2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

ZTE V5 Red Bull átpartícionálás

Írta: | Kulcsszavak: ZTE . V5 . tárhely . partícionálás . usb . sd . microsd . system

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bizonyára sokan szembesültek már azzal, hogy megtelt a telefonjuk system partíciója, így nem tudtak több appot telepíteni, frissíteni stb. Ez különösen akkor tud bosszantó lenni, ha emellett ott áll kihasználatlanul a több GB-nyi tárhely, mint belső SD. Persze lehet az appokat áthelyezgetni, linkelgetni ide vagy a MicroSD-re de ezeket a megoldásokat sohasem szerettem. Sokkal jobb megoldásnak tartom a telefon fájlrendszerének újrapartícionálását, mégpedig úgy, hogy az USB-tárhelyből lecsippentünk egy kicsit a System javára. Jelen esetben ez nem is olyan bonyolult művelet.

Kérlek mielőtt nekiállnál, alaposan olvasd át a leírást és ha valami nem világos, ne kezdj bele!

Az első és legfontosabb:
Csakis saját felelősségre állj neki, mert könnyen papírnehezéket gyárthatsz a telefonból.

Ha a leírásban szereplő fogalmak többsége számodra ismeretlen, inkább kérdezz itt a fórumban, vagy a ZTE V5 topicban. Privátban idő hiányában sajnos nem tudok senkinek sem segíteni.

Az eredeti leírások: Kínaiul, illetve oroszul.

Mire lesz szükséged?

- 1db ZTE V5 Red Bull telefonra. A leírásban 2/8GB-os modell szerepel, de értelemszerűen ugyanez vonatkozik az 1/4GB-osra is, csak a méretek különböznek. Figyelem, ez "sima" V5, nem V5s vagy V5 Max!

Hogy más, hasonló készülékeken működik-e a dolog, nem tudom. Élek a gyanúval, hogy igen, főleg az ugyanilyen SoC-al (Snapdragon 400) rendelkezők esetében, de tapasztalat hiányában erről inkább nem foglalnék állást. Csak saját felelősségre kísérletezz!

- 1 db stabil számítógépre (Én 64 bites Windows 8.1 alatt csináltam, de feltehetőleg más rendszerekkel is működik)
- 1 db jó minőségű, nem kontakthibás usb kábelre
- Feltelepített ADB driverre, CWM recoveryra (elég ha csak bootolsz vele). Segítség: [link]
- Paragon Partition Manager 12

Ez utóbbi lényeges. A korábbi verziók nem támogatják az ext4 fájlrendszert, így azok nem használhatók, viszont az újabbakkal nincs tapasztalat. Ezzel tutira működik a partícionálás, így én ezt a verziót ajánlom. A program beszerzését rád bízom.

Kiindulási állapot:

Most pedig kezdjünk neki!

1. lépés:

Ments le mindent az USB-tárhelyről, lehetőleg nem maradjon rajta semmilyen fontos dolog (áthelyezett app stb). Ha lehet törölj róla mindent, mert partícionáláskor a rajta lévő fájlokat a program majd arrébb fogja pakolászni. Minél több minden van rajta, annál tovább fog tartani. Amennyiben minden jól megy, elveszni nem fog róla semmi.

2. lépés

CWM recovery-ben készíts egy mentést a rendszerről. Lehetőleg a MicroSD-re, vagy ha nem is, utána mentsd le a telefonról, illetve töröld onnan.

2,5. lépés

Többeknél volt probléma a partícionálás során, mint kiderült érdemes a mentés után egy factory reset-et csinálni. Nálam e nélkül is probléma mentes volt a művelet, de egy rendesen belakott rendszernél lehetnek gondok (pl a telefon nem látja nagyobbnak a megnövelt partíciót), így mindenképpen javaslom a tiszta lappal indítást. CWM recovery-ben választ a Wipe data/factory reset opciót.

Ha végeztél, akkor a CWM recovery főmenüjéből lépj be az advanced menübe, majd válaszd a kikapcsolást (Power off).

3. lépés

Vedd ki a MicroSD-t!

4. lépés

Kapcsold a telefont Download Mode-ba! Ehhez kikapcsolt állapotban nyomd be a hangerő le gombot, majd a bekapcsoló gombot. A megjelenő menüben válaszd a Dload mode menüpontot. Ezután a telefon kikapcsol, ne ijedj meg. Csatlakoztasd a számítógéphez, majd a Windows által megjelenített üzeneteket (Formázni akarja a partíciókat) ikszeld ki, semmiképpen se engedd neki a formázást! Indítsd el a Paragon Partition Manager 12-t!

5. lépés.

Valami ilyet kell látnod:

A Qualcomm MMC Storage nevű eszközön fogunk dolgozni. Látható, hogy a System partíció (alias "Local disk", fehér szín) és az USB tárhely (alias "Internal SD", zöld szín) az MMC végén található, így egyszerűen át tudjuk őket méretezni.

6. lépés

USB tárhely méretének lecsökkentése:

Először is szeretném megjegyezni, hogy a méretezéseket vissza lehet vonni, ha közben meggondolod magad, mivel a program majd csak később, mindent egy lépésben fog végrehajtani. Ameddig ezt a folyamatot nem indítod el, szabadon méretezhetsz, visszavonhatsz, illetve félbe is szakíthatod a műveletet. Ezt csak megnyugtatásul mondom, ha valamit elrontanál menet közben, ne ijedj meg. Persze célszerű eltervezni előre, hogy mekkora partíciókat szeretnél.

Kattints jobb gombbal az Internal SD-re és válaszd a Move/resize partition opciót, majd változtasd meg az értékeket a kívánt méretre. Én az eredeti 4,1 GB-ot 2-re csökkentettem, de lehet kevesebb is. Véleményem szerint azért 0,5-1GB-nál kisebbre ne vegye senki. Fontos, hogy teljesen semmiképpen se töröld! Utána ne maradjon üres hely. Ami előtte szabadul fel, az pedig hozzá lesz csapva a Systemhez. Yes gombbal mentsd a változtatást.

7. lépés

System partíció méretének megnövelése:

Most a felszabadult helyet hozzáadjuk a Systemhez. Kattints jobb gombbal a Systemre (Local disk, ext4 fájlrendszer) és válaszd megint a Move/resize partition opciót.

A régi méret:

Most a partíció méretét növeld meg egészen addig, míg az utána lévő szabad hely el nem fogy. Előtte hagyd meg az 1 MB szabad helyet, eredetileg is ott volt.

A Yes gombbal mentsd a változtatást.

8. lépés

Most fogjuk végrehajtani a változtatásokat. A bal felső sarokban, a menüsoron válaszd az Apply opciót. Amit eddig csináltál még nem ment élesben, csak a gomb megnyomása után fog a program ténylegesen a partíciókhoz nyúlni. Elkezd dolgozni, pár perc alatt végezni fog. Közben semmi esetre se húzd ki az usb kábelt és lehetőleg a gépet se piszkáld. Ha végzett, okézd le az üzenetet. Bezárhatod a programot, majd kihúzhatod az usb kábelt és bekapcsolhatod a telefont. Mivel még Download módban van, ezért hosszabban kell nyomnod a bekapcsoló gombot (nálam kb. 10 mp-re volt szükség). Ha meggyőződtél arról, hogy megtörténtek a változtatások és minden rendben, akkor mehet vissza a MicroSD, további teendő nincsen (maximum visszamásolni a fájlokat a belső SD-re, ha szoktál ott tartani valamit).

8+1. lépés

A korábban elkészített CWM mentés visszaállítható, de előtte a biztonság kedvéért csinálj újra egy factory reset-et, ha közben elindítottad volna a telefont.

Partícionálás utáni állapot nálam:

Remélhetőleg ezután nem lesz senkinél olyan probléma, hogy elfogy a tárhely a System partíción, most már nem kell spórolni a tárhellyel :))

Hozzászólások

(#1) Viktor0610


Viktor0610
MODERÁTOR

Köszi a magyar leírást! :R

"A MIUI felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait!" :D

(#2) KTU


KTU
addikt

Köszi!

Amúgy 1/4 verziónál
összes tárhely: 3,42GB
belső tárhely: 590MB

Szerintem a 2/8 verziónál nyugodtan le lehet menni 1GB-ra a belső tárhely mérettel,

Én az 1/4 verziónak nem esek neki :U

[ Szerkesztve ]

"Sajnálom, a válaszok készen vannak, csak jól kell kérdeznie."________Magyar Xiaomi Mi 10 Lite 5G #monet____https://t.me/MagyarXiaomiMI10Lite5G

(#3) XenHai


XenHai
senior tag

Kösz szépen a leírást.

(#4) poffsoft


poffsoft
addikt

12 felett bármelyik paragon jó.
És szép munka!

[ Szerkesztve ]

(#5) n@p@lm


n@p@lm
őstag

szép munka, köszi!
valamikor lehet nekiugrok ;)

(#6) Victoryus94


Victoryus94
őstag

Nekem sikerült.
Egy picit megijedtem, mert nem nagyon akart bekapcsolni. De végül összejött :D
Más: Particionálásnál nekem "névtelen" particio volt a belső tároló neve, és tőle jobbra került a felszabadított hely. Ezt simán odébb lehet csúsztatni bal oldalra (ha esetleg másnál is előjönne, megfogja és odébb tolja)

Az lenne a kérdésem, hogy ha feltolok egy másik rendszert, akkor az bezavarhat-e? Esetleg meg kell csinálni újra a particionálást, vagy ez "örökké megmarad"?

(#7) poffsoft válasza Victoryus94 (#6) üzenetére


poffsoft
addikt

maradnia kellene...

[ Szerkesztve ]

(#8) 426os válasza Victoryus94 (#6) üzenetére


426os
őstag

Amikor módosítottad a méretét, akkor alapból zsugorítja, tehát a mögötte lévő helyet szabadítja fel, de ha te a méretén kívül azt is átírod, hogy előtte mekkora legyen a szabad hely, utána pedig mondjuk 0-t írsz, akkor arrébb is tolja és elé kerül a szabad hely. Ezt mondjuk beleírhattam volna a leírásba, de úgy gondoltam, hogy a kép és a program ablakában megjelenő feliratok egyértelműek. Később majd beleszerkesztem.

Meg kell, hogy maradjanak a partíciók. Gondolj arra, mikor a számítógépre telepítesz új oprendszert (attól elvonatkoztatva, hogy ott a telepítőben tudod módosítani a partíciókat), egy sima telepítés ott sem kavarja össze, méretezi át a partíciókat (ideális esetben, mondjuk egy Windows telepítésekor).

.

(#9) Victoryus94 válasza poffsoft (#7) üzenetére


Victoryus94
őstag

Köszi. Az egyik samsung telóm újraparticionálta magát gyári ROM telepítésével (Azt Anno KIES-sel kellett telepíteni), ezért kérdeztem. :)

(#10) poffsoft válasza Victoryus94 (#9) üzenetére


poffsoft
addikt

gyári "update" bezavarhat, cwm telepítős rom nem, hacsak nem tudja kérésre átméretezni (aroma)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.