2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Német nyelvű AVM Fritzbox fw cseréje multilingual (AVME) fw-re kis furfanggal

Írta: | Kulcsszavak: Fritz!box . fritzbox . fritz box . multilingual . AVM . AVME

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az az eset, amikor a vakasszony visszanéz, illetve elsül a kapanyél és a trükkös gyári szerkóval szereljük meg önmagát!
A Fritz!boxok drága és jó routerek , telefonközpontok, modemek és fájlszerverek , DECT központok egyben. Az újak 100kiló körüli áron kaphatók. Általában van belőlük AVM német nyelvű szolgáltatói és AVME drágább multilingual verzió ugyanazzal a vassal. Sajnos direktben nem lehet rátolni a nemzetközi (angol) FW-t a német verzióra. Az újabbak gigabites drótos hálózattal és 300mbit körüli wifi letöltéssel rendelkeznek. Tudják a wpa3 wifi titkosítási normát. Akár ébresztőórát is csinálhatsz belőlük. A német honpolgárok már nagyívben dobálják a kukába a 7490-es verzióju AVM Fritz!box - ukat. Előfordulhat hogy a bolhapiacon 1-3 ezer forintért megveheted ezt a kukázott vasat. Én erre cseréltem egy éve a fő Asus RTN18U vasamat. A firmware cserére régebben létezett egy rukernel tool nevű program amivel mindenféle mókolásokat követett el a vason ez a szoftver azért, hogy akár hálózatosan letöltve is felkerüljön a vasra az új nemzetközi fw. A szerző a dolgait visszavonta és emiatt ebből már csak vírusos verziókat lehet innen-onnan letölteni.
DE ! Van egy sokkal egyszerűbb módszer, ami az új Fritzos FW-s gépeken elkövethető a fw cserére. Windowson működik.Én több ilyen filléres bolhapiacos vason kipróbáltam. Eddig mindig működött. Itt a leírás a módszerhez. Csak saját felelősségedre kövesd el. Az esetleges kár a Te bajod legyen. ;)
....
Német Fritz!box multilingualosítása.

A következő módszert mindenki csak saját felelősségére alkalmazza! Az esetleges károkért, sikertelenségért , vagy a router tönkremeneteléért felelősséget, garanciát, kártérítést nem vállalok.
Nálam ez így működött.

Letöltjük a német és a multilingual FW-t és Recovery exét az adott fritzbox típusának megfelelően.

A hálókártyánkat fix ip-re 192.168.178.0 -ra állítjuk , alhálózati maszk 255.255.255.0
Hálókábellel összekötjük a gépet és a kütyüt, ha jól emlékszem a LAN1-es lukkal egyenes kábellel.

Parancssorba beírjuk ezt , de még nem ütünk entert:
ftp 192.168.178.1

Elindítjuk az egyik recovery exe fájlt , mondjuk a németet ( most ez öntevékenyen pingel nekünk gyárilag :) s ez sokkal egyszerűbb, mintha mi pingelnénk) és bedugjuk a fritzbox tápját. Figyeljük a recovery ablakát és amikor meglátjuk, hogy éppen elkezd turkálni a fritzboxunk agyában (akkor van az az időablak, amikor meg lehet támadni Ftp-vel, hisz a gyári recovery is épp ,azt teszi) épp akkor ütünk entert (előzőleg már az egérrel a villogó kurzorunkat odatettük a lázas tevékenység közben) a parancs sorban az előzőleg bepötyögött ftp 192.168.178.1 parancs végén villogó kurzorra (ha van rá időnk , akkor a recovery ablakot már kilőhetjük, de nem muszáj) és figyeljük a parancssor ablakát:

valami lesz , a villogó kurzor várja a reagálásunkat

ha jól sejtem , akkor kétszer be kell pötyögni vakon tehát: adam2 (entert rá), majd még egyszer ugyanezt teszem. Tehát ez lenne a következő négy soros idézetből a " login with adam2/adam2 " , tehát ezt tegyük meg ! csináljuk csak!
Itt van ez a négy sor angolul (az első sort már megcsináltuk! :) (a lentebbi két sor végén is entert kell ütni.)

Once connected to the FTP server, login with adam2/adam2.
Now type exactly the following lines:
quote SETENV firmware_version avme
quote REBOOT

Ezzel átváltottuk a fritzboxunkat avm (német) firmware-ről nemzetközi avme firmware-re, de az meg nincs neki betöltve. Emiatt bootloop-ba kerül és ott állunk egy tönkretett fritzboxxal :O ;] :C :P . Nade sebaj, ott van a multilingual recovery exénk és azzal meggyógyítjuk, azaz a multilingual recovery exét indítjuk és az előzőleg áramtalanított megdöglesztett fritzboxunkat a megfelelő pillanatban táp alá helyezzük ( nyilván a hálózati kábel már be van dugva a gépbe és a fritzboxba) és győztünk!

Indítsd újra és már át tudod váltani bebootolás után angolra vagy még egy pár más nyelvűre a GUI-t.

A folyamat után ne felejtsd el a hálókártyádat visszatenni dinamikus IP címre. :) :) :)

Üdv ... CsI

Hozzászólások

(#1) csixy


csixy
addikt

Ez a a nyitó hozzászólás.
Egészségetekre!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#3) Somatom


Somatom
veterán

Mit tud az angol firm, amit a német nem?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4) Hieronymus válasza Somatom (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Logikus. A többnyelvűséget tudja. :DDD

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#5) Somatom válasza Hieronymus (#4) üzenetére


Somatom
veterán

Egy router nem újság, hogy naponta olvasgassa az ember. Érdemes ennyit küzdeni azért, hogy a beállítófelület más nyelvű legyen? Ha eredetileg tyúklábas lenne, azt még megérteném, de aki az angolt el tudja olvasni, az a németet is.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#6) Hieronymus válasza Somatom (#5) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

"Érdemes ennyit küzdeni azért, hogy a beállítófelület más nyelvű legyen?"

Nekem nem, mert németül is eligazodok a beállításokban. De annak, aki nem beszéli a nyelvet, érdemes lehet a beavatkozás.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) Somatom válasza Hieronymus (#6) üzenetére


Somatom
veterán

Vajon hány szóra kell ráguglizni? Próbaképp átállítottam a routeremet németre. Íme egy részlet. Sztem nyelvtudás nélkül is világos. De, azért a screenshotot megmutattam a Google Lens -nek. Az eredmény.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#9) csixy válasza Somatom (#5) üzenetére


csixy
addikt

Németül csak annyit tudok, hogy beenden, meg ja. Angolul az írott szöveggel már majdnem perfekt vagyok.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#10) csixy válasza Hieronymus (#6) üzenetére


csixy
addikt

Így igaz szóról szóra!
A leírás alapján negyedóra alatt megvan a fw csere. Pofonegyszerű.
A rukernel tooltól az ember szeme összakadt ... nagyon bonyolult volt.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.