2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

WD RED - nem csak NAS-ba?

Profi, nagy méretű belső háttértár, állandó otthoni használatra az egyik legismertebb merevlemezgyártótól.

[ ÚJ TESZT ]

Parkolás, sebesség, tapasztalat [Tikakukac]

Tikakukac
(PH! kedvence) :

Kezdetek:

Úgy hozta a sors, hogy volt már adatvesztésem és bosszankodtam már épp eleget, hogy miért is nem vettem backup HDD-t a többiek mellé. A problémát súlyosbítandó 5-6 éve már nem volt asztali konfigom, viszont most fellelkesülve és teljesítményre vágyva belecsaptam az életbe és összeraktam egy szép asztalit, Hackintosh reményében. A Samsung SSD-m jött az egyik laptopomból, mellé viszont kellett egy háttértár. Mivel nem vagyok nagy fogyasztó, sem gyűjtő, sem bármi más, így az 1 TB-os méretben nézelődtem először. Később eszembe jutott mennyi bonyodalmat okoz az olykor 3-4 notebook és telefon adatainak szinkronizálása, így hamarosan egy szervert is építek laptop alaplapból, amihez szintén kellene egy háttértár, ráadásul ezt úgy, hogy megoldhassam a másik HDD backup problémáját is, de azért maradjon hely a közös dolgoknak amiket ide-oda mozgatnék. Ár-érték arányban így jött egy 2 TB-os megoldás a másik mellé, így ez az én kis történetem vinyóvásárlásból.
De a kisregény után lássuk mit, miért, és hogyan.

A választék:

Tengernyi HDD van a piacon, mindegyik tud ezt és azt, nehéz a választás. Vízhűtés mellé, ami ráadásul leginkább passzív, csakis halk megoldás jöhetett szóba, mivel SSD-m van, így a sebesség és elérési idő sokadlagos szempont volt. További paraméter volt a garancia, a teljes konfigurációm 3 évig biztosítva van, így sokkal jobban tetszett a szememnek a 3 és 5 év garanciával rendelkező HDD-k csoportja. Némi internetes kutakodás után, valamint kivárást és tapasztalatokat gyűjtve letettem a garanciája miatt csábító WD Black szériáról. Rezonanciára erősen hajlamosak (jobban mint a többiek), ez pedig nekem nem fért bele sajnos az építési tervezetembe. Érdekes lehetett volna még a különféle RaidEdition és hasonlóan szerverekbe optimalizált winchesterek bandája is, sajnos áruk erősen kaparta a pénztárcát, így erről letettem.

Mivel egyes típusokra elég sok volt a panasz, valamint az igényeim is szépen szűkítették a kört, így a Western Digital Red szériájából kerültek ki a nyertes változatok.

Node megérte-e?

Szerintem igen. Aki hasonló cipőben jár, annak nagyon tudom ajánlani, igazán jól passzolnak a környezetükbe. Hangjuk szinte nincs, én még sohasem hallottam ki egyiket sem a gépházból, pedig egy 0 forintos kukából mentett gépházam van némi szivaccsal szigetelve. Tehát a hang pipa. 36 fok fölé pedig még nem sikerült őket hajtani hűtés nélkül sem, így ezzel sincs gond.
Sebességükre nem lehet panasz, mellékelek pár tesztet amiből lehet mazsolázni és gondolkozni elég lesz-e a feladatokra. Az én feladataimra mindenesetre maximálisan, 60%-nál jobban sohasem tudtam kihajtani bárhonnan is másoltam rá, nyilván 2 forrásból már más lenne a helyzet, de ez ritka és emiatt venni hangosabb és gyorsabb lemezt felesleges. Igaz, jelen tapasztalataim frissek, nagyon kevés időt töltöttem még együtt a rendszerrel, de volt már dolgom sokféle notebookos megoldással és az első 1-2 nap mindig megadja a végkifejlet irányát.

Árban egy kicsivel a Green széria felett van, ezért kapunk egy elméletileg jobb összerakást/anyagokat és plusz 1 év garit, meg talán halkabb működést egy kicsivel. Nekem 15 db illetve 23 db Mátyásért sikerült hozzájutnom a háttértárakhoz, ez szerintem nem volt rossz ár értük, reméljük jól sikerült választani.

A nagy kérdés: parkoljunk vagy ne parkoljunk?

Mint azt már sokan tudják, a mostani őrület a fejparkolás, amit a tétlen HDD-k végeznek el bizonyos időnként ha nem piszkáljuk őket. Ez gyárilag kikapcsolva vagy egy adott időegységre időzítve történhet. A túl sok parkolás gondokat okozhat hosszabb távon, hiszen a legdrasztikusabb módon 8 másodpercre állított esetben belátható időn belül elérhető a gyári tervezett limit, ami nem feltétlenül jelent meghibásodást, de nem túl jó érzés kerülgetni a gyári megadott értékeket (amik ha túl optimistán meghatározottak akkor kész a baj) és ha kifutunk a 2 év garanciából, akkor kész a baj.
Többek között ezért is választottam WD winchestereket, hiszen a WDidle3 nevezetű kis programocskával könnyen állítható szinte mindegyik saját márkás eszköz parkolási ideje, valamint könnyen kideríthető mennyi a gyári érték esetünkben. Nálam az 1 TB-os Red gyárilag kikapcsolt parkolással érkezett, a 2 TB-os pedig a maximális 300 másodperces idővel. Ezekkel én maximálisan elégedett vagyok, így nem is nyúltam hozzájuk. Érdekes, hogy a parkolási idők teljesen független a gyártási időtől és mérettől, legalábbis erre tudunk következtetni a tapasztalatokból.

Egyéb észrevételek:

Sok újat nem tudok elmondani a további tesztek után sem, nagyon csendesek és hűvösek továbbra is a tárak, több tapasztalat akkor várható, ha már aktívan tudom NAS és szerver üzemmódban is használni a másodikat. Bízunk benne, hogy sikerült egy jó ár/érték arányú családot alakítani, ami sokáig lehet megfelelő választás a vásárlóknak, akiknek nem feltétlen a maximális sebesség és elérési idő a cél.

Képek:




A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Olcsó NAS otthonra

    Karácsonyra kaptam egy ZZZ Smart Group OEM NAS 310-es szervert, ezt szeretném nektek bemutatni a kicsomagolástól a beüzemelésig.

  • WD 1TB-os merevlemezek tesztje

    Kéket, zöldet, pirosat? Melyik mire jók és milyen gyorsak a a jelenleg kapható 1TB méretű WD merevlemezek?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.