2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Egy kis HOWTO: hogyan debugoljunk tuning során

Írta: | Kulcsszavak: tuning

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokan (általában akik ismerkednek a tuningal) beleesnek abba a hibába, hogy az alaplap BIOS-ában egyszerre állítanak be mindent (cpu, ram, stb), aztán mikor nem megy az adott beállítás, akkor csak pislognak, hogy most mi a gond? :U A gond az, hogy fokozatosan kell tuningolni, egyszerre csak egy módosítást eszközölni, és azt tesztelni. Ha az jó, akkor lehet tovább lépni.

Tuning előtt az első lépés legyen a rendszer alapórajeles vizsgálata. Amennyiben szükség van rá, az energia takarékos, és egyéb chipset által biztosított funkciók is legyenek bekapcsolva. A memória gyári, alapórajelen legyen: erre is külön gondot kell fordítani, mert sok gyártó nem épít be a moduljaiba előre megadott profilokat, így a tuningos memóriát is kézzel kell belőni. (Ez azért van, mert a JEDEC szabvány csak 800Mhz-ig terjed DDR2 esetén, DDR3-nál nem tudom hogy van.) Teszt: 1 óra Prime95 az összes cpu magot terhelve, plusz a videokártyát is lehet terhelni játékkal. (Az is legyen alapon.)

Ha ez megvan, akkor a legnagyobb FSB-t (referencia órajel, base clock, más néven) kell megkeresni:
- proci szorzó legyen a legkisebb
- +0.1V-t mehet a procinak
- ram legyen szinkronban, gyenge időzítésekkel, adott fajtától függően kis feszültség is kellhet
- északi hídnak, memória vezérlőnek is kellhet plusz feszültség
Lehet emelni az FSB-t 10Mhz-es lépésekben, ha nem indulna el, akkor -10Mhz, és utána Prime95-el tesztelni.

Utána ugyanígy meg kell keresni a memória maximumát, először gyenge időzítésekkel, majd utána lehet azokon finomítani, és ugyanúgy tesztelni. Memória tesztre a DOS-os MemTest-et ajánlom, azzal lehet az egész területet tesztelni, a Windows-os memória tesztelők nem tudják az egészet tesztelni, mert nyilván kell az operációs rendszernek is memória.

A max fsb és memória órajel ismeretével már könnyebb elkezdeni a proci tuningot. De fellélegezni még nem lehet, most jön a neheze :) Több tényezőtől is függ, és mindet külön kell tesztelni. Ha van a BIOS-ban automata tuning funkció, azt ki kell kapcsolni, valamint a feszültségek se maradjanak auto-n, hanem legyen normal. (Számos alaplap auto beállításon megnöveli azoknak az értékét.) A pci-e frekvencia is legyen 100Mhz. A proci legyen alapfeszültségen, és úgy kezdjünk el tuningolni. Itt is érvényes a 10Mhz-es "szabály". Ha már nem indul el a gép, akkor két választásunk van: vagy visszaveszünk a proci órajelből, vagy feszültséget emelünk. Magas fsb esetén előfordulhat hogy az északi híd, vagy FSB feszültségen kell emelni. Tehát ha már van egy stabil pont alapfeszen, akkor onnantól fogva növelni kell kis mértékben a proci órajelet, és először emelni annak feszültségét. Ha nem indul be viszonylag nagyobb feszültség emelés hatására se, akkor valami más a gond. A cpu feszt vissza alapra, és ki kell próbálni más egység feszültségének növelésére beindul-e? Ha igen, nyert ügyünk van, ha nem, akkor nem :) Vagyis tovább kell játszani a feszültségekkel. Nagyon fontos hogy a memóriára figyeljünk! Magas fsb magas órajellel társítva nagyobb terhet ró a memória vezérlőre, ezért arra is figyelni kell! Szvsz először a proci tuning a lényeg, ha az biztos, utána lehet finomítani a memórián. Általában elég a CPU, DDR, MCH, VTT feszültségét emelni. A lényeg hogy ne egyszerre akarjunk mindent, hanem kis lépésekben, ésszel tuningoljunk.

Ez inkább csak egy elméleti áttekintés, és főleg S775-re vonatkozik, de más rendszereknél is igazak amit leírtam, csak esetleg több dologra kell figyelni tuning során. Konkrét kérdéseket itt, és a proci topicjában érdemes feltenni.

Hozzászólások

(#1) szablya


szablya
tag

UP!

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#2) barnam_ válasza szablya (#1) üzenetére


barnam_
nagyúr

thx! :)

Hellyel közzel ugyan ez igaz vga tuningra is, ott is külön kell megkeresni a mag, és a memória max. órajelét. Majd a kettőt közös nevezőre hozni. Ott az szokott előfordulni, hogy a magas gpu órajel mellett a ram nem bír annyit, mint alapórajeles gpu mellett. Ez azért van mert ugye minél gyorsabb a gpu, annál több adatot kell mozgatni a memóriába/ból, az pedig jobban leterheli azt.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.