2019. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Szemétből PC I.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Évek óta boldogan elvagyok a kis laptopommal, játszani sem játszom, de egyik hétvégén mikor a lomis piacon sétálgattam megakadt a szemem egy hatalmas gépházon.
Egy HP szervergép. Oldalát le is kaptam gyorsan, és a 2 processzor foglalat láttán elfogott egy "ez nekem kell" érzés. Tovább nézegetve a gépet a két darab 1kW os tápegység, 4 giga ram még vonzóbbá tette. megvettem.. :DDD

Persze a gép mellé túrtam egy ezresért még jópár apróságot..

A gép első indításra szépen indult. ( ezt sajnos nem fényképeztem ).
Egy probléma, hogy iszonyat hangos, és ezen sajnos segíteni sem lehet. Redundáns ventilátorok, ha egyet lehúzok, már sípol is, hogy gond van. Kicsit meginogtak a terveim, hogy ebből milyen jó kis gamer gépem lesz.

De azért még elszórakozni jó lesz.

Elsőnek az egyik 8x ( valójában 4x-es ) PCI-e slotnak ugrottam neki. Forrasztóval és szikével a csatlakozó végéről eltávolítottam a lezárást, hogy a 16x os csatlakozású videokártyákat bele tudjam rakni.

A gép hangosan, de szépen és stabilan tette a dolgát. 1 Baráti LAN-t is túlélt :).

Alaplapi hangkártya hiányában az egyik piacos szerzeményem került bele.
Egy Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme SB0460.
Persze mivel szeretem a fülem ezt nem hagyhattam érintetlenül..Nagymértékű átalakítást nem csináltam rajta, csupán a lényegesebb táp kondenzátorokat cseréltem, és a vonalkimenet műveleti erősítőjét :) Hangra így is rengeteget dobott rajta.

Következő szerzeményemre egy facebook adok veszek csoportban bukkantam.
Hirdetés szövege kb annyiból állt, hogy "szekrényben találtam, azthiszem videókártya" eredeti szöveg helyesírásból adódóan nem maradt meg az emlékezetemben... Mellékelt képen egy HD5970 volt. Hirtelen rá is vágtam, hogy 5000-ret adok érte, és 1 óra múlva már a kezemben is volt, nameg akkor már mellé egy msi GTX460 is, egy hangkártyáért cserébe, amit 3 másikkal együtt 500ft ért túrtam a piacon.

HD5970 szépen agyig kenve. PCI-e híd chip-ről hiányzik a szilikon lap, az arra kent paszta még érintetlen.. Persze itt már gondoltam, hogy az ilyen szakszerű beavatkozást valószínű az előzte meg, hogy a kártya nem indult. De az sincs kizárva, hogy a szakszerű beavatkozás után nem indult.
Gépbe rakva a kártyát valóban nincs kép, és mint eszköz sem érzékeli. Újból szétszedtem, alapos takarítás, új szilikonlapok után a helyzet sajnos változatlan.
Takarítás alatt észrevettem, hogy a PCI-e chip alatt a nyák másik oldalán van pár állapot jelző led, amiket eddig a hátlap eltakart. Ezek is sötétek maradtak.
Itt már gyanús lett, hogy ezzel a chippel lesz a gond. Leszedtem a hűtőt, alkohollal letakarítottam a környezetével együtt, majd meleglevegős állomással reflow-oltam.

És megtörtént a csoda.

A videókártyát csak egy tesztgépben próbáltam ki, mivel szerverben tápot nem tudtam neki adni. de ami késik...

A szerverben molex csatlakozókról való táplálás nem járható út. A tápegységben van egy "elosztó" féleség, ami a bejövő 12V os ágat osztja szét, és figyeli mindennek az áramát. Ez azt eredményezte, hogy terhelésre lekapcsolta a gépet.
Egyszerű megoldásként a bejövő fő tápágról, még a mérő söntök elől húztam tápot a videokártya számára.Szépnek nem szép megoldás. Tápegység rövidzárlat ellen védve van, de a ráírt 8xA- val ellentétben 130A is lejön róla 12V on. Ha itt valami zárlatba megy át, az a kábelek ellenállása miatt nem leoldani fogja a tápegységet, hanem égni fog :DDD

Jelenlegi belső kép :) A kihúzott tápkábelek végére 4 molex apa csatlakozó került. Nem volt szívem elvagdosni a gyári molex > pcie átalakítókat.
A gép szépen stabilan teszi a dolgát, pár LAN-t már kiszolgált :)
Gondolkoztam azon, hogy ezt kéne tovább fejlesztenem. 2. processzorhoz való VRM kártya 5000 ft lenne + 10+ ezerből meglenne a 2 4 magos proci is, de ezeket a terveimet eltörölte egy sokkal jobban tűnő ajánlat.

Egy megnyomorított HP Z600 munkaállomás, de ez egy következő írásom alanya lesz, amennyiben igény van rá :) ( amennyiben tudok szerezni ddr3 ecc reg 2-4 gb os modulokat, és elindul )

Hozzászólások

(#1) hcl


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ez egy álllaaaat :D
Szép vas, mondjuk a tápot biztos lehetett volna szebben csinálni, de igazából, működjön :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#2) daneg86 válasza hcl (#1) üzenetére


daneg86
(újonc)

Tápot azért nem csináltam meg szebben, mert tudtam, hogy úgy sem lesz egy hosszú életű dolog :D gépet már hirdetem is, vigye akinek kell :D

http://elektrobarlang.blogspot.hu/

(#3) Luck Dragon


Luck Dragon
(PH! kedvence)

Ez igen. nem nagyon konyítok a szervergépekhez, de tudom hogy nem olcsó alkatrészekből építkezik fel.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#4) daneg86 válasza Luck Dragon (#3) üzenetére


daneg86
(újonc)

Alaplapot, tápegységet valóban horror áron lehet hozzá szerezni :) Ha nem nevetséges áron jutok hozzá, akkor én sem vágtam volna bele

http://elektrobarlang.blogspot.hu/

(#5) Ellia


Ellia
(őstag)

Tippre te nem is a játék miatt csinálod ezt... :D

BN: eszem#2717 GW2: eszem.3751 Uplay: SzMrt

(#6) FID


FID
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Van igény a következőre!

Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID

(#7) MineFox54 válasza daneg86 (#2) üzenetére


MineFox54
(őstag)

Melyik városban van ez a piac?

ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.