjárásállóság kombinációt.

Sziasztok, lenne egy Nikon D3200 gépen, nem tudnátok abban segíteni ,hogy meglehet azt csinálni,hogy amikor távolról fényképezek csak a közeli tárgyakat jelenítse meg?

(#3) DarknessHope válasza OPiiPO (#2) üzenetére


DarknessHope
(senior tag)

no ezt nem tudtam... köszi a HSZ-t. akkor van még remény :)

Mások álma akármilyen, Tisztelni kell!

(#4) DarknessHope


DarknessHope
(senior tag)

a héten állítólag nikon bejelentés újabb obik érkeznek: és d3200... de lehet ez az egész 3200-as csak afféle fedősztori.... hogy senki nem számítson hogy valójában d400 jön :)

a bejelentésre váró optikák a pletykák szerint egy 18-300-as DX illetve 16-85 F4 DX tehát mondhatni két jelentősebb DX optika.. ami akár jelenheti azt is hogy jelentősebb DX váz jön...

nos legalábbis reménykedhetünk

Mások álma akármilyen, Tisztelni kell!

(#5) hangya_78


hangya_78
(újonc)

Hali!
Ehhez képest most D600 FXet csicseregnek a madarak........

[ Szerkesztve ]

(#6) DarknessHope válasza hangya_78 (#5) üzenetére


DarknessHope
(senior tag)

nos igen... lehet olyan is jön.... D400 is lesz azért reméljük....

egy olcsóbb FX elvileg a DX-rendszer árát is behatárolná.... tehát ha 400E ért van FX akkor talán a csúcs DX se szalad el több-százeres kategóriába...

Mások álma akármilyen, Tisztelni kell!

(#7) hangya_78 válasza DarknessHope (#6) üzenetére


hangya_78
(újonc)

egy olcsóbb FX elvileg a DX-rendszer árát is behatárolná.... tehát ha 400E ért van FX akkor talán a csúcs DX se szalad el több-százeres kategóriába...
Ámen:)
A kis d60at akarom cserélni,kuporgatok jó ideje így az obik miatt is természetesen a croppos vázat tudnám értékelni!No meg milyen jól is hangzik hogy: d400 :DD :DD :DD

(#8) DarknessHope válasza hangya_78 (#7) üzenetére


DarknessHope
(senior tag)

már jó ideje várat magára... kíváncsi leszek mit dob a Nikon majd D400 néven... és főleg milyen áron... pl d300s piacon marad e és milyen áron?

egyébként jó hogy végre van valaki itt.. már azt hittem senkit nem érdekel e téma :)

[ Szerkesztve ]

Mások álma akármilyen, Tisztelni kell!

(#9) hangya_78 válasza DarknessHope (#8) üzenetére


hangya_78
(újonc)

Na ja,természetesen kérdéses,hogy a nikon hajlandó egy elfogatható áron piacra dobni a d400at és ezzel halálra ítélni a d300s-t meg mellé vehetjük a d7000et is?!
Persze ennek akkor lenne esélye (szerintem),ha előbb kijön egy belépő FX amit a d700 alá pozícionál.......álmodok álmodok s majd felébredek :)

(#10) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
(félisten)

egy olyan fullframe nikont elfogadnék, amiben nincs

1. spórolás á la d3100, no EV bracket, vakuszinkron, stb.

2. mindenféle beépített képcsicsázó, rawkonvertálás, művészi módok

3. 10-14 mpix @fullframe, jó nagy pixelmérettel

csak simán PASM módok, jpg motor se kell bele, és rohannék is érte a boltba :))

[ Szerkesztve ]

| Cicu & Cica VII | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtatás -> http://bit.do/fliccprint | eladó Delonghi ESAM kávégép, Nikkor 85/1.8 H 47k

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.