2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows 7 titok

Hogyan tervezzünk hosszú távra a Windows 7-el? Mik az általános tévedések, félreértelmezések, hibák?

[ ÚJ TESZT ]

Beállítás, személyre szabás

Elérkeztünk a lényegi ponthoz, ami az egésznek a szíve lelke és minden itt dől el. Sok emberrel itt szalad el a ló és szúrja el az egészet, ami hátránya nem feltétlen azonnal, de a későbbiek folyamán jelentkezni fog.
A bevezetőben említettem, hogy a megoldás olyan végtelenül egyszerű, mint a faék. Ami pedig a következő:

Ne, ismétlem ne állíts le semmilyen szolgáltatást, ne távolíts el komponenseket és ne túrj bele a rendszerbeállításokba, registrybe.

Bármi hangzatos és jól csengő „trükköt” is olvastál, hallottál vagy vettél észre eddig –ami látszólag hasznosnak is tűnt- felejtsd el, ne vágd magad alatt a fát, ne szúrjál már ki saját magaddal.
Sokaknak nehezére esik bizalmat fektetni a Microsoft fejlesztőibe, de tedd meg. Akármennyire hihetetlen, nem hülyék, vagy szakmailag kifogásolható emberek dolgoznak ott.

Nem hiába működik alapbeállításokon úgy a Windows ahogy, minden függ mindentől és összekapcsolódik. Ez egy jól megtervezett szimbiózis, rendszer, amit nem szabad megbolygatni - mint ahogy nem nyúlsz bele az órád fogaskerekeibe-, ami a Windows 7 esetében már különösen érvényes tényállás.
Amennyiben mindent úgy hagysz ahogy kell, bizony az operációs rendszer be fog gyorsulni! Ebben az előtöltés, az indexelés és egyéb szolgáltatás fog segíteni, de azt még előbb fel kell építenie, nem fog egyből működni.

Ez olyan, mint ha az orvosok helyett akarnánk gyógyítók lenni, vagy mi meghatározni az eszközöket mivel, s mivel nem gyógyíthatnak meg minket. Ugye, hogy nem teszel ilyet?
A férfiakban –joggal feltételezem, hogy túlnyomó többségben ők olvasnak, illetve tesznek ilyeneket- benne van az, hogy szeretnek mindent megbütykölni, szerelni, fabrikálni és a legjobbat kihozni belőle.
Próbálj ezen az ösztönödön most felülkerekedni :)

A szolgáltatások kikapcsolását sokan azzal indokolják, hogy a Windows 7 a rendelkezésre álló memória közel felét képes alapjáraton megenni és feleslegesen lassítanak. Ez a régi beidegződések egyike, ugyanis itt már teljesen más a memóriakezelés. Neked nem 4, hanem 8 giga ramod van, azt is meg fogja pakolni, viszont ez nem veszik el.

Paradoxonnak tűnhet, de a memória lefoglalása pont a teljesítménynövekedést szolgálja. Előre lesznek töltve olyan program részek, vagy programok, amikre a számítógép használatod során, valamilyen szakaszban általában mindig szükséged van, ebből kifolyólag gyorsabban indulhat el. Ha szükséged lesz ezen erőforrásokra, akkor felszabadítja és odaadja a futó alkalmazásnak.
A heteske már van olyan intelligensen megírva és modern technológiákkal megáldva, hogy meg tudja határozni mire lehet szükséged és mire nem, megtanulja és kikalkulálja. A te kényelmed és élményed érdekében.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem állíthatsz semmit és nem szabhatod saját kényelmedre, stílusodra a dolgokat. Csak tudni kell a határokat.
Egy autó esetében az utastér, amiben tartózkodsz az a tied, úgy alakítod, ahogy akarod és neked kényelmes. A motorhoz, elektronikához meg nem nyúlsz, miért is tennéd?
Itt is hasonló a felállás.
Sokan hajlamosak itt is túlzásokba esni és tele pakolják különböző asztal környezet módosító alkalmazásokkal a Windowst, még hajlamosak ezért rendszer fájlokat is önkényesen módosítani, hogy az ablakok megjelenítését módosítsák. Lehet, hogy szép, de nagyon kockázatos vállalkozás a rendszerre nézve, hiába hangoztatják, hogy tűréshatáron belül van és nem lesz semmi baj. Ne áltasd magad és dőlj be mindennek.

A rendszervédelem (azaz a helyreállítás) kikapcsolását is ajánlom mellőzni, életet menthet. Kis millió oka van annak, hogy miért jöhet jól. Rengeteg vészhelyzetet és hirtelen jött problémát tud percek alatt teljesen helyrehozni, mondhatni, hogy ez a Windows tűzoltó rendszere és vészkijárata.
Nekem egy 160 GB-os merevlemezem van, ami manapság már mindennek számít, csak soknak nem. Pár gigabyte helyet ne sajnáljunk erre, én az alap 3-4 GB-ról a nagyobb mozgástér érdekében mindig beállítom 8-10 GB-ra a biztonsági mentést.

Ettől függetlenül mégis vannak olyan dolgok, amiket nyugodtan lehet bütykölni, magam is szoktam:

Hibernálás kikapcsolása.
Asztali gépek esetében nem igen van rá szükség, egyéni igény kérdése, mivel folyamatosan hálózaton van a számítógép az alvó állapotot szoktam használni. Igaz, hogy ez hirtelen áramkimaradás esetén nem védi az adatokat, de mindenki maga döntse el (nekem van szünetmentesem).
Nyissunk egy parancssort (adminisztrátorként) és írjuk be a következőt: powercfg –h off
Ekkor a hibernálás kikapcsolásra kerül és a rendszerpartíción fel is szabadul pár gigabájt hely.

Animáció az ablakok kis vagy teljes méretre állításakor.
Az ember nem is gondolná, hogy ez a kis aprócska effekt mennyire visszafogja az operációs rendszer sebességérzetét (nem a sebességet, csak az érzetet). Szépnek szép és szereti az ember nézegetni, de csak egy ideig és unalmassá válik, így én magamnak nem látom értelmét. Már csak a gyorsaság érzet miatt sem. Próbáld ki, ha még nem tetted, meg fogsz lepődni.

Kikapcsolás:

Start menü -> Rendszer -> Speciális rendszerbeállítások -> Teljesítmény -> Beállítások -> Pipa ki: „Animáció az ablakok kis vagy teljes méretre állításakor”.

Minden más maradhat, ha igényt tartasz a szépségre.

Energiagazdálkodási lehetőségek. Itt mindig a teljesítmény centrikust alkalmazom, hogy minden készen álljon, ha kell. Ennek ellenére a kiegyensúlyozottat ajánlom, mert óvja a hardverek élettartamát. Szintén egyéni igény kérdése ennek állítása.

Hagyd békén szegény fiókfelügyeletet!
Annyira nem zavaró már, hogy emiatt aggodalmaskodnod kelljen. Többet veszítesz a kikapcsolásával/lefokozásával, mint amennyit nyersz. Rengeteg mindentől megóv, csak előnye van, hidd el. Mindamellett, segítségével nem történhet fontos és veszélyes módosítás a hátad mögött. Persze, ha nézed is, hogy mi kér engedélyt...
Rendszergazda fióknál a teljes funkcionalitást ajánlom, vigyük fel a csúszkát.

A többi kis apróságra, mint a billentyűzet beállítás, tálca beállítása, egyéb apró-cseprő lényegtelen dolgok nem térnék ki, felesleges a cikkbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.