Hirdetés
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gép1: Renault Kangoo vizhűtő ventilátor fokozatok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sztem is valószínű hogy ott valami zavar lehet az erőben.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Dettó 4k YT videók régebbi gépemen Nvidia 1070 és 1070Ti vel is probáltm is ki CPU is 3-6% -ra néha beszál a búliba és a kétvga is kűlőn kűlőn teszeltem és móst jelenleg a GPU értékek nálam: 4K HDR Dolby Vision Video at 120 FPS youto-n maxon 4-5% -on dolgozik és teljesen síma a kép nálam és semmi lagólásókat nem tapastalók,tehát sem az ubuntu és mint és arch és edeavouros és nem gondolom,hogy ubuntun és minten nem futna jól,tegnap délelőtt felvátva félóránkét bottoltam a rendszereket és közben gépet leállítva csaréltem direk is ki teszetelésre a 1070>1070Ti -re minden rendszernek a bootja előtt,tahát szerintem a rendszer amit haszáluk - bíztósnan jó - kollégánál harveres probléma ókózhatja a kép lagolást - de nem záróm azt ki hogy tévedhetek is ebben.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, sajna ez az i7-8850H IGP-je még nem tudja az AV1-et.
Távgyógyítani ebben a témában főleg lehetetlen, nem azért, mert a kolléga még nagyon vakon van úgy általában, mert ehhez én is totál nokedli vagyok, max az itt általad utóbbi időben leírt Firefoxos infók alapján már valamennyire eligazodok...
No de legalább az Ubuntu hátha marad kicsit hosszabb ideig a kolléga gépén és elkezd ismerkedni az alapokkal. (bár a snap miatt ez nehezebb, de kezdőknek nem okoz annyira sokkot, mint akik már megszokták a hagyományos csomagkezelést)
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
a külön multimedia codecs csak Mint-nél van
Ráadásul más codecs van LM 22.2-ben és LMDE7-ben is. Épp előbb néztem utóbbin is, itt nem cserélte le a mint-meta-codecs a
libavcodec61-et, hanem én cseréltem le libavcodec-extra61
csomagra. Mindkettőnél ugyanúgy megy a lejátszás, igaz ez jóval régebbi Intel IGP, mint a kolléga gépén lévő. CPU is 10% körül pörög, szóval érthetetlen, mi lehet nála a gond, ami Ubuntunál nincs meg.about:support-ban megnéztem, ennyi hw-es support van...

-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
+1 igen 100%-ig támógatlak én is ebben a témában,azt amit most mondasz.
A diszróhóppólást én már nem csinálóm,egyszer iso live modban mindent ki is probáltam és 1 hétig - ami nekem kell és a 3 rendszerből símán tudtam még kerzdőkén is választani.
A válsztásom elsőként mint-ububtu és ezután jött az arch és 1 clonja az endeavour-os és nálam - varázsló-lehet és érdekes is minden jól stabillan fut a 3 rendszerem duálboottal,semmlyen problémákat nem tapasztalók - még máma-sem.
A youtun akár probából nézetem én pár napja útána a 4k és magasabb témának és mind a 3 rendszeren csódásan és zőkkenés és mikrólagók-nélkűl csódásan fut - akár a 4-8ks videok,pedig a vgam és monitorom nem a legújjabb,de ő csak is a 1920x1080 16.9-es arányt tudja,de mégis nagyónjó a kép amit láthattam,tömören ezt tudom mondani - építő jó szándékkal a 3 rendszeremről. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez elég merész kijelentés. Pl. más a Gnome verziója, és a környezet (kernel, driver, és n+1 beállítás) is más.
-
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Az öreg Linux, nem vén Linux, és erre nem csak Tibi a példa.
A hét győztese a programozó, aki egy műholdon futtatta a Doomot
A műholdon Ubuntu 18.04 fut. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál
Épp néztem az Intel UHD 630 csomagjait Synapticban, mikor felmerült ez a Firefoxban nem megfelelő lejátszás...
Elképzelhető ok: A Linux Mint/LMDE install során ha nem jelöljük be a
multimedia codecstelepítését, akkor a Firefox nem tudja használni alibavcodec-extra-t, csak a disztrón meglévőlibavcodec60-at. Ha utólag felrakja a user amint-meta-codecscsomagot, az lecseréli az előző kétlibavcodec-et és elméletileg javul a helyzet. Nem tudom kipróbálni, ugyan nem volt fenn eddig amint-meta-codec, de a 16K-s YT tesztvideóm eddig jól futott nVidia nouveau-n is és most Intel IGP-n is.Nálam Firefoxon ez is fenn van ezer éve:

Csak agyalgatok a FF multimedia codec használatán, szerinted elképzelhető, amit gondolok?
Az is lehet, hogy az
ubuntu-restricted-extrametacsomagban van valami, ami más disztrónál nincs? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ebből csak az látszik, hogy minden rendben, az AV1-et is tudja a hardver dekódolni. Tippre azt mondanám, hogy a Gnome3 felület az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál.
-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
cigam
üzenetére
Most mar senki nem fog lebeszelni az Ubunturol , lehet olyan amilyen de nekem jo nem porgeto a procit mint a tobbi youtuben

Es hozzateszem snappal hasznalom es nem lassu a programot betoltese abszolute olyan mint a tobbinek.pedig Libre es tarsai vannak fent. Pedig Ubuntun a kijelzo resznel tort meretezes be van kapcsolva ugy se akadozik 4k-ba vagy 8-k-ba. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Oké, hogy 4k, de a tört számú skálázás, pl. 1.25 is be volt állítva?
-
Albert.Tamas
tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Ubuntun megneztem firefoxon es Brave bongeszoben youtuben 4k tokeletes megy de meg a 8k is , ez ,hogy lehet? Annyira mondjak ilyen olyan rossz az Ubuntu ja es meg nem is porgeti a procit se .Minten , LMDE EndeavourOS-en szaggat mindket bongeszovel es 100%-on megy a proci 4k-ban .
-
Albert.Tamas
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
LMDE 7 alatt is ez a problema 4k youtube
rendszer@Rendszergazda:~$ vainfo
Trying display: wayland
Trying display: x11
libva info: VA-API version 1.22.0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/iHD_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_22
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel iHD driver for Intel(R) Gen Graphics - 25.2.3 ()
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointEncPicture
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile1 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile3 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain422_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain444_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileVVCMultilayerMain10 : VAEntrypointVLD -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az nem hiba, csak még nincs telepítve a mesa-utils csomag. Ha azt felrakod, utána menni fog a vainfo, és megmondja, hogy mit tud a hardver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Másold be kérlek a
vainfoparancs kimenetét. -
Vasti74
senior tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Hopp, a Chrome valamit benézett - szerkesztem a hozzászólást ;-)
Nálam 4k kijelzőn 4k felbontásban - asztallal, 100%-ra skálázva a 4k YT videó totál akadozásmentes, de azért vannak eldobott képkockák.
Viszont már a munkaasztallal is problémák vannak, ha olyanja van ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem baj, ha én is válaszolok? ;-)
Bennem a 4k monitor megvásárlásával egyidőben roggyant meg a linuxba vetett több évtizedes bizalom, tisztelet, meg minden... ;-)
Addig burokban éltem, mert nem akartam semmit a rendszertől, csak netezni meg szöveget szerkeszteni, videót - zenét lejátszani, képeket nézegetni, és ennyi. FullHD felbontásban.
A monitor megvásárlása után is csak ennyit akartam, csak 4k felbontásban ;-) De csalódtam. Úgy néz ki, hogy a linux nincs erre felkészülve, túl új a nem is tudom, 10-15 éves 4k technika :-(
Akkor egy 8. generációs i5 procis gépem volt integrált grafikával, és katasztrófa volt, annak ellenére, hogy éppen volt egy koppra ugyanolyan hardverű Mac mini is itthon, ami ugye nem hogy elboldogul a 4k-val, hanem igényli az 5k-t, és van itthon két kb. ugyanolyan gép Win11-el, azok is szuperül futnak 4k monitorral. Linux alatt meg akadozás, "parajelenségek", és komoly CPU használat annak ellenére, hogy hardveresen támogatott elvileg minden, amit csinálok.
Itteni tanácsok alapján váltottam, vettem egy gépet Ryzen 5 4650 procival és integrált Vega grafikával, 32GB memóriával. Kicsit jobb, de pl. a fractional scaling kinyírja ezt is. Próbáltam több disztribúciót, Wayland + Plasma-t is, mert az ugye csúcstechnika meg minden, szemben az elavult X11-el, de - áhhh, halál :-(
Úgyhogy egy ideje visszatettem a Mint Cinnamon-t, 200%-on a skálázás (túl nagy minden, de kibírom) , és néha még így is meg-megakadnak dolgok, amik FullHD felbontásban nem akadtak. De beletörődtem, hogy a linux is kb. visszafelé fejlődik, illetve valamiért fontosabb 1000 nem jól működő disztribúció, mint 10 jól működő - ennyi :-) Tudni kell feladni ;-) -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Elméletileg a GPU támogatja a dekódolást.
A YouTube videón jobb klikk → Stats for nerds → „Codecs” sorban nézd, hogy „hw” vagy „sw” van-e ott. A magas CPU is azt sugallja, hogy nem HW-es dekóder ketyeg.
Pontosan milyen böngésző? -
Albert.Tamas
tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Ja, hogy mi az eredeti cél, azt nem tudom ;-)
De akkoriban volt X11 kliens Windows-ra, abban biztos vagyok - csak hogy mi volt azt, azt nem tudom, és azt sem, hogy van-e még ;-) Mindenesetre nekem ez tisztább - egyszerűbb megoldásnak tűnik (persze főleg otthoni környezetben) , mint távoli asztal megoldásokkal próbálkozni, elvégre az X11 kapásból "erre való". -
cigam
titán
válasz
Vasti74
üzenetére
Az a távoli X kapcsolat, amikor a távoli gépen fut, de helyi gépen rajzolja ki?
sudo apt install lightdmsudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
[XDMCPServer]
enabled=true
port=177/usr/bin/cinnamon-session --no-check-local
A távoli gépről pedig jöhet a
X -query szerver_ip_címe :1Csak Windows-ról ez bajos, mert alapból nincs X.
-
Vasti74
senior tag
válasz
kiborg
üzenetére
Piszok régen szoktam linuxos gépeket használni minden nélkül, csak távoli eléréssel, és valami no-check-local X11paraméterre emlékszem, amit valahol meg kell adni ;-) Így azon a gépen nem lesz grafikus felület (nem indul kliens) , csak a szerver fut, és azt eléred távolról. A részleteket (több) évtizedes homály fedi már, de keress rá ;-)
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
old-dog
üzenetére
Ez fura. A Cheese → Preferences „Webcam” fülén nem jelenik meg?
Elméletileg a Zoom, Microsoft Teams, Google Meet (böngészőből) – mind felismeri a/dev/video0eszközt.
Mondjuk csak 640x480-as képet ad, de működnie kéne.
Az
ffplay /dev/video0
parancs hatására meg kellene jelennie a kamera képének.CPT.Pirk
Ha már létrejött a /dev/vide0 milyen modult kell még betölteni hozzá? -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Win-en volt nekem egy frankó kis programom, ami azt csinálta, hogy a pc-n megszólaló hangokat rögzíteni tudta mp3-ba.
Legyen az netes rádió, vagy egy játéknak a hangja, vagy yt videó, bármivel működött.
Linuxon tudtok valami programot ami ugyan ezt tudja? -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Azt tudom, hogy AUR helper a yay, de nem tudtam, hogy default a disztrón.
Majdnem én is a nagy -S betűre figyelmeztettem a kollegát és javasolni akartam, hogy a hsz-ben kapott parancsot másolja/illessze be a terminálban, viszont sajnos először kis -s volt a neki írt hsz-edben, így elbizonytalanodtam, mivel nem ismerem túlzottan a pacman parancsait.

-
old-dog
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
laci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ v4l2-ctl --all
Driver Info:
Driver name : gspca_pac7302
Card type : USB Camera (093a:2627)
Bus info : usb-0000:00:1d.0-2
Driver version : 6.14.11
Capabilities : 0x85200001
Video Capture
Read/Write
Streaming
Extended Pix Format
Device Capabilities
Device Caps : 0x05200001
Video Capture
Read/Write
Streaming
Extended Pix Format
Priority: 2
Video input : 0 (gspca_pac7302: ok)
Format Video Capture:
Width/Height : 640/480
Pixel Format : 'PJPG' (GSPCA PJPG)
Field : None
Bytes per Line : 640
Size Image : 115790
Colorspace : JPEG
Transfer Function : Default (maps to sRGB)
YCbCr/HSV Encoding: Default (maps to ITU-R 601)
Quantization : Default (maps to Full Range)
Flags :
Streaming Parameters Video Capture:
Frames per second: invalid (0/0)
Read buffers : 2
User Controls
brightness 0x00980900 (int) : min=0 max=32 step=1 default=16 value=16 flags=slider
contrast 0x00980901 (int) : min=0 max=255 step=1 default=127 value=127 flags=slider
saturation 0x00980902 (int) : min=0 max=255 step=1 default=127 value=127 flags=slider
red_balance 0x0098090e (int) : min=0 max=200 step=1 default=100 value=100 flags=slider
blue_balance 0x0098090f (int) : min=0 max=200 step=1 default=100 value=100 flags=slider
exposure 0x00980911 (int) : min=0 max=1023 step=1 default=66 value=66 flags=inactive
gain_automatic 0x00980912 (bool) : default=1 value=1 flags=update
gain 0x00980913 (int) : min=0 max=62 step=1 default=15 value=15 flags=inactive
horizontal_flip 0x00980914 (bool) : default=0 value=0
vertical_flip 0x00980915 (bool) : default=0 value=0
white_balance_temperature 0x0098091a (int) : min=0 max=255 step=1 default=55 value=55
sharpness 0x0098091b (int) : min=0 max=15 step=1 default=8 value=8 flags=slideraci@laci-UNLOCK-INSTALL:~$ v4l2-ctl --list-devices
USB Camera (093a:2627) (usb-0000:00:1d.0-2):
/dev/video0 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
old-dog
üzenetére
Rossz a parancs, itt visszaírta neked, hogy mit tudsz vele csinálni. Amúgy a hosszú dolgokra a pastebint szoktuk használni, és azt linkelni.
Mondjuk
v4l2-ctl -allparancs kimenetét nézzük meg.*a másik posztodat töröltem.
Albert.Tamas: hajrá! Amúgy az arch wiki oldalát is érdemes olvasgatni, az egyik legjobb tananyag Linux téren.
-
cigam
titán
válasz
old-dog
üzenetére
Tedd be egy szövegmegosztóba, pl. https://pastebin.com/
Első körben az lsusb kimenetében kellene keresni, hogy megjelenik-e a felismert eszközök között.
Ha ez megvan jöhet a v4l2-ctl parancs, de a --list-devices paraméterrel együtt.
v4l2-ctl --list-deviceskiborg
Erre találták ki a torrentek WEB-es felületét. A legtöbb népszerű programot így is el lehet érni/vezérelni. pl. [link] -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ha Gnome-ot vagy KDE-t keresel, akkor Fedora is jó lehet.
-
kiborg
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
A kérdés valamilyen szinten jogos.
A válasz mert grafikus felületen jobban elboldogulok a torrent klienssel. Gyorsabban átlátom, hogy mi fut, mi nem, hibás vagy lejárt, mivel érdemes foglalkozni, mivel nem.
Gondoltam, hogy a fájlmegosztást is lehet majd 2025-ben grafikus felület alól intézni, de sajnos csalódnom kellett. Kb ennyi az indokom, a win hozzászoktatott a felületéhez.Köszönöm a dummy x monitort. Kipróbálom.
-
old-dog
aktív tag
Van egy régi Génius C300 kamera a monitor tetején ,még a Win felismerte a Mint már nem. Van valami megoldás, vagy vegyek másikat? A csííz progival próbáltam használni.
-
cigam
titán
válasz
kiborg
üzenetére
Ez már mélyvíz! Adódik a kérdés, ha nem asztali gépnek szeretnéd beállítani, hanem "headless" szervernek, miért van rajta GUI? Csak viszi az erőforrást.
Mivel okosak a kártyák, észlelik, ha nincs rajtuk monitor. Így nem tudja az X szerver, hogy milyen felbontással, és bitmélységgel kell képet generálni. Elméletileg egy dummy monitort kell telepíteni, és betenni az X konfigjába:
sudo apt install xserver-xorg-video-dummysudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-dummy.confSection "Device"
Identifier "DummyDevice"
Driver "dummy"
VideoRam 256000
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "DummyMonitor"
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-75
Modeline "1920x1080" 148.50 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync
EndSection
Section "Screen"
Identifier "DummyScreen"
Device "DummyDevice"
Monitor "DummyMonitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1080"
EndSubSection
EndSectionÚjraindítás után ez létrehoz egy „virtuális monitort” 1920×1080 felbontással, így az x11vnc-nek lesz mihez kapcsolódnia, mindig lesz mit megjelenítsen.
-
kiborg
aktív tag
Sziasztok!
Újabb problémába futottam bele:
Tünetek: monitor nélkül nem kel életre a gép. Mivel nincs rádugva monitor, nyilván nem látom, hogy mi történt (ekkor már hiába dugok rá bármit, semmin nincs kép). Elérni nem tudom. Lehet, hogy a lap beállítása de fogalmam sincs.
System: Linux Mint Cinnamon, ami ha van képernyő rajta (DVI vagy analóg), akkor minden gond nélkül éled és távolról el is érem.
Lap: Asrock J5005-ITX
A lap induláskor pittyent egyet, mint aki rendben van, monitorral és nélküle is ugyanaz a hang.
Ha menet közben húzom a DVI-s monitort, akkor megszűnik minden irányíthatóság, csak az előtte való fix képet kapom VNC-n.
Ha analóg monitort húzok le a boot után, akkor a gép használható marad tovább.
Lehet, hogy a rendszer nem tud magával mit kezdeni, ha nem érzékel monitort és emiatt fel sem éled ? Mert látni nem látom.
Vagy inkább valami eldugott BIOS beállítás lenne ?
Futott már bele ilyenbe valaki ?Köszi
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ne vedd rossz néven, de meg kellene ismerkedned a pacman csomagkezelő használatával, ha már egyszer egy terminál központú disztrót tettél fel.

Ugye vannak alap parancsok, telepítésre meg törlésre.
sudo pacman -Syu
Teljes csomagadatbázis és rendszer frissítés. Először ezzel a lépéssel célszerű kezdeni.sudo pacman -S firefox
Csomag telepítése példa.sudo pacman -R firefox
Csomag eltávolítása példa.sudo pacman -Rdd firefox
Csomag, és a hozzá tartozó összes config és hasonló fájl eltávolítása.sudo pacman -Scc
Pacman által letöltött, már nem kellő fájlok törlése. Ezt célszerű mondjuk havonta egyszer lefuttatni, mert egyébként csak gyűlnek. A két kérdésre entert ütve.Letörölni letörölheted a Firefoxot, de ha nem használod, sok vizet nem zavar. Ha netán valami nem megy brave alatt, akkor még mindig ott van egy tartalék böngésző.
*a fentieken túl, megismerkedhetsz a grafikus csomagkezelőkkel is. Én az octopi-t javaslom.
yay -S octopi -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az a probléma, hogy nem a pontos parancsot adtad ki. A -S kapcsoló az nagy S betű, nem kicsi. Pont ugyanúgy, ahogy a pacman esetében is.
yay -S brave-bin
Kiadod a parancsot, ütsz 1-1 entert a kérdéseknél és utána már rögtön kéri is a jelszavad és teszi fel a csomagot.
Ugye Linux az egy Unix leszármazott rendszer, itt a kis és nagy betű az meg van különböztetve, nem úgy mint Windows alatt.
Ubeygon2: az AUR helper az a yay, ami alapból telepítve van.
-
kiborg
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi, megpróbálom ez alapján, hátha sikerül valamit összehoznom.
-
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
És még ezt is el ...
Az [Install] után nyomj egy ENTER-t, hogy a WantedBy=multi-user.target új sorba kerüljön.Hiába no, egy morgós vénember gyakrabban hibázik, mint azt szeretné.

I02S3F
Ha én arra emlékeznék...
Ad1
Ugye az asztalon megjelenik a pendrive- ikonja, a jogklikkes menüben pedig a formázás lehetősége.
De!
Nem csak leformázza az adott partíciót, hanem az eszközön egy teljes új partíciós táblát hoz létre, majd ezután formázza az új partíciót. Ha pl. több partíció is volt az eszközön, egy ilyen művelet után nem lesz őszinte a mosolya.
Ad2
Mi köze van a "Multimédia kódek"nek, a Secure Boot-hoz?
A telepítő ezen része elég félreérthető. Pedig ez két egymástól független dolog. Írja is, hogy ehhez "Harmadik féltől származó illesztőprogram" szükséges. Vagyis ez nem csak a licence problémás kódekeket engedélyezi, hanem sok minden mást is.
Ad3
Hová tudom telepíteni, ha nem is oda akarom.
Ha úgy indítom el, hogy nem csak a telepítő pendrive van bedugva a laptopba, hanem egy második merevlemez, nem ajánlja fel a belső meghajtót, ha a "Windows mellé" opciót választom. Bár nem látszik jól, a legördülő listában, csak a külső, USB meghajtót ajánlja fel telepítési célnak. Más telepítő, pl. a Debian-é, röhögve megugorja ezt a feladatot:
-
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő... Szóval ne egy sorba, hanem tagoltan:
A tartalma ez legyen:[Unit]Description=Start x11vnc serviceAfter=multi-user.target[Service]ExecStart=/usr/bin/x11vnc -usepw -forever -display :0Restart=alwaysUser=felhasználóneved[Install]WantedBy=multi-user.targetill. a kiadott parancsokat is külön add ki.
sudo systemctl enable x11vnc.servicesudo systemctl start x11vnc.service -
cigam
titán
válasz
kiborg
üzenetére
„Ez a Mordor fekete beszéde, én azon a nyelven nem mondom ki.”
Telepíted:
sudo apt update
sudo apt install x11vncBeállítod a VNC kapcsolat jelszavát.
x11vnc -storepasswdElindítod:
x11vnc -forever -usepw -display :0Ha rendben működik, akkor Menü → Rendszerbeállítások → Indítópult / Automatikus indítás-on belül kattints az „Hozzáadás” gombra.
Adj meg egy nevet pl.x11vnc. A parancs mezőbe írd:x11vnc -forever -usepw -display :0
Majd mentsd el. Ezután már automatice indulni fog a távoli asztal megosztás.De lésíthetsz belőle service-t is:
sudo nano /etc/systemd/system/x11vnc.service
A tartalma ez legyen:[Unit] Description=Start x11vnc service After=multi-user.target [Service] ExecStart=/usr/bin/x11vnc -usepw -forever -display :0 Restart=always User=felhasználóneved [Install] WantedBy=multi-user.targetEzután engedélyezed, és elindított a szervízt:
sudo systemctl enable x11vnc.service sudo systemctl start x11vnc.serviceSzóval semmi külső forrás! Ez nem Windows, hogy innen, onnan letöltött programokat telepítesz! Mindig az az első, hogy körülnézel a saját distro tárolóban, hogy milyen megoldásokat kínál.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azt látom sanos móstmár ténylegesen is sírógőrcsőket is kapok,miért nem olvasa el azt amit a terminál kimenete is jól elmond,én aki sohasem tanulhattam angolt - mégis megtudom érteni az hogy kell sudo jóg,mert a renszerek mind jógósúltságot kérnek,tömören ezt tudom mondani.
#107744 ubyegon2 +1 igen támogatom én is azt amit éppen korrekten mondasz.
Most lépnem kell ismimgépe nem kapcsól-be neki,már csak később leszek itt.
További szépeket kívánok.

-
válasz
cigam
üzenetére
Ahogy látom legalább 8 éves az a samba config app, szerintem már rég nincs ilyen csomag. Úgy látom igen régen megszűnt az ubuntu-package is már.
A kolléga meg eleinte vidáman használja az adott rendszert, de valami hirtelen mégsem tetszik neki és ugrik. Amúgy az elején sokan disztrohopperkednek, de nyilván valamelyik disztrón jó lenne az alapokat megismernie, ezt már javasoltam is neki erősen.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Látom, de utána van a tartósabb bibi, ezt nézted már a multkor?
-
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Bocsi! nem nagyon követem a történéseket, de az első hozzászólásában azt írta nincs semmi baja az Ubuntu-val, szóval Ti adtatok neki pár szempontot, hogy legyen. Most, ahelyett, hogy vidáman használná tovább a rendszerét, mindenféle másik distro-t telept, és próbálja megérteni a használatát. Most jobb lett neki?
Pedig a hivatalos(?) Mint dokumentációból származik: [link]
-
kiborg
aktív tag
Rájöttem, hogy mennyire kezdő vagyok linux alatt. Nagyon.
Szeretném távolról menedzselni a gépet, monitor és bill. nélkül.
Mondom ott a RealVNC, jó lesz az nekem. (hamár nem tudom, hogy van-e valami defaultban fent,ami alkalmas a dologra, mint a win-nél a távoli asztal)
Ellátogat a honlapra, letölt egy tar kiterjesztésű fájlt és itt megállt a tudományom.
Hogyan tovább ?
Nem ragaszkodom a realvnc-hez, de már win-en használtam és ez jutott eszembe.
Köszi -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Jó lehetne ez, csak a végén van egy kis bibi...
[sudo] rendszer jelszava:
Elnézést, próbálja újra.
hiba: érvénytelen opció: '-s'
Nem tudom mi a gondja az -s opcióval, valaki mindjárt segít, aki ismeri a pacman csomagkezelést. -
Albert.Tamas
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
[rendszer@Rendszergazda ~]$ yay -s brave-bin
1 aur/brave-bin 1:1.83.120-1 (+930 22.41)
Web browser that blocks ads and trackers by default (binary release)
==> Telepítendő csomagok (például: „1 2 3”, „1-3” vagy „^4”)
==> 1
AUR Explicit (1): brave-bin-1:1.83.120-1
:: (1/1) PKGBUILD letöltve: brave-bin
1 brave-bin (Összeállítási fájlok léteznek)
==> Csomagok a tiszta összeállításhoz?
==> [N]semmi [A]Összes [Ab]Megszakítás [I]Telepített [No]Nem telepített, vagy (1 2 3, 1-3, ^4)
==> 1
:: Törlés (1/1): /home/rendszer/.cache/yay/brave-bin
HEAD is now at 27d0484 1.83.120
1 brave-bin (Összeállítási fájlok léteznek)
==> Összehasonlítások megjelenítése?
==> [N]semmi [A]Összes [Ab]Megszakítás [I]Telepített [No]Nem telepített, vagy (1 2 3, 1-3, ^4)
==>
==> Csomag készítése: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:06 CET)
==> Források letöltése...
-> brave-bin.sh helyi forrás
-> brave-browser.desktop helyi forrás
-> brave-bin-1.83.120-x86_64.zip letöltése...
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
100 171M 100 171M 0 0 27.5M 0 0:00:06 0:00:06 --:--:-- 30.8M
==> FIGYELMEZTETÉS: Forrásfájlok PGP aláírásai ellenőrzésének kihagyása.
==> source fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin.sh ... Rendben
brave-browser.desktop ... Rendben
==> source_x86_64 fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin-1.83.120-x86_64.zip ... Rendben
:: (1/1) SRCINFO vizsgálata: brave-bin
==> Csomag készítése: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:16 CET)
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> Források letöltése...
-> brave-bin.sh helyi forrás
-> brave-browser.desktop helyi forrás
-> brave-bin-1.83.120-x86_64.zip helyi forrás
==> source fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin.sh ... Rendben
brave-browser.desktop ... Rendben
==> source_x86_64 fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
brave-bin-1.83.120-x86_64.zip ... Rendben
==> Meglévő $srcdir/ könyvtár eltávolítása...
==> Források kibontása...
==> prepare() indítása...
==> A források készen állnak.
==> Csomag készítése: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:22 CET)
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> FIGYELMEZTETÉS: Meglévő $srcdir/ könyvtár használata
==> Belépés a fakeroot környezetbe...
==> package() indítása...
~/.cache/yay/brave-bin/pkg/brave-bin/usr ~/.cache/yay/brave-bin/src
==> Telepítés takarítása...
-> libtool fájlok eltávolítása...
-> Nem kívánt fájlok eltávolítása...
-> Statikus függvénytárfájlok eltávolítása...
-> man és info oldalak tömörítése...
==> Csomagolási problémák ellenőrzése...
==> "brave-bin" csomag készítése...
-> .PKGINFO fájl generálása...
-> .BUILDINFO fájl generálása...
-> .MTREE fájl generálása...
-> Csomag tömörítése....
==> fakeroot környezet elhagyása.
==> Létrehozás befejezve: brave-bin 1:1.83.120-1 (2025. okt. 26., vasárnap, 13:12:26 CET)
==> Tisztítás...
Elnézést, próbálja újra.
hiba: érvénytelen opció: '-s'
-> hiba a következő telepítésekor: [/home/rendszer/.cache/yay/brave-bin/brave-bin-1:1.83.120-1-x86_64.pkg.tar.zst] - exit status 1
[rendszer@Rendszergazda ~]$ -
válasz
cigam
üzenetére
Szegényt lebeszélitek az Ubuntu-ról, felteszi az Endeavour-t, de már az első problémánál egy másik distrot (Manjaro) ajánlasz.
Ha követted a kolléga műveleteit, minden nap alapból is más disztró kérédeivel jelentkezett, így nagyon nem toltam ki vele, az Ubuntut nem is hoztam fel neki, de pont egy terminal-központú Archklón biztosan nem a legjobb választás még ezen a ponton neki!
Amúgy a Cinnamont se ístenítettem még, + éve használom, mert az a legjobb és a legszebb, de amúgy...

Azt a Samba ablakot nem tudom honnan ollóztad ki, mert tuti nem Cinnamonból, hiszen akkor sokkal szebb lenne!

Most találtam egy smkb4k appot, sajnos QT alapú és ronda...
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Úristen! Ezt hangosan kimondtam?
Amúgy csak arra lettem volna kíváncsi, hogy
- benne hagyták, és működőképessé tették
- benne hagyták, és ugyanúgy nem működik
- belátták, hogy nincs karbantartója, elavult, és kivették a 22.2-ből.Szegényt lebeszélitek az Ubuntu-ról, felteszi az Endeavour-t, de már az első problémánál egy másik distrot (Manjaro) ajánlasz. Na ez az igazi distrohopperkedés, Ő meg csak kapkodja a fejét. Egy problémát a legritkább esetben a distro váltás old meg. Ki kell seggelni azt a több nap/hét/hónap fórum/dokumentáció/manuel olvasgatást, hogy közben megértsd miért így, vagy úgy működik, és hogyan lehet(-e) módosítani a működésén.
Ehhez rengeteg idő, türelem, és kitartás kell. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Emlékszem én is erre a kollégának olvasnia kéne ha ténylegesen tanulná is mert az arch-rendszerének az alapjainak legalább a műkődését,főleg a tárólók témájáró és ráadásképpen,még + magyarul is vannak akik korrekten elmondják a lényeget és még az archinstall-t is megmútatják videokban értetőfórmában.
Igen kell a terminal archclonjai hoz és a purearch-hoz semárt a használata,de van lehetőségűnk installáni a AUR-helper-t ami teljesen gafikusfelűletű,de ott is ismerni is kell a csomagoknak a pontos neveit - ez a legfontosabb,én ha installálok akár Edeavour és Pure Arch -on tuti biztosan csak is terminált hasznlok és ez nem elrettentő - én kezdőként is elsőre-megszerettem a hsználatát.
Azt tudom mondani ha valami rőgtőn egyből csípőből nem megy,például a brave install - 1-2 peres olvasásútán megtudjúk csinálni ezt az installt.

-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Értelek teljesen azt is gondolom,wayland-ról olvastam is karakterek megjelenítésével lehetnek problémák és hogy mit is tudhat,X11 -ről olvastam hogy Ő már 25 éve része a disztroknak és sokan momondják,nem váltjákle - vannak progik amig még mindig is jóbban futnak X11 -el,példáúl a játékoknak a témájára is ez ígaz,de én is tévedhetek.
A két gépemen semmilyen problémáim mai napig nincsen,csak nagyón jók a tapasztalataim.
Az a fóntós hogy nálad a Wajlanddal működik a rendszered és köszönöm ezt az infódat megjegyeztem és kivárom mig problémákat a userek nem tapasztalnak.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Épp előbb írtam, hogy AUR-helper-t telepítsd fel, de ilyenkor berakhatnád ide a pontos hibakimenetet, mert az alapján, hogy nem megy, nem sokat tudunk segíteni!
(mármint az, aki ismeri az Archklónokat ill az Endevahúrt)Nincs valami GUI-s csomagtelepítő azon a disztrón? Bár Kapitány írta többször, hogy terminal-központú... Lehet jobban járnál a Manjaroval egyébként, az userbarátabb ilyenekben.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Pedig még mindig így kell felraknod a Brave böngészőt, ahogy javasoltuk nemrég.
Ezt a részt nézd a linkben...
Nem tudom alapból fenn van-e az Endevahúron a yay AUR-helper, szerintem azt előbb fel kell telepítened. -
válasz
kiborg
üzenetére
Szia, már leírták, ha tök alap az igény akkor a beépített fájlkezelők 95%-a F3 nyomásra átvált kétpanelesre.
Samba. Mivel 50 éve már jártunk a holdon és roverek hasítanak a Marson de jelenleg 2025 év végén nincs működő guis megoldás Linuxra
leírom én hogyan oldottam meg.Hozzáadod magadat a samba-userekhez,
értelemszerűen a password és a theusername a te felhasználói jelszavad/neved.sudo smbpasswd -a theusername
pl. sudo 123456 -a kiborgFelkutatod a smb.conf fájlt, útvonala
/etc/samba/smb.conf
Erről azonnal csinálsz egy másolatot bár ez csak egy üres mankó félszáz kikommentelt sorral de nem árt ha van mentve mert az alapoktól bepötyörészni kellemetlen.
Ha megnyitod az eredeti fájlt és kihagyod a # részeket nagyjából rá lehet jönni a működésére.
Énszerintem egy laza ctrl-a és del gombbal gyalulj ki mindent a fájlból, majd ezt innen kopizd és illeszd bele:[global]workgroup = WORKGROUPserver string = tibi ubuntu %vnetbios name = TibiXubuntu#map to guest = bad usersecurity = userencrypt passwords = yesdns proxy = noclient min protocol = SMB1client max protocol = SMB3[shared]path = /media/tibi/aero_datacreate mask = 0644directory mask = 0755read only = nobrowsable = yeswritable = yesvalid users = tibimap archive = noA server string és a netbios name értelemszerűen a TE géped,
a valid users pedig akit az előbb hozzáadtál a samba userekhez.
A path a legfontosabb, amit látsz az nekem a megosztott komplett 2 terás háttérvinyóm.
Ide írod be a megosztásod útvonalát.
Ha több külön partíciót, könyvtárakat osztanál meg akkor az utolsó bekezdést a shared alatt a path-tól ajánlott mindegyikhez külön létrehozni egy sortöréssel elválasztva.Ha van nyomtatód is és szeretnéd megosztani a helyi hálón Linux alatt az további gépészkedéseket igényel, akkor kell a print bekezdés is a smb.conf-ból de ne siessünk ennyire előre.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nálam se futott sokáig a wayland, mivel visszatértem a LMDE/Linux Mint Cinnamon terepre, merthogy a Cinnamont így tudom legjobban isteníteni!
Ezen meg ugye a karakterek megjelenítése elég gáz még waylandon. Nem is emlékszem, melyik disztrón csodálkoztam rá a wayland tapipad kezelésére, a hülye nVidia driver fagyás téma miatt elég sok disztrót felraktam, mint azt priviben meg is tárgyaltuk nemrég. -
Albert.Tamas
tag
Na EndeavourOS KDE felulettel raktam fel, tuzfal pipa ki ugy telepitettem vegul ez marad is megtanulom nem nyulok mas rendszerhez , de meg mindig nem tudom felrakni a brave bongeszot

-
válasz
cigam
üzenetére
Jótól kérdezed, sose láttam még ilyen sambás config appot, még a samba csomag sincs fenn, ahogy nézem...
Alapból minden hálózatos témához totál nokedli vagyok, néha kicsit frusztrál is ez a dolog...
Nemo-share kieg van a fájlkezelőhöz, de az teljesen más.
más
Amúgy ezen a mondatodon jót vigyorogtam, mert minap épp Ubuntu Cinnamon-t raktam fel:Itt divat az Ubuntut utálni, és istenítik a Cinnamonnt.
-
-
válasz
kiborg
üzenetére
Grafikus felületen is managelhető a samba, de nem tudom, milyen mélységben, sose használtam még. Max Nemo fájlkezelőben állítottam be NAS elérést. Ha mélyebben bele akarsz mélyedni, nézd meg a hivatalos oldalán is a Samba GUI témát, plusz nagyon érdemes az Archwiki Samba oldalát is elmenteni, mindenhez nagyon jó az Archwiki!
-
válasz
kiborg
üzenetére
Hogyan lehet megvalósítani egy egyszerű Samba szervert az Ubuntu 24.04-ben?
Az első könnyű leírás, a második már nem annyira.
-
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
És ha többen azt írják ugorj le a hídról? Nekik az jött be amit ajánlanak, vagy úgy gondolják megfelelő lesz számodra. Neked kell tudni jó-e, tetszik-e neked. Mivel alapvetően semmi bajod vele, miért váltanál?!
Itt divat az Ubuntut utálni, és istenítik a Cinnamonnt. De ha megkapargáljuk a felszínt, gyakran kijönnek a csontvázak a szekrényből. Itt is, ott is. Ha tetszik, könnyen, boldogan használod az Ubuntut, tedd azt. Nincs azzal az égvilágon semmi baj.kiborg
[link] Bár a Raspberry Pi-hez írtam, gyakorlatilag mindegyik Linux-on így űködik. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Amúgy tapipaddal nagyon jó a wayland, csak szokni kell, pár napja valamelyik disztró azzal indult és kicsit furán viselkedett a le/fel görgetés, viszont a jobbrabalra húzásra megjelent oldalt egy kis dinamikus ikonszerű és egy másik laphoz ugrott. Gondolom meg kell szokni és akkor lehet vele böngészéskor pörögni rendesen.
-
kiborg
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
köszi mindkettőtöknek a választ.
Sambára tudtok-e ajánlani valamit, hogy ne mindent itt kérdezzek kezdőként ?
-
kiborg
aktív tag
Linuxra valami kétablakos fájlkezelő, mint a Total Commander ?
A fájlmegosztáshoz sambát ajánlottátok. Valahol valami leírás róla ?Köszönöm.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
+1 igen ő dőntése hogy hogy mi az igényei,már elsőre észre is vehető - az amit éppen mondasz,nálam is a rendszeremnek a loginjánál állitahó át az X11-ről a wajra,de nekem-nemkell,mert bőven jól fut problémáknélkűl X11 -el a rendszer és semmijem problémákat még máma móstsem tapsztalok,de mindenki azt választ is amit-szertenehasználni.

-
IstvánLászló
őstag
válasz
growler
üzenetére
+1 igen ő dőntése hogy hogy mi az igényei,Cinnamon felűletét mán nagyon megszoktam és ha újjab rendszert probálok is ki,mindig megnézem,van e cinnamon felűlet - mindig is a LinuxMinten Cinnamon jőttbenekem és sokan örömmel-használjúk.
Perszet több felűleteket is kiprobáltam,de a cinna víssza is vónzótt.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez így van jelenleg Linux Mint-nél, azért is nem azzal megy default, inkább csak azért jeleztem a témát, hogy tudd, milyen disztrók kellenek neked a tapipados gondjaidra.
-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Új gépre, új LTS kiadást "illik" telepíteni.
A magasabb kernel verzió, jobb hardware támogatást jelenthet uj
gépnél.
Azt pedig Neked kell megítélni, hogy melyik LTS kiadás tetszik neked
jobban.
(Engem pl. senki nem tudna lebeszélni a fix kiadási ciklusú kiadások
közül a Mint Cinnamonrol.)
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Köszönöm szépen a ki ígazitásodat,én is most éppen vettemészre ezt az elgépelésemet és már nem tudom javítani,linket most néztem és ott még a régebbi iso -t lehet letölteni.
A te linked a jóbb és frissebb az iso - elénézést is kérek ezt nagyon benéztem.
#107708 Albert.Tamas A lebeszeltek róla gondolom nem óknélkül,nagyon figyelni is fontós a beállitásoknál és én sem mondanám egyszerünek a rendszernek a megfeleően - jó beállitását,általlában itt mindenki és én is LinuxMint -et mondjúk - én a cinnamon -t mondtasm mert bő 2 évig örömmel használtam és nem is bántam én meg.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
growler
üzenetére
A laptop témában gondoltam live modban csak is probára hogy minden jól műkkődik a gépen - installálását gondolom majd a kolléga eldőnti ő maga a sajátgépén.
Az LTS -kiadásról azt olvastam - régebben is hogy hósszabban támógatott a rendszer - azt gondolom én,ha tévenék akkór elnézésedet is kérem,szerintem kiadnak egy újjabb frissítést a rendszerhez a tárólókből frissűlle a rendszer.
Azt is lehetséges hogy kiadnak egy frissített újjab iso -t,de erről csak ennyi istudok mondani,én csak kiprobáltam a rendszert 2 héttig mindent kiprobáltam ami nekem is kell és problémákat nem tapsztaltam. -
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Mert 24.04-et akart írni, csak elgépelte ...
https://ubuntu.com/desktop -
growler
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Miért olyan kiadást ajánlasz, amelyiknek befejeződött a támogatása?

-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ezt így már értem és ezt tudom ajánlani: UBUNTU 20.04 LTS kiadását,én már 1 hónapja teszteltem-le,játék és más témákban és ezért gondoltam egy jó probát - megéri neked kiprobálnod.
https://www.releases.ubuntu.com/focal/ linket mos éppen ellenőríztem és müködk a letöltés.
Az UBUNTU 20.04 LTS -t probáldki csak is live modban és ha így nálad minden jól működk - akkor ezután érdemes installálnod, itt a fenti letöltési linkjén ezt vállasszad ki - előszőr ,:Desktop image for 64-bit PC (AMD64) computers (standard download) és várjál türelmesen mert nem kicsi az iso-nak a mérete - ami éppen - nálam is 4,5GB-os a mérete.Azt remélem ez megoldja a problémádat,zárásképpen javaslóm azt hogy a tárólókat ne álitgassad,nálam autómatikúsan a Magyar szervereket-használja a rendszer és nem tapasztalok semmilyen problémákat az élesrendszerén.
A döntés a tiéd és ez nem reklám - tehát ezt tudom mondani probára a gépedre.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szerinted miért van olyan érzése időnként az embereknek, hogy magukban beszélgetnek?
Ezt a két hsz-t nem próbáltad értelmezni még?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez állítható szokott lenni, hogy miként működjön a tapipad.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Mozilla Firefox
- Nem tudom a dal címét, előadóját
- Mobvoi TicWatch Pro 3 - Wearzióproblémák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- PlayStation 5
- Azonnali informatikai kérdések órája
- EAFC 26
- Mini-ITX
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Calman Home for LG licenc (PGenerator támogatással) ÚJ ára 66.000 Ft.
- Árváltozás+játék DVD: Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eladó Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 12/256GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 PLUS CM 650W
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

magyaran nem a gnome miatt miatt van