2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Zeitgeist - agymosás mesterfokon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Készült egy dokumentumfilm-sorozat Zeitgeist ("korszellem") néven. Kritika a második részről.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Két tudnivaló: a (műszaki) technológia a szakterületem, az energetika és a fenntartható gazdaság az érdeklődési köreim, sokat kutakodtam e témákban.

Talán józan ésszel is látszik, a film megtekintése után pedig főleg, hogy mindez: utopisztikus, futurista, technokrata, anarchista és holisztikus, de legfőképp nem más, mint a jó öreg, hagyományos marxi kommunizmus újracsomagolása némi anarchista utóízzel. "Természetesen" a film a kommunizmust mint eszmét a kapitalizmussal és a többi hasonló -izmussal említi egy lapon!
Maga Venus Project furcsa. Könnyű szép épületeket, járműveket tervezni és rajzolni, de aki kicsit is otthon van a K+F, a mérnöki tervezés és az energetika területén, az egyrészt tudhatja, hogy milyen elképesztően sok idő, munka és pénz még egy-egy egyszerűbb eszköz megtervezése is, másrészt pedig ismerheti a hatékonyság főbb akadályait, az energiaelőállítás, -szállítás és -tárolás problémáit.

A film utolsó egy órája elképesztő, és a második felét inkább nevezném agymosásnak, mintsem dokumentumfilmnek. Különféle technikákkal próbálják a hamis, megalapozatlan és megalapozhatatlan dolgokat eladni. A "3-1"-es módszer az az, hogy néhány, mondjuk három valós tény után egyszerűen mondanak egy negyediket, ami nem igaz, de látszólag kötődik az előzőekhez. Másrészt meghökkentően hangzó, érzelmi hatást kiváltó, konspiratív tények puffogtatásával (pl. 9/11 megrendezett voltának elmélete, terrorizmus = kamu elmélet stb.) villámgyors érzelmi hatást érnek el a nézőben.

Így a végén picit rövidebbre fogtam magam, mint azt terveztem. Bevallom, nincsen kedvem minden egyes buta dolgot megkontrázni, ami a filmben szerepel, ez nem tisztem. Úgy tervezem, egy későbbi írásban mutatom be, mit gondolok jelenleg a kapitalizmusról, a korporatokráciáról és hasonlókról.

A filmet mindenesetre tessék megnézni, és ahogy tartják: senkinek nem kell semmit elhinni, csak azért, mert mondanak valamit. Emellett még a Bennfenteseket is tekintsétek meg, ami szerintem valóban egy remek dokumentumfilm (igaz, nem mentes erkölcsi tanulságoktól és bűnbakkereséstől, de sokkal hihetőbb, alaposabb és tényszerűbb).

A lényeg: mindent meg kell tenni, hogy mai világunkat mennél jobban megismerjük. Fontos kérdéseket kell megválaszolnunk a következő két-három évtized során, és elengedhetetlen a jelenlegi gazdasági, környezeti, hatalmi és technológiai rendszerek alapos ismerete.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.