2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Utah, "The People of The Mountains"

a nagy sós-tó, a homok- és só-sivatag, indiánok, mormonok, vörös sziklák, kanyonok és barlangok hazája.

[ ÚJ TESZT ]

NEMZETI PARKOK

A Bryce Nemzeti Park vörös sziklái festői szép­ségűek. Csodás színözönt képez az ég kékje, a fenyők zöldje és a sárgás-pirosas, tűz-vörös sziklák kavalkádja. A vékony kőosz­lo­pokat hoo­doo-knak hívják, amik az indi­á­nok sze­rint, a gonosz lelkű embe­rek meg­kö­vesedett maradványai. Itt található az Királynő Kert­je nevű kőegyüttes is, aminek egyike Vik­tó­ria királynőre emlékeztet.

A hatalmas vörös kőkatedrális, a patkó alakú Bryce Canyon 2700 m magasban van. Nevét egy mormon telepesről, Ebenez Bryce-ről kapta. A következő képen a híres Three Patriarchs nevű hármas hegyvonulat látható.

A Zion Nemzeti Parkban a több száz méter magas függőleges vörös sziklafalakat a Virgin folyó formálta hajmeresztő meredekségűre. Az eső­cseppek hosszú évszázadokat töltenek a szik­lá­ban, míg a kanyon fene­kén egy kis patak formájában előszivárognak. A meredek falak nagy kihívást jelentenek a hegymászóknak.

A természet-formálta szép szikla-szobrok a kősivatagot egy "modern" műalkotásokkal teli "kiállító" tereppé varázsolják. :) A kirándulóknak viszont nem szabad megfeledkezniük az elegendő ivóvíz készletről, mert a szeles, száraz levegő hamar kiszáríthatja a szervezetet. Rek­kenő hőségb­en már pár km-es gyaloglás is igen megeröltető tud lenni.

Navajo, a Magyar­or­szág terület­nyi indián-rezer­vá­tum keve­sebb, mint három­száz ezer lakosú, ahol különleges törvények uralkodnak. Pl abszolút TILOS a sze­szes ita­lok fogyasz­tá­sa és árusí­tá­sa. A rezer­vá­tum­ban nem vál­ta­nak át nyári idő­szá­mí­tásra. A rezer­vá­tum terü­le­tén talál­ható Monu­ment Val­ley gyalog, autó­val vagy lóval jár­ható be, ahol szabad kem­pin­gezni. A park­ban földút kanya­rog a magas but­ték között. Butte-nak hívják a függő­le­ge­s kőfalakat. A képen az Angels Landing vagy magyarul az angyalok leszállóhelye nevű hegytetőt láthatjuk, ahol már sokan az életükkel fizettek a védőlánc átlépése miatt.

Nem mindennapos különlegesség még az ún Sakktábla hegy, ami az állam déli részén helyezkedik el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.