2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Zeitgeist - agymosás mesterfokon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Készült egy dokumentumfilm-sorozat Zeitgeist ("korszellem") néven. Kritika a második részről.

[ ÚJ TESZT ]

További részek

Második rész

A második rész a Világbank és az IMF konspirációjáról szól. Kölcsönökkel döntenek nyomorba egy-egy államot, globalizáción, privatizáción és a természeti erőforrások külföldi kézre történő juttatásán keresztül. Egy ilyen, korrumpálást és megvesztegetést végző néhai "gazdasági bérgyilkos" tálal ki a dél-amerikai államok ilyetén módon történő irányításáról.

Nos, ezt aláírom, a globalizáció nem (mindig?) jó dolog. Fenntarthatatlanságot, fékevesztettséget hoz magával, nem az emberek érdekeit tartja szem előtt. A piaci liberalizáció, a neoliberális gazdaságpolitika manapság már kezdi elveszíteni hitelességét.
Kiderült, a "szabad piac" és a "korlátlan verseny" monopóliumokat, kartelleket és általában véve elitizmust, oligarchiát hoz létre, egyszóval befagyasztja a hatalmi rendszert annak felszabadítása, fellazítása helyett.

Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, milyen érzés egy államnak (többek között IMF-es) adósságba keveredve élni, mit jelent a külföldi multik térnyerése és a privatizáció, és picit délebbre tekintve láthatjuk, hogy járnak azok a szerencsétlenek, akik nem tudják fizetni adósságaikat.

Egyetlen kérdésem van: miért kell a dél-amerikai diktátorokat jólelkű, a népükért élni-halni vágyó vezetőkként bemutatni? Értem, hogy Amerika-ellenességük szimpatikus volt a film készítőinek, értem, hogy talán többüket tényleg a CIA gyilkolta meg, de ez az egész gondolatmenet hihetőségét rontja. Mindegy, tovább nézve a filmet kiderül, hogy ez csupán apróság a sok baromsághoz képest, ami ezek után következik...

Harmadik és negyedik részek

Lassan csak eljutunk a lényeghez. Most, hogy ismerjük szörnyű világunk összes problémáját, megtudhatjuk, mi a megoldás. Először is kiderül a kapitalizmus soha nem ismert titka: a cél valójában a profit, és a szűk elit jólétét milliók bérrabszolgasága garantálja, mesterséges hiány (!!!) létrehozása segítségével. Máskülönben - és ezt most idézőjelbe teszem, akkora ökörség -, máskülönben "nem lenne profit, hiszen ha nem volna hiány, kereslet hiányában nem tudnánk eladni a dolgokat és nem lehetne profitunk".

Hűha, ez még kimondva is milyen súlyos!

Különösebb kritika nélkül folytatnám, bemutatják a Vénusz Projektet, ami egy jobb, "erőforrás-alapú" (?) gazdaság tervét jelenti. Legalábbis néhány lelkes szószólót látunk, meg sok futurisztikus épületet. Pontokban összeszedve a lényeg:
- A technológia fog mindent uralni, mert minden tudásunk megvan, hogy a gépek szinte az összes munkát elvégezzék helyettünk.
- Mindenki mindent megkap majd, nem kell dolgozni sem, pusztán örömünkben fogunk csinálni ezt-azt.
- Nem lesznek társadalmi osztályok, törvények, pénz, brókerek, bankárok (sic!), bűnözés.
- Szél-, nap-, árapály-, hullám- és geotermikus erőművek látják majd el az egész bolygót energiával.
- Érezni fogjuk, hogy minden egy, és tudatunk egyesül az univerzummal (vagy valami ilyesmi).

Végül a bankok, a katonaság, az energiafogyasztás stb. bojkottálására szólítanak fel minket a film készítői.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.