2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Utah, "The People of The Mountains"

a nagy sós-tó, a homok- és só-sivatag, indiánok, mormonok, vörös sziklák, kanyonok és barlangok hazája.

[ ÚJ TESZT ]

BARLANGOK

Mint az már az eddigiekből is kiderült, a szikla-sivatag valóságos hegymászó-paradicsom. A réskanyonokban a sziklafalak távolsága néhol 2 m-nél is kisebb.

Az Ante­lope kanyonban a kőfalak ­vál­to­za­to­s színű homokkövekből állnak. Az alsó kanyon egy nagyon érde­kes képződ­mény, a fenn­sí­kon a kanyon hasadéka a leg­több helyen az egy métert sem éri el, viszont helyen­ként húsz méter­nél is mélyebb.

Lélegzetelállító látvány, ahogy a nap sugarai a szűk menye­ze­ten beszökve meg­vi­lá­gít­ják a falakat! Sokan csak azért töl­te­nek el egész napokat egy-egy sziklaívnél, hogy a képződ­ményeket reg­geli nap­fény­ben, alko­nyat­kor és csillagos éjben is láthassák.

A Chelley Canyon az a hely, ahol a nava­jok elő­dei, az ana­szazi indi­á­nok éltek. Hihe­tet­len helyekre építették a több­ eme­le­tes házakból álló fal­vaikat, amiknek a maradványai magas életszínvonalról tanúskodnak.

Ezek, a helyen­ként három­száz méter magasba épített házak gya­kor­la­ti­lag beve­he­tet­lenek voltak az ellenség számára, s nemhogy elfoglalni nem sikerült nekik, de még fel­tárni sem... A következő képre kattintva gyönyörű képsort láthatunk a sivatagi világról.

A kanyon alján, a szelíden kanyargó folyó partján lige­tek és ter­mé­keny ker­tek vál­to­gat­ják egy­mást. A fenn­sí­kon indi­á­nok élnek egy­más­tól méltányos távolságban. Ebbe a kanyonba kizá­ró­lag indián vezető­vel lehet belépni. A vezetővel viszont bárhova bemehetünk. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.