Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kowa
tag
Sziasztok
még eléggé új a linux világa számomra ezért segitségért fordulok .
Építettem egy NAS t és rátelepítettem a ZimaOS nevű rendszert. Plexet sikerült rajta beállítanom de a Qbittorrent porgrammal nem igazán boldogulok
van egy SSD m ami 1 TB os és van egy sda1 re felcsatolt 12 TB WD vinyó
az alapértelmezett letöltési útvonal /DATA/Downloads ami az SSD hez tartozikHogy tudom arra rávenni a torrent klienst mint a Windows os verziónál hogy egyrészt ne az SSD legyen az alapértelmezett mappa hanem a vinyó és hogyha rendszerezni szeretném hogy FILMEK , SOROZATOK mappa ezt hogyan tudnám kivitelezni?
Köszi a válaszokat -
Imi1981
veterán
válasz
urandom0 #103901 üzenetére
Közben rájöttem , hogy a duppla kattintás nem működik az egérrel . Mint-en és live kubuntun működik ! Aztalon is hiába kattintok az ikonokra nem indul semmi .Mit tudtam csinálni vele ? Amúgy furcsa jel van az ikonokon [kép] ez valami beállítás miatt van ?
Letöltöttem egy új fájlkezelőt és ott sem működik de ott írja alul hogy kijelölve ! Szóval valamiért csak kijelölöm dupla és szimola kattintással is . -
-
Imi1981
veterán
válasz
ubyegon2 #103898 üzenetére
Megnézem és köszönöm !
#103883 urandom0
Sehol nem működik a dupla kattintás dolphin fájlkezelőben ! Elindítottam live-ba a kubuntut és ott működik rendesen szóval a telepített kubuntun van a hiba . Nem emlékszem , hogy elállítottam volna valamit de lehetséges . Vissza kéne állítani a dolhin fájlkezelőt alapra ha lehet . Lehet ilyet ?
Egykattintással sem működik! -
-
válasz
tordaitibi #103890 üzenetére
Ebből a listából én a Plasmáért vállalom a felelősséget, és most 2 órája ugye az Openboxért.
Akkor valaki még rájárt a gépedre, mondjuk a kuplungon álló szomszédasszony!
Az Ubuntu-ba már jártam, az rettenet, fönnt a panel, agyrém az egész, nekem idegen.
Ne szórakozz már, hogy fönn a panel, hát odarakod, ahová akarod.
Egyszer rámjött és Ubuntut átkutyulásztam majdnem teljesen Cinnamon kinézetűre, mondjuk bogarásznom kellett, mit hogyan, de a lényeg, hogy át lehet úgy alakítani a Gnome felületét, hogy nem ismersz rá! Régebben a Zorin is ilyesmi volt.
No épp ideje már, hogy felrakj egy Cinnamont is, ha már a Linux Mintet nem bírtad rávenni a 30 éves retro vackaiddal való együttműködésre!
-
Imi1981
veterán
válasz
urandom0 #103893 üzenetére
Most nézem ,hogy még mappát sem nyit meg dupla kattintásra! Vagy ez nem így működik ? Csak oldalt tudom megnyitni a mappákat [kép] .
A módosítás alatt ez látható [kép]#103894 ubyegon2
A Disks alkalmazással lehet külső usb hdd-re menteni ? Ha valami miatt nem bootol a rendszer és vissza akarom rakni az utolsó mentett állapotot azt hogy tudom megtenni? Lehet csinálni bootolható pendrive-ot vagy bootmenübe építés ? -
válasz
Imi1981 #103888 üzenetére
Amúgy a linuxokat le lehet menteni ilyen pendrive-ról bootolható hasleo backup vagy acronis vagy egyébb backup programmal ?
Szerintem vannak ilyen programok bőven, sose használtam őket, max próbálgattam. Timeshift meg a Disks alkalmazás csinál mindenféle lemezképeket, Tibikomám nagy ügyködője ilyesmiknek.
-
-
válasz
Necronom #103887 üzenetére
a kezzel azt jelenti h nem tud rola az oprenszer?
Tulajdonképpen igen. Én a "kézzel" telepítést arra értem, amikor letöltesz egy telepítőfájlt a netről, és azzal telepíted fel. Csak ugye ez esetben nem kerül be a program az apt adatbázisába, így az nem is fogja tudni eltávolítani.
Valószínűleg valami ilyesmi parancsokat adtál ki:
cd
git clone --depth=1 https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup.git
cd RetroPie-Setup
chmod +x retropie_setup.sh
sudo ./retropie_setup.shEz letölti a Retropie-t a Github oldaláról, és berakja a fájlait a /opt/retropie és a $home alá. Sajnos uninstall scriptet nem látok hozzá, ezért mondtam, hogy más megoldást nem látok, mint hogy törlöd az /opt aló, a /home alól és a parancsikonok közül.
-
válasz
ubyegon2 #103881 üzenetére
Ebből a listából én a Plasmáért vállalom a felelősséget, és most 2 órája ugye az Openboxért.
A többiről annyit hogy az ubuntum xfce volt lánykorában, arra pakoltam a Plasmát, hogy a többi, a Lxqt, az Ubuntu, a Xubuntu, az a Wayland on wayland micsoda arról lila lövésem sincs.
Az Ubuntu-ba már jártam, az rettenet, fönnt a panel, agyrém az egész, nekem idegen.
Ezt a Lxqt-t mint írtam ma próbáltam először, és hogy 7 éve honnan hogyan került a rendszerre azt ha főbelőnek se mondom meg.
Ezért írtam hogy valahogy biztos benne volt a telepítőbe.
De amúgy mindjárt feldobok egy Cinna felületet is, tényleg sokszor szégyellem magam hogy Cinnásoknak nem tudok segíteni mert nem ismerem a felületet -
-
Imi1981
veterán
válasz
urandom0 #103883 üzenetére
Nem csinál semmit dupla kattintásra . Jobb egérgom és legfelül ott a vlc és úgy inditja gyorsan csak kényelmesebb lenne dupla kattintással . Szerintem társítva van de nem egyértelmű nekem [kép] .
#103885 ubyegon2
Linux mint is fent van meg a normál ubuntu és zorinos is . Még próbálgatom őket . Mindegyik tetszik de valahogy a kubuntu csilli villi KDE Plasma felület bejön és szinte ugyan olyan könnyű használni mint a mint-et így windows használat mellett . Mondjuk amit írtál áttetsző tálca nagyon tetszene és azt itt kubuntun nem tudom beállítani (legalábbis nem találtam rá lehetőséget ) úgyhogy azt kipróbálom majd mint-en . Én szeretem ha jól néz ki a felület mégha ez nem fontos egy rendszernél akkor is . Amúgy mind a négy linux stabil és gyors . Azt nem tudom mondani , hogy gyorsabb mint a win 10 mert szerintem nem vagy ugyan olyan de a win 11-nél picit gyorsabbak .Amúgy a linuxokat le lehet menteni ilyen pendrive-ról bootolható hasleo backup vagy acronis vagy egyébb backup programmal ?
-
Necronom
senior tag
-
válasz
urandom0 #103884 üzenetére
Szerintem az akkori LXDE-től nem volt elmaradva.
Hát ugye az LXDE atomegyszerű és stabil volt, gondolom a QT(Razor) GTK összekutyulással látrehozott LXQT is hasonló stabilitást mutathatott.De bocs, tényleg csak kívülről vauzok bele, mert egyiket se bírtam használni sajnos. Nem akartam háttal ülni a monitornak, hogy ne kapjak arcidegzsábát.
-
válasz
Imi1981 #103873 üzenetére
Nem vagyok nagy KDE user, de amikor néha használtam és témákat akartam felrakni, kb 5-ből 2 sikerült, jobb statisztikát nem tudok mondani, mert feladtam a további próbálkozást.
Ami meglep, hogy a Linux Mint Cinnamonnál nem találtál megfelelő témákat, skinezéseket. Ha nem is annyira harsány csilivili, mint a KDE skinezés, teljesen jól lehet alakítani azt is. Új Cinnamon kiadás esetén szokott olyan kiegészítő vagy kisalkalmazás lenni, ami pár hétig nem működik, de sok jó téma van, mondjuk én felrakok egy sötét témát, talán a PoP OS-tól lenyúltat meg transparent panelt, pár panelappot és minden tök szép.
-
-
-
válasz
Necronom #103878 üzenetére
honnan kell tudjam, h mivel telepitettem?
Emlékezetből
Próbáld meg eltávolítani apt-vel, ha nem találja, akkor valószínűleg kézzel telepítetted. Ez esetben csak töröld ki a mappáit az /opt-ból, a saját mappád alól, és a parancsikonok közül.
Én most megnéztem egy frissen telepített Lubuntuban, abban nincs retropie csomag, úgyhogy valószínűleg nem apt-vel telepítetted. -
válasz
tordaitibi #103860 üzenetére
Kizárt? Úgy érted, hogy hirtelen megjavult volna az eddig eléggé rottyon lévő memóriád?
Megtaláltad a kavintonyodat?
-
Imi1981
veterán
válasz
Rowon #103874 üzenetére
Van pár ami tetszik de végülis nem fontos . Az alap témák is szépek .
Más kérdés ! KDE connect-et használ valaki iphone-al ? Most küldök át egy videót de baromi lassan megy ! 128 MB a videó és 25-30 KiB/s-el másol ! Azt írja 1 óra van hátra. Androiddal is ilyen vagy csak megint az ios ( már nagyon utálom és várom mikor vissza megyek androidra ) szivat ?
-
-
válasz
Necronom #103870 üzenetére
A Terraformerst Steamből töröld, a Retropie-t pedig, ha apt-vel lett telepítve, akkor azzal töröld. Ha az installscriptes változat lett telepítve, akkor pedig kézzel kell törölgetni a mappát. A parancsikon valószínűleg az /usr/share/applications-ban van, a program az /opt alatt, a többi mappája pedig a saját mappád alatt van.
-
Necronom
senior tag
válasz
Rowon #103868 üzenetére
felreertettel...engem nem erdekel az win XP ..kicsitse
az h ez ugy nez ki az pont hidegen hagy
pici eroforras, pici oprendzser....
en az oprendszerrol tudni se akarok h letezik es bocsi elore is ha valakinek a lelkebe masznek, de nem all szandekomban....eskuszom
nem akarok bibelolni semmilyen oprendszerrel...jojo most ezzel kell de mar eltelt 2 ev okes ennyit raszanok
tenyleg szeretnek mar valami olyat, ami
keves eroforrassal beeri
egyszer felrakom, beallitom es ugy marad, okes a bongeszok tolem frissulgethetnek amig ezt magatol csinalja
nekem nincsen szuksegem ilyen olyan uj holmikra ra...jojo sokan mondjatok biztonsag
de ha egyszer fent van es megy, nalam az mar 6-od rangu dolog, mert nincs semmise rajtanagyon jo pelda erre csixy munkaja fentebb
o ebben eli ki magat, en meg nem...en a gepet hasznalom jatekra, o meg az oprenszerrel jatszik -
csixy
addikt
Sikerült!
Az eredeti sokmodulos miniost feltoltam a ramba, frissítgettem, tettem hozzá, módosítgattam rajta. Letöltöttem a [Linux Live Kit] aktuális verzióját .Átszerkesztettem a config fájljában a build nevét egyedire. Az eredeti minios vmlinuz fájlját bemásoltam a gyökérbe , mert ott keresi majd buildeléskor (kernel frissítés nem volt, ezért tudtam megtenni ezt a csalást), A kitömörített kitet bemásoltam a tmp-be és rootként belépve a munkamappába kiadtam a ./build parancsot és győztem. Lett egy általam módosított belakott állapotú .egymodulos Minios oprendszerem.
Ez csak ujjgyakorlat volt. Mostmár a kisöccsét a Standard verziót fogom magamnak kituningolni és abból csinálok egy kicsike buildet.
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103869 üzenetére
szuperkoszi
na mostmar ilyenem is van
es akkor ezeket hogyam kell toroljem?
-
válasz
Necronom #103862 üzenetére
Telepítsd ezt, ahogy szimpi, gui ha van vagy terminál,
sudo apt install xfce4-appfinder
Ha megvan, indítsd el, nagy valószínűséggel Alkalmazáskereső néven fog megjelenni.
Ezt látod majd, alkalmazásra jobbklikk, Szerkesztés és kiírja az összes nevét, a csomagnevét is.
Ez alapján tudod majd törölgetni, gui, szoftverkezelő, Stacer, terminál ami szimpi.
Itt jól látszik hogy pl. a Youtobe Browser for SMPlayer leánykori becsületes csomagneve smtube.Más ötletem nincs, ebbe a openboxba én nem találtam olyat hogy kiirkálja ezeket, pedig túrtam most rendesen.
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103859 üzenetére
mert ez valami iszonyat fapad. Olyan XP feelingje van
na pont ez a lenyege, hogy fapadmert ez kell nekem
semmit nem eszik, megy a pici teljesitmenu gepemen is
ez egy J-s proci (N elotti) 1,1Ghz ketyeg mukodeskor 900Mhz
mind a 2 mag
es annyit tudjon h onmaga tudjon 1080p videot lejatszani es kiszolgalni meg 2db TV box
nah..ez ezt PONT teszi szepen
vagyis tette eddig amig volt eleg hely a rendszermeghajton
most azert nem tudja, mert van h nekiall HDD led folyamtosan vilagit es akkor tukepp all a gep..akkor minden megall mint a szog, meg a kiszolgalas is... -
Necronom
senior tag
válasz
urandom0 #103855 üzenetére
sajna mar most kicsit belekeveredtem
flatpak, snap? apt?
sorryMég az is lehet, bár kicsi az esély rá, hogy valami netről letöltős programok ezek. Ilyen esetben általában mellékelnek hozzá valamilyen uninstall scriptet is, bár az meg az eredeti csomagban szokott lenni.
pedig vannak ilyenek is
terminalbol telepithetos czccok amiben benne 1-3 sor a hogyanhoz
copy paste es fent is, tobbsege mukodik is -
savior
őstag
Helló.
Steam OS-t fellehet rakni pc-re? Jó egyáltalán az az oprendszer? -
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103843 üzenetére
ctrl+alt+t = terminal
de nekem van a strtmenuben LXTerminal neven -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #103839 üzenetére
ja hogy ennyire mappankant mi hol gyulik?
ahhh...nekem az nem lenne jo, mert lila gozom se nincs mit szabad torolni es mit nem
nekem csak az kell hogy legyen 80Gb szabad helyem. hogy megint szepen haladjon a torrent es ne vilagitson folyamatosan a HDD lampa mert akkor all az egesz gep
es kidoglenek a letoltesek is -
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103832 üzenetére
hat mar gondolkoztam rajta, de...
pont ennyi ido utan elfeledtem a beallitasaimat amik fontosak
automap hdd - kell a KODI-nak es egy uj Kodi....jajajjjj
ez most annyira jol mikodik...TV frekit atallit kellokep 24. 50, 60Hz bla bla bla
Aztan Samba, mappa megoszasok, hogy masok is hozzaferjenek helybe, hiszen ez amugy egy kis file server afilmeknekfileoknak
es nem is tudom mik meg... -
-
Aztaqurva gyerebe §&...@...###...!!!!!
Megy.
Vissza KDE, terminál, openbox install, vissza lxqtizé és választható az obenbox asztalkezelő, na nem csak úgy.. meg kellett keresni a bin alatt.
Elindult, és nincs panel, nincs semmi csak jobbklikkre Asztal beállítómenü. Ez már biztató!
4perc27sec alatt rájöttem hogy VAN PANEL!!
Cak olyan fekete mint az asztal háttere, csak 100% az átlátszósága és csak töküres.
Innen már simán, hozzáadogattam a startmenüt, a többit, beálíltottam a színeket, a menük színét mert minden hófehér, stb.
Ez a hsz. ez alól megy.
Kollégának mindjárt megírom mitis csinálhat, mert ez valami iszonyat fapad. Olyan XP feelingje van nade az 112566x élhetőbb.
Egyébként majdnem tetszik de ha ez a minimal design azért én köszönöm szépen nem kérek belőle. -
-
válasz
Necronom #103831 üzenetére
Egyébként milyen programok ezek? Írj pár nevet, hadd lássuk.
Flatpak esetleg nincs telepítve? Ha beírod a flatpak list parancsot, nem listáz ki semmit?
Vagy valamilyen appimage letöltő program nincs fent?Még az is lehet, bár kicsi az esély rá, hogy valami netről letöltős programok ezek. Ilyen esetben általában mellékelnek hozzá valamilyen uninstall scriptet is, bár az meg az eredeti csomagban szokott lenni...
-
válasz
tordaitibi #103849 üzenetére
Ne tegyél a sírba! Nincs olyan Ubuntu, amin alapból fel vannak telepítve más DE-k is, minek is lenne? Benne vannak ezek a tárolóba és anno kíváncsiságból rákattingattál a szoftverközpontban, csak már elfelejtetted!
Sebaj, ennyi idősen már belefér.
-
válasz
tordaitibi #103835 üzenetére
Hiányzik a panel. Az LXQT-nak van szép kis panelje, keresővel, mindennel együtt, ez nálad nincs meg. Szerintem egyszerűen nincs telepítve. Valószínűleg más dolgok is hiányoznak, úgyhogy én a helyedben megnézném az összes lxtq* kezdetű csomagot, és feldobnám azt, ami kell.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #103847 üzenetére
Hát fenn is van a ramban az egész mindenség. Ezt a distrowatch-on találtam. Orosz gyártmány. A Thomas Mateicek féle alapokon. Van benne egy beállítócrtipt is , előre be lehet állítani sok mindent. A saját módszeremmel raktam fel. A billentyűzetet csak utólag sikerült magyarra állítani. Eljátszadozok majd a kisebbik standard verziójával. Van elég ramom , majd kituningolgatom pöpeczre és az eredeti live linux scripttel megpróbálok belőle buildelni egy saját live linux képet egy darab sb modullal. Csak a vmlinuzt nem fogja megtalálni, majd megpróbálom becsapni valahogy.
-
-
válasz
CPT.Pirk #103846 üzenetére
De vissza tudok jutni, ctrl-alt-f3 és a konzolon reboot, ezt csináltam, most a KDE alól irkálok.
Uby nem, ez meg még vagy 3 az Ubuntuval jött 7 évvel ezelőtt.
Ubuntu munkamenet, meg Unity vagy mi, xfce session, ez a lxde vagy mi a fene meg még valami választható. +Plasma.
És igen, én ezekre rárántottam a komplett KDE Plasmát és köszöni szépen ez így 7 éve elvan, én csak a KDE-t használm azóta.
máig. -
csixy
addikt
válasz
Ha belekattintasz az üres képernyőbe jobb gombbal, akkor mi ugrik elő?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ha nem tudsz visszajutni a bejelentkezési ablakba és visszaváltani a plasma környezetre, akkor próbáld meg a kwin binárist beadni neki, azzal is megy.
Nem tudom pontosan mi a neve (nevük) a kwin binárisoknak, lehet kwin_x11 és kwin_wayland amit próbálhatsz.
ubeygon2: én csak használom a régi ThinkPademen, még sosem raktam fel a nulláról.
-
csixy
addikt
Na ebből még lesz valami.
-
válasz
tordaitibi #103842 üzenetére
Ez az egész anno 7 éve az Ubuntuval jött, én életemben nem bootoltam bele a mai napig emlékeim szerint.
Atyaég...az még rosszabb! Amúgy ha nem is emlékszel, tuti Te raktad fel anno kíváncsiságból, de akkor ez nem is LXQT, hanem még az elődje, az LXDE. Ami azért is jó, mert az meg hozzá se szagol a QT komponenseihez.
Kíváncsi lennék, mik rejtőznek még abban a csudaUbuntuban! Ha jól rémlik, nem is Kubuntu, hanem a KDE-t is felszenvedted rá...de lehet tévedek most kivételesen.
Ha nincs semmi még egy terminál se amit meg tudnék nyitni?
Hát rakj fel konzolból egy terminalt is! De látod jól tippeltem, Kapitány legalább ismeri az LXQT és azt írja, külön fel kell rakni mindent is még!
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103838 üzenetére
Az LXQT nem tartalmaz ablakkezelőt, de támogat többfélét is, csak fel kell telepíteni, az LXQT-val együtt. Telepítsd fel az openbox-ot, utána valszeg ott lesz a listában, de ha nem, akkor ott a /bin alatt beadhatod neki az openbox binárisát.
Picit régebbi tutorial, de a lényeg látszik benne: https://blog.eldernode.com/install-lxqt-desktop-on-ubuntu/
-
válasz
tordaitibi #103838 üzenetére
Jajjjjistenem! Ha külön felraksz egy pucér DE-t, az nagyon nem ugyanaz lesz, mint egy erre az ablakkezelőre felépített teljes disztró esetén!
Rakj fel ablakkezelőt is szépen meg mindent, hiába QT a KDE is, tutira nem használja a komponenseit az LXQT, ami inkább hibrid, mint tiszta QT.
...én vagyok a tordaitibi, nem tagadhatom meg önmagamat Linux vonalon, meg a Linux sem tagadja meg magát irányomban
Megint képes lennél a saját balfackodásodat a Linux hibájának beállítani!
Ja meg hogy KDE után fapados az LXQT! AZért ez remélem nem okozott nagy meglepetést.
-
válasz
Ezért érdemes belenézni a Baobab Lemezhasználat elemző-vel, mert látnád, melyik mappában maradt kevés hely és adott a mappán jobbgombbal meg is tudod nézni, mik vannak benne, hátha ismerősek lesznek. Külsős telepítésű programokat nekem a /opt-ba szokott rakni a rendszer, ha ezek nem kellettek és ezeket nem távolította el semmi, akkor függőségeik sem voltak, így töröltem őket. Régebbi kernelek is foglalhatnak helyet, de akár a /var-ban is sok felesleges dolog gyűlhetett össze.
-
válasz
CPT.Pirk #103837 üzenetére
Megmutatom.
Közbe eljöttem melóba, ezen a gépen még nem voltam lxqt sessionba.
Plasma kijelentkezés, lxqt bejelentkezés, így indul hogy válasszak ablakkezelőt.
De üres. Ha rányomok hogy Válassz egy kedvencet, ide jutok, a bin könyvtárba. Itt meg mi a búbánatot válasszak?
Persze ennek tuti nem így kell működnie, sőt megkockáztatom hogy abszolút nem dehát bakker én vagyok a tordaitibi, nem tagadhatom meg önmagamat Linux vonalon, meg a Linux sem tagadja meg magát irányomban.
Nálam soha nem megy úgy semmi ahogyan kéne
Bakker de jól látszik a COF hiba a 15 éves monitoron, szép piros csík középenMeg kéne vasalnom az lcd alját de nem nagy kedvem van szétdobni a moncsit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103836 üzenetére
Azt nem tudom, hogy ide hogyan jutottál. Jellemzően a bejelentkező ablakban választunk asztali környezetet, miután kijelentkeztünk.
-
válasz
tordaitibi #103835 üzenetére
Akkor mehetett félre amikor a bin könyvtárba kínomba rányomtam valamire. Így kell ablakkezelőt választani, vagy nekem megint pechem volt?
-
Itt vagyok lxqt-be.
Hogyan tovább?
Semmit nem tudok csinálni. Mozillát tudtam indítani mert az asztalon volt. Nincs panel, noncs jobbklikk, nincs semmi. Wigombra nincs startmenü. Semmi nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103833 üzenetére
Az LXQT az az asztali környezet, amit pl. a mostani Lubuntut felrakva kapsz. Van benne panel, meg minden ami kell és teljesen használható, de nagyon kis erőforrás igényű.
Amit leírtál, az alapján ott nálad valami félrement.
-
válasz
Én próblátam valami lxqt-t mert van ilyenem, eddig sose használtam.
Elindítottam ez valami rettenet. Ennél fapadabb még a Wizzair lastminute sincs
Azzal indul hogy válasszak ablakkezelőt és bedobta a bin könyvtárat.
Na abba válasszak... csak 1000 valami van benne.
Rányomtam valamire, mazsolázott, bejött az Asztal tökfekete háttérrel és rajta 5 ikon, Panel sehol, egér bal vagy jobbgombra semmit nem csinál.
Ezt egyáltalán hogyan lehet használni, konfigolni?
alt-ctrl-f3 konzol reboot
Hogy kell ezt egyáltalán beállítgatni?
Csak a kolléga miatt próbálnám ki, de nem tudom.
Megtalálni benne hogyan kell egy alkalmazás valódi nevét kideríteni. -
fekete.puma
tag
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103823 üzenetére
eloszor is koszi szepen akik segiteni prbalnak
igy mar legalabb tudok kerdezni majdnem oksantordaitibi
az alapbibi az, hogy lovesem se nincs honnen van a cucc, hat ki emlekszik ra 2 evvel ezelott ...
sudo snap remove, sudo apt remove - ezek nem mentek mert nem tudom mi az igazi neve,
mert amit kiir az nem az
fekete.puma innen is meg onnan isnem emlexem, ahol talaltam valamit
stacerrel beztos leszednem, de 1500 cuccot mond....minden sort kulon megnezni az pont 1 elet - viszont 1 szembejott, azt leszedtemurandom0 Igen App Center, ez is hasznos volt mert 1et ez is talalt
lent van, szerencsere egy jo 25GB fel is szabadult mar
Stacert irtam par sorral fentebb, rengeteg adat, nem latom at ...sorryubyegon2 Nalam van ilyan h lemezek, azt mondja mostmar, hogy maradt 25GB a helyem a 120SSD-bol
sikerult elvenni 2db cuccot ebbol 1 egy nagy jatek volttehat osszefoglalva:
nem tudom azok eredetet honnen vannak a programok
van ami steames, van ami snap-os, van ami apt-os
de meg mindig maradt sok, ami sehol nincs kilistazva
se a szoftverek nevu alkalmazas, se az App Center nem listazza
torolnem en terminalbol is, de az az rengeteg sort vegignezni rettentok sok
(1500 sor)ps: ja es a stacer keresoje megintcsak nem jo, mert nem talal semmitse
hiszen nem az a neve ami ki van nalam irva a start menuben -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103829 üzenetére
Eddig abból indultunk ki, hogy valahogy be kellene azonosítani az alkalmazások vagy a játékok nevét, ami úgy néz ki lehetetlen mert elvitte a cica.
pl tűzfal ami gufw de a gufw nem kideríthető mert...
A Stcerrel natív debeseket azért qurva nehéz leszedni mert kilistázza az ÖSSZES telepített szoftvert.
Beazonosítás nélkül biztos, hogy nem fogod vele leszedni a listázásból... -
válasz
fekete.puma #103824 üzenetére
Ha nincs fennt a Snap-szoftverek, Snap-store, vagy újabb nevén, mint Urandom írta App-Center,
akkor NEM tudod CSAK terminálból felpakolni. Gondolom ez teljesen érthető, amíg nincs szoftverkezelő GUI, addig nem tudod a még nem létező szoftverkezelő GUI alól saját magát telepíteni.Kb. bemész a sötét szobába, felkapcsolnád a villanyt hogy lásd megtalálni a kapcsolót, csak... ugye míg nincs világos nem találod a kapcsolót.
és a kör be is zárult.
Előveszed a zseblámpádat és innentől megy a dolog.
zseblámpa=terminál.
Valahonnan el kell indulni --->> terminál, snap-store telepít. Utána már guizhatsz.
Ha most telepítesz Snapes rendszert amibe már abszolút támogatott, pl. Ubuntu, akkor ebben már gyárilag benne a Snapstore GUI. Így lényegesen egyszerűbb.De, a Stacerrel is le lehet szedni csak abban át kell lépni a snap fülre és ott kiirkálja a snapek valódi nevét.
A Stcerrel natív debeseket azért qurva nehéz leszedni mert kilistázza az ÖSSZES telepített szoftvert, azokat is amik csak CLI és így pl. nekem perpill 2500 csomagot listáz, na ebbe halandó találja meg amit keres pláne ha nem is tudja mit keres.
3 kilométer hosszan lehet gurigázni a listát, ez még nekem is sok.Snap meg átlaghalandónak max. 25-100 darab van, abban pikkpakk meg lehet találni a delikvenst.
-
fekete.puma
tag
válasz
Imi1981 #103826 üzenetére
Vitualboxot nem szeretem mert nem olyan. Nem adja át a sebességet és a használati élményt.
Kipróbáltam és csak live-ot indította el. Tök olyan mint a kubuntu . A kubuntu elterjedtebb így inkább azt választom.
A teszt megvolt is volt, személyes tapasztalat 10%, 90% melyik a népszerűbb másoknak így inkább az a mérvadó. -
válasz
Necronom #103822 üzenetére
Ahogy Tibi írta,
sudo snap remove teams-for-linux
, és már el is van távolítva a Teams (ha nem használod). Ugyanígy el tudod távolítani a rigs-of-rods-ot,és a music-radart is.A Snap Store-t újabban azt hiszem App Centernek hívják. Illetve ahogy írtam, a Synapticot is feltelepítheted, az a natív csomagokat szépen kilistázza.
-
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103819 üzenetére
Honnan varázsoltad fel ezeket a játékokat?
pl Steam meg a böngészőből is játszható.tordaitibi
Nem veszitek észre, hogy a fórumtárs nincs azon a szinten, hogy terminál-ban bűvészkedjen?
Ebben tudsz gui alatt snapeket menedzselni.
Tök kínai...
A Stacer-el már le sem lehet szedni? -
válasz
Necronom #103822 üzenetére
Snap Store, ezt feltelepíted, ez egy pofára ugyanolyan szoftverkezelő mint a többi de tudja kezelni a snap csomagokat. Ebben tudsz gui alatt snapeket menedzselni.
sudo snap install snap-store
Ha terminálra vágysz, snapek törlése,
sudo snap remove "torlendo_app_neve"
pl. nálad a snap teams törlése: -
Necronom
senior tag
válasz
urandom0 #103821 üzenetére
koszi, ezt is kiptobaltam
de akkora a kapott adatmenyiseg, hogy atlatni is nehez, nemhogy csak ugy, hogy hopp eltavolitasHa jól látom, te valamilyen Ubuntu származékot használsz?
Igen, ez egy kicsike LubuntuA snap list okes, de ezzel mire juthatok?
necronas@NAS:~$ snap list
Name Version Rev Tracking Publisher Notes
bare 1.0 5 latest/stable canonical✓ base
core 16-2.61.4-20241002 17210 latest/stable canonical✓ core
core18 20250123 2855 latest/stable canonical✓ base
core20 20250407 2571 latest/stable canonical✓ base
core22 20250408 1963 latest/stable canonical✓ base
firefox 138.0.4-1 6198 latest/stable mozilla✓ -
gnome-3-28-1804 3.28.0-19-g98f9e67.98f9e67 198 latest/stable canonical✓ -
gnome-42-2204 0+git.38ea591 202 latest/stable canonical✓ -
gtk-common-themes 0.1-81-g442e511 1535 latest/stable canonical✓ -
music-radar 0+git.4e4b5aa 18 latest/stable keshavnrj✪ -
qt515-core20 5.15.4 43 latest/stable keshavnrj✪ -
rigs-of-rods 2022.12 769 latest/stable paroj -
snapd 2.68.4 24505 latest/stable canonical✓ snapd
teams-for-linux 2.0.13 809 latest/stable ismaelmartinez - -
válasz
Necronom #103819 üzenetére
Az összes "parancsikon", az .desktop fájl a /usr/share/applications és a ~/.local/share/applications mappákban vannak. Ha ezekbe a mappákba belenézel, megkeresed az adott program parancsikonját, belelesel, akkor az Exec= vagy TryExec= sorban megtalálod, hogy melyik programot indítja.
szerk: ha kiadod ezt a parancsot:
ls /usr/share/applications/*.desktop | xargs grep -e "Exec"
Ez kilistázza, hogy az /usr/share/applications mappában lévő .desktop fájlok közül melyik mit indít.
Ha jól látom, te valamilyen Ubuntu származékot használsz? Akkor a Synaptic meg tudja mutatni a telepített csomagokat, illetve paranccsorban, apt-vel is lehet szűrni őket: apt list --installed
A Snap csomagokat pedig így (ha jól tudom):
snap list -
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103799 üzenetére
LXDE olyan letezhet?
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103797 üzenetére
koszi, en csak a sajat magam altal telepitett cucokat szeretnem eltavolitani, pl sok jatek meg ilyesmi
de meg azokat sem talalom meg, vana szoftverek nevu cucc az alkalmazasmenuben, ahol lehet telepitgeni es megnezni mik vannak fent, de ezek egyike se nincs ott, hogy uninstalljam -
Imi1981
veterán
válasz
Rowon #103816 üzenetére
Vitualboxot nem szeretem mert nem olyan. Nem adja át a sebességet és a használati élményt. Majd holnap kipróbálom és ha törli akkor törli úgysem belakott rendszerek mert csak 1 napja vannak fent. Ha törli akkor utána rakom fel a kubuntut és a mintet meg a zorint mert azok tudják a mellételepítést. Mindenképpen kipróbálom mert érdekel.
-
válasz
Imi1981 #103813 üzenetére
Ezt fel lehet telepíteni a többi Linux mellé?
Szerintem igen, mivel, ahogy írtad szinte csak Ubuntu alapú Linuxokat telepítettél, így felmenne azok mellé is.Csak annyi van ott hogy telepítés és félek hogy formázza az egész ssd-t.
Jó kérdés, ennyire nem figyeltem a telepítőt, én egy szűz SSD-re raktam. Advanced vagy expert vagy akármilyen más opció nincs? Egyéni partícionálás? -
Imi1981
veterán
válasz
Rowon #103810 üzenetére
Ha böngészőből letöltve telepítem az minek számít ? Például plex médiaszerver, emby szerver . Megnéztem és deb kiterjesztésüek a böngészőböl letöltött programok .
#103812Rowon
Filmek sorozatok médiaszerverek [link] ami gépen fut és bárhonnan eléred szinte bármilyen esközről . Letölt minden adatot a filmhez . -
válasz
tordaitibi #103804 üzenetére
Minden malacot látni fogsz, ha az új telepítésnél nem választod a GRUB felrakását és a napi használatos disztróra visszamenve futtatod a grub-update parancsot. Ha ezt nem teszed, tutira nem fogod látni az új malacodat! Ilyen nem lesz, hogy mindenki a saját malacát látja, GRUB-nál legalábbis tutira nem. Max annyit tehetsz, hogy az első grub-update betallózás után kilövöd az os-probe műveletét- így a későbbi kernel frissítések után már os-probe nélkül fur le a grub-update. Minden OK kell legyen...kivéve, ha el nem bacarintod.
vagy valami (ha mégsem úgy történik minden, ahogy megálmodtad, szólsz cigam kollegának és gyorsan ír egy bugreportot)
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! feltelepítettem egyik minipc-re 4 db linuxot egymás mellé ( mint, kubuntu , ubuntu , zorinos ) és ismerkedek velük. Bekapcsoláskor ki tudom választani melyik induljon . Legjobban a Kubuntu tetszik meg a Mint bár többi sem rossz . A kubuntu tetszik talán a legjobban mert hasonlóan felszerelt és minden programot megtalálok rá mint a linux mintre csak felülete jobban tetszik . Szeretnék plusz témákat letölteni de valami függőségi gondja van [kép] és egyiket sem engedi . Neten kutakodva találtam pár tippet [link] , hogy le kell tölteni böngészővel a témát és be kell másolni a ~/.local/share/color-schemes mappába de nem működik úgy sem . Van erre valami megoldás hogy a témaletöltő működjön rendesen ? Nagyon kezdő vagyok és terminált nem használok bár régebben itteni segítséggel használtam már de nem emlékszem mire . Konkréten tegnap telepítettem a linuxokat . Régebben már használtam egy kis ideig mintet és kubuntut de abbamaradt valamiért. Most kedvet kaptam megint így, hogy van rá egy külön gépem .
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #103788 üzenetére
Ezek szerint nem nagyon elemezted az újmalacos példámat a 103772-ből!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest