2021. január 20., szerda

Gyorskeresés

Neked milyen beidegződésed van, az informatika hajnalából

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyik cimborámmal beszélgettünk, amikor szóba hoztam a témát,s gondoltam megklérdezem itt a PH lakókat is...
Hogy mire is gondolok? Úgy ' 2000-2001 magasságában, mikor még a felnőtt tartalmú képi, és videós tartalmakat nem lehetett csak úgy beszerezni, na meg hát nem csak az ilyent, bármiféle videó klip, játék, progi, akármi, igazi értéket képviselt, így hát tárolgattuk, mert hát az adat az érték, mert nem úgy van, hogy pikk-pakk beszerzed. Ez máig megvan bennem. 5TB-nyi háttértáram van, és fejlesztenem kéne, mert még a legunalmasabb filmeket, amiket nem, vagy alig tudtam végig nézni, még azt sincs szívem letörölni.

Szintén 2000 környéke. Egy 100MHz-es Pentium1-esem volt, 32MB RAM-al. Már nem is tudom miért, de a Windows98 lett fel erőszakolva rá (Win95-t váltva) és azt mondta a haverom, hogy nagyon lassú lesz, de apróbb trükkökkel lehet fogni kicsit az erőforráson. ilyen pl, hogy az asztalra ne rakjak ki ikonokat, mert az is csak terheli a gépet betöltéskor. Szintén máig meg van bennem, nem rakok ki az asztalra parancsikonokat, na jó, annyit lazítottam rajta, hogy a játékok ikonjai az asztalon vannak. Hozzáteszem, mivel nem igazán játszok már, évi 1-1 játék, így hát túl sok ikonom továbbra sincs az asztalokon :))

Na szóval, ilyesmi beidegződése még kinek van, és mi az? :))
Akár hardveres jellegű is jöhet, teszem azt, első VGA kártyád még '98-ban is Nvidia volt, azóta is csak Nvidiát vagy hajlandó használni, csak mert. stb :)

Hozzászólások

(#1) ldave


ldave
nagyúr
LOGOUT blog

Első alaplapom ASUS volt, onnantól kezdve csak azt vettem, egészen az utolsóig. VGA-m is mind-mind ASUS volt (garancia miatt egyszer, kétszer volt valami másom is, de nem rémlik már mi is, talán valami Leadtek). A lényeg, hogy amikor új hardvert vettem, csak az ASUS kínálatából választottam.

Aztán fura módon, amikor laptopot vettem, akkor úgy voltam, hogy ASUS? Azt inkább nem :) Azóta a harmadik Dell laptopom van és 99%, hogy majd a következő is az lesz :)

[ Szerkesztve ]

A Slime draws near! Command?

(#2) doeeg


doeeg
senior tag

"így hát tárolgattuk, mert hát az adat az érték, mert nem úgy van, hogy pikk-pakk beszerzed"

Ez nagyon megvan bennem is, tizenéves cd-k, dvd-k még nincsenek kidobva, mert ha valami kelleni fog pont azokról, akkor milyen jó hogy megvannak :D A vinyóm most 6TB-os, azon is megvannak még az ezeréves képek (középsulis korom óta nem néztem meg őket, nem is fogom), régi kedvenc játékok (~10 éve nem játszottam), mp3-ak (csak Spotify-n hallgatok zenét 2015 óta).

Szerintem az is egy hóbort, hogy évente teljesen más rendszer szerint variálom át a fentebb említett fájlok tárolását :D

Ez a minél kevesebb ikon legyen az Asztalon nekem is megvan, bár inkább átláthatóság / esztétikai okok miatt.

Elég erőteljes "hőskori" beidegződés, hogy nem hiszek abban, hogy ha feltöltök valamit Dropbox/Google/Onedrive-ba, akkor az ott lesz, és nem lesz mondjuk CRC hibás vagy elérhetetlen, mindenről megtartom az offline változatot is (telefonon is így vagyok)

Ctrl+C-t legalább hatszor megnyomom, mire elhiszem hogy kimásolta :DDD

Soha nem használtam a Windows beépített "Dokumentumok" mappáját és annak egyetlen almappáját sem (persze ezzel szerintem mindenki így van :) ).

Windows reinstall után többé-kevésbé ugyanazt a rituálét játszom le '99 óta (Windows hangok kikapcs, sleep/hibernate kikapcs, energiamenedzsment kikapcs, többet most így hirtelen nem tudok mondani, mert mióta Win10 van lassan 5 éve azóta nem kellett újratelepíteni :DDD De emlékszem hogy mikor WinME volt, akkor majdnem egy nap elment csak a Windows telepítéssel és állítgatásokkal, és még egy nap a járulékos programokkal).

Ja erről jut eszembe, Windows XP-t szinte alig használtam, az első Celeronos gépem (333MHz-s!) eléldegélt 2007-ig(!), addig WinME ment a gépre, az azt váltóra meg Windows Vista. majd szinte rögtön megjelenésekor Win7 beta. Úgyhogy kijelenthetem hogy a világ eddigi legnépszerűbb/anno legelterjedtebb op.rendszerével kb. nincs tapasztalatom :C

[ Szerkesztve ]

(#3) Goose-T


Goose-T
veterán

Nekem nagyon sokáig volt egy Írás nevű könyvtár a vinyómon, amiben eredetileg a CD-re, majd DVD-re archiválandó cuccaimat tartottam. Már évek óta nincs semmilyen meghajtó a gépeimben, de ezt a könyvtárat csak néhány hónapja számoltam fel. :D

Eladó gityó: https://tinyurl.com/y4qrjkaq *** Jó zene: https://tinyurl.com/voysv3w

(#4) Goose-T válasza doeeg (#2) üzenetére


Goose-T
veterán

XP-t én is keveset használtam, Windows 2000-et toltam helyette utolsó leheletig, aztán kis ideig XP SP3, utána meg inkább Vistára álltam, mert nem bírtam az XP-t soha. Persze munkahelyi gépeken sokat kellett használnom.

Eladó gityó: https://tinyurl.com/y4qrjkaq *** Jó zene: https://tinyurl.com/voysv3w

(#5) Syl


Syl
nagyúr

Szerintem az informatika hajnal nem 2001-ben volt, hanem 82-84-ben :P

Egyébként a felesleges fájltárolás (filmek, zenék) nálam is megvan. :B

Words cannot express how much i don't care

(#6) MaxxDamage


MaxxDamage
nagyúr

Fene tudja mikor is volt, de 100MHz alatti gépem (PC) volt, fekete-fehér monitorral (színes az ritka volt még) egyértelműen DOS -al (WinXP még a közelbe sem volt) és sok DOS-os program, játék, stb.... az első komoly gépem egy 233MHz MMX Intel volt, 16 vagy 32MB VGA-val (Ati Rage Pro vagy mi volt az) és 3DFX VooDoo is volt használva. GTA első kiadások voltak a kedvenc gamek, na meg a Carmageddon, Quake, StarCraft meg ilyenek :K

Szerettem a DOS -os Total Commandert is (Volkov Commander volt a neve annak asszem)
Akkor a DOS volt az amit szerettem és most kellene használnom (ha csak az lenne) hát meg lennék lőve asszem, mert már sok mindenre nem emlékszem :D
Meg a sok floppys game, mentések, stb..huhhh ... most meg már a sok CD, DvD sem kell... a BluRay még az amit használok, de ki tudja meddig. :B

PI-PII-PIII-P4 -em is volt, P4-em az 3GHz Prescott volt (az első "csúcs") bár volt Celeron is, Mercury konfig az Euronics-ból :D

DC++ amit még szerettem, meg az 56k Fax-Modem netet (mert nem volt más) :U

[ Szerkesztve ]

◄►MSI® GT73VR 6RF Titan Pro -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►LG® V50 ThinQ 5G Dual Screen 6/128GB "Black"◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#7) alcsa


alcsa
senior tag

Nekem az maradt meg, hogy AMD processzorhoz csak ATI kártya, Intelhez meg NVidia :)).

(#8) DeFranco


DeFranco
nagyúr

félig tartozik a témához, de máig az első atx formátumú gépházamat használom

azon kívül hogy az egyik kártyaslot leszorító csavarjának helyén már megforog a csavar, tökéletes állapotban van. nincs is miért lecserélni.

(#9) Lord Myn


Lord Myn
senior tag

Dedikált hangkártya (muszáj!), '91 óta használok a PC-imben, még a laptopjaimba is USB-st rakok, az alaplapit asztali gépeken az első bekapcsoláskor tiltom.

2001 óta szinte csak nV kártya, kb. 4-5x volt Radeon kártyám azóta, de valami mindig nem stimmelt velük, úgyhogy maradtam az nV-nél.

Régi végigjátszott, illetve végig nem játszott játékállások mentései (frankón, még '92-es DOS-os játékállásom is van, amit akkor játszottunk, amikor az adott játék még vadi új volt, csak 27 év telt el azóta...).

A .zip tömörítő használata archiváláskor (az univerzalitása miatt, még DOS-ban is ki lehet csomagolni).

Most így kapásból ennyi jutott eszembe, de biztos van még több is, csak azok annyira természetesek nekem, hogy észre sem veszem. :B

Szerk: Ja, eszeme jutott még valami, mai napig van USB-s floppy maghajtóm és DVD-RW, pedig előbbit szinte soha, utóbbit meg ritkán használom.

[ Szerkesztve ]

"War does not determine who is right - only who is left."

(#10) vince


vince
őstag

Hehe, egy csomó minden megvan nálam is:
- asztalon két ikon: sajátgép és lomtár, se több, se kevesebb
- oprendszer hangok kilőve
- a Windows XP skinje sosem tetszett, ott az első dolgom volt telepítést követően beállítani a klasszikus windows témát
- háttérkép szigorúan egyszínű kék, semmi fotó vagy ilyesmi, ami felesleges erőforrást pazarolna (ez csak az XP-vel bezárólag volt igaz, onnantól kezdve azt vallom, hogy legyen kellemes a szemnek az, amivel napi sok órát töltök)
- win beépített dokumentumok mappája helyett a d:\Dokumentumok mappa van használatban
- ha bármilyen számítógépen bármilyen fájlműveletet kell végeznem, Total Commander telepítése az első lépés
- a fene nagy gyűjtögetést jó ideje feladtam, a napi szinten használt programokból az internet korában nem tárolok offline 22 korábbi verziót, elég az aktuálisat, az meg úgyis ott van a letöltések között (természetesen a D:\Letöltés mappában) :)

"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.