2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szerver otthonra (NAS) Ubuntuval

Segítség ős-Windows usereknek egy vasat építeni adattároláshoz és megosztáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

RAID és nyomtatómegosztás

RAID

Jöhet a RAID felépítése. Lehet, hogy szükség lesz egy mdadm nevű programra.
Hogy ez fent van-e már, a következő paranccsal tudjátok eldönteni:

apt-cache policy mdadm (Sudo itt nem kell. Ha más programra vagytok kíváncsiak, akkor az mdadm-ot le kell cserélni a kívánt program nevére, mondjuk nano vagy apache2, stb.)

Az eredményben, ha az installed után (none) van, akkor nincs feltelepítve az adott program.
Nálam így néz ki a firefoxra például:

Az mdadm installálása, ha (none)-t kaptatok:

sudo apt-get install mdadm (Majd lehet, hogy megint kéri a jelszót, az apt-get install-lal installálunk programokat, amik benne vannak a repository-ban)

A RAID felépítését gyakorlottabbak parancssorból is csinálhatják, de én maradtam a Webminnél. Először is 1-1 partíciót kell létrehozni a merevlemezeken. Hardware->Partitions on Local Disks, ennek mennie kell a win felhasználóknak is, ezért ezt nem részletezem. Jöhet a RAID készítés, Hardware->Linux RAID, amennyiben nincs ilyen menüpont, úgy rá kell keresni a Linux RAID-re a Search:-nél a Webmin felületen belül. Ki kell választani a megfelelő RAID variánst, bővebb leírás a beállítási lehetőségekről (chunk size, stb.) itt.
Ctrl-lal kiválasztjátok a partíciókat, amiket össze akartok fűzni, majd create. Nekem először nem akarta a 3. merevlemezt/partíciót hozzáfűzni, de már láttam a tömböt (/dev/md0) a Webminben. Egyszerű klikk a nevére, majd a maradék merevlemez hozzáadása. Ezután NAGYON türelmesnek kell lenni a nagyobb RAID tömbök esetén, az első 3 percben még nem is ír ki semmit a Webmin.

Nehogy újraindítsátok vagy kikapcsoljátok a szervert! Egy bizonyos idő után (3-5 perc) már kiírja, hogy mi történik éppen (ablak frissítése). A piros degraded státusz nem szabad, hogy megijesszen. Kb. 15 órán keresztül adta hozzá a 3. merevlemezt (2 TB, ne felejtsük el) a RAID5-höz nálam, aztán már zöld betűs "clean" lett az állapot. Aki parancssorban szeretné leellenőrizni, hogy hol tart a RAID felépítése:

sudo mdadm --detail /dev/md0 (A /dev/md0 helyett lehet más is, de hasonlónak kell lennie, másoljátok ki a Webminből a RAID-tömb nevét)

Amikor kész lett, így néz ki.

Nyomtatómegosztás

A FreeNAS-sal szemben az Ubuntu szervernek a nyomtatómegosztás funkció is az előnye. Amíg a RAID-tömb elkészül, tudunk is ezen funkció beállításával foglalkozni. Egy Samsung ML-1670 nyomtatót kötöttem a szerverre USB-vel. (A barátnőm vette a nyomtatót, én mellőzöm a Samsung termékeket a háztartásból.) Megint a terminált fogjuk használni, ahol nem lesz a windowsban "megszokott tovább-tovább-kész" megoldás!

Először is szükségünk lesz egy egyszerű szövegszerkesztő programra a szerveren, ez pedig a nano lesz. A nano installálása:

sudo apt-get install nano

A Samsung nyomtatókhoz egy csomagot és drivert kell telepíteni (angol leírás).

Először elmentjük a repository listát, nehogy valami rosszul süljön el. A linux ún. repositorykból (úgy kell elképzelni, mint a Google Play-t vagy az iTunes-t) telepíti a programokat, nem csak úgy letöltve a netről egy .exe-t. A repositorykkal érdemes óvatosan bánni, mert lehetnek nem megbízhatóak is, de ami a Samsung nyomtató meghajtóprogramot tartalmazza, az működik.

sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.old (A cp átmásolja az etc/apt/ mappába a source.list fájlt source.list.old néven.)
sudo chmod a-w /etc/apt/sources.list.old (Csak olvashatóvá teszi a source.list.old fájlt.)
sudo nano /etc/apt/sources.list (Repository forrás lista szerkesztés a nano-val.)

Ekkor megnyílik egy újféle felület a PuTTY-ban:

Én a szövegblokk végére beírtam a következőt:

#The following line is for Samsung printer driver
deb http://www.bchemnet.com/suldr/ debian extra

Mentés a Ctrl+O-val, majd Enterrel történik, végül kilépni pedig a Ctrl-X-szel (nehogy a PuTTY-ot zárjátok be, a szokásos win módra) tudunk.(Megjegyzés: a # jel jelenti a kommentet, vagyis amit nem vesz figyelembe a Linux a parancsok futtatásánál.)

Folytassuk a Samsung driver telepítést. A terminálba beírjuk a következőt:

sudo apt-get update (Várunk megint a végéig!)
sudo wget -O - http://www.bchemnet.com/suldr/suldr.gpg | sudo apt-key add - (Ezzel a paranccsal sajnos nem vagyok annyira tisztában, de leszed egy kulcsot, majd hozzáadja valamihez. A | jel jelentése, hogy felhasználja a | jel előtti parancs eredményét az utána lévő parancs (bővebben itt).)
sudo apt-get install samsungmfp-data (Installálja a samsungmfp-data-t, ami kell a Samsung nyomtatókhoz.)
sudo apt-get install samsungmfp-driver-4.00.35 (Driver telepítés, itt a szám a végén változhat, de a cikkírás időpontjában ez volt a legfrissebb.)

Ezzel a szerver már tudná is kezelni a nyomtatót. Sajnos nekem a Webminben nem ment a nyomtató megosztása, ezért maradtam a Linux/Unix rendszereken bevált CUPS-nál (wiki, hivatalos oldal). A CUPS egy webes felület, amin keresztül egyszerűen lehet kezelni a nyomtatókat. Lásd a képet alant:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.