2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szerver otthonra (NAS) Ubuntuval

Segítség ős-Windows usereknek egy vasat építeni adattároláshoz és megosztáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

Összefoglalás

Összefoglalás

Én kb. 35 effektív órát töltöttem el a beállításokkal, ez nagyon sokban múlott a rossz pendrive-on a rossz aljaztban, elég sokszor elvette a kedvem az egésztől a millió újraindítás, sötétképernyő, SATA-csatlakozó lehúzás. Aztán elkezdtem írni magamnak egy rövidített listát a parancsokról, hogy miket is kell csinálnom. Miután a megfelelő stickre tettem a rendszert, már mindent simán fel tudtam rakni és konfigurálni.

Egy idő után így nagyon megkedveltem az Ubuntut/Linux-ot és a terminált is, azért a webes felületeket sem vetem meg. Nagyon nagy előny, hogy ingyenes, és a lehetőségek tárháza hatalmas (saját webszerver, FTP, média szerver stb.), mindez egy 12 €-s pendrájvon. Egyszerűen csodálatos. Akinek az adatbiztonság nagyon fontos, annak ennél komolyabb szervert kell felállítania (egy állandó hőmérsékletű és páratartalmú helyiségben) vagy bérelnie egyet és rendszeres backup-okat csinálni.

Remélem segítettem sokaknak, akik bele akartak vágni egy saját szerver építésébe, esetleg KKV-knak is jó lehetnek azok az információk, amiket itt összefoglaltam. Sok-sok türelmet és sikert kívánok nektek is a telepítésekhez!

Pár technikai adat a végére:

A rendszer felállása a bekapcsolástól számítva: kb. 45 sec
CPU terhelés: idle: 0.3%; rsync: magonként 12%; MediaTomb megosztás: 50%; RAID felépítése: 5%
Sebesség: írás olvasás kb 50 megabyte/sec a hálón
Rendszer helyfoglalása: 180MB - 600MB

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.