2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Utah, "The People of The Mountains"

a nagy sós-tó, a homok- és só-sivatag, indiánok, mormonok, vörös sziklák, kanyonok és barlangok hazája.

[ ÚJ TESZT ]

FŐVÁROS

UTAH fővárosa Salt Lake City.

A következő képen a 40000 m² területű Templom Téren levő Mormon templom látható. Utah lakosainak kb 70%-a mormon hitvallású.

A mormonok gótikus stílusú, szigorúan egyszerű, díszítetlen temploma 40 év alatt készült el Truman O. Angell építész vezetésével. A hat óriási hegyes torony gránitból van, aminek anyagát fáradságos munkával ökrös szekereken szállították ide nagy távolságból. A templom 57m hosszú és 36m széles, falvastagsága az alapzatnál 4,9m, legmagasabb pontja a 64 méter. Magába a templomba csak mormonok léphetnek be, de a templomnegyed és környéke is sok érdekes látnivalót kínál.

Érdekes építmény a Tabernákulum, aminek teteje egy 76m hosszú és 46m széles auditóriumot fed le közbülső támasztó oszlopok nélkül.

A csarnok fölé kupola formájú farácsot készítettek, amiket faékekkel és hevederekkel rögzítettek, amelyeket oldalt kőoszlopok tartanak.

Az orgona sípjai olyanok, mintha fémből lennének, a karzat olyan, mintha márványból volna, a templom padjai pedig olyanok, mintha tölgyfából készültek volna, pedig minden fenyőből épült, de olyan gondosan festették be, hogy azok a megtévesztésig hasonlítanak az igazi anyagokra. :)

A Tabernákulum akusztikája olyan kitűnő, hogy szószerint az is hallható, ha leejtenek egy gombostűt. Az orgonának 10 746 sípja és hat sor billentyűzete van. Ez a világ egyik legszebb hangszere. A csarnokban naponta adnak orgonahangversenyeket, vasárnap délelőttönként pedig a 300 tagú híres mormon kórus énekel itt.

Ugyanezen a téren van a mormon gyülekezet csarnoka ( Assembly Hall), ami egy kisebb gránitépület, ahol főleg istentiszteleteket tartanak.

Előtte áll a Tengeri Sirály emlékműve (Seagull Monument). A legenda szerint ezek a madarak mentették meg az első mormon telepesek életét azáltal, hogy fölfalták a termést fenyegető sáskahadat. A történetet a lábazat bronz domborművében követhetjük nyomon. A magasban pedig a két tengeri sirály érkezését láthatjuk.

Az Egyháztörténeti és Művészeti Múzeumban több mint 60ezer tárgyat állítottak ki, amik a mormonok életét és történetét taglalja, valamint a mormon művészek alkotásait tartalmazza. A Családtörténeti Könyvtáruk (Family History Library) is egyedülálló, a világ legnagyobb genealógiai gyűjteményével büszkélkedhet. A múzeum mindenki előtt nyitva áll. A település másik nevezetessége a Lion House (Oroszlánház), melyet Young 16 felesége közül néhánynak és 44 gyerekének épített.

Salt Lake City nem csak Utah fővárosa, de a leglátogatottabb, legnépszerűbb sport központ is -- a különleges természeti adottságainak köszönhetően. Környékén az évszakoknak megfelelő sportpályák és pihenőhelyek található. A 10 leglátogatottabb síparadicsom között Salt Lake City áll az első helyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.