2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Szemétből PC III. - kellemetlen update

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

II. Szemétből PC II. - LGA1366 dual xeon ( mini update )
I. Szemétből PC I.

Vizsgaidőszak közepette utolsó hét előtt úgy éreztem szükségem van némi stresszoldásra, így kiültem a garázsba, és kicsit tákoltam a masinán, aminek meg is lett az eredménye..

Ami terítékre került az a nagy teljesítményű szervertáp bekötése, hogy az lássa el a szükséges feszültségekkel a rendszert.

Itt egy kicsit bonyolultabb a dolog, mint pár kábelt átkötni. A tápegységről többnyire semmilyen dokumentációt nem találni, vagy egy használható lábkiosztást. Net bugyrait túrva addig jutottam, hogy melyik 2 pin-t kell összekötni, hogy induljon.
ATX tápoknál megszokott PS-ON pin itt nincs. 2 pin-t kell rövidre zárni az indításhoz, így egy minimális elektronika kell, hogy az alaplap indítani tudja. Egy relé, 1 dióda, 2 ellenállat, 1 pnp tranyó.

Alaplap úgy indítja az ATX tápokat, hogy a PS-ON pin-t, ami egy több kOhm-os ellenálláson keresztül fel van kötve 5VSB-re gnd-re húzza. Ha ez a pin ~1V alá esik, akkor indul a tápegység.
Ezt a kis logikát valósítottam meg a fenti pár alkatrésszel, és a relé indítja a tápegységet. Szerencsére 5VSB adott volt, így nem kellett egy telefontöltőt is odaekecselnem :DDD

Második probléma, hogy a tápegység fesz visszacsatolására sem találtam használható leírást, amit találtam azzal 12,5-13,5V között tudtam szabályozni. A figyelő pin-t direkt 12V-ra kötve is 12,5V a kimeneti feszültség. Mondjuk emiatt annyira nem aggódtam. Alaplapot elnézve minden 2 marék DC-DC konverterrel kezdődik. ;]

Táp összerak, bekötöz, powergomb megnyom, csodavárás. Felvillan a power gomb, 1mp után relé kattan, indul a szerkezet, gép POST-ol, hibára nem panaszkodik, öröm van :DDD

Tovább tákolva az elosztót kapott négy 6 pines PCI-e csatit, hogy etetni tudjam a HD5970-et és az esélyes későbbi második kártyát.
Ez is szépen megy.
A probléma itt kezdődött.
VGA kivételkor a tápegységről véletlenül lerántottam az 5VSB szálat, aminek hatására PS-ON pin átment logikai 0 szintre, és elindította a tápot. leáramtalanítottam, szálat visszakötöttem, de a gép nem ad életjelet. Power gomb megnyomásakor, ventik moccannak, power led világít, hard power off megy, de semmi más életjel, még sípolás sem. :O :W
Bios reset, minden kipakol, de továbbra sem ad életjelet. utolsó próbálkozásként kicseréltem a processzort, és bekapcsolás után már volt hibajelzés :( bepakoltam a RAM-okat, procihűtőt visszafogattam, egy alap VGA-t beraktam, és bekapcsolás után POST-ol. Persze, hogy ne legyen teljes az öröm az egyik foglalatra memória hibát jelzett.
Másik RAM-ot belerakva a hiba elhárult. Picit megnyugodtam, hogy nem gyilkoltam le az alaplapot, de másfelől igencsak elgondolkoztam azon, hogy inkább tanulnom kellett volna vizsgákra, és akkor most nem menne a kukába egy proci és 2 giga ram.
Pár teszteredmény a tákolmányról:


A gép ezután tökéletesen működött. Időközben elegem lett a HD5970-ből, hogy pár játéknál elvérzik crossfire miatt, és hamar új gazdára talált itt hardveraprón. Egy Gigabyte HD7870 OC lett az utódja. Nem sokkal erősebb, de halkabb, kevesebbet fogyaszt, és nincsenek crossfire gondok :)


Persze jött a kíváncsiság is, hogy ez a kártya mennyit megy crossfire-ben, így szereztem is még egyet gyorsan kölcsönbe :)

Jól mutat. A felső kártya 20 fokkal melegebb terhelés alatt, mint az alsó, de így is csak 70-75 fok körül jár :) Tesztprogramokat jó volt nézni, de játékoknál a hibák megmaradtak. Villogó textúrák, battlefrontban fekete pálya stb.


A gép gond nélkül üzemel, stabilan.
Persze van pár probléma amit később orvosolni akarok. Pl.: nincs AHCI, és az ssd sebessége emiatt nem az igazi, de ezt lehet egy PCIe-s kártyávalmegoldom.

Ami hátra van:
- szerezni egy olyan ATX tápegységet ehelyett a porszívó helyett, ami halk és 500 wattot tud 12V os ágon ( 2CPU 200W + VGA 200W + egyéb )
- SSD és 2 500+GB os HDD beszerzése ( Raid 0 )
- Szerezni egy Mac G5 házat átalakításra :)
- Megcsináltatni a sérült proci foglalatot.

Kérdés nép felé:

Bios-ban a sata RAID-AHCI módban van, ezen kívül csak IDE mód van. Lehet ezt valahogy orvosolni ?

Hozzászólások

(#1) Robert07


Robert07
aktív tag

A raid-ahci mod az elmeletileg ugyanaz, mint a sima ahci, ha nem allitasz be rajta raid tombot. Mondjuk mem feltetlenul erzekeli minden ugy, nekem a magician meg is mondja, hogy ez most akkor nem ahci hanem raid vagy ide, de a lenyeg, hogy igy is tamogatja elvileg a trim-et. A sebesseget pedig merd le, szerintem meg kellene lennie a maximumnak.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.